בלוג

פסיכודרמה

By yochai.zxc April 16, 2025
הרצאה שניתנה בכנס 'מועדים למשפחה' בחוה"מ פסח תשפה
By yochai.zxc March 19, 2025
התמודדות של נער עם תופעת הבריונות החברתית באמצעות כלים מעולם הפסיכודרמה
By yochai.zxc July 16, 2024
טיפול חשיפה לאירוע טרור טראומטי- באמצעות משחק השלכתי
By yochai.zxc April 30, 2024
מהי פסיכודרמה ומה בעצם מתרחש בסדנאות הפסיכודרמה של מכון נביעה?
By yochai.zxc December 12, 2021
כמה טוב להרגיש איך הדרמה לוקחת את התכנים הרגשיים והבין אישיים ומעמיקה עימם, ומרימה אותם, ומתחילה ריפוי. והיום זכיתי לחוות את זה בתוך המרחב הווירטואלי המאתגר למדי (לפחות אותי).
By yochai.zxc June 3, 2020
זה המפגש האחרון שלהם אצלי אחרי תקופה של כשנתיים בהם נפגשנו אחת לשבוע ולעיתים אחת לשבועיים באם היה צורך. הם באו עקב קשיים בהורות וקשיים בזוגיות, שכמובן השפיעו זה על זה. היום במפגש האחרון שלנו עשינו תרגיל פסיכודרמטי קלאסי, תרגיל של התבוננות בזום אאוט על התהליך שהם עברו בטיפול. הצבתי 3 כיסאות, אחד מסמל את העבר, את תחילת הטיפול. שני מסמן את ההווה ושלישי את העתיד, עוד כשנה. מנחם (שם בדוי) רצה להתנסות ראשון. הוא התיישב על כיסא העבר ודיבר כאילו הוא עומד בפרק הזמן של לפני שנתיים. הוא הציג את הקשיים עם הילדים והתעכב ארוכות על חוסר התקשורת בזוגיות. הוא אמר: "שרית (שם בדוי) זקוקה לשיח בינינו, זו דרכה לפתור ויכוחים, לפתור מחלוקות, כעסים ופגיעויות. אני לא מבין לשם מה להיכנס לכל זה, הכי טוב שניתן לזמן לרפא ונמשיך הלאה, נתעסק בעתיד. כשהיא מדברת הפתיל שלי נהיה מאוד קצר, 2 דקות ואני מתחיל להתרגז, קצר רוח, מגיב בתוקפנות. זה לא בשבילי כל השיח הרגשי הזה". מנחם עובר לכיסא ההווה ואומר: אני מבין היום כששרית פותחת את ליבה בפניי, אני בטוח שהיא באה לבקר אותי, לתקוף אותי. אני חייב להתגונן אז אני מחזיר תוקפנות. כיום אני יותר עם אורך רוח, משתדל להקשיב מעט, מנסה לבוא ממקום לא מאויים. אני יודע שלכל אחד מאיצנו יש את העמדה הסובייקטיבית שלו ושתי העמדות לגיטימיות. עדיין קשה לי לעיתים ויש פעמים שאני זקוק פשוט נניח לזה ונמשיך הלאה, לעיתים העיסוק בפגיעות רק גורם לי לשקוע יותר עמוק אל תוכי והרחק הרחק משרית". בכיסא העתיד מנחם אומר: "השיחות בינינו הרבה יותר קלילות, אני מסוגל לומר לשרית מתי אני פנוי רגשית לדבר ומתי פחות. לעיתים, אמנם פעמים בודדות אך גם זה קורה, אני חש גם צורך לפרוק את פגיעותי בפניה, או את פחדיי, ולא רק את כעסי. שרית מצידה מוצאת מילים הרבה פחות ביקורתיות, שעוזרות לי להיות אמפטי כלפיה, ולא רק שורד אל מול דיבורה שנחווה לי בעבר כמאשים". מנחם שואל אותי: כיצד באמת נצליח להתקדם בלעדיך? אני שואל אותו מה הוא חושב שהפגישות ביננו תרמו לשיפור המצב ביניהם. הוא אומר: "מסגרת הזמן הברורה בה אנחנו נפגשים ללא שום הסחות דעת אחרות וללא יכולת לברוח מאוד סייעה לנו, ובנוסף העין שלך, הן המקצועית והן הניטראלית, זו שראתה אותנו כשווים, ללא מאשים ומואשם. אני מציע למנחם ושרית כיצד לייצר מרחב דומה למרחב שהיה להם כאן- אך בבית. זה מצריך למצוא מענה לשני הדברים שמנחם הזכיר: א- לקבוע זמן בשבוע שהוא אך ורק לשיחה ביניהם, ללא הסחות אחרות. כדאי לתבל אותו במשהו כיפי כמו יציאה למסעדה או צפייה בסרט לאחר השיחה. זה יעזור למנחם שדי חושש משיחות כאלו והם לא צורת הבילוי המועדפת עליו 😊 ב- למצוא את הדרך לייצר מרחב כמה שיותר נטראלי ביניהם, קרי- אין כאן מאשים ומואשם, יש שני בני אדם שרוצים שהקשר ביניהם יצלח ויחזק את שניהם. כל אחד מגיע עם העולם הפנימי שלו, אין צדיק ורשע, יש בקשה לקשר והבקשה הזו היא "צדיקת האמת" שלהם. אותה הם מבקשים, שום אשמה לא תסייע.
By yochai.zxc June 3, 2020
היא אומרת: "אני זקוקה לך בבית, זקוקה ליד שלך, לעזרה במטלות הבית. אבל אתה לא נוכח. אתמול יכולת לחזור מוקדם, התלהבתי וציפיתי לבואך ולעזרתך, אך בסוף הודעת שאתה יוצא לבלות עם חברים. נעלבתי מאוד מכך. ובעיקר מזה שלא היה שיח, שלא הסברת למה, שלא חשבת לרגע מה עובר עלי בלב". הוא אומר: "היציאה עם חברים הייתה מאוד חשובה לי, לאחר תקופה ארוכה בה אני מרגיש מנותק מהם. האמת שאני חש מנותק מכל מקום שהוא לא העבודה שלי. רק בעבודה אני חש מוערך ומצליח, וממילא מלא אנרגיות וחיוניות". היא אומרת: "אז תסביר לי את זה. אל תשלח הודעה שאתה לא מגיע וזהו. אתה לא רואה אותי ואת צרכיי!" אני מבקש מהם להחליף כיסאות. מבקש מהגבר להיות אשתו ומהאישה להיות האיש שלה. הם מתחלפים עם צחוק קל על שפתיהם, מחכים לראות לאן זה יוביל. אני מבקש מהאישה, שהיא עתה בדמות האיש, לומר לאיש שלה, שהוא עתה משחק את דמותה, עם איזה משפט היא הייתה רוצה להתחיל את השיחה, כדי שהאיש שלה יפנה אליה במילים שהיא כה זקוקה לשמוע ממנו. היא מנחה את האיש שלה (המשחק אותה) ואומרת לו שיאמר לה שהוא נעלב. האישה (בדמות האיש) עונה: "ממה נעלבת"? האיש (בדמות האישה) עונה: "נעלבתי כי שלחת הודעה והודעת מהם תוכניותיך, בלי להסביר לי מדוע זה כה חשוב שתראה את החברים, ובלי להראות לי שאתה מבין את הצורך שלי ואיכפת לך ממני". האישה מחייכת. סוף סוף היא חשה שהאיש שלה רואה אותה, מבין מה קורה לה בפנים. אני יושב בצד ושוב שמח לגלות כמה מהלך פשוט של חילוף כיסאות- מאפשר לנו להיכנס לנעליו של האחר, וממילא מאפשר לאחר לחוש נראה, מובן. האישה (בדמות האיש) מגיבה, ובכך מראה לאיש שלה מהם המילים להם הייתה זקוקה: "אני יודע שעבדת קשה כל השבוע ואני לא הייתי שם לעזור לך. ואני מבין שברגע שהודעתי שאחזור היום מוקדם יותר- שמחת והתחלת לצפות לעזרה ממני, לעבודת צוות שלנו, לקבלת תמיכה. אני רוצה לעזור לך, אך בו זמנית אני חש בזמן האחרון כל כך רחוק מהחברים, כל כך מנותק. והערב ישנה הזדמנות בשבילי לפורר את המרחק הזה ביני לבין החברים. אני זקוק למפגש הזה, זקוק לחדש קשרים ולהשתחרר. אני מבטיח לך שמחר אעזור לך, אקדיש מזמני כדי להיות איתך ולתת גב בכל המטלות. האיש שומע את דבריה ומחייך. חיוך של הבנה. אני מזמין אותם להתחלף בכיסאות בחזרה. האיש אומר: "השפה הבין אישית של המילים מאוד לא מוכרת לי. היכולת שלי לחוש מה האחר מרגיש- איננה זמינה בקלות. אני שמח שהדגמת לי למה את זקוקה ואילו מילים יעשו לך טוב. אילו רק הייתי יודע- הייתי יכול ללכת לחברים בשלווה ולחזור הביתה אל אישה אוהבת ששמחה לפרגן לי מפגש חברים מיטיב". הוא מוסיף: "בעבודה אני מקבל כל כך הרבה פיטבקים חיוביים. בבית כמעט ולא. אני יודע שאני משקיע כל כך מעט בבית יחסית לעבודה. אך אין לי אנרגיות להשקיע כי הפיטבקים החיוביים חסרים לי". האישה אומרת: "אני שמחה שאתה אומר זאת. אני מבינה שכדי לעזור לך להתניע בתוך הבית- אני צריכה לתת לך פרגון על כל מעשה קטן. אשתדל לשים לב לכך. מקווה שזה ייתן לך אט אט תחושה שהבית יכול להטעין אותך באנרגיות טובות- לפחות כמו העבודה". הם יוצאים מדלת הקליניקה ואור של הבנת האחר ותחושה שהאחר מבין ומכיל אותי- נסוך על פניהם.
By yochai.zxc June 3, 2020
כילד הוא ספג צעקות מאביו על כל מעשה קטן שחרג מרצונותיו של אבא. הוא נהפך להיות גבר שלא מאמין בכוחותיו, שלא מאמין בזכותו לאהבה. במהלך המפגשים בינינו הוא משחק שוב ושוב דמויות שמנסות להרים את ראשם ולהעיז, אך בסופו של דבר הוא חוזר אל המוכר והבטוח- השפלת מבט, הרכנת ראש ודיבור חלוש ומסכן. שוב ושוב הוא מטיל ספק בכוחותיו ובזכותו להיות אהוב. באחד המפגשים מצאתי פתח דרכו יכולתי סוף סוף להניע אותו כמה צעדים קדימה. הוא שיחק דמות שלופת חרב, נלחמת בזעם ובכעס, מגרשת מעליה אב תוקפני, חברי ילדות רומסים, דמויות שהשפילו אותו במהלך חייו. תוך כדי שאגות הקרב הוא לפתע נסוג, חוזר אל דמות הילד המסכן, הכנוע, המפוחד, זה שלא מאמין שמגיע לו חיים. אני החלטתי לעזוב את הדמות שעימה הוא נלחם ולהצטרף אליו, להיכנס איתו ביחד אל הדמות השפופה שהשתלטה עליו שוב. אט אט הקצנתי את פחדיה עוד יותר ממנו. אחרי שתי דקות זה התחיל לעבוד. הדמות ששיחקתי הזכירה לו את אחיו שנפגע עוד יותר מאבא ומשרך רגליו בעולם הזה אבוד וחסר כוחות. הוא פסע בחזרה אל הקרב כדי להגן על אחיו. אחיו שמייצג עבורו את כל חולשותיו- היה כעת מחוצה לו, אבוד ומושפל. עכשיו כשלא הוא האבוד- יש לו את הכוח להילחם. הוא נלחם בחירוף נפש, תוך כדי שהוא מחזק את אחיו (אותו אני שיחקתי). בשלב מסוים מצאנו את עצמנו מנפנפים בחרבות ושואגים שאגות קרב, צועקים- מגיע לנו אהבה, צועקים- אף אחד לא ישפיל אותנו יותר, צועקים- נגן זה על זה תמיד, צועקים- אנחנו אהובים נקודה. בחזרה אל הכורסא בתום המשחק, הוא אומר: "יאללה על מי אני עובד, הרי אני אהוב. די לבקש אהבה דרך זה שאני שוב ושוב מטיל ספק האם באמת אוהבים אותי. הגיע הזמן לדעת שאוהבים אותי וזהו, נקודה. וכשאני מבקש אהבה- שאעשה זאת ממקום בוגר, לא ממקום שבודק שוב ושוב האם האחר באמת באמת אוהב". כשהוא יוצא הוא מבקש ממני חיבוק, צוחק ואומר: לרגע היינו אחים שלחמו כתף אל כתף, חייבים איזה חיבוק לפינאלה :-)
By yochai.zxc June 3, 2020
בשתי הפגישות הראשונות של הטיפול הוא מתאר בפניי תחושה של ניתוק, ניתוק מעצמו, מחוויית הכאן ועכשיו. אומר כי הוא היה ילד ונער מאוד רגיש, חש את האחר, חווה את החיים. אך מאז שהתחתן, ממש מיום החתונה עצמו- משהו בו התנתק, כאילו הוא מתבונן על הדברים מבחוץ, כאילו הוא לא נמצא. בפגישה השלישית אני אומר לעצמי כי הגיע הזמן לצאת מעולם המילים שמנסות לתאר חוויה באמצעות הפשטה- אל עולם הדמיון והממשות שבו. אני מבקש ממנו למצוא דימוי לשתי הדמויות שבתוכו אותם הוא תיאר לי- דמות האדם המחובר, נמצא, נוכח. ודמות האדם המנותק, לא כאן, לא נוכח. הוא אומר: "כשאני חווה את עצמי מחובר, נמצא, נוכח, אני כמו אדם שכל גופו, כולל ראשו- בתוך המים. וכשאני חווה את עצמי לא נמצא, מנותק, אני אדם בודד בתוך כלום, ריק, לבן". אני מניח מולו שני כיסאות ומזמין אותו להתיישב על אחד מהם ולהיכנס לאחת מהדמויות שהביא כדימוי. הוא בוחר בדמות הנוכחת, הדמות שצוללת לה בתוך מי הים. הוא מתיישב על הכיסא ואני מזמין אותו לעצום עיניים. אנו צוללים אל מרחב הדמיון. אני גם עוצם את עיניי ומדמיין את עצמי בתוך הים, בתוך המים. אני מנחה אותו לכך ושנינו כעת כבר לא בקליניקה, על הכורסאות. שנינו בתוך הים, מוקפים במים. אני מבקש ממנו לתאר לי מה הוא רואה\שומע\מרגיש... הוא אומר: "אני מוקף כל כולי מים, מתחתיי ולידי שטים דגים. הקרקעית לא רחוקה, גם לא פני הים. אני לא שומע את הרעשים שבחוץ, כולי כאן, נוכח. אני מרגיש רגוע, הגוף מרפה, יש שקט בתוכי. אני חש מחובר". אני נותן לו לשהות עוד 2 דקות בתוך הנוכחות הזו, להרפות, להיזכר באור שבה. לאחר מכן אני שואל אותו מה הוא רוצה כעת לעשות. הוא שותק, עיניו עצומות, ואז לאחר דקה אומר: "אני רוצה להוציא את ראשי מחוץ למים". אנחנו עושים זאת והוא מתאר באוזניי את המתרחש על החוף ואת רעש האנשים. הוא מעוניין לגשת לחוף עם השקט הזה שבתוכו. אני מזמין אותו לצלול לרגע בחזרה אל המים ולמצוא שם חפץ שהוא יכול לקחתו עימו אל היבשה, חפץ שיחזיק בתוכו את האיכויות של המים. הוא צולל ויוצא כעבור דקה עם קונכייה בכף ידו. אנחנו שוחים אל החוף... אט אט הוא מתחיל לזהות פנים של אנשים. מזהה שם גם את אשתו וילדיו. הם משחקים. רגע לפני היציאה מהמים הוא נעצר. אומר לי שחש בלחץ גדול, רוצה לחזור למים. אני מזכיר לו את הקונכייה שבידו. הוא שותק, מרפה, ולאחר דקה אומר לי: "הלחץ נעלם, אפשר לצאת אל היבשה". אנחנו יוצאים. הוא בוחר להתיישב במרחק של כמה מטרים ממשפחתו. מתבונן עליהם, שלוו, רגוע. אשתו רואה אותו אך מאפשרת לו את המרחב הזה של ההתבוננות. הוא מחוץ למים כעת, כבר לא במרחב שמסמל עבורו את היכולת שלו להיות מחובר לרגע ההווה, להיות נמצא, להיות מרגיש. הוא בחוץ, ביבשה, במקום בו הדמות של האדם הבודד בתוך הכלום, בתוך הריק הלבן- מולכת. במקום בו הניתוק מעצמו שולט בו בכל מאודו. אך הוא שקט עכשיו, צלול, נוכח! הקונכייה בידו והוא נושם עמוק. כשעוד עיניו עצומות הוא אומר: "אני לפתע מבין משהו: כילד חשתי מחובר, רגיש למציאות, חווה את עצמי, נמצא. אך באמת זה היה בתוך הלבד שלי, בחוסר מפגש עם האחר. אולי כשהתחתנתי יצאתי מהמים אל מרחב לא מוכר, זר, "לא אני". הניתוק ישר הגיע. המרחק מעצמי ומהעולם. הדמות שהייתי עד החתונה נותרה בראשי כדמות מחוברת. אך האם היא הייתה באמת מחוברת? היא חוותה את עצמה, את נוכחותה, אך שילמה על כך מחיר של נתק מהאחרים. היא נותרה לבד. עכשיו אני על החול החם, רואה את משפחתי האהובה משתוללת על החוף. אני על קו התפר ביני לבינם, ביני לבין האחר. כנראה שנזרקתי אל המרחב הזה ביום החתונה- בלי הכנה מתאימה עבורי. אני רוצה לצאת מהמרחב שבתוך המים, מרחב בו אני מחובר לעצמי אך מנותק מהאחר- אל המרחב שיש בו פוטנציאל לחיבור עם האחר, אם רק לא אברח ואתנתק. אני זקוק שתעזור לי לגשת אל אשתי מחדש". אני מסתכל על השעון, רואה שתכף מגיע מטופל נוסף. גם אני לרגע צללתי אל הים והחול החם ושכחתי את הזמן. אני מזכיר לו שיש לו את הקונכייה בידו, ושאנחנו ננשום כעת עמוק, ותכף נחזור לכאן, לחדר, לקליניקה. הקונכייה איתנו, גם הים והחול החם. אנחנו נחזור אליהם שבוע הבא אם רק נרצה- ונמצא דרך להתחבר מחדש, להתחבר לאחר בלי להתנתק מהעצמי. לנשום אוויר, לדרוך על קרקע, להיפגש. וברקע נשמע סאונד של ים מלב ליבה של הקונכייה.
Show More
בחזרה למעלה
פרשת שבוע:


בראשית

By yochai.zxc December 16, 2022
תיקון עולם באמצעות התערבבות באומות העולם ושליטה בכלכלה העולמית, או שמא באמצעות ריכוז ישראל בארצו והעמקה בתורה ומשם לצאת כאור לגויים
By yochai.zxc October 21, 2020
"אלה תולדות נח, נח איש צדיק תמים היה בדורותיו". רש"י על פסוק זה משיב על שאלה בסיסית- מה הקשר בין "תולדות נח" לבין היותו "איש צדיק"? רש"י אומר שמכאן למדים חז"ל במדרש רבה כי עיקר תולדותיהם של צדיקים זה המעשים הטובים שלהם. באמירה הזו יש משהו מעט בעייתי, העלאת ערך המעשים הטובים של האדם הפרטי, אולי גם על חשבון ערך הבאת הדור הבא לעולם. אך נראה שאכן עיקרון זה מתאים הוא לאבי האומות כולן. נח כאב לכל האנושות אכן מלמד אותנו כי עיקר העניין הוא היות האדם פועל טוב. מכך נגזר לאחר מכן המושג 'חסיד אומות העולם'. אך כל זה איננו מדוייק כאשר עוסקים בעם ישראל. החשיבות של הבאת ילדים לעולם הינה כה גדולה עד כי יש בה משהו שלא יכול להיטשטש אל מול עשיית המעשים הטובים של האב. חשיבות המשך הדורות יכולה לעלות על חשיבות עשיית הטוב הפרטי בכאן ועכשיו. בפרשת 'תולדות' מסופר על התולדות הישראליות: "אלה תולדות יצחק בן אברהם, אברהם הוליד את יצחק". כאן אין התייחסות ל'תולדותיהם של צדיקים מעשים טובים', אלא התייחסות לכך שיצחק הוא בן של אברהם. גם כאן הפסוק הפותח הוא מוזר. במקום לספר לנו על התולדות של יצחק, באים ומספרים לנו על כך שיצחק הינו בנו של אברהם. המפרשים מבארים כי היה חשש שבני האדם יחשבו ששרה התעברה מהמלך אבימלך ולא מאברהם, ולכן עשה הקב"ה קלסתר פניו של יצחק דומה במדויק לאברהם וכך לא היה ספק מי הוא האב. התולדות של יצחק אינם המעשים הטובים אלא השייכות ההיסטורית אל טוב גדול שהופיע עוד לפני, אצל אבא אברהם. תולדותיו אינם מתחילים מכך שהוא הביא ילדים לעולם, אלא מכך שהוא בן של... האדם לא עומד כישות נפרדת הבונה את הקן שלה, מרחיבה את עצמה. יצחק מודע לכך שהוא הרחבה של דורות קודמים, ומתוך הבנה זו הוא חפץ להרחיב עוד ועוד, לא את עצמו כי אם את המרחב המשפחתי אליו הוא שייך ומכוחו הוא פועל. זהו הבדל מהותי שבין אומות העולם לעם ישראל. הבדל בין טוב פרטי לטוב שהוא המשך ממרחב הרבה יותר גדול שאנחנו רק קצה הקרחון שלו, חוליה בשרשרת, נטף מיני ים. ההבדל הזה נובע מאישיותו של אברהם אבינו. בהמשך הפסוק הראשון של פרשתנו כתוב: "את האלוקים התהלך נח". ורש"י מאיר כאן את ההבדל שבין נח לבין אברהם. אצל נח כתוב "את האלוקים התהלך נח" ואילו אצל אברהם כתוב "התהלך לפני..." וכן כתוב "האלוקים אשר התהלכתי לפניו". רש"י אומר כי: 'נח היה צריך סעד לתומכו אבל אברהם היה מתחזק ומהלך בצדקו מאליו', כפי שכתוב שהיה הולך לפני אלוקים ולא לצידו, כביכול מפלס לאלוקים את הדרך בעולם. כאשר הטוב הוא טוב פרטי, טוב שמתחיל כאן ונגמר ממש תכף, תכף בזמן, במקום או באישיות- הרי שכוחו איננו רב, ולכן הוא זקוק לסיוע וסעד תמידיים מאת הקב"ה. אך כאשר מדובר על טוב רחב יותר, שמתחיל מאי שם ויימשך אל הרבה מעבר- הרי שאפשר לנו להיות מתחזקים והולכים מאלינו, לכאורה גם בלי סעד ברור של הקב"ה. אברהם דבק בקב"ה כי הוא הקשיב רוב קשב לסיפור השלם הטמון בגנזי הבריאה. הוא הקשיב לכך שהקב"ה שתל בבני אדם ניצוץ אלוקי, והניצוץ הזה עובר מיד ליד, מדור לדור, כלפיד במרוץ שליחים, בחשכה. כשאברהם מקבל את הלפיד לידיו הוא יודע שזה לא מתחיל בו, הוא גם יודע שזה לא ייגמר בו. מכאן כוחו להיות 'מתחזק ומהלך בצדקו מאליו', וכן להתהלך לפני האלוקים ולא לצידו או מאחוריו. את המילה 'תולדות' אנחנו פוגשים שוב בספר בראשית, אצל יעקב בפרשת 'וישב': "אלה תולדות יעקב, יוסף בן שבע עשרה שנה...". רש"י מפרש כי כוונת הפסוק היא- 'אלה תולדות של יעקב, אלה יישוביהם וגלגוליהם עד שבאו לכלל ישוב. סיבה ראשונה- יוסף בן שבע עשרה שנה, על ידי זה נתגלגלו וירדו למצרים'. אם אצל נח פגשנו את המילה תולדות כרומזת על מעשיו הטובים, ואצל יצחק כרומזת על השייכות והקשר המשפחתי של העבר, אצל יעקב המילה תולדות מרמזת על העתיד, על מה שיוולד בהיסטוריה של המשפחה הזו עקב הפעולות של יעקב (שבעומקם כמובן מסתתר רצון האל), הפעולה של כתונת הפסים וכ'ו... אולי אפשר ללמוד דבר מההבדל בין יצחק וההתמקדות בהשתייכות המשפחתית לעבר (לאברהם), לבין יעקב וההתמקדות בהשתייכות לעתיד (ליוסף). ההשתייכות של יצחק לאברהם מביאה לו את הכוח לשאת אישה, להתפלל לכך שהיא תלד, ובסוף לחבוק בנים. ואילו ההשתייכות של יעקב אל יוסף, מביאה עליו את הגלות והשיעבוד. המפגש שלו עם צאצאי יוסף, גם הם שניים, כצאצאי יצחק, מתרחשת שנים רבות אחרי היוולדם, שנים בהם יעקב לא יודע את מצבו של יוסף, החי הוא או מת, ואם חי הוא- האם נשא אישה והביא עימה ילדים לעולם או שמא הוא בבדידותו. זיכרון העבר וההשתייכות שלי אל דבר הגדול ממני- נותנת כוח לחיות חיים גדולים. ואילו המבט אל העתיד, אל מה שייצא ממני, בלי להתמקד קודם כל בשאלת מהיכן אני הגעתי לכאן- מביאה אל האדם גלות, זרות, מרחק. וודאי הוא כי יעקב מביט היה גם אל העבר ואל מולידיו, אך אפשר לדלות מפסוקים אלו כיוון חשיבה קטן ללמדנו דרך חיים.
By yochai.zxc October 21, 2020
כל סיפור המבול מלא בציון של תאריכים, ויש להבין מדוע. והתאריכים כפי הסברו של רש"י הינם כדלהלן (על פי שיטת ר' אליעזר בגמרא האומר שחודש ראשון הכוונה לחודש תשרי): ביז' חשוון החלו מי המבול והיו על הארץ 40 יום. נמצא שב כח' בכסלו כלו לירד. ב א' בסיון המים החלו להתמעט מעל הארץ , שזה היה לאחר 150 יום. ב יז' סיון, הוא החודש השביעי, נחה התיבה על הרי אררט (על פי רש"י המבאר כי החודש השביעי אין הכוונה למניין חודשי השנה אלא לחודש השביעי מאז פסקו הגשמים, שזה היה בכסלו). ובראשון לחודש העשירי לחודש חשוון בו החלו הגשמים, שהוא א' אב- נראו ראשי ההרים. ב י' אלול פתח נח את חלון התיבה ושילח את העורב . ב יז' אלול שלח את היונה בפעם הראשונה . ב כד' אלול שילח את היונה פעם שנייה וחזרה אליו עם עלה הזית . ב א' תשרי שלחה פעם שלישית ולא שבה אליו, וזה היום בו חרבה הארץ. וב כז' חשוון יבשה הארץ . נעיין בתאריכים המציינים תחילת חודש, אשר הוא יום המרכז בתוכו את מהות החודש: א סיון- החלו המים להתמעט: זהו החודש בו ניתנה התורה, ובאותו יום הגיעו עם ישראל למדבר סיני. התחלת מיעוט המים הינו זמן בו העונש אודות החטאים מתחיל להתמעט. לא רק שמידת הדין הגיעה לידי מיצוי (בסוף 40 יום של ירידת המבול), אלא מתחיל מיעוט בכוחו של החטא על המציאות. א' אב- נראו ראשי ההרים: זהו החודש בו יתרחש חטא המרגלים ולאחר מכן חורבנות בתי המקדש, ולעתיד לבוא- לידת משיח צדקנו. אבותינו הקדושים משולים להרים, ומקשרים חז"ל בין המילה הרים למלה הורים. תפקידו של הורה להיות הר עבור ילדיו, ציון דרך הגורם לצופה בו לשאת עיניים למעלה, נשיאת עיניים של הערכה וכבוד ונשיאת עיניים של מבט למגמה, מבט לעתיד. לכך אין כמו המשיח להיות משול גם להר. גם ארץ ישראל משדרת אווירה של הרים, שהרי היא ארץ המגמה והתכלית של בריאת העולם, בהיותה ארץ המסוגלת לחיים חומריים מלאי קדושה ויושר. ואין כירושלים להוות את עיקר המהות של הרים אלו, "ירושלים הרים סביב לה", על הר גבוה עלי לך מבשרת ציון". עם ישראל אמור היה להיכנס לארץ בחודש אב לולא חטאו בחטא המרגלים, ועקב אותו חטא- נחרבו ההרים הגבוהים שלנו, בתי המקדש. יוצא שאין כחודש אב להופעת ראשי ההרים ולקריאתם אלינו להתרומם, להתקדש ולחיות חיי מגמה של אמת. א' תשרי- שילוח היונה בפעם השלישית והארץ חרבה בו ביום: תשרי הינו זמן תחילת השנה, חודש המתחיל ביום של דין וממשיך אל רחמים גמורים. אין כמו חודש זה לסוף האירוע שגילה את שיא מידת הדין האלוקית, אירוע אשר בסופו נשבע אלוקים שלא ייתן למידת הדין שלו להופיע כך על הארץ שוב פעם, איכות המשויכת אל יונת השלום ואל מראה הקשת בענן. זהו זמן בו הדין מתמתק סוף סוף, והעולם מקבל אישור לשנה נוספת של חיים, תוך אמון בו שהוא מסוגל לשוב אל רצון האל, אל עשיית הטוב, הישר, הצדק והמשפט. יש בעניינים אלו הקניית הקשר -הקשר ישראלי על פי תאריכים של אירועים היסטוריים שהתרחשו לעם ישראל- לאותו אירוע מכונן שמחק את כל היקום ועשה ריסטרט, התחלה מחדש. האנושות יוצאת לדרך מחדש, בתקווה מחודשת ובהבטחה אלוקית לרחמים ויהי מה. מהלך המבול שוזר בקירבו הן עונש, הן סיומו והתחלת התמעטות כוח אותם חטאים לפעול בארץ (מכיוון שכוחם התמעט עקב קבלת העונש), הן קריאה מחודשת לאדם להביט למעלה, אל ההרים, אל המגמה, מדוע הוא חי, אחרת, לולא מבט זה, הוא יאבד שוב בחטאיו. והן לפינאלה- חידוש התקווה לחיות חיים אנושיים בריאים טהורים וישרים.
By yochai.zxc October 16, 2020
והנה הגיע זמן בריאת החיות והבהמות, ולאחר מכן גולת הכותרת של המציאות- בריאת האדם! אם ביום החמישי נבראו כוחות החיים החומריים, הנפשיים והנשמתיים, חסרים לנו הכוחות הרוחניים, הכוחות של התודעה. הבהמות והחיות, שמוחם גדול יותר מהשרצים, העופות והדגים- הם הסימבול אל התפתחות הרוח, התודעה. על גבי 4 כוחות אלו (גוף, נפש, רוח ונשמה)- מגיע האדם, נזר הבריאה, הברוא בצלם אלוקים. מדוע כוחות הרוח נבראו רק לאחר כוחות הגוף, הנפש והנשמה? אולי מפני שהגוף והנפש הינם הבסיס לחיים האנושיים, אך אם מיד על גביהם תצמח התודעה, השכל- יכול האדם להיפך להיות יצור המנותק מהחיים עצמם, קר רגש, שכלתני לגמרי. לכן יש צורך למפגש עם כוחות הנשמה בטרם המפגש עם כוחות הרוח וההיגיון האנושי. כך גם בהתפתחות האדם- לתינוק ולילד יש נטייה טבעית לאמונה באלוקות, עד אשר מופיע השכל וההכרה. בלעדי התפתחות ההכרה ייהפך האדם להיות עובד אלילים, אך בלעדי הנשמה הקודמת לרוח- ייהפך האדם להיות יבש כעץ, חכם אמנם, שולט אמנם במציאות מכוח שכלו- אך נטול מגמה אמיתית, נטול אותו דבר אשר הוא צמא לו מרגע בריאתו, מהיום הראשון לבריאה, עת היפגשו עם הריק הקיומי. והנה הוא האדם, המורכב מארבעת יסודות אלו- אדמה (שרצים, גוף), מים (ציפורים, נפש), אוויר (חיות ובהמות, רוח), אש (דגים, תורה, נשמה). ובפנימיות אותו אדם בעל ארבעת כוחות אלו, מונח לו יסוד חמישי- צלם אלוקים! "נעשה אדם בצלמנו כדמותנו".
By yochai.zxc October 16, 2020
הדגים, השרצים והציפורים שנבראים ביום החמישי, הינם על פי דרכנו, כוחות החיים הצומחים על גבי התכלית והאמצעים ועל גבי הזמן וערכו האלוקי. השרץ הינו סימבול לכוחות החיים הנמוכים, התאוותניים. הציפור הינה סימבול לחופש הפנימי, לצורך בפריצה, בעצמאות, במעוף. הדג הינו סימבול לתורה: 'מה דגים שבים כיוון שעולים ליבשה מיד מתים, אף בני אדם כיוון שפורשים מדברי תורה ומן המצוות מיד מתים' (עבודה זרה ג:). ביום החמישי מופיעים כוחות החיים החומריים (השרצים), הנפשיים (הציפורים) והאלוקיים (הדגים). בתוך אותם דגים נבראים גם התנינים הגדולים, ובמסכת בבא בתרא (עד':) מופיע כי התנינים הינם הלוויתן ובת זוגו, אשר הקב"ה הרג את הנקבה ומלחה לצדיקים לעתיד לבוא, שאם יפרו וירבו לא יתקיים העולם בפניהם. אולי ניתן לומר שהלוויתן הינו העוצמות האדירות של התורה, שאם ירבו ויתעצמו, עלולים הם להשמיד את המציאות החומרית. לכן הקב"ה גרם למניעה חלקית של קיומם וצמיחתם והרג את הנקבה עד לעתיד לבוא, שאז הצדיקים ייהנו ממנה. לעתיד לבוא ממתינים לצדיקים אור אין סוף (שנברא ביום הראשון) ותורה עוצמתית (שנבראה ביום החמישי). אזי גם נחסה בסוכת עורו של לוויתן (עיין בבא בתרא, עה:), בקיום שכל כולו עוצמות אדירות של קודש. כאן מופיע הציווי והברכה הראשונים של אלוקים על חלק מברואיו- ""ויברך אותם אלוקים לאמור, פרו ורבו ומלאו את המים בימים והעוף ירב בארץ". כוחות החיים הולכים במהלך ההיסטוריה לצמוח עוד ועוד, לכיוונים שונים ומשונים.
By yochai.zxc October 16, 2020
כהמשך לצמיחת החיים ופיתוחם לאחר מציאת המשמעות האנושית, נברא לו הזמן ומשרתיו וכן האור הנמוך יותר (בשונה מהאור שנברא ביום הראשון ונגנז לעתיד לבוא). זה זמן בריאת המאורות: "ויאמר אלוקים יהי מאורות ברקיע השמיים... והיו לאותות ולמועדים ולימים ולשנים... להאיר על הארץ". אותו אור של היום הרביעי והיותו קשור לזמן, מצביע לנו בעצם על בריאת ההיסטוריה האנושית. האור שנברא ביום הראשון שימש (כדברי רש"י) במשך שבעת ימי הבריאה, ורק לאחר מכן החלו המאורות הגדולים לשמש ברקיע השמים ולהאיר על הארץ ויושביה. מעתה, לאחר הבריאה, הגילוי של הקב"ה כמנהיג העולם יופיע דרך ההיסטוריה. אלוקים כבורא וכמנהיג הטבע מתפתח אל אלוקים המולך ומנהיג את ההיסטוריה האנושית, ודרכה משתקף לנו הגודל האלוקי והמגמה הפנימית שלו. זהו האור שמתגלה בזמן, אלו הם המאורות של היום הרביעי.
By yochai.zxc October 16, 2020
על גבי המשמעות והפרקטיות של המציאות יכולים החיים לצמוח: "ויאמר אלוקים תדשא הארץ דשא... עץ פרי עושה פרי... ותוצא הארץ דשא... ועץ עושה פרי... וירא אלוקים כי טוב". החיים על שלל סעיפיהם בנויים מתכלית ואמצעי. האדם חותר לתכלית המעניקה משמעות לחייו, אך נצרך בדרך לעבור דרך אמצעים רבים, דרך הפרקטיות. לרבים מאיתנו העיסוק בכלים החומריים הוא מורכב, והיינו רוצים לשוטט להנאתנו רק במרחבי התכלית. זהו אחד הסימנים להיותינו דור של עקבתא דמשיחא בו 'חוצפא יסגי', אשר הרב קוק מסביר כי אותה חוצפה הינה אי ההסכמה לחלקיותם של החיים, לפרטיותם, לעליבותם. אלו דברי הרב: 'החוצפה דעיקבתא דמשיחא באה מפני שהעולם הוכשר כבר עד כדי לתבוע את ההבנה , איך כל הפרטים הם מקושרים עם הכלל, ואין פרט בלתי מקושר עם הגודל הכללי יכול להניח את הדעת' (אורות התשובה, ד',י'). כוונת הבורא הייתה כי האמצעים והתכליות יהיו מלאי טעם ושמחה, "עץ פרי עושה פרי". אך חטאה הארץ, והוציאה רק "עץ עושה פרי", קרי- תכלית ("פרי") מלאת טעם ויופי, אך אמצעים ("עץ") חסרי טעם. כך כותב הרב קוק: 'מתחילת הבריאה ראוי היה טעם העץ להיות גם הוא כטעם פריו. כל האמצעים המחזיקים איזו מגמה רוחנית גבוהה כללית, ראויים היו להיות מוחשים באותו הגובה והנועם, שעצם הנשמה מורגשת בו כשאנו מציירים אותה. אבל טבע הארץ, התנודדות החיים, ולאות הרוחניות כשהיא נסגרת במסגר הגופניות, גרם שרק טעמו של הפרי, של המגמה האחרונה, האידיאל הראשי, מורגש הוא בנעמו והדרו, אבל העצים הנושאים עליהם את הפרי, עם כל נחיצותם לגידול הפרי, נתעבו ונתגשמו ואיבדו את טעמם. זהו חטא הארץ...' (אורות התשובה, ו',ז').
By yochai.zxc October 16, 2020
לאחר המפגש של האדם עם הטוב והרע שבמציאות, הוא מתחיל להפריד ולמיין בין חלקים נוספים במציאות. המציאות עצמה נהיית מרובדת. אותם מים שהם סימבול למציאות- מתפרדים ונהיים מובנים יותר בעומקם. ישנם חלקים הנמצאים מתחת לרקיע וישנם חלקים הנמצאים "מעל הרקיע". רש"י מבאר שאותם המים שמעל הרקיע עמדו ללא משענת, וכדבריו: 'שהם תלויים במאמרו של מלך'. "ויקרא אלוקים לרקיע שמיים, ויהי ערב ויהי בוקר יום שני". מהו הרקיע ומדוע המים שמעליו אינם עומדים עליו אלא תלויים ממעל לו, 'תלויים במאמרו של מלך'? משמעות השורש ר.ק.ע הינו- מתיחת חומר ורידודו על פני שטח רחב. הרקיע המקראי נמתח מסביב לכדור הארץ. ניתן להבין מכך שאולי הרקיע הינו האטמוספירה סביב כדור הארץ שלנו. זוהי שכבה המגינה על קיומינו. האטמוספירה עשויה ברובה מפחמן וחמצן, אותם גזים הם אלו שאפשרו התפתחות של חיים על פני כדור הארץ. במובן הרוחני\קיומי- האדם הצמא למשמעות וחש את הריק, את ההסתר, ולאחריו מעז לפגוש במציאות של טוב ורע- זקוק להגנה. ההיכרות עם רובדים שונים של המציאות, מים עליונים ומים תחתונים, מזקיקה את האדם להגנה. ההיכרות עם הרובדיות של המציאות מתחילה לייצר באדם תודעה של גודל, וממילא להתחיל להתקרב אל מה שחז"ל אמרו אודות התכלת: 'תכלת דומה לים, ים דומה לרקיע, הרקיע הוא דומה לכיסא הכובד, וכיסא הכבוד דומה לאבן הספיר'. האדם מתחיל לעמוד מול גודל! זוהי ההתחלה של תודעה שונה לגמרי מאותה עמידה ראשונית מול הריק! המציאות מתחילה להתמלא חיים... כשאדם עומד מול גודל מתחיל היראה להופיע בו. לכן הוא זקוק להגנה. הרקיע הוא רמז להמשך התעלות אל כיסא הכבוד ומעבר לו, אותו כיסא שריחף על פני המים. אך אותו רקיע הוא גם ההגנה מפני גודל שאין האדם יכול להכיל וכליו מתנפצים בעומדו מולו (כמדרש על אלישע בן אבויה שהציץ ונפגע). מדרש רבה לא מקשר בין הרקיע לאטמוספירה אלא כותב כי הרקיע הוא מקור מי הגשם שאינם מלוחים. יש כאן רובד נוסף בתפקיד ה"רקיע הרוחני". הרקיע הלוקח אותנו עוד צעד לכיוון כיסא הכבוד וממעל לו, המעמיד אותנו מול הגודל האלוקי, הוא מקור ההזנה של המציאות, מקור המים המתוקים. ללא היכולת לעמוד מול גודל האדם אובד ושוקע בתוך חווית ריק קיומי, בתוך מצוקת הסתר הפנים. רק להכרת הגודל יש יכולת לרומם את האדם ממעל הכאב והשבר של המציאות, ולהכניס תקווה בחייו. כל ניסיון אחר, חומרי או רוחני, לא יספק לאדם את הצורך הכי בסיסי שבנפשו, הצורך במשמעות, הצורך למפגש עם ערכם של החיים ובכלל להכרה בעצם קיום אותו ערך. רק לאחר המפגש עם הגודל והמשמעות, יש יכולת לאדם להיפגש עם שיא החומר העולמי, עם היבשה- "ויאמר אלוקים יקוו המים מתחת השמיים אל מקום אחד ותראה היבשה". מפגש עם חומריות החיים והטכני שבהם, מעמיד את האדם כשורד. לא רחוק היום שבו העמידה הזו מול החיים תרוקן את האדם כליל ותביא לגלים של דיכאונות והתאבדויות. לפני המפגש הזה יש צורך במפגש עם הרוח, עם הרוממות. הילדות שלנו הינה נס וברכה, מכיוון שהיא מפגישה אותנו קודם כל עם הרוממות הזו. עוד טרם הצורך של התינוק לקיים את עצמו בקיום החומרי, הוא עומד נטול דאגות מול ה'יש' ומלא סקרנות ופליאה, מלא שאלות ומלא חקר ושעשוע. ההתבגרות מאיימת לטשטש ולהעלים את האיכויות הללו, וכל מי שאכן חש כך אני ממליץ לו ללכת במהירות ללמוד משחק, אלתור, נגינה, ציור וכל דבר שיחזיר אותו אל היצירתיות והספונטניות של נפשו, ואל השעשוע העומד בבסיס בן האנוש עוד מינקותו.
By yochai.zxc October 16, 2020
בתחילת בריאת אלוקים "את השמים", קרי- את הנשמה. "ואת הארץ", קרי- את הגוף, אזי "והארץ הייתה תהו ובהו", ורש"י מפרש 'שאדם תוהה ומשתומם על בהו שבה, על ריקנותה'. המפגש הראשון של האדם בעל הגוף והנשמה עם המציאות- הינו מפגש של השתאות, אך לא השתאות של 'מה מופלא הדבר הזה', אלא השתאות של תהייה על הריקות של המציאות, חווית ריקות קיומית וכואבת. ההשתאות הזו איננה השתאות של הנשמה המלאה אור אין סוף, אלא של הגוף הצר החש את הריקות של עצמו וממילא את הריקות של המציאות. "וחושך על פני תהום, ורוח אלוקים מרחפת על פני המים"- רש"י מפרש כי פני תהום הכוונה על פני המים, ושפתי חכמים החדש המפרש הכי מוכר של דברי רש"י, אומר כי בכך מכוון אותנו רש"י להבין שהמילים "על פני תהום" והמילים "על פני המים" הינם אחד. ואומר השפתי חכמים שבעצם החושך שעל פני התהום הוא הוא רוח אלוקים המרחפת על פני המים. מדוע רוח אלוקים הינה חושך? יתרה מכך- רש"י מבאר שרוח אלוקים הכוונה לכיסא הכבוד המרחף מעל פני המים כיונה המרחפת מעל הקן! נראה לי לומר כהמשך לדברנו, כי כיסא הכבוד, רוח אלוקים- זר הוא לגוף האדם, וזרות זו מייצרת באדם את התחושה כי הוא עומד מול חושך. כבר אין כאן ריקות אלא חושך, נוכחות של דבר המסתיר. אותו אור גדול של כיסא הכבוד האלוקי, של כיסא המלך, הוא חושך עבור האדם האביון, העני בדעת ('אין עני אלא בדעת'), שאיננו מסוגל לקלוט את האור הגנוז במציאות, וזאת מכיוון שנשמתו הוכנסה אל כבלי הגוף ומקריו. יש כאן המשך והתפתחות של החוויה האקזסנטיאליסטית של עמידת האדם מול הריקות שבמציאות, מול האין. האדם כבר מבין שאין כאן ריק באמת, אלא שהריק הוא תוצאה של חווייתו המצומצמת בכבלי הגוף והזמן, ולכן עמידתו כעת איננה מול ריק אלא מול חושך, הסתר. המים שמעליהם מרחפת רוח אלוקים, כיסא הכבוד, החושך, הינם המים של המציאות הזו. המים הינם רוב עולמנו, הן בכדור הארץ והן בגופנו. הם סימבול למציאות הפשוטה של העולם והאדם, מציאות אשר מכוסה בהסתר החושך והצמצום של האור האלוקי אשר שם נשמה בגוף. אותה רוח אלוקים מרחפת לדברי רש"י, כיונה מעל הקן, הסמל של השלום. אותה חשכה והסתרה איננה אלא מניע לשלום המבוקש. הצמצום האלוקי הינו נושא לעסוק בו עבור אנשי רוח, סופרים ומשוררים טראגיים. אך אין זו דרכה של תורה. התורה לא רואה בצמצום האלוקי דבר טראגי אלא מתנת שמים, רצון הטוב להיטיב כדברי הרמח"ל בספרו 'דעת תבונות'. מהו השלום? השלום הינו היכולת של שני כוחות הופכיים להלך זה לצד זה ולפעול במשותף ובאהבה עבור היעד אליו שניהם כוספים. זהו בדיוק תפקידו של הצמצום ומטרת ריחוף החושך\כיסא הכבוד\רוח אלוקים- מעל פני המציאות, כיונה מעל קנה. מטרת הצמצום הינה להכניס את האדם להיות 'שותף עם אל'. לא אוכל מתנת חינם בקבלו את הטוב האלוקי, אלא מקבלו כזכאי לו, כמי שטרח בערב שבת ורק אז אוכל בשבת. זהו הטוב האלוקי היותר שלם, על מנת שלא יהיה לאדם לחם בושה באוכלו דבר שניתן לו כמתנת חינם בלי קשר למעשיו והשתדלותו. היות שותף עם אל, זהו השלום שהיונה\החושך\רוח אלוקים\כיסא הכבוד- מביאים עימם אל המציאות. המעוף מעל הקן, בשונה מציפורים אחרות אשר רובצות על גוזליהם- הינו ההזמנה של היונה את גוזליה- לגדילה אישית. האם נוכחת עימם אך לא חונקת אותם, לא מייצרת תלות אלא נותנת כוח עבור ילדיה- להתרומם ולפתח עצמאות ובגרות, עד שיזכו להיות ראויים לאוכל שאימם מביאה להם או שהם מביאים לעצמם בזכות מה שלימדה אותם אימם. "ויאמר אלוקים יה אור ויהי אור. וירא אלוקים את האור כי טוב"- רש"י מבאר (ומרחיב זאת השפתי חכמים) כי אור זה נקרא 'טוב' כמו שצדיק נקרא טוב ("אמרו צדיק כי טוב"). "ויבדל אלוקים בין האור לבין החושך"- ורש"י מבאר- 'ראהו שאינו כדאי להשתמש בו לרשעים והבדילו לצדיקים לעתיד לבוא'. ומוסיף השפתי חכמים כי הבדלה זו איננה רק הבדלה שבזמן ('הבדילו לצדיקים לעתיד לבוא'), אלא הבדלה שבמהות, הבדלה בין הצדיק שהוא אור, לרשע שהוא חושך. עד כה עסקנו בעמידת האדם מול הריק, ולאחר מכן בהתפתחותו לעמידה מול החושך וההסתר. האדם יכול להיתקע שם, אך התורה מאירה לנו את הדרך ומכוונת אותנו מכאן להתפתחות אל מבט של טוב ורע. יש טוב ורוע במציאות! הדילוג לתודעה זו מתרחש דווקא מתוך ההכרה בריקות ובהסתרה האלוקית. העמידה מול הריק, מול חוסר המשמעות, ומול ההסתר האלוקי\אנושי- יכולה להביא את האדם אל כפירה באלוקים, כפירה בטוב, כפירה בעצמו, בתודעתו בחושיו ובשלל כוחותיו, ומתוך זה להעמידו בחוויית 'חיה ותן לחיות', "אכול ושתו כי מחר נמות". אך כאן, בפסוק הרביעי של התורה, היא מצביעה לנו אל תודעת הטוב והרע (עוד טרם חטא אדם הראשון!). המפגש עם הריק וחוסר המשמעות, ועם ההסתר הצורב בלב הבשר, מובילה את האדם אל צורך עז במשמעות, ומתוכו נגזרת באופן מיידי תודעת הטוב והרע. האם זהו רק צורך אנושי ואין בזה כל אמת שהיא? לא! דווקא הצורך האנושי מלמד אותנו על האמת ה'אוביקטיבית'. האדם איננו זר להוויה אלא חלק אינטגרלי ממנה. יש כאן הרמוניה של אדם טבע, וממילא תודעת האדם מלמדת אותנו על המציאות עצמה. הרב קוק בספרו אורות התשובה אומר: 'העולם כולו מלא הוא הרמוניה. ההתאמה המאחדת , מפלשת בכל חדרי המציאות וחגויה. המוסר הפנימי ותביעותיו החזקות הנם נמשכים ובאים מהד קולם המאוחד של כל חלקי ההוויה, שכולם חודרים זה בזה והנפש כולה היא מלאה בכולם ומאוחדת בכולם..." (אורות התשובה, ח',ז').
Show More
בחזרה למעלה

שמות

By yochai.zxc February 18, 2021
תיאור מלאכת בניית המשכן מתחיל מפירוט אודות כלי המשכן (ארון, כפורת, כרובים, שולחן ומנורה). לאחר מכן מגיע הפירוט אודות המבנה עצמו (היריעות שכיסו את המשכן, קרשים למבנה עצמו, אגנים, בריחים, וקרסים). לאחר מכן מתואר מעשה הפרוכת (מעין וילון המבדיל בין ההיכל לקודש הקדשים), מעשה המסך לפתח האוהל ומעשה מזבח העולה. לאחר מכן, בפרשת תצווה, מופיעים בגדי הכהונה, ובסוף הפרשה מופיע מזבח הזהב. יש לתהות- מדוע הוראת הקב"ה למשה מתחילה מפירוט אודות עשיית כלי המשכן, ורק לאחר מכן מגיע הפירוט אודות מבנה המשכן עצמו. והרי כל אדם אשר בונה בית, קודם בונה את הבית עצמו, מייצר לעצמו מרחב פרטי, ורק לאחר מכן מכניס אליו את כליו- ספה, ארון, מיטה וכדומה. ואכן בצלאל בונה את המשכן כפי הסדר ההגיוני, ואומר למשה שכך ההיגיון אומר. משה אז אומר לו שאכן הוא צודק וכך רצון הקב"ה. המפרשים מסבירים שמשה שמע מהקב"ה כפי הסדר שבו הכלים קודמים למבנה, אך לא שמע כי כך אמור לבנות, רק שיער שיעשה כסדר הנאמר לו. ורק כאשר בא בצלאל ואמר מה שאמר- הבין משה כי זה שהקב"ה ציווה בהתחלה על הכלים ולאחר מכן על המשכן, אין הכוונה בכך שאת הכלים יכינו לפני המשכן, אלא באמת יש צורך לנהוג בהכנת המשכן- כפי הסדר ההגיוני. אך עדיין- מדוע הקב"ה מספר לנו בראשונה על בניית הכלים ורק לאחר מכן על המשכן עצמו. אין זה דבר שבמקרה. קל וחומר כאשר אנו ראים שמשה רבינו אכן מבין שכסדר הזה ראוי לבנות המשכן וכליו. נראה שבכוונה רצה הרצון העליון לשנות מסדר הנורמה האנושית. האדם בזה העולם זקוק קודם כל להגנה, לביטחון. ילד שגדל ברחוב, ללא הורים תומכים, חסר מוגנות בסיסית- התפתחותו הנפשית תהיה לוקה בחסר רב. אם כן, כאשר האדם החל לבנות בתי מגורים, הוא בעצם החל לבנות לעצמו מרחב מגן, מחסה. המרחב הזה שימש לאחר מכן לתכלית נוספת, והיא- יצירת מרחב אינטימי המייחד כל משפחה במקומה, ללא חיי קומונה בה ישנים יחדיו על מחצלת תחת כיפת השמיים. עובדי האלילים פנו אל האלוקות מתוך אותם צרכים אנושיים. הם חשו חסרי כוח אל מול נוראות היקום, איתני הטבע, ומה שנראה להם כשרירותיות המכוון והמניע שמים וארץ. הם פנו אל האל על מנת שישמור עליהם ושיעזור להם לחוש שליטה באיתני הטבע. אי לכך, מבנה המקדש שלהם היה חשוב יותר מאשר כלי העבודה המשמשים לעבודת האל בתוך הבית. לעומתם- עבודת אלוקי ישראל איננה מתחילה מלמטה, אלא מלמעלה. הפנייה אל האל לא מתחילה מבקשת האדם להגנה ולפשר, אלא מהרצון למפגש בלתי אמצעי ומהרצון ליצור עולם טוב יותר. רק לאחר התנועה שמלמעלה למטה- מופיעה גם האמונה שמלמטה למעלה, קרי- בקשת ההגנה ותחושת הביטחון. אפשר לומר כי האחרונן הינם מעין תוצאה נלווית של הראשון. ניתן לראות זאת בדור המדבר. דור זה חווה ניסים שאין כדוגמתם בזה העולם. הוא יוצא מהיותו עבד באימפריה של אותה תקופה, אירוע חריג באופן טוטאלי באנושות. נקרע לו הים, הוא שומע את קול ה' מדבר אליו בהר סיני, הצור נבקע עבורו ויוצאים ממנו מים, יורד לו מן מין השמיים להשביעו, בארה של מרים מלווה אותו בדרך, הוא מהלך במדבר 40 שנה, נושא על גביו מונומנט ארכיטקטוני מפואר ביותר, מוליד ילדים ומגיע בסופו של דבר לארץ אבותיו. כל המהלך הזה הוא בלתי יאמן! ולמרות כל אלו הפלאות- הוא חוזר שוב ושוב על תלונותיו, מעדיף לחזור למצרים, מוחה בתוקף כנגד האל הזה המנהלם בדרך בצורה פלאית שכזו, מבקש למרוד בנשיאם ומלכם משה (קרח ועדתו), ומוציא דיבת ארץ אבותיו- רעה. הקב"ה בעצמו אומר עליהם כי הם "עם קשה עורף". ברור הוא שאם היה קורה כל זאת לעם אחר- הם היו מקשיבים כמו ילדים טובים לאל האחד והיחיד הזה, ולמשרתו משה. אך עם ישראל, למרות היות הקב"ה המגן והמחסה שלהם- מסרבים להתמסר אליו. מדוע? נראה שישנה בעם הזה נטייה טבעית אל האלוקות בצורה שונה מהנורמה. נטייה זו איננה באה מצורך אנושי למגן ומחסה, אלא מבקשת קרבת אלוקים והיצמדות אל דרכי החיים והמוסר של אבותיהם אברהם יצחק ויעקב. לאור זאת, אולי ניתן להבין מדוע הציווי על בניית המשכן איננה מתחילה מהקמת המבנה והשלד, אלא מכלי הקודש. הכלים הינם המבטאים בצורה הטובה ביותר את התוכן הפנימי שמעבר להגנה ולמחסה, מעבר למסגרת פורמאלית של שיוך לאל אשר תפקידו להגן על המאמין בו- מאיתני הטבע, ובכוחו לשכנע את מאמיניו כי להם ראויה זכות החיים ולא לעמים אשר סביבותיהם. אותו תוכן פנימי המתגלה דרך הכלים התופשים את מהות עבודת האל- מספרת לנו סיפור עמוק על אותו עם, על הליכותיו, הנהגתו, תורת המוסר שלו ושאיפותיו הלאומיות והפרטיות. בדיוק כפי שהריהוט, הספרים ושאר החפצים שבבית האדם מצביעים בצורה מיטיבה יותר על אופיו והשקפתו, מאשר קירות הבית ואבניו. אך אם כך- מדוע בסופו של דבר בצלאל בונה את קירות המשכן קודם כל, ורק לאחר מכן את הכלים, ובכך בעצם פועל בסדר הנורמאלי, האנושי? על מנת להיכנס אל התוכן הפנימי, אל הקודש, אל הטרקלין- יש לעבור דרך השער. וכדברי הרב קוק בזרעונים: '...השער הוא האלוקות המתגלה בעולם בכל יופיו והדרו...'. הארכיטקטורה של מבנה המשכן מסמנת לאדם את המרחב אשר בתוכו ובאמצעותו הוא הולך לקדש את המציאות, להגביה את חייו ולרומם את הכרתו ושאיפותיו. ישנם במשכן שני מעברים לחללים שונים ומופרדים, מעבר אחד הינו במקום בו נגמרת עזרת כהנים ומתחיל ההיכל, אוהל מועד, והמעבר השני הינו במקום בו מסתיים לו ההיכל ומקומו של קודש הקדשים מתגלה. במעבר הראשון ניצב לו המסך, ואילו במעבר השני ניצבת לה הפרוכת. רש"י מבאר לנו את משמעות המילה 'מסך' ומשמעות המילה 'פרוכת', ובכך מבאר את ההבדלים בין השניים וממילא את התפקידים השונים שלהם במרחב המשכן. לפי רש"י המילה פרכת 'לשון מחיצה הוא, ובלשון חכמים פרגוד, דבר המבדיל בין המלך ובין העם'. לאחר מכן מבאר רש"י אודות המסך, וכותב כי המסך הינו 'וילון, שהוא מסך כנגד הפתח, כמו "שכת בעדו", לשון מגין'. יוצא מדברי רש"י כי אותם שתי מחיצות- תפקידים שונים להן. הפרכת, המבדילה בין קודש הקדשים לבין ההיכל, תפקידה הינו ההבדלה, הצבת היררכיה, הפרדה בין המלך לעם. לעומתה, המסך המבדיל בין ההיכל לבין העזרות, בין השולחן, המנורה ומזבח הזהב לבין מזבח העולה ומקום עבודת הכהנים- תפקידו להגן, לשמור על ההיכל מפני סכנת פולשים. האיש הישראלי- אשר שורש נטייתו אל האלוקות אינו מפאת עצם חוויית העולם כמאיים לאבדו, כאלים, שרירותי, מפחיד, כאוטי וכ'ו, אלא כמקום בו ישנה אפשרות לדבר גדול יותר להתגלות, אם רק נדע כיצד- ניצב בראש ובראשונה בתודעתו (בחכמה בינה דעת בשפת הנסתר) על אדמת כלי המשכן, על אדמת ההיכל, הקודש. הצורך בהגנה ובשמירה איננו הדבר הראשוני המניע אותו לחפש את האל. אך כאשר הוא מוריד את הדעת שלו אל כלי ההרגש והמעשה (7 מידות תחתונות בשפת הנסתר, חג"ת נהי"מ)- הוא פונה קודם כל לבנות את המסגרת, אשר תפקידה להגן, לשמור. לשמור מפני מה? לשמור מפני כוחות הטומאה שיכולים להופיע בקודש ולקלקלו. הצורך בהגנה איננו הצורך בהגנה מפני הטבע האלים, אלא מפני התודעה ההרסנית שיכולה להיווצר כאשר האדם נפגש עם אותו טבע. המפגש עם איתני הטבע השרירותיים מייצר באדם תודעה של כפירה בטוב, של נתינת כוחות חיים לרע, לכאוטי, להרסני. לסטרא אחרא יש מקום בפני עצמו, היא איננה בטלה לאל האחד והיחיד. מכאן האלילות צומחת וכנגדה היהדות נלחמת בכל תוקף ואומרת כי אין עוד מלבדו ואין כוח בשום ברוא לעמוד בפני עצמו ולו עמידה כלשהיא. ולכן- מציבים עם ישראל בכניסה להיכל, לאוהל מועד- את המסך. המסך אשר מסוכך ומגן, שומר מפני התפרצות של תפיסות עולם זרות ומנוכרות לטבע הישראלי, מנוכרות לתקוות הנצח של עם ישראל. לאחר מכן- ניתן להיכנס פנימה אל ההיכל, אל כלי המשכן. הציווי האלוקי מתחיל בכלי המשכן כדי לקבע בנו את הנטייה השורשית אל כלי הקודש, עוד טרום מסגרת המשכן המוצבת להגנה ושמירה. רק לאחר שהתודעה הישראלית עומדת על אדמת הקודש, מכירה את דרכי עבודת האל באמצעות כליו, רק אז היא ניגשת לבנות את המסגרת, את קרשי המשכן ויריעותיו. אך אז, כשהיא פונה אל מרחב השמירה, היא כבר עסוקה בהישמרות עמוקה יותר מאשר ההישמרות מסכנות החומר האלים. ניתן להביט על כך מדבר נוסף בפרשתנו- יריעות המשכן וקרשי המשכן. לכאורה נכון היה יותר שהציווי יהיה קודם כל על קרשי המשכן, הדפנות, ורק לאחר מכן על הגג, היריעות, הכיסוי. הרי אדם קודם כל מציב דפנות ורק לאחר מכן גג. אך הקב"ה מצווה קודם כל על היריעות, הגג, ורק לאחר מכן על קרשי המשכן, הדפנות. על פי הסברנו שמבנה המשכן תפקידו לשמירה (כתפקיד המסך), הרי שבציווי זה ניתן להבין ממה אנחנו באמת נשמרים. השמירה היא קודם כל מלמעלה, מהגג. החשש איננו מחיות רעות או מאיתני הטבע המתפרצים להורגנו במובן הפיזי של המילה, אלא מאיתני הרוח, מתפיסות עולם מקולקלות, המגיעות מלמעלה ומבקשות להפילנו ברשתם וליצור בנו תודעה מיואשת וממילא תודעה חסרת מוסר, אמת ויופי. ישנו עוד צעד אחד מעבר לשמירה מאיתני הרוח, מהסטרא אחרא התודעתית. זהו הצעד הפוסע אל מעבר להיכל, לקודש, לאוהל מועד- ופונה אל קודש הקדשים. על מנת לעבור מכאן לשם יש לחצות את הפרוכת. אם נחזור לדברי רש"י, ניזכר כי רש"י מבאר את מהות משמעות המילה פרוכת ואת תפקידה. תפקיד הפרוכת על פי רש"י הינו הבדלה, הפרדה, יצירת היררכיה. ההיררכיה מייצרת כבוד, הבטה על הגודל של החיים, היכולת להרים מבט למעלה, היכולת לשאת עיניים למרחוק, אל מעבר להווה הצר. באמצעות הפרוכת, המונעת מכהן רגיל להיכנס לקודש הקדשים והמזמינה את הכהן הגדול להיכנס לשם רק אחת לשנה- מפנים האיש הישראלי ועימו העולם כולו- את תודעת האין סוף, ועימה את הכרת הפער האין סופי שבינו לבין העליון על כל, שכולה קמיה אינו חשיב כלל. היכולת לחוש את אותו הכבוד, שמתחיל מהכרת כבוד אלוקים וממשיך אל הכרת כבוד האדם וממנו אל הכרת כל היצור וכל הבריאה כולה- היא שורש השורשים של העם הזה, שלא בקלות מתמסר לאלוקיו, ואין הניסים משכנעים אותו מספיק על מנת לציית באופן טוטאלי לאותו כוח עצום ששומר עליו מאיתני הטבע ומבני אדם השונאים אותם. העם הזה זקוק לגודל, לחיים שיש בהם הוד והדר, יופי וטוב, מוסר ואמת, צדק ושמחה, אש חיים ואהבת אדם. עד שהוא לא פוגש את איכויות רוח אלו- הוא אינו מסתפק במועט, הוא אינו מסתפק בהגנה ושמירה, כפי שכל אימפריה הסתפקה, ובהתלהבותה מכוחה ומיכולתה לשלוט על בני אדם אחרים ואף על איתני הטבע- שכחה את ההוד וההדר של החיים, את המוסר, את האהבה, את היופי והטוב. שכחה את "כבוד אלוקים הסתר דבר" ואת "הצנע לכת עם אלוקיך". לאחר שכחה זו, זמן העוצמה של הכוח החומרי- התמעט, ובמהרה היא מצאה עצמה יורדת מעל בימת ההיסטוריה. לא חרבה ירושלים אלא מפני שנאת חינם, ומפני שלא הייתה להם בושת פנים זה מזה (כבוד). חורבן הממלכה לא התרחש עקב כוח חיצוני שפגע בנו, כאיתני הטבע או איתני האדם האחר, אלא אך ורק מפני שנתנו לאותם רוחות דסטרא אחרא לחדור את יריעות האוהל ולהיכנס אל הקודש. ומכיוון שכך אומר הרב קוק: 'ואם נחרבנו ונחרב העולם עמנו, על ידי שנאת חינם. נשוב להיבנות והעולם עמנו יבנה, על ידי אהבת חינם'.
January 30, 2021
בפרשיות גלות וגאולת מצרים מופיעים כמה וכמה פעמים העץ והמים שלובי זרוע. הדיאלוג ביניהם התחיל כבר בפרשת בראשית, שם תואר כי בגן עדן היו לאדם וחוה שפע של עצי פרי ושפע של מים מארבעת הנהרות. העצים והמים הינם המרכיבים החשובים ביותר עבור יצירת גן עדן, והם גם המרכיבים החשובים ביותר עבור קיום האדם אשר זקוק לאכילה ולשתייה. המאכל של אדם וחוה היה פירות העצים שבגן עדן, ורק בעקבות החטא נגזר עליו שיאכל גם מהירקות והתבואה, ולאחר המבול הותר לנח לאכול גם בשר. מצב גן העדן, המעוטר בעצי פרי רבים ובמי נהרות שופעים, נפגם כאשר האדם חוטא. החטא מתרחש במישור של היחסים של האדם עם העץ. קלקול היחסים הללו מייצר משבר אקולוגי חמור- מי הנהרות כעת אינם מספיקים עבור השקיית העצים וצמיחתם והאדם מתחיל להתפלל לירידת גשמים (כך ע"פ הנצי"ב המסביר כי הצורך בגשם הופיע רק לאחר חטא האדם). ע"פ אחת הדעות בחז"ל עץ הדעת היה חיטה. ואם כך הוא הרי החיטה הייתה בעבר פרי ולא גרעין יבש, על עץ הדעת גדלו לחמים וקרוסאונים. בעקבות החטא המים שבתוך פרי החיטה יצאו ממנו והוא התייבש ונהיה לגרעיני חיטה יבשים ומצומקים. היחסים שבין המים לעץ הינם היחסים שבין הגלוי לנסתר. העץ גלוי לעינינו וגולת הכותרת שלו הינה הפרי המרהיב ביופיו והמפתה לאוכלו. המים לעומתו הינם הדבר שמחייה את העץ ומצמיחו, אך כל זה איננו גלוי. גם שורשי העץ האחראים להרוות את העץ במים- הינם נסתרים מתחת לפני האדמה. כאשר אדם הראשון אוכל מפרי עץ הדעת- הוא מתמקד בגלוי לעין, ביפה, ושוכח את העומק, את הנסתר, שוכח את התלות של הפרי במערכת אורגנית שלמה. בכך הוא מנתק בין המטרה, התכלית, לבין הדרך אליה. כאשר אדם הראשון אכל מפרי עץ הדעת, הוא שכח את החיים, את המים המחיים כל. חז"ל משתמשים במים כדימוי לתורה, אך גם כדימוי לתאוות העולם, אלו הם המים הזדונים. גם הם כמי התורה- נסתרים. האדם הפוסט פרוידיאני חי את חייו בתודעה שמתחת לפני הנפש שלו ישנם מצולות אפלים של יצרים, חסכי ילדות וצרכי אגו לא מסופקים. כשהוא חושב על הדבר הסמוי מן העין הוא לרוב לא חושב על כוחות נשמתיים אלא על כוחות אפלים. כאשר נוצר נתק ממי התורה, המים נהפכים ממקור חיות למקום סכנה, סכנת טביעה. עקב כך העץ אשר גרם לנפילת האדם ולניתוקו ממי התורה- נקרא אל הדגל לתקן את אשר קלקל ולהתמודד עם המים הזדונים. כך בדור המבול, כאשר העץ בדמות התיבה- מציל את נח ומשפחתו מכליית המבול, מכליית המים הזדונים. כך גם אצל משה רבנו אשר התיבה שבה הוא מונח מצילה אותו ממי היאור. העץ שבכאן שם גבול למים ומונע מהם להשחית הכול. לאחר מכן מגיע המטה של משה העשוי מעץ ובהכאתו את היאור הוא הופך את מי השתייה הללו לדם, משנה את טבעם. מאוחר יותר יבוא המטה הזה ובהנפתו על ים סוף הוא ישנה את צפיפות המים ויעמידם כמו נד נוזלים. לאחר קריעת הים והתגלות אפשרות השליטה במים הזדונים- יש צורך למצוא חיבור מחודש אל מי החיים. עם ישראל הולך במדבר שלושת ימים אך לא מוצא מים. וכאשר סוף סוף הוא מוצא מים- הם מרים. כדי להמתיקם הקב"ה מצווה את משה לקחת עץ ולהשליך אל המים. חז"ל מבארים כי העץ היה הרדוף, ערבה או זית. הראשון עץ רעיל, השני עץ שלא יכול להתקיים ללא מים, והשלישי עץ מר. כיצד עץ רעיל, יבש או מר גורם להמתקת מים מרים? הכלי יקר מביא את דבר חז"ל האומרים כי התורה נמשלה לזית שתחילתו מר וסופו מתוק, וכך היא גם התורה. בעיניים פשוטות נראה לנו כי תיקון מרירות החיים יתאפשר דרך עיסוק בהנאות העולם, אך לא כך הוא (הרדיפה אחר העונג יוצרת התמכרות, וההתמכרות הינה כבר מצב בן הדבר שהיה עד לא מזמן מענג אותי- גורם לי סבל כעת, ואף על פי כן אני מכור ועסוק כל הזמן רק בו). מה שמאפשר לאדם להינצל מחוויית מרירות החיים הינו דווקא תחושת הערך של החיים והאחריות שערך זה מייצר. דווקא המרירות, הקבלה של החוקים, ההגבלות, כולל איסור האכילה מעץ הדעת- הם אלו שיאפשרו לטעום מעץ החיים, ממעיין החיים, ואז לשוב אל הדעת והמתיקות ממקום מתוקן. לכן לאחר המתקת המים המרים, אומרת התורה כי "שם שם לו חוק ומשפט ושם ניסהו", וחז"ל מבארים שעם ישראל מקבל כאן על עצמו כמה מצוות, הגבלות, מחויבות (על פי רש"י: שבת, פרה אדומה ודינין). המהלך של המתקת המים במרה הינו ההפך משהתרחש במכת דם, אשר במכת דם נהפכו המים המתוקים למרים ובמרה נהפכו המים המרים למתוקים (כך כותב האבן עזרא). לאחר המתקת המים המרים מגיעים אנחנו אל מצב מנוחה, אל נווה מדבר שבו העצים והמים חוזרים לתפקידם המקורי, ההרמוני, כבגן עדן. עם ישראל מגיע לאילמה ושם ישנם 12 עינות מים ו 70 תמרים ושם הוא חונה לרגע, מקבל כוח ממצב גן עדן בראשיתי זה לפני שהוא ממשיך במסעו במדבר. רש"י מעמיק את הבנת מצב גן עדן זה ומבאר כי 12 עינות מים הינם כנגד 12 השבטים ו 70 התמרים הינם כנגד 70 זקני ישראל. במחקר שנערך על הגורמים המרכזיים לאושר בחיי האדם נמצא כי שני הגורמים החשובים ביותר הינם תחושת שייכות ותחושת משמעות. מצב גן העדן שבאילמה מכיל את שני הגורמים הללו- תחושת שייכות אל משפחת המוצא שלנו, משפחתו של יעקב אבינו, והיקשרות אל המשמעות שבתורה המופיעה דרך 70 הזקנים. בהמשך המסע הזה החיטה שהתרוקנה ממים ונהפכה לגרעין יבש- מתמלאת בחזרה במים ונהיית מן, מן היורד כגשם מן השמיים. לחם ניסי שלא רק שהיה בתוכו מים, כפירות העץ, אלא שהוא היה מוקף בטל מעליו ומתחתיו, ולא רק זאת אלא כאשר השמש נהייתה חמה הוא נמס ונעשו ממנו נחלים נחלים. כל מהותו של לחם זה היה היותו אוכל מימי, מים מוצקים עשירים בטעמים שונים. בכך חוזר פרי עץ הדעת, החיטה, אל מצבו המקורי שלפני החטא, לפני הנפילה שהתרחשה במערכת היחסים שבין האדם לעץ ובפרט לפריו, נפילה שפגמה במהות המים בעולם. במדבר, מקום המנוגב ממים, מגיע עם ישראל אל התיקון העליון הזה ומחזיר את המים מהיות 'מים זידונים' להיות 'ממי התורה'.
By yochai.zxc January 22, 2021
מצוות קורבן פסח מצריים: רבות המצוות בעניין קורבן הפסח. עם ישראל זה עתה החל לקבל את המצוות הראשונות שלו, וכבר הוא מוצף במצוות רבות מאוד, שתפקידם ומהותם לא בהכרח ברורות. אמנה כאן את המצוות שצווינו בהם סביב קורבן הפסח, ואנסה למצוא חוט שוזר ביניהם, חוט שיספר לנו סיפור עמוק על גאולת מצרים ועל התודעה הישראלית המלווה אותנו מאז ועד עתה. המצוות הם: נטילת שה תמים בן שנה. להימנות על אכילתו. בפסח מצרים- לשמור עליו במשמרת ארבעה ימים (כנראה כדי לבדוק שאין בו מום). לשוחטו בין הערביים. בפסח מצרים- לקיחת הדם ונתינתו על שתי המזוזות והמשקוף. אכילתו כצלי אש ולא נא או מבושל. אכילתו ביחד עם מצות ומרור. צליית כל בשרו יחדיו ("ראשו על כרעיו ועל קרבו"). איסור נותר עד בוקר. מצוות שריפת הנותר בבוקר שלאחר יום טוב. בפסח מצרים- אכילתו בחיפזון ובצורה של אדם שתכף יוצא לדרך. לסיים אכילתו עד חצות הלילה. איסור אכילתו לבן נכר ואכילתו רק לנימולים. "בבית אחד יאכל" (לרש"י- לאוכלו בחבורה אחת שלא תתחלק לשניים. לחזקוני- לא לשלוח מהבשר מנות איש לרעהו כדרך בני אדם הקבועים לסעודה). איסור הוצאתו מחוץ לבית. איסור שבירת עצם בו. אע"פ שאכילתו אכילה משפחתית, מותר לאוכלו ביחד כמה משפחות שונות ("כל עדת ישראל יעשו אותו"). על פי החזקוני חלק מהמצוות הם כדי שלא יבוא הבשר לידי נותר, ובכללם- איסור אכילתו נא (זה לא טעים ואדם יאכלו לאט), מצוות אכילתו צלי המתבשל הכי מהר, מצוות אכילת כל בשרו יחדיו כדי שלא יהיו שני מיני מאכל ואינו דרך חיפזון ויבוא לידי נותר. ואומר עוד החזקוני על עניין אכילתו צלי, שבכך ינדוף ריחו למרחוק וידעו המצריים כי עם ישראל אוכל את אלוהיהם. האבן עזרא כותב כי מצוות אכילתו צלי היא כדי שיתבשל מהרה ויספיקו לאוכלו טרם יבוא חצות הלילה בו יעבור המשחית במצרים. ויוצא לפי דבריו שלא רק הדם על המשקוף מגן על בתי ישראל אלא גם בשר הצלי הנאכל על ידי ישראל ונמצא במעיהם טרם בוא המשחית בחצות הלילה. ולפי דבריהם הרבה מהמצוות בו הינם חלק מאותה אמירה כוללת של 'חיפזון'. החזקוני נותן לנו פתח להבין את הדבר מעט יותר לעומק, ואומר כי האיסור להותיר מהבשר עד בוקר הינו מכיוון ש"אין דרך בני אדם שדעתם ללכת בדרך, להותיר ליום המחרת". יוצא מדבריו שכל עניין החיפזון קשור לעניין איסור נותר, וכל עניין הנותר הוא כדי לייצר בעם ישראל תודעה של חירות גם בהיותם בעבדותם. להיות עבדים שאין להם צל של ספק שהם תכף יוצאים. לאור זה ניתן לבחון מצוות נוספות שצוו בהם ישראל לאותו לילה שלאחר מכן ייקרא 'ליל הסדר', שכולם מצוות שבאות להשריש בתודעה שלנו שאנו בחוטים בגאולה ומתוך כך הננו כבר גאולים ובעלי חירות אף בהיותנו עדיין במצריים: המצווה לקחת דווקא שה, האל של המצריים, ולשמור אותו בבית ארבעה ימים, שיש בכך התגרות במצריים שאנו מחזיקים את אלוהיהם אצלנו. ולאחר מכן שחיטתו, ומריחת דמו על המשקוף גלוי לעיני המצריים (לפי חלק מהדעות) שידעו שאלוהיהם נשחט. ושחיטתו דווקא בין הערביים בעוד ישנו אור יום, ואולי גם כי זהו זמן שבו האדם המצרי חוזר מעבודתו הביתה ויראה את השחיטה. והמצווה להימנות על אכילת הפסח, שיש בה מעין הזמנה לחגיגה. לא אוכלים אותו כל אחד ספון בביתו, אלא מאוחדים וחוגגים יחדיו, אירוע הנשמע בחוץ לאוזניי המצריים. אכילתו כצלי, צליית כולו יחדיו ואיסור נותר- כל אלו כבר הסברנו הקשרם לחיפזון. אכילתו ביחד עם מצות ומרור, שהמרור מרמז על היותנו מודעים למרירות החיים שיש לנו במצרים, ובו זמנית אנו אוכלים עימו את הפסח המרמז לגאולה (שפסח ה' על הבתים של עם ישראל) ואת המצות המרמזות לחיפזון. שריפת הנותר, שיש בכך אמירה ברורה לעם ישראל שאין טעם לשמור עליו להמשך, ויתרה מכך- יש לסיים אכילתו עד חצות הלילה, עוד לפני מכת בכורות שבה כבר תחושת הוודאות של היציאה והגאולה- עזה יותר. "בבית אחד יאכל"- לחזקוני: שלא לשלוח ממנו מנות כבני אדם קבועים בסעודתם ולא נחפזים. ולרש"י: לאוכלו בחבורה אחת, שזהו חלק מהעניין החגיגה והמסיבה שקולה נשמע למרחוק אל המצריים. איסור הוצאתו מחוץ לבית, זהו המשך העניין שביאר החזקוני על שליחת מנות לשכנים כדרך בני אדם הקבועים בסעודתם ואינם נחפזים. איסור שבירת עצם בפסח על מנת להוציא את המוח מבפנים, כי זהו מעשה שיעכב את האכילה. ניכר מכאן שכל אותם המצוות הרבות שהצטוונו עליהם בבת אחת באותו יום, בהיותנו עם שטרם קיבל שום מצווה מאת האלוק- כל אלו נחקקו בנפשנו והולכים הם איתנו לאורך ימים ושנים. אותה תקווה, אותה ידיעה פנימית שבסוף ניגאל, אותה אמירה וודאית שעתיד העולם להיות מתוקן "וכל הרשעה כולה כעשן תכלה כי תעביר ממשלת זדון מן הארץ", והאמונה ב"ובלע המוות לנצח ומחה ה' דמעה מעל כל פנים". אנו אחוזים בכל אלו למרות אלפי שנים של רדיפות ושמד, אנו אוחזים בכל אלו למרות אלפי שנים של מפגש עם אמונות שונות, חלקם אמונות באל אחד וחלקם באלילים רבים, שמכולם נשמע הייאוש, אצל חלקם בגלוי ואצל חלקם בסמוי (וכפי שכותב הרב קוק באורות הקודש, הטוב הכללי, יט' בפסקה שנקראת 'שאיפות הייאוש וההצלה', על הייאוש הטמון בנצרות, באסלאם ובבודהיזם). התקווה והאופטימיות הינם אבני היסוד של תורתנו, של המצוות התוריות ושל התודעה היהודית. רק בזכותם שרדנו עד כה, ורק בזכותם עתידים אנו ועמנו העולם כולו- להיגאל גאולת עולמים.
By yochai.zxc January 15, 2021
פרשת שמות מסתיימת במילותיו הקשות של משה, האומר לקב"ה "למה הרעות לעם הזה למה זה שלחתני". ומיד בפרשתנו מגיב הקב"ה לדבריו אלו של משה: "וידבר אלוקים אל משה ויאמר אליו אני יקוק". רש"י מסביר לאור המילה 'אלוקים' שבפסוק, כי 'דיבר איתו משפט על שהקשה לדבר ולומר "למה הרעות לעם הזה". מהשימוש בשם אלוקים שהוא מידת הדין- מבין רש"י שהקב"ה דיבר איתו משפט. מיד לאחר מכן מזכיר הקב"ה את שמו העצמי ואומר: "אני יקוק". ובהמשך: "וארא אל אברהם אל יצחק ואל יעקב באל שדי ושמי יקוק לא נודעתי להם. וגם הקימותי את בריתי איתם לתת להם את ארץ כנען את ארץ מגוריהם אשר גרו בה". אור החיים הקדוש מבאר 'כי דבר זה (הבאת ישראל לארץ) הוא דבר שה' ברוך הוא חייב לעשותו כביכול... ומעתה צריך לקיים שבועתו והדבר בהכרח להיות, ובזה תחזקנה ידיו של משה כשידע כי דבר זה אין לו מניעה מלהיות כן... הודיעו אל עליון כי הדברים הם עליו בתוקף השבועה לתת להם את הארץ'. מהו הדבר שייתן למשה כוח לידע כי הגאולה בוא תבוא במהרה? הידיעה שהדבר איננו מתחיל בו כלל! הסיפור הוא הרבה יותר ארוך ומתחיל עוד לפני כמה דורות, אצל אברהם אבינו. הגאולה חייבת לבוא ומשה הוא רק שליח להוציאה אל הפועל. כאשר אנחנו בטוחים כי הסיפור מתחיל בנו, כי הייעוד שלנו הוא ייעוד פרטי, אינדבנדואלי- יכול הייאוש לבוא ולהתאזרח בנפשנו, ברגע שנראה את כוחנו הדל ואת מורכבות המציאות והמהלך להשלמת ייעודנו. אך כאשר אנו מבינים כי הדבר לא מתחיל בנו כלל ואנחנו רק המשך של מהלך הרבה יותר גדול- נוצר שקט בנפשנו, ידיעה בטוחה כי הדבר יתממש כי כך מוכרח הוא, כי כך רצון ה', ואולי אף כי זהו הצורך העז שלו. כביכול הקב"ה לא יכול בלעדי הופעת ייעודנו בעולמו, ויותר מאשר אנו חותרים אל השלמת ייעודנו- חותר הוא אל דבר זה בדיוק!! ומאחורינו לא עומד רק האגו שלנו, ולא רק הגוף והנפש והרוח והנשמה הנחלצים כולם לממש את ייעודנו, אלא עומדים דורות על גבי דורות המייחלים ומצפים ומתפללים להגשמה בפועל של ייעודנו. הננו רק שליחים ותו לא. דבר זה, אשר יכול להיראות במבט חיצוני כדבר המקטין את ערך האדם ומשפיל חייו, מתגלה במבט שני ועמוק יותר- כדבר הכי מרומם, מעניק תקווה והשראה, ונותן כוחות למימוש תפקידנו בכל תוקף ועוז.
By yochai.zxc January 8, 2021
אחד הדברים המוזרים בפרשה, המעט תלושים מההקשר של השתלשלות האירועים, הינו האירוע המתרחש במלון בו שוהים משה ומשפחתו בדרך מצרימה. משה כבר הסכים לקבל את שליחות הקב"ה, יתרו כבר הרשה לו לצאת לדרך, ולכאורה אין שום מונע בעדו מלהתחיל במשימה החשובה שהוא נקרא אליה. אך המשימה הזו, ברגע קטן, כמעט ומגיעה לחורבן טראגי, עוד טרם התחילה. הדבר נמנע ברגע האחרון- בזכות ציפורה אשת משה. משה בדרך, אך אותה בחירה שלו לברוח ממצריים, דבר שהתאפשר לו עקב היותו 'נסיך מצרים'- עדיין מהדהדת בנפשו ומשפיעה על בחירותיו. משה יוצא לדרך, אך הקב"ה כועס על כך שהוא מבטל את מצוות ברית המילה. אמנם על פי חז"ל משה ניסה בכל יכולתו לעשות את המעשה הנכון, תוך דילמה האם למול ולהתעכב 3 ימים עד שייצא לדרך, או לצאת ולמול בדרך וכך להסתכן במות הילד. משה בוחר לצאת לדרך ולהמתין עם המילה. האם יש כאן גם אמירה כלשהיא על מצוות הברי הקשרה למשה, משה של טרם היות המושיע של העם? ברית המילה, כשמה כן היא, יוצרת בעם ישראל ברית בל תינתק, בינו לבין הקב"ה ובינו לבין עצמו. גם כאשר עם ישראל התרחק מתורה ומצוות, עדיין הייתה מצווה זו מעין חיבור דק ששמר על הקשר הייחודי של העם הזה אחד למשנהו. והנה משה מאתגר את הברית הזו, והאם יש כאן מתחת לפני השטח חשיפה של מצב הברית שבין משה לשאר עם ישראל, מצב מאותגר ולא מובן מאליו למשה? משה ברח ממצרים והשאיר אחריו את בני עמו, הבריחה עצמה נעשתה על פי רש"י עקב מפגשו עם הרוע שיש בעם ישראל, עם המלשינות והלשון הרע שפגש את דתן ואבירם. ישנה אמירה בחז"ל כי משה הלך לכוש ושם הקים ממלכה ומלך עליה הרבה שנים. הוא בעצם חיפש עם חדש עליו תחול הרוח האלוקית. אותו דבר מתרחש בסוף הפרשה שלנו, כאשר משה אומר לקב"ה- למה שלחתני. משה שוב מנסה להימנע מהשליחות הזו. אולי יש כאן אמירה שהיא מעבר לחוסר היותו ראוי להנהגה ותפקיד זה, אלא גם אמירה שהקשר שלו אל עם ישראל והברית הפנימית עימו, איננה מובנת מאליו עבורו, ולכן כדאי לקחת מנהיג אחר שקשור עמוק עמוק פנימה אל העם, אהרון אחיו. לבנו הבכור קורא משה גרשום, "כי אמר גר הייתי בארץ נוכרייה". ואור החיים הקדוש מבאר 'כי הצדיקים אינם בעולם הזה אלא כגרים בלא שום ישוב'. משה חש תלוש, ללא זהות לאומית ברורה. ביולוגית הוא עברי, אך את חייו כילד, נער ובחור הוא העביר במרכז האימפריה המצרית, שם למד את כל חכמות מצרים. זהו אולי הרקע לבחירה של משה לא למול את בנו. משה אשר בוחר ללכת למצריים למען עמו ולהמתין עם מילת בנו, מגלה לנו מתחת לפני השטח שהוא עדיין נותן חשיבות יתרה למשפחתו וצאצאיו, מהם חשב אולי להקים עם חדש, חלופי. אם הוא הולך להקים עם חדש, אין לו צורך בברית המילה של בנו, בנו אליעזר אשר בשמו מרמז על האירוע המכונן בו משה ניצל מחרב פרעה (אלי עזר- "כי אלוקיי אבי בעזרי ויצילנו מחרב פרעה"). אותו אירוע בו משה יוצא לדרך הארוכה, הרחק מאחיו הסובלים במצרים. אך שם, במלון בדרך, הוא פוגש את המוות, את הנחש, המאיים להכרית את הברית. ושם, בזכות ציפורה אשתו המקיימת את טקס הברית בבנה אליעזר- מתחיל משה לשוב אל אותה ברית טבעית שבינו לבין משפחתו ועמו, ברית אשר עוד תעמוד בבחינות שונות עד לחטא העגל. סביב חטא העגל משה עושה קפיצה קוואנטית ובכך שובר את כל מחסומי הברית שהחלו מאז היותו כילד בארמון המלך, נפרד מאחיו. בקפיצה הקוואנטית הזו אומר משה: "ואם אין מחני נא מספרך אשר כתבת". אני מחובר בברית עמוקה אל העם הזה ואין שום סיכוי שאטוש אותו, תמות נפשי איתו. אירוע זה מתרחש דווקא על רקע האמירה של הקב"ה למשה, שהוא יכלה את העם הזה ויקים ממשה עם חדש. דווקא אז משה עומד מול פגמי הברית שבו במלוא עוצמתם, נפשו מזדעזעת והוא מבין שהוא חייב לתקן את אותם פגמים, ולשוב סוף סוף אל אותם 3 חודשים ראשוניים של חייו, בהם הוא חי בבית הוריו הביולוגיים, וכל כולו היה עטוף במהלכי העם הזה, על גדולתו ושברונו, ייסוריו ופריחתו.
By yochai.zxc January 8, 2021
מדוע מי שמעניק למשה רבנו את שמו הינה דווקא בת פרעה. איך יכול להיות שהשם של גדול הנביאים שלנו ניתן לו ע"י אישה שאיננה חלק מעם ישראל? אמנם חז"ל אומרים שבתיה בת פרעה התגיירה והתחתנה עם כלב בן יפונה, אך זהו מדרש, ובפשטותם של דברים- משה קיבל את שמו ממישהי שאיננה חלק מעם ישראל. שאלה דומה ניתן לשאול אודות הגדרת עם ישראל כעם. בפרשתנו מכונה עם ישראל זו הפעם הראשונה- כעם, ומי שמכנה אותו כך הינו דווקא פרעה! מדוע? קריית שם לדבר הינה פעולה של הוצאת הדבר ממכלול והעמדתו על ייחודו העצמי. כאשר ילד מקבל שם הוא מקבל את האיכות הפנימית שלו, את האופי המהותי שלו. כאשר בתיה קוראת למשה משה- היא מייחדת אותו משאר בני האדם וקורית לו בשמו הייחודי, קרי- במגמת חייו. והשם שהוא נותנת לו הינו עסוק בדיוק בדבר זה- בהוצאת דבר מכלל כלשהוא והעמדתו על ייחודו העצמי- "ותקרא שמו משה ותאמר כי מן המים משיתהו". מהותו של משה הינו היותו משוי מתוך המים. המים הינם סימבול לעולם הזה, למרחב של תאוות שמטשטשים את הייחוד של האדם המתנשא מעבר לכאן ועכשיו של המציאות. משה משוי מתוך המים הללו, ודווקא גויה כבתיה בת פרעה היא זו שמכנה אותו כך. גם עם ישראל בהיותו מוגדר כעם- הינו משוי מתוך כלל העמים, ומתייחד בייחוד שמעבר להם, ודווקא גוי כפרעה הוא זה הקורא להם כך לראשונה. עם ישראל הוא זה שפועל כ 'ישר עם אל', בעוד האנושות כולה היא בבחינת 'והמה ביקשו חשבונות רבים'. אפשר להבין מפרשתנו שמי שזקוק לייחוד הזה, להתעלות הזו, להוצאה של עם ונביא מעבר לקיום המוכר- הינם דווקא הגויים, הזקוקים לעם שיראה להם את מה שמעבר להם, שיצביע להם על כיוון של חיים המתעלים מ"קולות מים רבים". רש"י בפרשתנו מספר על אצטגניני פרעה שהיו אומרים לו שהיום עתיד להיוולד מושיעם של ישראל, והיו רואים שהוא עתיד ללקות במים. לכן ציווה פרעה "כל הבן הילוד היאורה תשליכהו". אך פרעה לא הבין שמושיעם של ישראל עתיד ללקות על עסקי מים- מי מריבה. משה רבנו עתיד להכות את הסלע במקום לדבר אליו שיוציא מים. פרעה חושב שללקות במים הכוונה ליפול אל תוכם, להיאבד בתוך תאוות העולם הזה. פרעה מצייר עולם שבו המאבק הינו בין התרוממות מהעולם הזה וניתוק ממנו לבין שקיעה אל תוכו ואיבוד בו. אך משה רבנו, מושיעם של ישראל, עתיד ללקות במים לא כי הוא נופל לתוכם אלא כי הוא מתקשה להנהיגם בצורה רכה. הדילמה של משה ושל עם ישראל בכלל, איננה האם לשקוע במים או להתנתק מהם, הדילמה היא איך להנהיג אותם. נקודת הפתיחה היא נקודת ידיעת האחריות. הינני חלק מהעולם ובו זמנית מתעלה מעל גביו. נקודת היותי מתנשא ממעל, מאפשרת לי לבחור, אך לבחור מה? נקודת היותי שייך לעולם מבררת לי כי הבחירה הינה הבחירה בהטבת העולם והרמתו מהמים הרבים המאיימים להטביעו יום יום. המשייה מן המים או הקריאה בשם עם ש"לבדד ישכון ובגויים לא יתחשב", איננה כדי להתנתק מהעמים, מהעולם, מהמים הרבים. המטרה היא להיות מסוגלים להנהיג את המים הללו, לדבר אליהם. לעם ישראל יש אחריות כלפי המציאות. לכן דווקא המציאות, אומות העולם הזקוקים למשהו שירים אותם מעל כבלי העולם הזה, דווקא היא הינה זו המגדירה את העם הזה כעם ואת מושיעם כמושיע המשוי מן המים. האלילות שוקעת בתוך העולם או מתנתקת ממנו, כך גם הנצרות העוסקת בגאולה של מלכות השמים ושוכחת לתקן את הארץ. עם ישראל קרוי כל חייו להיות משוי מן המים כדי לדבר אליהם ולהנהיגם בדרך ישרה. יש מטרה ייחודית להיות האדם מעל הדומם, הצומח והחי. והמטרה היא- לפנות אל שלושת אלה להיטיבם ולהרימם.
By yochai.zxc January 4, 2021
בפרשתנו אנו מתחילים ספר חדש וסיפור היסטורי חדש של עם ישראל. אנחנו נפרדים כאן מתקופת האבות ועוברים אל תקופת הבנים. ספר בראשית מספר לנו על כל הקורות עם העולם מרגע בריאתו ועד הגעתו אל אבותינו וקורותיהם. האבות עדיין שייכים אל הסיפור של בריאת העולם והיווסדו. הוא נוסד בחומר וברוח יחדיו, נפל מהרוח בחטא אדם הראשון ולאחר מכן נפל גם מהחומר בחטא דור המבול. אך הקב"ה לאחר מכן משיב החומר אל כנו ומבטיח כי לא ישמידו עוד גם אם תחטא האנושות מלפניו. אך מה עם הרוח, היש לה תקומה? שאלה זו מתחילה לקבל תשובה כאשר מופיע אברהם אבינו, אך מגיע לביסוס כאשר יעקב אבינו מביא 12 ילדים לעולם, כולם צדיקים וראויים להמשיך את האור האלוקי בעולם ולהקים עם של קודש ולא רק יחידי סגולה של קודש. התקווה החדשה נסדקת כאשר האחים מוכרים את יוסף ומתגלה כי שוב יש כאן פיצול בין אור לחושך, כפי שהיה בין יצחק לישמעאל ובין יעקב לעשו. יעקב מתאבל 22 שנה לא רק על בנו האהוב אלא גם על כך שהקמת עם של קודש יצטרך להמתין עוד דור ויקרה אצל אחד מבניו ולא אצלו. הכאב גדל עוד יותר כאשר ישנה הבנה כי אותו בן לא יהיה יוסף אלא מישהו אחר מבני יעקב. על פי המדרש, יוסף היה אמור להוליד 12 ילדים, 12 שבטים, אך בעקבות האירוע עם אשת פוטיפר, שם יצא זרע מעשר אצבעותיו, הוא הוליד לבסוף רק 2 ילדים. האבלות של יעקב מסתיימת כאשר מודיעים לו כי יוסף חי, וכפי שכתוב "ותחי רוח יעקב אביהם". התקווה שבה ונעורה. הנה חזונו הגדול של הקמת עם של קודש- הולך וקורם עור וגידים. אך יעקב יודע כי אין פרי ללא קליפה, ואין הקמת עם שכזה ללא גלות לראשונה. על מנת שיופיע עם של קודש הוא חייב לחוות על בשרו את תפיסת העולם המנוגדת לו ומה היא מולדיה באנושות. אין כמו מצרים, האימפריה של אותם ימים, כדי ללמד את עם ישראל (ולאחר מכן את האנושות כולה שתפגוש את הסיפור הזה בתנ"ך) את ההבדל שבין אור לחושך, בין חיי מוסר ורוח לבין חיי חומר המייצרים כל חטא וכיעור שיעבוד ושנאת האחר. יעקב דאג עוד מראש, שהמפגש עם החומר של מצרים לא יגרום לעם ישראל לבחול בחומר. החומר כשלעצמו איננו רע, הוא רק יכול לגרום להופעת רע כשאר הוא מסנוור עיני חכמים ומסלף דברי צדיקים. טרם גלות מצרים, עם ישראל מפתח בקרבו תכונה של יכולת לשלוט שליטה מלאה על החומר. מי שגרם לעליית מצרים להיות האימפריה העשירה והחזקה ביותר בעולם, אינו אלא יהודי אחד- יוסף (כפי שיקרה בהמשך הדורות בצורות כאלו או אחרות, בארצות ואימפריות שונות). בתחילת פרשתנו מביא רש"י את דברי הספרי על פסוק ה', המבאר כי לתורה חשוב לספר לנו בתחילת התממשות על הגלות- את היכולת של עם ישראל להקים ממלכה המזקיקה שליטה רחבה בחיי החומר, אך בלי שהחומר הזה יגרום לכל נבלה וכיעור. בפסוק ה' כתוב: "ויהי כל נפש יוצאי ירך יעקב שבעים נפש, ויוסף היה במצרים". ורש"י מבאר, מדוע כתב לנו הכתוב "ויוסף היה במצרים", הרי זה ברור, 'אלא להודיעך צדקתו של יוסף, הוא יוסף הרועה את צאן אביו, הוא יוסף שהיה במצרים ונעשה מלך, ועומד בצדקו'. אוו עניין מופיע גם בפסוק הראשון של פרשתנו, אודות האחים: "ואלה שמות בני ישראל...", אומר רש"י: אף על פי שמנאן בחייהן בשמותם (בפרשת ויחי), חזר ומנאן לאחר מיתתן, להודיע חיבתן שנמשלו לכוכבים, שמוציאן במספר ומכניסן במספר ובשמותם...'. ומבאר שפתי חכמים החדש: 'מה היא החיבה שהמשיל אותם לכוכבים, יש לומר, כמו שהכוכבים קיימין ומאירין ביום ובלילה, אך ביום אינם נראים, משום שרגא בטיהרא מאי אהני, כך הם ישראל קיימין בעולם הזה ובעולם הבא'. עם ישראל מתחיל את הגלות, אורו הולך להתעמעם מכיוון שהוא נמצא בתוך מצרים, האימפריה הגדולה בעולם. מצרים הינה כאור יום אשר בו הולך לאיבוד אור הנר של עם ישראל, אך באמת האור הזה קיים, ולא רק בעולם הבא, עולם הגמול, עולם הנשמות, עולם האמת, אלא גם בזה העולם עם כל השקר שבו, שקר העוצמה של החומר, שקר העוצמה של מצרים ושאר האימפריות אשר ינגשו בנו במהלך ההיסטוריה, ירבו עוול ושקר במציאות, וחלקם עוד יפשטו טלפיהם ויציגו את עצמם כאילו הם טהורים. אך כל זה לא ישכיח מאיתנו שיש בנו אור, והאור הזה אין מקומו רק בעולם הבא אלא גם בעולם הזה, עת "ועלו מושיעים בהר ציון לשפוט את הר עשו והייתה לה' המלוכה" מלוכה בזה העולם דייקא! בעצת פרעה, מעבידים המצריים את ישראל בפרך. מטרתם לא רק להכאיב לגופם אלא גם לשבור את רוחם בעצם זה שחייהם יהיו מסתובבים רק סביב הישרדות חומרית. המצריים אומרים: עד כה איש אחד מכם יצר את כל כלכלת מצרים, ועתה כולכם תהיו חלק ממהלך זה. תבנו ערי מסכנות, ערי אוצרות לתבואה- פיתום ורעמסס. גם אם יוסף הצליח לעמוד בצדקו בו בזמן שהיה כל כולו מוקף בחומר, לכם כעם אין סיכוי להתמיד בכך. במוקדם או במאוחר תבינו שהדבר היחיד הקיים הוא החומר וממילא ההישרדות החומרית ו'אדם לאדם זאב' (כדבריו של סארטאר). אך עם ישראל- "וכאשר יענו אותו כן ירבה וכן יפרוץ". עם ישראל משועבד לחומר אך לא מפסיק לעסוק ביצירת חומר, חומר אנושי, הבאת ילדים לעולם. בנוהג שבעולם כאשר אדם סובל סבל גדול- הוא מתחיל לשנוא את זה העולם, וממילא אין לו שום חשק להביא צאצאים לעולם כה רע. אך עם ישראל מאמינים בזה העולם וממשיכים להביא ילדים. יש להם אמון עז בכך שזה העולם יכול להיות טוב. והתגובה של מצרים לכך היא "ויקוצו מפני בני ישראל", ורש"י מבאר- 'קצו בחייהם'. דווקא המשעבדים המאמינים אך ורק בחיי החומר של זה העולם- מואסים בחיי העולם הזה.
By yochai.zxc May 28, 2020
הפרשה מתארת את המשכן וכליו. היא מתחילה מבפנים ויוצאת בזום אאוט החוצה- ארון הברית, הכרובים, השולחן, המנורה. שם יש דילוג על מזבח הזהב, מזבח הקטורת, ועוברים מיד מחוץ להיכל אל מזבח הנחושת, מזבח העולה. וכן הלאה. את מזבח הזהב מזכירה התורה רק בסוף פרשת תצווה, אחרי הדיבור על בגדי הכהנים. המהלך הזה של שכחת פריט מסויים והזכרתו בסוף, מזכיר את תחילת פרשת תרומה: הקב"ה מונה מה יביאו בני ישראל למשכן. הוא מתחיל מהדבר הכי יקר ערך- הזהב, עובר דרך שאר מתכות, דרך בדים משובחים, עורות של חיות, עצים, שמן, ומסיים בבשמים לשמן המישחה ולקטורת הסמים- הדבר הכי פשוט, טבעי, לא מהוקצע, זול- עשבים. כך הוא הפסוק: "...זהב וכסף ונחושת ותכלת ואגמן ותולעת שני ושש משזר ועורות אילים אודמים ועורות תחשים ועצי שיטים, שמן למאור, בשמים לשמן המישחה ולקטורת הסמים". המעניין הוא שלאחר הפירוט הזה והירידה מרם הערך אל מעוט הערך, ישנה קפיצה לדבר הכי יקר- ..."ואבני שהם ואבני מילואים". מדוע הם לא נזכרו בהתחלה, ביחד עם הזהב? האם יש כאן דמיון אל המהלך של פירוט הכלים? אם אכן כך יוצא מכאן שמזבח הזהב הינו כמו אבני השהם ואבני המילואים- הדבר הכי יקר. מה עניינו של מזבח הזהב? על מנת להתבונן בדבר נתחיל מהתבוננות על מזבח העולה. על מזבח העולה עולים הקורבנות, חיות המוקרבות עליו. שם מפרטת התורה מהם הכלים המיועדים למזבח העולה. "ועשית סירותיו לדשנו, ויעיו ומזרקותיו ומזלגותיו ומחתותיו". הכלי הראשון שמוזכר הינו כלי לקבלת השיריים של הקורבן ונטילתם לבית הדשן. אולי יש כאן אמירה שמספרת לנו על ההתבוננות המיוחדת של עם ישראל על הקורבן, בשונה משאר קורבנות של עבודה זרה. התורה מספרת לנו בתיאור זה של הכלים שהדבר הכי משמעותי במזבח הזה ובקורבנות בכלל איננו בשר הקורבן הנשרף עליו, לא הוא המטרה. הכלים מתחילים עם- בואו נגרוף את כל הפסולת, ניקיון. גם כשהתורה עוברת לדבר על הבשר עצמו היא מדברת על מזלג שתפקידו להפוך את הבשר כדי שיתכלה יותר מהר. שוב- הרצון להיות אחרי. עצם שריפת הבשר איננה הדבר המעניין. עוד כלי- מזרק, כלי שמקבל את דם השחיטה ואי אפשר להושיבו, ובכך אין לכלוך בבית המקדש של דם (אך יש שימוש בהזאה שעניינה עוד צריך ביאור). הכלי האחרון שמוזכר הינו המחתה שתפקידה ליטול מעל המזבח את מה שנותר בסופו של תהליך ההקרבה, לאחר השריפה המהירה, לאחר פינוי הלכלוך. מה שנותר מכל זה, המיצוי הכי תמציתי של כל התהליך, הינו גחלים דקים ולוחשים שאותם לוקחים בעזרת המחתה אל מזבח הזהב עבור הקטרת הקטורת. יוצא מכאן שמטרת כל מזבח העולה הוא לייצר גחלים לוחשות עבור הקטרת הקטורת, הקטרה של הדבר הכי פשוט הזה, העשבים. כאן אפשר לראות את הדמיון שבין אבני השהם ואבני המילואים לבין מזבח הקטורת, שניהם הינם גולת הכותרת. מזבח הזהב הוא גולת הכותרת והמגמה אליה כל עבודת המשכן חותרת, ואילו אבני השוהם הינם גולת הכותרת של כל הנוכחות האנושית, הכוהנית, בבית המקדש. על אבנים אלו רשום שמם של 12 השבטים, שהם הם כל מגמת המשכן, וכל תפקידו של הכהן הגדול הוא להכניס עימו את ישראל אל בית המקדש וביום אחד בשנה- אל קודש הקודשים. לא סתם הוא שמי שתרם את אבני השוהם הינם גדולי ישראל- נשיאי השבטים. כהמשך לדברינו אודות הקורבנות כמשרתים וחותרים אל הגחלים שעימם מעלים קטורת במזבח הזהב, ראוי לציין את דברי חז"ל המתארים את ריחה של הקטורת המגיע עד יריחו. לעומת זאת- הריח של הבשר הנשרף לא היה שם כלל. כל בית המקדש שידר ריח טוב ונקיות. חז"ל מתארים שהעזרות היו רוב הזמן נקיות, ללא כתמי דם ובשר. הם נבנו תוך חשיבה מפורטת כיצד יהיה אפשר לנקותם במהירות וביעילות. אותה קטורת נכנסת לבסוף לפני ולפנים אל קודש הקדשים, ויש לעיין מהו העניין המיוחד שיש בחוש הריח. החוש הזה פועל בזכות האף שלנו. האיבר הזה אחראי על הנשימה. הנשימה היא הפעולה הכי בלתי רצונית בגוף האדם. האדם לא יכול שלא לנשום. גם אם ישנם עוד איברים פנימיים שאנחנו לא שולטים עליהם ולא רק הריאות, למארות זאת- איבר חיצוני כדוגמת האף, שהפעולה שלו איננה ניתנת לשליטה- לא קיים. הנשימה היא הפעולה הכי פשוטה, בסיסית, ראשונית. ממש כמו הקטורת שעשויה מעשבים. הדבר הזה, הכה פשוט, הוא בעצם הדבר הכי חי שיש, עד שכאשר מפסיקים לאדם את הנשימה הוא מיד מת, כמו שכאשר קוטפים עשב הוא מהר מאוד נובל, הרבה לפני שעץ כרות יתייבש, הרבה לפני שעור של בהמה יתכלה. עצם החיים מתגלה בפשטות הזו, השורשית. נראה שלכן גם אבני השהם מוזכרים בסוף, בסמוך לעשבים של הקטורת, כדי לומר לנו שכולם שווים, הקטורת כזהב, אבני השוהם כעצי המערכה, הכוהנים כישראל ונשיאי העדה ככל העם. כל כוחות החיים כשהם משרתים את עבודת הקודש- הינם חשובים מאין כמותם. בפרשת תצווה כתוב- "ולקחת לך סמים... ונתת ממנה לפני העדות באוהל מועד... קודש קדשים תהיה לכם". הקטורת נמצאת לפני העדות, לפני ארון הברית, חיצונית ממנו. אך בו זמנית היא קודש קדשים כמוהו. הוא הפנימיות של עם ישראל- התורה, תלמידי החכמים. אך הקטורת נמצאת מחוץ לקודש הקדשים, ואיננה סגורה ברום אצילותה כארון הברית והכרובים שבקודש הקודשים. מזבח הזהב והקטרת הקטורת שנעשית על גביו- מסוגים להשפיע על הציבור כולו, וריחה של הקטורת מתפשט. היא מסוגלת לרדת ולקדש את המציאות החיצונית יותר, לא רק של תלמידי חכמים. וזאת דווקא מתוך קישורה אל קודש הקודשים- "קודש קדשים תהיה לכם".
By yochai.zxc January 13, 2020
העבדות שעובדים עם ישראל את מצרים הינה בפרך, בחומר ובלבנים ובכל עבודה בשדה. וכל זה למען בניית אוצרות כסף ותבואה לפרעה. ויש להבין מדוע כל רצונו של פרעה הוא שיהיו לו אוצרות ודווקא שבני ישראל יבנו לו אותן (היו אז במצריים עוד עבדים רבים) והאם לא היו לו מספיק אוצרות ממעשי יוסף לאחר פתרון החלומות. רשב"ם מפרש שפרך זה לשון שברון. אולי עבודת העבריים את המצריים מייצרת שבר, שבר של התודעה העברית בהגיעה למצרים המגדלת תבואה ומשועבדת לחומר. כוחה של ארץ מצרים הינו בשדה, בתבואה, בניגוד לייחודיות ישראל וארצו- עצי פרי. על ההבדלים בין התבואה לפירות העץ כבר כתבתי על הפרשות הקודמות, אך בקצרה- התבואה הינה סמל לתאוות כוח שאין בה סבלנות של התפתחות. זהו הדחף המיידי של האדם לצבור כוח, בעיקר כלכלי. ובאמת הוא ארעי, כתבואה הצומחת מהר אך נמוגה בסוף עונתה. לעומתה העץ, "כימי העץ ימי עמי", שעניינו סבלנות והעמקת שורשים ומתוך כך יצירת דבר השורד לאורך זמן, השייך לנצח. זהו השבר התודעתי והקיומי שעימו נפגש העם העברי בעבודת הפרך במצריים. כמו השבר של אדם הראשון לאחר חטא עץ הדעת, שנגזר עליו לאכול מהתבואה במקום מפרי העץ, ובכה ואמר "עתה אני וחמורי נאכל מאבוס אחד". פרעה לא יכול לסבול את התודעה העברית ומנסה לשעבדה לתודעה המצרית. הוא מצווה להשליך את הזכרים ליאור. אותו יאור שהוא אחד מאלילי מצרים הסוגדים לכוח של העולם הזה, למקור הכלכלה שלהם, בלי יכולת להרים עיניים לשמיים, להיסמך על בורא עולם מתוך ענווה. דווקא זכרים כי רצונו שזכרי מצרים יפיצו זרעם בתוך רחם העבריות ובכך יכניסו את התודעה המצרית בתוך העם העברי. חז"ל מוסיפים שאמרו המצריים שנשבע הקב"ה שלא יביא עוד מבול לעולם ולכן נדון ישראל במים והוא לא ידוננו כי אינו דן אלא מידה כנגד מידה ונשבע שלא ידון עוד את האדם במים. בכך אומרים המצריים כי האל העברי משך ידו מן המים ובכוחם להשתמש במים כראות עיניהם, ולראות בהם רק כוח המאפשר לאדם להנות מתאוותיו ולמלא את שאיפותיו לעוצמה ולכוח כלכלי. אין בטבע, ובפרט במים, כוח מוסרי, והנו קיים אך ורק למען צרכינו. אם בורא עולם לא מביא עוד מים לעולם מתוך אספקט מוסרי, אין הבדל בין המים המצריים לישראליים, בין מים תחתונים, מי היאור ונהרותיו, שעליהם מתקיימת התבואה, לבין המים העליוניים, מי הגשמים, שעליהם מתקיימים העצים. וממילא כמו שהמים התחתוניים נותנים לאדם תחושה שהמציאות מלאה מתוך עצמה ואינה נזקקת לכוח חיצוני שישפיע בה, כך גם המים העליוניים אינם אלא מכוח המציאות ואין שום הגיון שהאדם ישא עיניו ויתפלל לגשם, יזכך מידותיו ויתקן כוחות נפשו- כדי למצוא את קיומו החומרי בזה העולם. בכך הם ייצרו נתק עמוק בין החומר לרוח, באומרם שהרוח הינה המצאה אנושית בלבד ואינה חלק מחזיונות ההוויה, ומוסר האדם, חפצו הטוב ורצונו להתעלות ולהשתלם מפנימיותו- אינם אלא צרכים חומריים נרקסיסטיים, ואין בם שום שאר רוח וזוך פנימי אמיתי.
By yochai.zxc January 13, 2020
התורה מספרת לנו את הייחוס של משה ואהרון ועקב כך מייחסת כבר את ראובן ושמעון הבוגרים יותר מלוי. ושפתי חכמים מבאר את הצורך בייחוס ראובן ושמעון כאן, מכיוון שאם היינו מזכירים רק את לוי היה נראה שלוי הוא מעתה הבכור, כי ממנו יצא משה רבינו גדול הנביאים, אלא הזכיר מתחילת תולדותם כדי לומר לנו שראובן עודנו הבכור. ואולי ניתן להרחיב הבנת העניין על ידי ההשוואה לנצרות. בנצרות ההגמוניה השלטת במרחב הציבורי- הן הדתי, הן המדיני, הן הכלכלי, והן החברתי- הינה הכנסייה, הרשות הדתית. לעומתה ביהדות אין הכהונה, כוהני הדת ומשרתי האל- מקבלים גם את בכורת ההנהגה. זו נשארת לראובן. כל חלק מכוחות העם חיוני למען פיתוח המדינה והופעת מגמת ישראל בעולם. לא רק לראובן ולוי יש תפקיד חשוב, גם ליהודה יש תפקיד וגם ליוסף ואפילו לדן, הנמוך שבשבטים, המאסף לכל המחנות- יש תפקיד. גם דן מתדמה לאריה בברכת יעקב אביו, כמו יהודה בכיר השבטים. וממנו יוצא שמשון הגיבור ששופט ומושיע את ישראל. גם ללוחמי הגרילה יש לעיתים מקום, תוך שמירת איזון בין אנשי התורה, הכהונה, המלוכה ושאר כוחות העם. ההכרה במערכת איזונים מורכבת וענפה- היא חלק ממהות עם ישראל הלומד על בשרו לפתח סבלנות וענווה כלפי המציאות. כשההגמוניה הכוהנית שולטת בכל מרחבי הקיום של העם- היא פזיזה ומהירת החלטה כי אין לה מערכת איזון, שיקול רחב ובלמים. עם ישראל מתפתח כעם מלא סבלנות ויכולת הבטה אל העתיד. את היכולת הזו הוא מסגל לעצמו שנים ארוכות, ועדיין מסגל- יכולת של ראייה רחבה, רב ממדית, מלאת אמון במציאות ובתהליכים הגלויים והנסתרים שלה. עם ישראל לא מתחיל את דרכו במצרים כעם מלא סבלנות ויכולת הבטה אל העתיד. כשמשה לא מצליח להוציאם ממצרים בניסיונו הראשון מול פרעה- הם בועטים במשה. משה מיד לאחר מכן- נוהג כמוהם. הוא פונה לקב"ה ומטיח כלפיו- "למה הרעותה לעם הזה, למה זה שלחתני". לכן פרשתנו מתחילה בסוד שם יקוק לעומת שם אל שד-י וכפי שמבאר רש"י על פסוק ב' בפרשתנו- "וארא אל אברהם אל יצחק ואל יעקב באל שדי ושמי יקוק לא נודעתי להם". כלומר הקב"ה אומר שהאבות אף על פי שהיה קשה להם לנטוע אוהלם בארץ כנען וירדו שוב ושוב למצרים- לא ערערו אחר הקב"ה ולא שאלו לשמו, קרי- לא ביקשו שיקיים עכשיו הבטחתו לאחיזתם בארץ, והיו מלאי סבלנות. ואתה משה מבקש מיד קיום ההבטחה ומערער על מידותיי ואומר לי "למה הרעותה". רש"י מבאר שם ששם יקוק הינו שם האומר שהקב"ה נאמן לקיים הבטחתו. יכולת הסבלנות הינה ההכרה כי הגאולה, הפרטית והכללית, מתרחשת רק על ידי עמל, רק כאשר זוכים לכך מצד מעשינו. זה מהות השם שד-י וכפי שמבאר השפתי חכמים, ששם שד-י אומר שהבטחת ה' מתקיימת רק בזכות ואילו שם יקוק אומר שמתקיימת בין זכו ובין לא זכו. אך משה רבינו מתחיל את גילוי הכוח הזה בעם ישראל- בפזיזות, שאולי מגיעה מפזיזותם של המצריים החיים ומתפרנסים מהתבואה הצומחת במהירות. אותה הפזיזות מלווה את עם ישראל בצאתו ממצרים "בחיפזון", עם לחם חצי אפוי. וכן במדבר בתלונותיהם ורצונם לחזור למצרים. ושיא פזיזותם מתרחשת מיד לאחר מתן תורה- "וירא העם כי בושש משה לבוא". העם חסר יכולת סבלנות וברגע שמשה מאחר טיפה לדעתם- הם חוטאים ויוצרים את עגל הזהב. אך אותה הפזיזות מתגלה גם לטוב, כשעם ישראל אומר במתן תורה "נעשה ונשמע". וכפי שמין אחד אמר לרבי עקיבא- עם פזיז אתם שהקדמתם את הפה שלכם לאוזן. טרם שמעתם מה כוללת התורה וכבר קפצתם ונשבעתם ונתחייבתם לקיימה. ועונה ר' עקיבא לאותו המין- אנו שאמרנו "נעשה ונשמע" נאמר בנו "ותומת ישרים תנחם". דווקא אותה פזיזות היא זו המחברת אותנו אל תום הילדות, תום המבקש את הטוב בלי להיכנס לשיקולים של מבוגרים, המדברים על סבלנות והכלת המציאות המצומצמת. הסבלנות הינה מידה חשובה מאין כמותה, אך היא יכולה גם להנחות אל מחוז של שקר, סבלנות שיש בה ויתור על אותו טוב שהלב בפנימיותו כמה אליו. לכן בטבע של עם ישראל יש את תכונת הפזיזות, אותה תכונה ילדית החפצה בהתגלות החפץ בכאן ועכשיו, כי התשוקה שלה אל הדבר אינה מתחשבת במגבלות המציאות. אותה פזיזות היא המכריחה את ימות המשיח והופעת הטוב השלם, אך כאשר היא הולכת יד ביד עם מידת הסבלנות אותה רכשנו לעצמנו אט אט בשנים רבות של גלות וייסורים, שגיאות ותיקונים, כמיהות והכרת המגבלות, וידיעה מוחלטת שהטוב בו יבוא, "בו יבוא ברינה נושא אלומותיו". אלומותיו דווקא, אלומות התבואה הממהרת לצמוח.
Show More
בחזרה למעלה

ויקרא

By yochai.zxc January 13, 2020
במסכת שבת (צו:) אומרים חז"ל כי איסור הוצאה בשבת מרשות לרשות נלמד מהפסוק בפרשתנו (לו', ו') "ויעבירו קול במחנה לאמור איש ואישה אל יעשו עוד מלאכה לתרומת הקודש, ויכלא העם מהביא". כידוע כל המלאכות שהיו במשכן מלמדות אותנו מהם המלאכות של עסק האדם בעולם הזה, וממילא אלו המלאכות שאסור לעשותם בשבת. מלאכת ההוצאה מרשות היחיד לרשות הרבים נלמדת מפרשתנו, מאותו אירוע בו משה רואה שהעם מביא הרבה יותר ממה שצריך למלאכת המשכן והוא מצווה להעביר קול במחנה ולומר להם שיפסיקו להביא. החזקוני מבאר כי המילים "אל יעשו עוד מלאכה, ויכלא העם מהביא" מלמדות אותנו כי הבאה מרשות לרשות והבאה בכלל- מלאכה היא, חלק מהמלאכות של האדם בעולם הזה. אם נתבונן בכך נראה כי יוצא מכאן שנתינת אדם לחברו איננה משהו שמעבר לקיום האנושי הפשוט וההישרדותי שבמלאכות האדם בעולם. יתרה מכך - נתינה לקודש (כמו בנתינת עם ישראל דברים לצורך הקמת המשכן) הינה חלק בסיסי מהקיום שלנו, אפילו ההישרדותי. אברהם מאסלו מדבר על כך כי משמעות, אהבה, נתינה, רוחניות- הינם צורך אנושי חשוב אמנם, אך הוא נמצא בקצה הפרמידה. בלי שיש לאדם חומריות מבוססת הוא אינו יכול באמת לפנות אל הקודש, אל הרוח, אל המשמעות- כדי למצוא את חיותו וכוחו. אני רואה כאן משהו אחר. אני רואה כאן אמירה של התורה כי אותה נתינה, אותה יצירת משמעות לקיומנו, אותה שייכות לעולמות של רוח, מוסר, צדק, יופי, אהבה- איננה נחלתם של היושבים במגדל השן של בתי המדרש, האקדמיה, התנועות החברתיות וכדומה. אלא היא חלק אימננטי מהעולם של כל אדם ואדם, פשוט ככל שיהיה. בלי משמעות אין לאדם און ויכולת לקיים את עצמו גם במובן הכי הישרדותי. הנתינה היא מלאכה! מלאכה יומיומית בסיסית של קיומנו. בלעדיה אין אדם, אין חיים. מכאן איסור הוצאה מרשות לרשות בשבת. הן במובן הפרקטי- להוציא חפץ מרשות היחיד לרשות הרבים. והן במובן הרוחני- להוציא דבר מאדם אחד לשני. ויש להבין מדוע דבר זה אסור בשבת. הרי זה אבסורד שבשבת, ביום בו אנחנו מתפנים מכל עסקינו, לא נעסוק במלאכת ההבאה, במלאכת ההוצאה הרוחנית מרשות לרשות. נראה לי לומר כי בשבת אנחנו מתעלים למדרגה כזו בה אין הפרש בין אני לאחר. אין הוצאה מרשות לרשות כי אין רשות שלי ורשות אחר. אנחנו אחד, ערבים זה לזה. כשאדם נותן לאחר בימות החול- הוא מקיים חסד. אך כשאדם נותן לאחר בשבת, הוא מקיים צדקה, קרי- צדק. אין כאן התנדבות אלטרואיסטית אלא עשיית צדק בעולם, כי הרי רכושי איננו שלי, הוא חורג מרשותי אל רשות הכלל. החריגה הזו, לפי תפיסת העולם הסוציאליסטית, מתרחשת כדי לערוך שוויון בין אדם לאדם. אך על פי התורה, החריגה הזו מתרחשת מתוך ידיעה ברורה שכל אשר לי- של הקב"ה הוא, של יוצר כל ומשגיח על כל. אותה חריגה מאפשרת את השוויון בין אדם לאדם, אך לא כאמצעי ליצירת שוויון, אלא כתכלית, כהבנה שבאמת באמת שום דבר כאן לא שלי כמו ששום דבר כאן לא שלך. זו אמירה המאפשרת ענווה ומתוכה יכול להיוולד שלום אמיתי בין אדם לאדם. מתוך הבנות אלו אפשר להתבונן על האפשרות שבימות החול התורה מעודדת אותנו לאיכויות קפיטליסטיות, ואילו בשבת התורה מעודדת אותנו לאיכויות סוציאליסטיות (השימוש בשמות אלו הוא בהשאלה מכיוון שבכל אחד מהם ישנם חוסר דיוקים). מכיוון שהשבת היא הכי מותאמת למהות הנשמה- האמת הסוציאליסטית היא שורש מהות האדם, תוך הבנה שהכול כאן הוא של אלוק המולך על כל. אך מכיוון שאם הרכוש (הפיזי או הרוחני) היה אך ורק של כולנו, גם בגילוי הפרקטי שבעולם הזה- לא היה מקום לעשיית חסד בעולם. לא היה מקום למלאכת ההוצאה מרשותי, למלאכת העקירה של דבר בעל ערך עבורי וההסכמה לחדול מלאחוז בו- ונתינתו לאחר. ממילא לא היה בכך יציאה מהקיום האגואיסטי שלנו אל מרחב אחר, גדול יותר, עמוק יותר, משמעותי יותר. מתוך כך מתקיימת במקביל למהות השבת- איכות של חול האומרת כי רכושי הוא שלי, בהשאלה מהאל, כך מתאפשר החסד. כדי לזכות להיות מחוברים לסלע קיומנו - אנחנו נדרשים לעבוד על כך, על נתינה ויציאה מתוכי אל הקשבה ואמפטיה לאחר. אז תגיע השבת ותאיר לנו מחדש את סלע קיומנו, מהות נשמתנו. אז ניזכר שמלאכת המשמעות בעולם היא בסיסית לנו, בסיסית אפילו לקיומנו ההישרדותי ביותר, הפשוט ביותר.
By yochai.zxc April 15, 2019
"כי תבואו אל ארץ כנען... ונתתי נגע צרעת בבית ארץ אחוזתכם". החזקוני מבאר כי הסיבה לכך שנגע הצרעת קיים רק בארץ כנען ואילו כל זמן שהותם במדבר הוא איננו קיים- הינה מכיוון שרק בבית הנגע יכול להיות קיים, ולא באוהלים בהם חיינו במדבר. ההבדל בין בית לאוהל, בין ארץ אחוזה למדבר, הינו ההתקבעות אל מרחב ספיציפי. אין דבר יותר קל מלהישאר במדבר. הבית הינו מקום המסוגל להפוך אותנו למסואבים. על פי התזות אודות האדם הקדמון, בני האדם חיו חיי נדודים. הבחירה להתקבע אל מקום אחד הינה בעלת חרב פיפיות- מצד אחד היא זו שאיפשרה לנו לבנות צביליזציה מפותחת, להילחם במחלות, לכלכל הרבה ילדים ועוד. מצד שני- היא יצרה ניכור וזרות בין בני אדם, וממילא מצב בו השכן שלי יכול להכות בי כדי לקחת את רכושי. בזמן מהלך חורבן בית שני ברחו אנשים אל מדבר יהודה, שם הם יצרו כתות סגפניות. בעיר ירושלים נוצרה הסתאבות, מלחמת אחים ופלגנות. המקום, הבית האלוקי, בית המקדש- נהפך למקום מעוות ושפל, לסמל של טומאה וכוחנות. מול מהלך זה בחר ישו הנוצרי להינתק מהחומר, מהשייכות המשפחתית, מהעם שלו. ההגעה לארץ הינה מעבר ממימד הזמן למימד המקום. מ "החודש הזה לכם ראש חדשים" ל "כי תבואו אל ארץ כנען". הרב אורי שרקי מבאר כי הכניסה למימד המקום הינה מהלך מורכב המצריך הרבה תעוזה, מכיוון שזו החלטה כי מכאן ואילך אפשר להכות שורש, החלטה כי העולם הזה הינו מקום שראוי להשקיע בו. אין דבר יותר קל מלומר שהמקום הינו בחירה הרת אסון, ולהימנע ממנו. אפשר לדמות זאת לנישואין- הבחירה להתחתן הינה בחירה מלאת תעוזה, הלוקחת סיכון. נשמת האדם לא מרגישה טוב במקום. הנשמה היא מהעליונים ואם היא הייתה יכולה היא הייתה עוזבת את המקום, את העולם הזה החומרי. ההישארות בתוך הגוף הינו מעשה אמיץ שלה. נראה שההגעה אל הארץ, אל הבית, אל ההשתרשות במקום - יש בה ברכה עמוקה, קדושה מיוחדת. וזאת מכיוון שיש בה אמון עמוק באדם, באנושות. ההישארות נווד הינה בריחה מתוך חוסר אמון ביכולת שלי לבנות עולם מתוקן, אוהב, פתוח למפגש עם האחר והשונה ממני. רש"י מבאר כי נגע הבית ברכה הוא לנו, כי על ידו מנתצים את הבית כדי לטהרו וחושפים מטמוניות שהחביאו האמוריים בקירות הבית. בעצם- בבית יש סוד, מטמון. הנגע הוא הדרך כדי לחשוף את הסוד הזה, את הסאב טקסט, את התת/על מודע. בעוד במדבר, בחיי נוודים- מה שיש הוא מה שיש. במקום ישוב, בארץ כנען, בבתים- ישנם שכבות שונות של תודעה. בחוץ נוצרת הסתאבות וחומרנות, אך בפנים מסתתרת אמונה עמוקה בחיי האדם. החזקוני מביא טעם נוסף לקיום הנגע רק בבית, בארץ כנען. הוא אומר שמכיוון שהארץ נועדה להיות ארץ קדושה- יש צורך שדווקא היא, המסוגלת כל כך להיטמא ולהסתאב- תפתח עומק של קדושה וטהרה. הנגע המופיע בה הוא המאפשר להבין את מהות הטוהר, וממילא נותן כוח, אם לא מתייאשים ובורחים- להילחם בטומאה, לנתץ קירות כשצריך, ולגלות מטמונים. חושבני שזה המהלך שמתרחש לנו ב 70 השנים האחרונות. שבנו לארץ, וממילא כשהכוח הפוליטי/לאומי חוזר לידינו- נוצרת אפשרות של הסתאבות, מאבקי כוח ועוד. כמה קל הוא להישאר בגלות. עמוס עוז כותב כי הוא חש כמשה רבינו על הר נבו שאיננו נכנס ארצה. עמוס עוז מקדש את ההישארות מנותק מארץ, ארץ המעוררת אפשרות לטומאה וסיאוב. אך אולי הדימוי שלו איננו מדויק. משה רבינו השתוקק לארץ, התחנן להיכנס אליה. הדימוי המדוייק יותר לעניות דעתי הינו המהלך התודעתי של המרגלים, שבחלו בארץ נושבת והעדיפו להישאר נוודים במדבר, מנותקים מחומר, נקיים וטהורים. כך גם באדם הפרטי- הבחירה לקחת חלק בעולם החומר מצריכה תעוזה ואמון ביכולתי להיות חלק מ... אך להישאר טהור, ישר, מוסרי ואוהב. ולא רק להישאר כך, אלא להכניס את האור הזה אל תוך העולם, אל תוך העשייה שלנו, אל המפגש הבין אישי, אל המשפחתיות, אל העם שלי, אל החיבור.
By yochai.zxc April 4, 2019
ראיתי אתמול מלא פרפרים באוויר. כמה נתונים ששמעתי על כך- הציתו את מחשבותיי. הפרפרים בנדידה כעת. לפרפר יש בערך שניים עד שלושה שבועות לחיות, והמסע שהוא יוצא אליו הוא מסע של אלפי קילומטרים. אז לשם מה הוא יוצא אליו בכלל?! אין לו סיכוי להגיע! אך הפרפר יוצא לדרך כדי שהפרפרים בכללם יגיעו, לאו דווקא שהוא יגיע. הוא יוצא לדרך בעודו יודע שהוא ימות ולא יראה את הארץ המובטחת, אבל צאצאיו בעוד כמה דורות- יגיעו למקום מבטחים. והוא עף. לא מוותר. מוליד בדרך את ילדיו, מת, והמסע ממשיך... ממחשבות על הפרפר נזרקתי אל מחשבות על עם ישראל. העם הזה שרד מאות ואלפי שנים בארצות זרות תוך שיעבוד פיזי ומנטאלי, אך הוא שרד. האנשים הפרטיים הבינו די טוב שהסיכוי שלהם לחיות במנוחה בארצם- הינה קרובה לאפס. אך הם לא הפסיקו לחלום ולא הפסיקו לעודד את בניהם ובני בניהם לכך. והנה ראו איזה פלא- העם הזה אכן חזר לארצו. מה עזר לנו לשרוד כל כך הרבה שנים בארץ לא לנו, במסע נודד על פני כל הגלובוס? ולחילופין- מה גרם לאימפריות אדירות לשקוע ולהיעלם בעבר הרחוק? חושבני שהמיוחד שבעם הזה הינו בתודעה, תודעת הזמן. כל אימפריה שעלתה הייתה מלאת תאווה לשלוט, לבלוס, לבלוע, להתענג- כאן ועכשיו!!! הזמן היה רק עול מכביד. המתנו מעט עד שנהיינו אימפריה- עכשיו זה הזמן לנצלה. "אכול ושתו כי מחר נמות". אך עם ישראל מחזיק כל ימיו את תודעת הזמן בראשו ובמנהגיו. לא סתם הוא כי שני יסודות יש לעם ישראל- תורה שבכתב ותורה שבעל פה. תורה שבכתב הינה הגילוי של הרגע, גילוי עצום, שהעוצמה שיש בלהיות אימפריה היא קצה קרסוליו. תורה שבעל פה הינה- כיצד האור של תורה שבכתב מופיע בתוך המציאות, בתוך הזמן. האמונה באירוע הכביר של מתן תורה, של בורא עולם המדבר אל האדם- השפיעה עלינו כל כך עמוק עד כי לקחנו אותה כאתגר חיים, לא רק לדור הנוכחי אלא עד סוף כל הדורות. כולנו חלק מהמסע הזה, מסע של תודעה, של אמונה, של מוסר. ואנחנו מוסרים את הלפיד מדור לדור, כמו הפרפרים. מוסרים את לפיד התורה. את לפיד החיפוש אחרי האמת והטוב. במובן הזה אנחנו עם ששולט על הזמן, זאת מכיוון שאנחנו מודעים לו באופן תמידי, חיים אותו יום יום. מקדשים אותו. עם ישראל מקדש את ראשי החודשים, וממילא את מועדי ישראל. כל עניין החגים הינו הופעה בתוך הזמן. לא סתם הוא כי חז"ל עסקו רבות בסוד העיבור והמולד של הלבנה. חישובים שלא היו כמותם באותם זמנים ואף לא שנים רבות לאחר מכן- היו כבר בין חכמי ישראל, ועל פי חישובים אלו עם ישראל חי וחגג את מועדיו. זה כוחו וגבורתו וזה מה שהעמידו חי עד היום, ועל כך הוא שייך באמת למימד הנצח. השבת אנו קוראים את פרשת 'החודש'. פרשה שקוראים אותה כל שבת הסמוכה לראש חודש ניסן. הזמן הוא המצווה הראשונה שעם ישראל מצווה בה כעם: "החודש הזה לכם ראש חודשים, ראשון הוא לכם לחודשי השנה...". זוהי יריית הפתיחה של הקב"ה ביצירת עם שהוא עם נצחי, עם השולט על הזמן. לא סתם הוא כי התורה מובאת לנו בתור סיפור. סיפור של משפחה, סיפור של היסטוריה. היהדות איננה דת, איננה אוסף של חוקים. היא היסטוריה משפחתית, היא אמת המתגלה ברצף הזמן, ברצף הדורות, בשייכות של כל המשפחה זה אל זה, מאברהם אבינו ועד ימינו אנו, ועוד ועוד... ומכאן אני נזרק במחשבותיי חזרה אל הפרפר- מדוע קוראים לפרפר פרפר? השורש פ.ר נושא בקרבו כמה שורשים שונים: פ.ר.ד | פ.ר.ט | פ.ר.ק | פ.ר.ס | פ.ר.ר | פ.ז.ר | פ.ר.ש | פ.ר.מ | פ.ר.ע | פ.ר.ז |- כל אלו, ואולי ישנם עוד, הינם מילים המדברים על לקיחת השלם והפרדתו לפרטים קטנים, לפירורים. להפריד, להפריט, לפרק, לפרוס, לפורר, לפזר, להפריש, לפרום, לפרוע (לפרוע את השיער- לפזרו), פרזות (עיר ללא חומה, ללא היקף המאחד אותה). כך גם עניין הפריון (שורש פ.ר.י או שורש פ.ר.ה)- יציאת פרטים מדבר אחד, שלם. זה מה שקורה לפרפרים, שאינם עסוקים באגו ההישרדותי האישי שלהם, אלא שייכים במעמקיהם (גם בלי מודעות) לתודעה שהזמן הוא אחד מהופעות ההוויה, אך אין אנו חייבים ליפול תחתיו שבויים. עם ישראל מודע לכך וזה כוחו. היציאה מהדבר האחד אל הפרטים אין בה כדי להוריד מערך הפרטים. להיפך. ההכרה בשייכות הפרטים אל דבר שהוא מעל ומעבר להם- מעניקה לפרטים כולם עומק של שייכות, של חכמה ושל יופי. שנזכה להיות פרפרים צמאי חופש, צמאי אמת, צמאי טוב, צמאי יופי, מלאי ענווה ושמחה בצמיחת העולם כולו, על כל פרטי פרטיו.
By yochai.zxc March 31, 2019
האם יש לנו בני האדם זכויות על הטבע סביבנו? האם הוא כאן כדי לשרת אותנו וזכותינו לשעבדו לצרכינו? מהי אחריותו ומחויבויותיו של האדם בזה העולם, והאם ישנם גוונים שונים לאיש ולאישה? בפרשתנו מתחילה התורה לעסוק בטהרה וטומאה של בני אדם. לאחר שבסוף פרשה הקודמת היא התעסקה בחיות- סיווגם, כשרותם, טומאתם כשהם מתים ועוד. רש"י מבאר כי התורה עסקה כאן בחיות טרם בני האדם, כפי שבבריאת העולם נבראו החיות לפני בריאת האדם. ישנו מדרש האומר שסדר הבריאה הזה הוא לשני צדדים: אם יילך אדם בדרך של טוב ויושר- נאמר עליו כי הוא זכה לבוא בסוף הבריאה, לאחר שכל העולם הוכשר עבורו לשמשו ולהיטיבו. אך אם הוא יילך בדרך רעה ומסולפת, נאמר עליו כי יתוש קדמו בבריאת העולם והיתוש חשוב ממנו. לאדם אין זכות על הטבע! האדם אינו תכלית כל הבריאה!! תכלית הבריאה היא העבודה ליוצר כל, ההקשבה לרצונו. ורצונו- להיטיב! אם האדם הולך בדרך זו- הבריאה נמצאת כאן כדי לשמשו ולהיות לו לעזר למען הופעת תכלית זו. אך אם לחילופין הוא עסוק רק בצרכיו הנרקסיסטיים וחפץ שהכול יהיה משועבד אליו- אין לו שום זכות על הטבע. יתרה מכך- הטבע גדול ומרומם ממנו!! שהרי הטבע עושה תפקידו בעולם והאדם לא. כח הבחירה האנושי הינו חרב פיפיות- ביכולתו להיות לטוב ולאור וביכולתו להיות לכלי שרת לכל נבלה וכיעור. השפתי חכמים שואל על רש"י שהבאנו לעיל: אם הקדמנו בפרשותינו את החיות לבני האדם עקב קדימותם בבריאה, מדוע לא הקדמנו כאן את הזכר לנקבה, כפי שהוא מוקדם בבריאת העולם. מדוע כעת מדובר בפרשת תזריע על אישה היולדת ומיטמאת בכך, ורק בפרשה הבאה, פרשת מצורע, מדובר על הגבר הנטמא בטומאת הצרעת. אחד מהסבריו לשאלה זו הוא כי: 'אישה היא קרקע עולם, שמצמחת מה שזורעים בה והאדם מקרקע עולם נברא', לכן פתחה התורה בנקבה לפני הזכר, ועוד כתבה "אישה כי תזריע וילדה זכר". כל זאת כדי לחדד לנו שכל קיומו של הזכר תלוי בקיומה של הנקבה, הנקבה כקרקע העולם וכאישה ורחמה. יש כאן התייחסות לאישה כקרובה יותר אל הטבע, אל טבעיות החיים. וכפי שהטבע עושה רצון האל באופן הכי טבעי ופשוט. כך האישה יחסית לגבר- מסוגלת לעשות טוב ולהיות נאמנה לעצמיות נשמתה ביתר טבעיות וקלות. וכפי שכותב השפתי חכמים שהיא מצמחת מה שזורעים בה. נראה לי שאמירה זו מדייקת לנו הבדל חשוב בין הנקבה לזכר. הבדל שלמרות כל התנועה הפוסט מודרנית, הפמיניסטית והפלורליסטית- כמדומני שאינו יכול להיות מוטל בספק. האישה מקבלת את הזרע, ברצונה ולצערנו לעיתים גם לא ברצונה. לעומתה הגבר- פועל רק על פי בחירתו. ברצותו יעורר תאוותו ואונו (אם אין קושי כזה או אחר) וברצותו ישבית אונו. אין הוא יכול להיאנס. לכן במובן הזה האישה קרובה יותר אל טבע החיים שבחירתו מועטת יותר (כמובן שהפער בין הבחירה של החיות לבחירה של האדם, הינו עצום עשרות מונים מהפער שבין הבחירה של האישה לבחירה של הגבר!). היכן זה שם את הגבר? האם זה נותן לו פריבילגיה על האישה? וודאי שלא, כפי שגדולתו מהחי אינה נותנת לו שום זכות. זה פשוט שם את הגבר בעמדה עם יותר אחריות! כפי שאחריות האדם על הבריאה גדולה יותר מאחריות החי, מכיוון שהוא בעל בחירה חופשית יותר. אך יש כאן משהו טריקי- למרות כל מה שאמרנו, הרי האישה נבראה לאחר הגבר, ובכך אחריותה גדולה יותר. ואם היא תלך בדרך של טוב ואור, נאמר לה כי היא נזר הבריאה ואפילו הזכר כאן כדי לשמשה. ואם תלך בדרך מעוותת ותחטיא את מטרתה, נאמר לה כי אפילו הזכר קדם לה (על משקל היתוש). אז מצד אחד- האישה נבראה לאחר הגבר, ומצד שני- היא מוזכרת בפרשתנו לפני הגבר. אך הזכרה זו אינה אומרת לנו על מעלת הזכר כפי מעלת האדם על החי, אלא על כך שלולא האישה לא היה הגבר יכול להופיע כלל. כל קיום האדם תלוי בקרקע, באדמה ממנה נבראנו. וכל קיום הזכר ספיציפית - תלוי באישה, ממנה הוא יוצא. האישה כאן אוחזת בשתי קצוות- טבעיותה וכוחה להשתייך אל הטוב ולמלא את ייעודה ביתר טבעיות. שהתולדה של זה היא שקיומה של הגבר תלוי בה, ובלעדיה הוא היה נשאר מופשט מחומר, מנותק מהמציאות. והקצה השני שהוא באמת הרחבה של הראשון- היא ההתבררות של גדולתה ומתוך כך של אחריותה, שהרי היא נבראה אחרונה. העמידה של האישה בתווך הזה- היא המאפשרת למציאות כולה להיות מחוברת. היא המחברת שמים וארץ, רוח וחומר, חלום והגשמה.
By yochai.zxc March 29, 2019
ישנה נטייה בנפש האדם לחפש אחר הריגוש שבעלייה המטאורית. העבודה התמידית, החוזרת על עצמה יום אחר יום- נדמית לנו לעיתים כמלאת עמל ריק ומשמים. אך בפרשתנו אנו למדים אחרת. בפרשתנו- חנוכת המשכן מגיעה אל קו הגמר, אל היום השמיני. עד כה משה רבנו עשה את כל העבודות. הוא זה שהעמיד את המשכן והוא זה שהקריב בשבעת ימי חנוכת המשכן- את הקורבנות. משה רבנו, גדול הנביאים, משמש ככהן גדול. זוהי כהונה זמנית, חד פעמית ומפעימה. כמו הוויתו של משה רבנו שדיבר הקב"ה אליו פנים אל פנים, מעלה שלא זכה לה אף אדם זולתו. לא סתם הוא כי משה רבנו הינו מטאור שעלה, האיר פני כל העולם עד ימינו אלו, אך לא קם לו מחליף. צאצאיו אינם מוזכרים בתורה מעבר ללידתם וילדותם. והנה ביום השמיני, היום שחז"ל רואים בו כיום הכי קדוש של חנוכת המשכן- משה רבנו מוסר את עבודת המשכן לאהרון ולבניו. לכאורה יש כאן ירידה בדרגה, שהרי אהרון לא זכה בנבואה כמשה, ויתרה מכך- בגללו חטאו ישראל בחטא העגל! אך חז"ל מתארים את אותו יום השמיני כיום שזכה בקדושה יתרה. רש"י מבאר (י',כג') כי עד היום השמיני לא שרתה השכינה במשכן, והיה אהרון דואג שמא לא מחל לו הקב"ה על חטא העגל. אז נכנסו משה ואהרון אל ההיכל 'ובקשו רחמים וירדה שכינה לישראל'. השפתי חכמים מבאר שם כי כניסה זו אל ההיכל הייתה הכניסה הראשונה מאז תחילת חנוכת המשכן. רק ביום השמיני, כאשר העבודה עוברת אל אהרון ובניו הלווים- נכנסים אהרון ומשה אל ההיכל. לאחר היציאה מן ההיכל, פונה אהרון ומברך את העם ברכת "ויהי נעם ה' אלוקינו עלינו..."- 'יהי רצון שתשרה שכינה במעשה ידיכם' (שם ברש"י). כך הוא סדר הדברים על פי הפסוק בפרשתנו (י', כג): "ויבא משה ואהרון אל אהל מועד ויצאו ויברכו את העם, וירא כבוד ה' אל כל העם". בשונה ממשה רבינו, שעלה כמטאור אל שמי מרומים, אך מלכותו לא האריכה ימים- זוכה אהרון ומתחיל עבודתו ביום השמיני, ומזכה את בניו עד סוף כל הדורות. מהי מהותו של יום השמיני, שזכה בכל הגדולה הזו? המספר 8 מסמל אצל חז"ל את המדרגה שמעל הטבע. השם 'שמיני' הוא כשם השמן שצף מעל המים ומתעלה עליהם, וכמו אדם שמן החורג מגודל הגוף הטבעי. מראה הספרה 8 הינה מהלך שאין לו התחלה ואין לו סוף. השבוע בנוי משבעה ימים, הכוללים ששת ימי חול ויום אחד של קודש. מהו היום השמיני אם כן? הוא אינו קיים בספירת הזמן הישראלית. הוא נמצא כהשערה, השראה, דבר שאין לו נוכחות. אך בו זמנית הוא חזרה אל הספירה המחודשת של הזמן, של השבוע, חזרה אל היום הראשון. מהו אם כן ההבדל בין היום השמיני הבא לאחר היום השביעי, ליום הראשון הבא גם הוא לאחר היום השביעי? היום השמיני הוא ההתעלות מעל הטבע, מעל הזמן. אך התעלות זו אינה מתנתקת מהזמן אלא מלמדת אותנו עליו, כאחת מהמידות שהתורה נדרשת בהן- "כל דבר שיצא מן הכלל, לא ללמד על עצמו יצא אלא ללמד על הכלל כולו יצא". היום השמיני איננו כיום הראשון, החוזר שוב לאחר השבת, כמחזור מעגלי מייגע. היום השמיני הוא היום המלמד אותנו על הנצחיות של הזמן, על הרצף של ההיסטוריה כמהלך של זמן החוזר על עצמו אך באופן של התעלות. לכן ביום זה מתחילה לזרוח שמשו של אהרון וממשיכה לזרוח ולהאיר לישראל גם לאחר מותו, על ידי העברת לפיד העבודה לצאצאיו וצאצאי צאצאיו עד סוף כל הדורות. העבודה של היום השמיני הינה העבודה שתמשיך איתנו מכאן ולהבא- הקרבת תמיד של שחר, של בין הערביים, שעירי ראש חודש ועוד. בשונה מהמורגש לנו באופן ספונטאני, מלמדת אותנו התורה כי החידוש והגודל מצוי בתחילתו של דבר קבוע, עבודה שיש בה התמדה, כעבודת אהרון ביום השמיני. ולא בעשיית דבר חדש אך זמני, לימים אלו בלבד, כעבודתו של משה בשבעת ימי המילואים. כוח ההתעלות והחריגה מהטבע אינו מתגלה ברגע ההארה עצמה, אלא בכוח הארה זו להיכנס אל תוך מרחב הזמן ולהתמיד בו, בין בעיתים של אורה ובין בעיתים של חשכה. אז, ביום השמיני, בכניסת משה ואהרון אל ההיכל- מלמד משה את אהרון על מעשה הקטורת. מעשה שהינו השיא של כל עבודת המשכן והמקדש. אז מגיע הזמן של השראת השכינה בישראל, בעם כולו. השראה המורגשת לנו באמצעות חוש הריח, החוש הכי רוחני שבאדם, שהוא יהיה כלי עבודתו של המשיח שעליו נאמר "והריחו ביראת ה', ולא למראה עיניו ישפוט ולא למשמע אוזניו יוכיח. ושפט בצדק דלים והוכיח במישור לענוי ארץ".
By yochai.zxc March 27, 2019
בפרשתנו התורה מצווה עלינו להקריב ביחד עם כל קורבן- מלח, וכפי הכתוב בפסוק: "על כל קורבנך תקריב מלח". לעומת המלח, נאסר עלינו להקריב עם הקורבן- דבש. "כי כל שאור וכל דבש לא תקטירו ממנו אשה לה'". מה עניין המלח, השאור והדבש? הייחודיות של הדבש והמלח- דומה. שניהם מסוגלים לשמר, לתת לחומר אפשרות של מגע עם הנצח. בעבר היו חונטים גופות בדבש (כמו הורדוס שחנט בדבש את אשתו לאחר שרצח אותה). וכן המלח- משמר את הבשר. אם כך- זה תמוה מדוע התורה אוסרת עלינו להקריב עם הקורבן דבש, אך מצווה עלינו "על כל קורבנך תקריב מלח". ניכר כי הדבש היה חלק משמעותי בתרבות החברתית והדתית בימי עבר. היסטורייונים וארכיאולוגים מתארים כי במצרים היו מקריבים דבש לע"ז. בנוסף- במצרים, סין ויון היו משאירים בקברו של אדם צנצנת דבש כדי שיהיה לו מה לאכול בתחיית המתים- אוכל הכי חשוב ומשובח. במיתולוגיה היוונית האלים מוזנים על ידי הדבש. ארוס אל האהבה היה יורה חיצים משוחים בדבש לליבות האוהבים. ברומא הקריבו לאלים דבש. באיסלאם, מוחמד אמר: "הדבש הוא תרופה לכל מחלות הגוף והקוראן לנפש, לכן קח את שניהם". מעניינת היא אם כן הוראת התורה "כי כל שאור וכל דבש לא תקריבו ממנו אישה לה'. פרשנים שונים מבארים כי המלח מכיל בתוכו הפכים- יסוד המים ויסוד האש, דין ורחמים, גבורות וחסדים. הרמב״ם מבאר כי שאור ודבש אסורים מכיוון שכך היו עושים עובדי ע״ז בעבודת הקורבנות שלהם, ולעומת זאת את המלח אנו מחוייבים להקריב עם כל קורבן כי עובדי ע״ז היו מואסים בו ולא מקריבים אותו כלל מכיוון שהיה מוציא הדם מהבשר והם רצו לעבוד את האלוקים ביחד עם כל הדם הבהמי והנמוך. הרמב״ן מבאר כי ברית המלח הינה אב לכל הבריתות, וכפי שמוזכר בדברי הימים (ב',יג') אודות מלכות בית דוד- ״ברית מלח עולם״. הוא מסביר כי המלח נותר ממים שבאה בהם השמש. ובהיותן מים טרם בוא השמש המייבשת- הם יצמיחו מהאדמה את כוחה וסודה. אך בהופכם למלח- יכריתו מקומם וישרפו האדמה עד שלא תוכל אדמה זו להצמיח מאום. המלח בעצמו גם נותן טעם לתבשיל וגם מכרית. ויש כאן הן מידת המים והן מידת האש, הן ההצמחה והן ההריסה, כמלכות דוד שתצמח ותהרוס הקמים עליה, עדינו העצני. בעל הטורים מסביר כי הדבש והשאור אסורים מכיוון שיצר הרע דומה לחמץ ולדבש שהוא מתוק לאדם כדבש וכלחם תפוח. הכלי יקר מסביר כי המלח מכיל בתוכו הפכים- אש ומים. ובחכמי הקבלה הוא כנגד מידת הדין והרחמים, ובא לרמז לנו על הבורא יתברך שמכיל הכול, כנגד האמונה בדואליות של אלים. מכאן יוצא כי עניין הברית הוא להשליט את הקב״ה על כל ההפכים שבמציאות. המלח נחשב כבסיס לכל עבודת הקורבנות, ובהיותו משמר הדברים הוא מתדמה לעניין הצדקה המגיעה עם הקורבן וחשובה ממנו ומעמידה אותו (״עשה צדקה ומשפט נבחר לה׳ מזבח״). בעל התניא מבאר מדוע התורה מצווה עלינו להקריב עם כל קורבן- מלח. הוא מסביר כי המלח הינו גבורות דאבא (חכמה) והמים חסדים דאבא. וכדי שהמים יגיעו אל האמא (הבינה) הם עוברים טרנספורמציה למלח. המלח בעצמו טעמו רע אך הוא המכשיר את הדברים להופעת טעמם הטוב. בחכמה נמצאים כל הטעמים של העולם, הבשר הינו בחינת בינה ("אודם מן האם שממנו בשר...") והוא מלא דם הגבורות, תפקיד המלח המגיע מגבורות דאבא הינו להוציא את הדם מהבשר ולעזור לבשר לחשוף את טעמו הטוב. תפקיד החכמה הינה לברר את המציאות ולהפריד בין רע לטוב, בין פסולת למזון ("כולם בחכמה אתברירו"), וזהו תפקידו של המלח, להוציא את הדם מהקורבן. והקורבנות עניינם בירור נפש הבהמית. ולכן טעמו בפני עצמו רע כמו החלבנה, שאין ערכו בפני עצמו אלא רק בהיותו עוזר ומסייע בעדנו לסלק את הפסולת והכיעור מהעולם. בעל הכתב והקבלה מסביר כי משמעות המילה מלח הינה מלשון 'ערבוב', לכן נקראים חותרי הספינה מלחים מכיוון שהם מערבבים את המים במשוטיהם. "ארץ מלחה" עניינו 'ארץ מעורבבת', שיסודותיה מעורבבים עד שאינה יכולה להצמיח דבר. ובהמשך התפתחות המילה נאמרת היא גם כאשר שני דברים נפרדים באים להתחבר, וזה מאותו מובן של ערבוב, ערבוב שני דברים נפרדים להיות אחד. וזהו מלח מלשון הלחמה, להלחים דבר זה לזה. וברית המלח הינה ברית ההלחמה והחיבור בין שני יסודות הפוכים- המים והאש. וזוהי ברית האלוקים בהיות הקב"ה מכיל ומחבר הפכים ומושל בכל כרצונו. נראה לי גם להוסיף ולומר שההבדל ביניהם הוא שהדבש משמר את הבשר ומשאירו שלם, כפי שהוא. אך המלח מוציא מהבשר את כל הנפיחות שלו (החמץ) ומשאירו דק ומיובש, וכך משמרו לאורך שנים. זהו אולי ההבדל בין שאיפת ניצחון המוות ומגע עם הנצח שאפשר לראותו אצל אומות העולם, השואפים למגע עם הנצח מתוך רצון לשליטה ולעוצמה (כדברי ניטשה), לבין עם ישראל ששאיפתו לכך היא מפני חפץ ה' והופעת הטוב בעולם. דווקא עכשיו, כשהאדם מסוגל לייצר בחכמתו טכנולוגיה כזאת המקרבת אלינו את האפשרות לחיות חיי נצח- אנחנו חייבים לברר לעצמנו מדוע אנחנו רוצים בכך. יובל נח הררי כותב על כך בספרו 'ההיסטוריה של המחר'. הוא כותב כי אם האדם לא יברר לעצמו לשם מה הוא רוצה לחיות חיי נצח- נגיע לכך ממקום מעוות שיחולל רק הרס וחורבן לאנושות. חושבני שיובל רק שכח, או לא מכיר, את הכתבים של אבותיו ואבות אבותיו, וגם אנחנו לא מכירים אותם דיים. ספרים שעסוקים עוד ועוד בשיח על הנצח, על הזמן בו "בלע המוות לנצח"- ורואים בו תופעה שכל כולה שייכת אל המוסר, אל הטוב, אל האלוקי. לוואי ונזכה לעיין עוד ועוד בשאלה זו כדי שנגיע ליום הזה, ליום שבו ימוגר המוות- בצורה שתאפשר לאנושות כולה להתעלות באמת, ולא שהחומר רק ינצח את זמניותו אבל המידות המקולקלות שלנו, האגו, השנאה והיצרים- ישאירו אותנו במדרגה נמוכה, והנצח רק יגביר את הרוע העולמי. לוואי ונהיה מוכנים לרגע בו "בלע המוות לנצח ומחה ה' דמעה מעל כל פנים".
בחזרה למעלה

במדבר

By yochai.zxc June 19, 2020
על פי קרח- הטלית אינה חייבת בציצית אלא בצבע תכלת. יכולה היא להיות בגד ללא ציציות כלל. הציציות באות רק כדי שיהיה אפשרות לשים בהם תכלת מעט, שהתכלת יקר וקשה לאדם הפשוט לעשות כל הציצית מתכלת . אך מי שעשיר ויכול לעשות כל הבגד מתכלת- אינו זקוק לחוט תכלת בציציותיו ויתרה מכך אינו זקוק לשום חוט בטליתו . ונראה לי לומר שהחוטים שבכנפות הבגד בכוונה עשויות לבן ורק פתיל אחד מתכלת. והטלית כולה גם לבנה היא. מכיוון שכח התכלת, אותו חוט המרמז על שמעבר לנו ומכוח זה מחייב אותנו בכל המצוות כולם (תכלת דומה לים...) - מאיר לנו בנקודה אחת שבו אל כל מרחבי החיים. ללא פתילים נעשה הבגד אחיד, ובהיותו כולו תכלת מבנה הוא תפיסת עולם על פיה הכול אחדותי, בגוון אחד, וכל פינה מפינות החיים מרמזת אל שמעבר. זה נשמע יפה וקורץ אך בפועל אין האדם מסוגל לחיות בדבקות כה עליונה- בצורה תמידית. ואזי הוא מייצר חיים מלאי פשרנות, האומרים בפה- כל העדה וכל מרחבי החיים כולם קדושים, אך בפועל מאפשר הוא לחיים להיות ריקים ונמשכים אחר כל כיעור ונבלה. רק בהיות החיים נראים אלינו בטבעיותם, בקטנותם ואתגריהם, בעיניים מפוכחות, ובו זמנית זוכרים אנו שגדולתם קיימת, אך היא פנימית, נסתרת, נקודה קטנה של חיים המזרימה במסתרים את אורה אל כל מרחבי החיים, כמו קודש הקדשים וכניסת אהרון אליו רק ביום כיפור, כמו "ברוך שם כבוד מלכותו לעולם ועד", הנקרא בלחישה. מכוח אותו פתיל תכלת יחידאי מתעלה היא המציאות כולה עוד ועוד ואינה נחה לרגע בחיק טלית התכלת המבטיחה הבטחות גדולות אך תוכה באמת מירמה, בהיותה מאפשרת לחיים להיות חסרי גבורה של דרישת אלוקים תמידית. כאן שגה קרח והרבה שנים אחריו שגה גם הפילוסוף היהודי שפינוזה, שטען שהטבע כולו קדוש, ובכך בעצם טען שהכול טבעי, שהכול כבול בכבלי המציאות, ואין שום כוח אחר, שונה, להחליפה בעילוי ולהעלותה אל בוראה. ואפשר לקשר דברי קרח ליכולת לדבר ברמזים במציאות. האמנות בנויה על רמז. יצירה שאומרת בגלוי את הדבר עצמו כפי שהוא- היא משעממת. פתיל התכלת היחידי מאפשר לנו לדמיין בהיותו רומז לנו על הסוד של המציאות כולה. בהיות כל הטלית תכלת, למרות הצבע המרמז במהותו, פוגשים אנו את הדבר יותר ויותר כפי שהוא במציאות, פחות ופחות ברמיזה. זה העניין מאבד את זוהר החלום מהמציאות, את אור האפשרויות הבלתי מוגבלות הטמונות בתשתית המציאות המוגבלת. כשהכול הינו אור וטוב, כשהכול גלו וישר, אין כמיהה אל שמעבר, אין סוד וממילא אין עמל פנימי להשתנות., ואולי חטאו של קרח נבע מתפקידו ותפקיד משפחתו. תפקידו היה אחד מהחשובים בדור המדבר, והוא- נשיאת ארון הקודש בעת המסעות. נראה שהארון בלבלו בכך שגרם לו לחוש שכל כוחות החיים קדושים בקדושת הארון. הקב"ה מלמד אותנו שאכן הכול קדוש, גם הטבע, אך קדושתו איננה בהיותו בעל כוח משל עצמו אלא כמשרת את ה', גם אם יש צורך לחרוג ממקומו הנורמאלי ולוותר על הרומנטיקה הטמונה באמירה שהכול כפי שהוא הוא קדוש מאליו (כמאמר השיר- "בדיוק בדיוק בדיוק כפי שאני ככה זה טוב". היהדות לא אומרת שבדיוק כפי שאתה ככה זה טוב, היא אומרת שטוב שאתה אתה, ואתה רצוי בעולם הזה ויש לך תפקיד ומשמעות ולעולם יש צורך בך, אך אין קיומך טוב ללא קשר למעשייך ובחירותייך. יש הבחנה שקיימים הבדלים ושוני בין היכולת לקבל את עצמי ולשמוח בקיומי, צורך בסיסי שבלעדיו אין אנו יכולים להתקדם בעולם, לבין האמירה שכולי קדוש וכפי שאני ככה זה טוב, אמירה שיכולה לגרום לנו לזחיחות הדעת ולמחשבה שאן לנו צורך לשפר מאומה בקרבנו. אולי לכן עונשם של קרח ועדתו היה עונש פתיחת פה האדמה וההיבלעות בתוכה- גילוי השליטה האלוקית בדומם. קורח בא לומר שהכול קדוש ושווה, ובכך בעומק דבריו הוא משטח את המציאות. כנגד זה נענש בגילוי המדרגות שבמציאות, לא למעלה כי אם למטה, אל עומק התהום. בנוסף, עונש האש השורפת 250 מקריבי המחתות, מגלה לנו גם פן נוסף בחטא קרח ועדתו. קרח חפץ בתפקיד חשוב בשביל הכבוד שלו ולא הבין שתפקיד חשוב הינו אחריות, אחריות כבדה לרוב, לא הנאה וכבוד. לכן הקטורת יכולה גם להמית (את 250 מקריבי הקטורת, וכן את נדב ואביהוא) אך גם להחיות (אהרון שרץ עם הקטורת בתוך עם ישראל ועוצר בכך את המגיפה). הכול תלוי במבט ובבחירה האנושית של הלוויים והכהנים, האם הם יראו את תפקידם ורוממותם על שאר העם כי נטילת אחריות, או כביטוי של הרצון לעוצמה הניטשיאני ושיעבוד החלש. על ידי קורח מתגלה ההבדל בין הבחירה האנושית שמייצרת התנשאות דורסנית, לבחירה האלוקית המייצרת טוב של נתינה ואחריות לצמיחת כל מי שבאחריותי.
By yochai.zxc June 16, 2020
בפרשתנו עם ישראל מתאווה לאכול בשר, ובעקבות כך פונה משה לקב"ה ואומר לו: "לא אוכל אנכי לבדי לשאת את כל העם הזה כי כבד ממני". כפתרון למצוקה של משה הקב"ה אומר לו "אספה לי 70 איש מזקני ישראל אשר ידעת כי הם זקני העם ושוטריו". יש להבין מדוע דווקא בחטא המתאווים משה מרים ידיים ואומר שגדול עליו לשאת את העם הזה. בשביל זה ננסה להתבונן יותר מלמעלה על הפרשה. עם ישראל יוצא לדרך אל המדבר הגדול, נפרד מהר סיני שם קיבל את התורה, בנה את המשכן ולמד את כל הלכותיו. כמעט שנה שלמה הם עסוקים רק בקודש, וכעת הם יוצאים לדרך אל ארץ ישראל. הרמב"ן מביא את דברי הירושלמי כי עזיבתם את הר סיני הייתה 'כתינוק הבורח מבית ספרו', וזאת מוכח מכיוון שכתוב "ויסעו מהר ה'" ולא מהר האלוקים כפי שהוא מכונה תמיד, ולכך פירוש "ויסעו מהר ה'" הכוונה שבמחשבתם נסעו משם מפני שהוא הר ה' (ע"פ רבינו בחיי). הר האלוקים מכוון על אלוק שבתוך הטבע, ואילו הר יקוק מכוון על אלוק שמעל הטבע, וממנו הם רצו לברוח כי הוא מתאגר ודורש לחיות חיים שהם מעל הטבע. אם כך- עם ישראל בורח מהעול של התורה, ולכן מיד לאחר מכן הם מתאוננים, ואומר האלשיך הקדוש כי חטא המתאוננים היה שהיו מבקשים לפרוש מהקב"ה ולכן עשו כל המצוות בעצלות כמראים שהם קצים בעבודתו יתברך. וממשיך לבאר האלשיך הקדוש כי הם חשו שהתורה היא אש דת רוחנית, והם גופם חומרי ועכור וכיצד שני אלו יתקיימו בכפיפה אחת, ולכן בחרו בחומר ומאסו בתורה, אך הם לא ידעו כי אש התורה מסוגלת לזכך את חומר הגוף. ולכך עונשם היה "ותבער בם אש ה'", 'כי אמר הוא יתברך אתם געלתם מהדבק בתורה שהיא אש ה', ולכן אש ה' תאכלכם' (האלשיך). על פי זה, החטא המתרחש לאחר מכן, חטא המתאווים, בו עם ישראל מבקש בשר למרות שהם מקבלים מן כל יום, העשיר בטעמים ובריא, הינו המשך של אותו עניין- סלידה מעולם הרוח ובחירה בחומר (על פי 'בית גנזי', הבשר שהם ביקשו היה בשר שלא מופיע בדרך נס, זו גם הסיבה שמשה תוהה אל ה' כיצד הוא יביא להם בשר. ולכאורה- הקב"ה לא מסוגל לעשות נס כמו במן? אלא שמשה יודע שהם מבקשים בשר שיופיע בדרך טבעית ולא על טבעית ולכן שואל כיצד הקב"ה יביא בשר למדבר בדרך טבעית). אותה סלידה מעולם הרוח ובחירה בחומר, הינה דרך אחת להתמודד עם הפער שיש בין הרוח לחומר. אפשר לראות דרך אחרת שבחרו בה 70 זקני ישראל שהיו במצרים ובמתן תורה. בפרשתנו משה ממנה 70 זקנים, ורש"י שואל היכן הם אותם 70 הזקנים שהיו עימם במצרים ובמתן תורה, ואומר כי הם מתו באש התבערה של חטא המתאוננים ("ותבער בם אש ה' ותאכל בקצה המחנה"- 'רבי שמעון בן מנסיא אומר בקצינים שבהם ובגדולים'), ולא שחטאו שם אלא שהקב"ה בחר להיפרע מהם כאן ולא במקום בו חטאו, בהר סיני, כיד לא ליתן אבלות בעת מתן תורה. ומה היה חטאם? "ויחזו את האלוקים ויאכלו וישתו". חטאם היה בכך שתוך כדי מפגש עם מלך מלכי המלכים הם אכלו ונתנו מקום לחומר. מדוע הם עשו כך? נראה כי אותם צדיקים עליונים רצו לחבר בין החומר לרוח, ולאכול בעת המפגש הנבואי עם האלוקים. רצונם היה אמיתי אך הם עשו זאת בצורה לא נכונה, כי אכלו בגסות ובקלות ראש. נראה שזאת גם הסיבה שהקב"ה החליט להורגם דווקא החטא המתאוננים. המתאוננים מאסו בתורה שכדברי האלשיך סתרה להם את היותם בעלי חומר והם לא ידעו כיצד לאחד בין הרוח לחומר, וזקנים אלו גם שגו בזה, בניסיון לאחד בין החומר לרוח אך בקלות ראש ובלי יכולת לרומם את הגוף בזכות התורה וההתגלות האלוקית. ונשרפו באש, כי לא השתמשו באש התורה על מנת לזכך את החומר. כפי שאמרנו, לאחר מותם ולאחר שעם ישראל מתאווה לבשר- משה מרים ידיים ואומר שגדול עליו לשאת את העם הזה. חטא המתאווים הוא כבר צעד אחד מעבר לחטא המתאוננים. המתאוננים מתעצלים בתורה שנחווית להם כעול, והמתאווים כבר עפים לגמרי על תאוות החומר לאחר שמאסו בקודש. הקושי להכיל את הסתירה שבין החומר לרוח מובן על יד משה, אך האקט של התאווה לבשר הינו אקט של חוצפה, של בעיטה ברוח לגמרי, של דרישה שהיא הרבה מעבר לצורך הקיומי. גם משה מתמודד עם הפער הזה בין החומר לרוח, ובחירתו מולידה את הקטע האחרון של הפרשה- חטא מרים ואהרון. מרים ואהרון מוציאים דיבה על משה על אשר בחר לפרוש מאשתו. ואכן הם לכאורה צודקים, לא זוהי דרכה של תורה. אך אנחנו יודעים שהקב"ה בכבודו ובעצמו אמר למשה לפרוש מהאישה שכתוב לאחר מתן תורה "שובו לכם לאוהליכם (לנשותיכם) ואתה פה עמוד עימדי". אך מרים חשבה ש'אין מראין לו לאדם אלא מהרהורי ליבו' וכל נביא מתנבא נבואה המתאימה גם לאופיו האישי, ולכן הקב"ה אומר למשה לפרוש מהאישה. מרים מתלוננת על משה ואומרת לו שבתור מנהיג האומה הוא צריך להיות במדרגה של אדם הראשון שטרם החטא, שחז"ל אומרים שהוא התנבא תוך כדי ששימש מיטתו עם חוה. אך טעותה של מרים היא בכך שלא הבינה שנבואת משה איננה כלל קשורה לאופיו האישי כי אין לו שום אופי אישי, "והאיש משה עניו מאוד", וכאן מתבררת מהות התורה של משה, שהיא מופשטת לגמרי מהעולם, היא אובייקטיבית ולא תלויה בסובייקטיביות של המציאות ושל משה שקיבלה. מדרגת משה הינה מדרגה השייכת רק לו, בה הוא מצווה להתנתק מהאישה מכיוון שכל רגע עלול הקב"ה להתגלות אליו. מדרגת אדם הראשון שלפני החטא איננה שייכת למשה אלא למשיח בן דוד לעתיד לבוא. משה לא מסוגל להכיל את החוצפה של עם ישראל שבוחרים בהשתעבדות לחומר באופן טוטאלי, ולכן הוא אומר שאינו יכול לשאתם. משיח יהיה מסוגל להכיל את החוצפה הזו, 'בעקבתא דמשיחא חוצפא יסגי'. ההתמודדות של משה עם הסתירה שבין החומר לרוח היא בהשתייכות גמורה אל הרוח. אין זו הוראה לציבור אלא יש כאן בחירה של הקב"ה באדם אחד באומה, שיחזיק בקרבו את המדרגה הזו על מנת שיהיה לכל העם איזו שייכות אליה, ושהתורה בשורשה תהיה חופשייה מהשיעבוד לסובייקט החלקי ולקטנות החומר. יש כאן 3 התמודדויות שונות עם סתירה זו. עם ישראל מואס בתורה ובוחר בחומר, זקני ישראל שבמתן תורה מנסים לחבר בין התורה לחומר אך לא עושים זאת נכונה, ומשה רבינו שמתנתק מהחומר וחי באטמוספירה רוחנית. כאן מגיע המקום של החלפת אופי זקני העם. הזקנים של מתן תורה מתים באש התבערה ומשה ממנה 70 זקנים חדשים. רש"י אומר שזקנים אלו היו אותם שהתמנו במצרים להיות שוטרים והיו מרחמים על העם ובוחרים לא להכותם, ולהיות מולקים על ידי הנוגשים המצריים כדי למנוע מהעם לקבל מלקות. זקנים אלו מביאים פן חדש לאופי זקני העם. מדובר כאן על אנשים שהשיח הפנימי שלהם הוא שיח סוציאלי חברתי, של אהבת העם והגנה עליו. זוהי גדולתן, ולאו דווקא עניין ההתעלות אל הרוח ביחד עם החומר כפי שחפצו בזה הזקנים הקודמים. לאחד הפירושים, זקנים אלו התנבאו "ולא יספו, קרי- לא הוסיפו עוד להתנבא. הנבואה לא הייתה עניינים, אלא המשפט והבאת הצדק לעם. אפשר לראות המשך לכיוון זה במעשה אלד ומידד המתנבאים במחנה. רש"י מבאר כי הם היו חלק מה 70 זקנים שנבחרו, אך הם לא באו לאוהל מועד אלא נשארו במחנה, ולא באו כי אמרו 'אין אנו כדאין לגדולה זו'. נראה שדווקא בגלל צניעות זו הם זוכים להתנבא, נבואה שלא באה מהאצלת הרוח של משה אלא מתוכיותם (נראה שכך זה היה כי הם לא היו באותו מעמד באוהל מועד בו נחה על הזקנים רוחו של משה). ענווה זו אומרת כי אנשים אלו לא חשבו שהם עכשיו הופכים להיות נביאים גדולים, אנשי רוח כבירים שבכוחם לעלות את החומר אל הרוח ולאכול ולשתות תוך כדי נבואה, כפי שעשו הזקנים הקודמים. רש"י מביא ממסכת סנהדרין כי נבואתם של אלדד ומידד הייתה שמשה מת ויהושוע מביא את ישראל לארץ. בעצם נבואתם אומרת את אופיים, ובכלל את אופי החלפת ההנהגה מזקני מצרים ומתן תורה, לזקני המדבר ועד לכניסה לארץ. בשביל להיכנס לארץ יש להיפרד מהאופי של משה שמתנתק מהחומר לטובת הרוח, ולהתחבר אל האופי של יהושוע שהינו אמנם איש של תורה אך גם איש של צבא, כפי שהיו זקני העם הללו, שבמצרים היו שוטרים על ישראל. אין כאן עדיין את מדרגת משיח שמסוגל לחבר בין החומר לרוח בצורה שלמה שלא מוחקת שום חלק מהם, אך יש כאן הנהגה חדשה, יותר מקורקעת, יותר חברתית ואנושית, בבחינת דרך ארץ שקדמה לתורה. ראיתי בפירושו של הרב אורי שרקי על הכוזרי, שמדייק בדברי הרמב"ם על עונש "עין תחת עין", שאומר הרמב"ם שבית דינו של יהושע, ולאחריו של הזקנים וכ'ו...- פסק שעין תחת עין הכוונה ממון. הרב שרקי שואל מדוע לא מזכיר הרמב"ם את בית דינו של משה, ואומר כי אולי באמת בבית דינו של משה פסקו ש"עין תחת עין" הכוונה לעין ממש, כפשט הדברים. זוהי אולי תורתו של משה שבמובן מסויים אין בה התחשבות בחומר. אך מבית דינו של יהושע ואילך הפסיקה היא שהכוונה היא ממון. כאן מתגלה כוחם של חכמים לדרוש את הפסוקים בדרך שמתאימה לשכל הישר, ולאפשר לתורה להתבטא ולהתחבר עוד יותר אלינו בכל רבדי החיים הארציים. חז"ל קשובים לכך שהאדם הוא חומרי ואינו מסוגל לעמוד במדרגה כה גבוהה של דרישה מוסרית, וההתחשבות בחומר נהיית עוד ועוד מעוגנת במוסר האלוקי של התורה.
By yochai.zxc June 4, 2020
בתחילת הפרשה מסופר לנו על תפקידו של אהרון הכהן בהדלקת המנורה. ורש"י מביא את מדרש תנחומא המקשר בין קורבנות הנשיאים להדלקת המנורה, ואומר כי חלשה דעתו של אהרון על כי שבטו לא היה בחנוכת הנשיאים והקב"ה הרגיעו ואמר לו "שלך גדולה משלהם, שאתה מדליק ומטיב את הנרות". ויש להבין מדוע מעשה המנורה גדול מהקרבת קורבנות הנשיאים. והרמב"ן מבאר כי מעשה הקורבנות של הנשיאים הינו חד פעמי, ואף מעשה הקןרבנות של כל ימי בית המקדש הוא זמני וניפסק בזמן החורבן ולכן לא נחמו בכל מעשי הקורבנות העתידים להיעשות על ידו, ואילו הדלקת הנרות הינה מעשה תמידי שיתמיד גם בגלות וזאת על ידי הדלקת נרות החנוכה שהתחייבנו בה בזכות צאצאיו החשמונאים. ולי נראה להוסיף עוד עניין אחד, וזה שבמעשה המנורה זוכה אהרון גם לבחינה של משה. בסוף הפרשה הקודמת נאמר כי "ובבוא משה אל אוהל מועד לדבר איתו, וישמע את הקול מדבר אליו מעל הכפורת אשר על ארון העדות מבין שני הכרובים וידבר אליו". ורש"י מבאר מה פירוש המילה מדבר בחיריק מתחת לאות מם. ומסביר כי מדבר 'כמו מתדבר... מדבר בינו לבין עצמו ומשה שומע מאליו'. ובפרשתנו על המילה "בהעלותך" מסביר רש"י מדוע כתוב בהעלותך ולא בהדלקתך, ואומר כי 'על שם שהלהב עולה כתוב בהדלקתן לשון עלייה, שצריך להדליק עד שתהא שלהבת עולה מאליה'. ונראה מכאן שרש"י מבאר את בהעלותך כלשון עלייה אך עלייה שיש בה עלייה המתרחשת גם 'מאליה'. ועניין זה מתקשר אל המילה מדבר שבסוף הפרשה הקודמת, ששם רש"י מבאר שזה כמו מתדבר, מדבר בינו לבין עצמו, מתפעל מאליו. לפי זה עניין הדיבור אל משה לא התרחש ברגע בוא משה לאוהל ולא היה מכוון דייקא למשה, אלא הדיבור היה תמידי, כפי שדרשו חז"ל על הפסוק שבנתינת התורה- "קול גדול ולא יסף"- ולא פסק. הקול של הקב"ה שהחל להופיע במציאות בעת מתן תורה, ממשיך עוד ועוד. הייחודיות של משה הינה שכשהוא נכנס אל אוהל מועד הוא שומע את הדיבור הזה בעוד שאר בני האדם אינם שומעים אותו. אותו דיבור תמידי מופיע גם אצל אהרון שזוכה לשלהבת העולה מאליה ללא תלות במעשה אהרון שמתאמץ לעלות את הלהב, ובדיוק כפי שהדיבור האלוקי אינו מכוון למשה אלא מתרחש מאליו ובאופן תמידי ומשה שומע. וזהו בדיוק עניין נרות החשמונאים שגרמו לאור המנורה להופיע תמידית בעם ישראל לדורי דורות. אור המנורה מקביל לדיבור האלוקי ששניהם מתמידים בהופעתם מכיוון שאינם תלויים במעשה האדם אלא רק בהשתדלותו שיופיעו, השתדלות משה לבוא אל אוהל מועד והשתדלות אהרון להדליק את המנורה. ואותה התמדה מרמזת גם על עניין האחדות, וכפי שמבאר הספורנו שששת הנרות המכוונים אל הנר האמצעי רומזים לנו על כוחות החיים הימניים והשמאליים- הרוחניים והגשמיים, ששניהם הינם חלק מהופעת האור האלוקי, ולכן הופעת שמו של הקב"ה על המציאות מתרחשת הן על ידי אנשי הרוח והן על ידי אנשי החומר, ומבאר כי המנורה שעשויה מקשה אחת מכוונת לזה בדיוק, 'להורות האחדות המכוון לתכלית אחד בעצמו'. אותה אחדות מתגלה על ידי המעורבות האלוקית במשכן ובהיסטוריה בכלל, מעורבות המייצרת דיבור אלוקי תמידי ואור אלוקי העולה מאליו ואינם מוגבלים לפעולות האדם, להכרתו ולתודעתו.
By yochai.zxc May 28, 2020
"ויהי ביום כלות משה להקים את המשכן". 7 ימים משה בונה ומפרק את המשכן והוא עושה כל עבודתו בקורבנות..., וביום השמיני הוא יום חנוכת המזבח, משה מקימם המשכן ואינו מפרקו, ואל אהרון ובניו עובר תפקיד הקרבת הקורבנות וכל עבודת המשכן. ובאותו יום מתחילים נשיאי ישראל להקריב קורבנותיהם. התורה מבארת אילו קורבנות הביא כל אחד מהם למשכן. כל אחד מהם הביא בדיוק כמו קודמיו, ובכל זאת התורה מבארת כל אחד ואחד. האם אין כאן מילים רבות מיותרות? הספורנו מתייחס לעניין זה ואומר כי כל נשיא ונשיא הביא את קורבנותיו על מנת לתקן את חטאי שבטו, כל אחד מהם לקח אחריות על חלק מסויים מעם ישראל, ולכן יש חשיבות למנות כל אחד מהם, מה הביא ובאיזה יום. הספורנו מוסיף ואומר כי כל אחד מהם הביא את כל האפשרויות של עבודת המשכן אשר יש לעם ישראל- קרבן עולה, שלמים, חטאת, מנחה וקטורת. וכל זה כדי לחנך את המזבח והכהנים בכל עבודה ועבודה. הווה אומר שלא רק למשה אהרון ובניו היה חלק בחנוכת המזבח אלא גם לכל שבט ושבט על ידי נציג ממנו. רש"י מבאר מי הם אותם אנשים, ומתוך ביאורו נוכל להבין כיצד זכו ליטול חלק בחנוכת המזבח. אותם נשיאים היו שוטרי ישראל במצרים אשר מונו להכות את העם המתעצל בעבודתו, ואלו הנשיאים בחרו לקבל מכות מנוגשי מצרים מאשר לתת מכות לעם ישראל. אותם נשיאים הביאו עימם גם קטורת, ורש"י אומר שזו הפעם היחידה שיחיד הביא קטורת, והפעם היחידה שהקטורת הוקרבה על גבי מזבח העולה ולא על גבי מזבח הזהב. מזבח העולה, עם כל חשיבותו ומרכזיותו בעבודת המשכן, לא היה אלא בשביל מזבח הזהב. בעוד עמים רבים עובדים את אלוהיהם על ידי טקסי הקרבת בהמות בחינגא ובאכזריות, עם ישראל עסוק בעת הקרבת קורבנותיו- למעט ככל הניתן את סבל הבהמות אך גם למעט את הרושם ששריפת הבהמות יכול להשאיר בנפש האדם הצופה בכך. כל הכלים ששירתו את מזבח העולה מעידים על כך שהמטרה של כל שריפת הבהמות אינה אלא להגיע אל אותם גחלים לוחשות שיילקחו את מזבח הזהב ובזכותם יעלה עשן הקטורת אל על. וכתבתי על כך ביתר פירוט בפרשת תרומה. נראה שכאן בחנוכת הנשיאים הייתה מעלה על עבודת משה אהרון ובניו. תפקיד הקטורת הינו לרומם את כל החיים למדרגת עולם הריח, שכולו מופשט וכולו רוחני ועליו אמרו חז"ל כי הנשמה נהנית רק מחוש הריח. אי לכך המקום המוכשר לכך הינו על מזבח הזהב הממוקם בקודש, בהיכל, ולא בעזרה מקום הימצאו של מזבח העולה. אך הנה כאן בחנוכת הנשיאים נלקחה הקטורת אל מזבח העולה הממוקם בעזרה ושעבדותו הינה עבודה גסה יותר של בירור אוכל מפסולת, בירור הבהמיות מאצילות הרוח. זו מעלה שרק הנשיאים זכו לה, קרי- מעלת הורדת הרוח אל החומר וזיכוך החומר בזכות כך ובנוסף גם הכשרת הרוח להיות חלה על החומר ולא רק מופשטת. אין כאן את הפירוד הקיים תמיד בעבודת המשכן, פירוד בין תיקון הרוח לתיקון החומר, בין מזבח הזהב לנחושת. באופן קבוע עבודה זו נעשתה במקומות שונים אם כי יום יום, על מנת להכשיר את כל כוחות החיים לעבודתו יתברך. אך כאן בחנוכת הנשיאים ההבדלים לרגע טושטשו, באופן חד פעמי, והרוח לא רק ששוכללה במקביל לחומר, אלא גם ירדה אל החומר, יצאה החוצה מגבולות ההיכל. בכך היא גילתה שבעומק עבודת מזבח העולה, בעומק בעומק של עבודת הקורבנות, בעומק בעומק של עבודת זיכוך החומר- טמונה ההתעלות הרוחנית הנשגבת, טמון תיקון הריח שמשיח בן דוד מתייחד בו בדווקא- "והריחו ביראת השם, ולא למראה עיניו ישפוט ולא למשמע אוזניו יוכיח" (ישעיהו מג').
By yochai.zxc May 27, 2020
כתוב בפרשתנו כי הסוטה מביאה עימה למקדש מנחת שעורים ללא שמן וללא לבונה, וכמותה היא עשירית האיפה. רש"י מביא ממסכת סוטה ביאור מדוע היא מביאה מנחת שעורים בעוד כמעט כל המנחות במקדש היו של חיטים. ואומר כי שעורים הינם מאכל בהמה והיא עשתה מעשה בהמה ולכן זוהי מנחתה, ולכך גם אין עליה שמן ולבונה שעניינים הידור המנחה. והרמב"ן מבאר כי שעורים מלשון סערה שעניינה הוא כעס וחמה של הקב"ה על עניין זה. בנוסף- הכהן לוקח מים חיים ושמים בכלי, ועליו מפזר עפר מאדמת המשכן ובתוך אלו שם קלף עליו כתוב את פרשת סוטה זו, ובכך גורם לשמות ה' המופיעים בפרשה- להימחק במים. מה עניין המים, העפר והקלף הכתוב? וכן- בפרשה כתוב כי מים אלו בהינתן בהם העפר נהיים מרים. מהו עניין המרירות? אור החיים הקדוש מבאר כי תאוות ותשוקת כל נברא היא להידבק באלוקים חיים. ובמדרש כתוב כי במעשה בראשית הקב"ה הפריד בין מים עליונים לתחתונים וזה גרם שיבכו המים התחתונים ויאמרו: 'גם אנחנו חפצים להיות לפני הקב"ה וסמוכים לו'. וכן כל המציאות כולה חושקת להדבק בקב"ה, ונפרדה ממנו עקב חטא אדם הראשון, שלמעשי האדם ישנה השפעה על המציאות כולה גם החומרית, ובחטא האדם נפגמת המציאות כולה, ובתשובתו והטבתו מיתקנת המציאות כולה, ועניין זה הוא מיסודות תורתנו הקדושה ואמונתנו. ושבה הדבקות בו יתברך ביום מתן תורה שפסקה זוהמת הנחש הקדמוני, והתגלה שגם הקב"ה חפץ בדבקותנו בו כי מיד ציווה להקים המשכן ולא חיכה עד בואנו לארץ ישראל. ועקב חטא העגל חזר הפירוד לשלוט בעולם. וארץ ישראל עצמה נקראת ארץ החיים, שהיא כדוגמת המשכן שחלה קדושתו על כל הארץ (או אולי יותר מדויק לומר שהמשכן הוא כדוגמת ארץ ישראל, שהיא נבראה ראשונה ובה הושמה הקדושה מתחילה), ולכן עת התגשם הפסוק "ובלע המוות לנצח ומחה ה' דמעה מעל כל פנים" יהיה רק בעת מציאות ישראל בארצו ולא זולת זה. והסוטה צריכה להגיע אל בית המקדש ששם שוכן הקב"ה ודבק בנו אף בעת אשר המציאות כולה רחוקה ממנו עקב חטאינו. ולכן לוקח הכהן מעפר המשכן ומהמים אשר בכיור לצד זה שהם קרובים לקב"ה ודבקים בו ולא עליהם חל הפירוד השורה בעולם, וכך בכוחם לבדוק את עניין הפירוד ולהינקם במי שיוצרת פירוד בין איש לאישה בזה העולם. כי פירוד זה הינו דוגמא קטנה לפירוד שבין הקב"ה שהוא כדוגמת איש, לעם ישראל (והמציאות כולה) שהם כדוגמת אישה. ועניין מנחת השעורים הוא שהיא מזכרת לנו חטא קין שהביא מפרי אדמתו הפחות טוב וחטאו נסבב מחטא אדם וחוה שגרמו למים התחתונים לבכות על ריחוקם מהקב"ה. וכאשר האישה שותה מים אלו והיא אכן חטאה- המים נזכרים בעוון אדם חוה וקין ומצטערים על כך מאוד ונהיים מרים ובאים בקרב הסוטה להינקם בה על אשר בגללה הם עודם רחוקים מהקב"ה. ולי נראה להוסיף כי האדמה והמים המעורבים זה בזה הינם מזכירים לנו את בריאת אדם הראשון שחז"ל אומרים כי הקב"ה עירבב מים בעפר ומבוץ זה יצר את האדם. ובערבוב המים והעפר בעניין סוטה מזכירים לה שנוצרנו מעפר ואנו שבים אל העפר וכיצד נחטא כלפי יוצרנו. וחז"ל אומרים שהעפר צריך לצוף על פני המים ולא להיות מעורב עימהם, וזאת אולי מכיוון שביצירת האדם הקב"ה איחד יסודות נפרדים כדי לייצר אדם המכיל בתוכו את כלל יסודות העולם ואינו נפרד מהם, ולכן גם חז"ל אומרים שעפרו נקבץ מכל רוחות העולם, כי הוא שייך לכל וממילא משפיע על כל. ובבדיקת הסוטה אף כי מחברים בין העפר למים כבבריאת האדם, אין מערבבים המים בעפר כדי להראות לסוטה כי במעשיה היא גורמת לפירוד במציאות כולה ולא רק בינה לבין האיש שלה. ועניין הקלף הכתוב הוא הוספה על חומר האדם העשוי ממים ועפר, ובו ייחודו של האדם- המילים, השפה, הדיבור. ורק בחול מהות האדם על חומרו, רק אז אפשר לבדוק האם אישה זו עומדת בקריטריונים של היות אדם הקרוץ מחומר ורוח יחדיו. ומנחת סוטה הינה עשירית האיפה, כמו כמות המן שירד לישראל במדבר וכמו המצה אשר אוכלים בפסח וכמו הכמות של מנחת העני. ועניין כמות זו הוא עניין העוני, כפי שקרואים המצות לחם עוני, וכן המן שהיה עני שלא יצר צואה לאוכליו. וכן כאן בסוטה מנחתה מנחת עניות, כשעורים, שמעשיה מעידים על עניות, שאין עניות אלא בדעת, וחטא זה של בגידה הינו עקב כי נכנסה בה רוח שטות (כפי אחד הפירושים על המילה "תשטה" שבפסוק "ואישה כי תשטה תחת אישה"). הזוהר הקדוש מקשר בין מי סוטה שנהיו למרים, לבין האירוע שהתרחש במדבר סיני כאשר עם ישראל הגיע למרה ולא יכול היה "...לשתות מים ממרה כי מרים הם". הזוהר אומר כי המצריים טענו שבני ישראל אינם כלל מזרע האבות הקדושים וזאת מכיוון שבגלותם במצרים באו המצריים על הנשים וילדיהם אינם מזרע יעקב אבינו אלא מזרע מצרי. הקב"ה רצה להוכיח לעולם כי ילדים אלו הינם מזרע ישראל ולכן הביאם למרה לבדוק את הנשים במי סוטה המרים. והורה הקב"ה למשה להשליך למים המרים עץ, וזהו השם הקדוש של הקב"ה, כפי שבפרשת סוטה שם הכהן על המים את שם ה'. ולכן כתוב בפרשת מרה "שם שם לו חוק ומפשט ושם ניסהו", שזה היה הניסיון, הבדיקה של ישראל במי סוטה המרים. ומעניין כי במקרה זה גם הגברים שתו מהמים המרים, והזוהר אומר כי גם אותם רצה הקב"ה לבדוק במים אלו, שלא בגדו בנשיהם ושכבו עם נשות המצריים. וכן בפרשת סוטה, אף על פי שאין הגבר שותה מהמים, באם הוא חטא לאשתו או אפילו חטא בביאה על האסורות לו עוד לפני נישואיו- אין המים בודקים את אשתו מרירות מי הסוטה אם כן הינה האפשרות, ההווה אמינא, שישראל אינם מזרע קודש של האבות. וזאת הטענה התגלגלה לה בהיסטוריה האנושית בכל מיני אופנים וצורות, הטענה כי ישראל אינם ישראל באמת וזרעם מזמן התבולל בגויים. ואולי ניתן לומר כי השואה הינה בדיקת מי הסוטה בדורות שלנו. המהלך הגרמני המרושע בירר לעולם, ובפרט לעם ישראל, כי הינם ישראל, זרע האבות הקדושים. הגרמנים דבקו בעניין זה יותר משדבקנו בו אנו, שחלקנו ניסה להכחיש כל קשר ליהדות ולשייכות לעם הנבחר. זוהי בחינת משיכת העורלה של אדם הראשון שלצערנו קיימת גם היום בכל מיני תנועות ניו איג'יות המרחשות בארצנו. הרצון היהודי להתכחש לעצמיותו הינו המחלה הנוראה שהקב"ה סיבב רק לעם ישראל. אין עם המכחיש שייכותו לעמו ומורשתו כמו עם ישראל. בני אדם זקוקים לשייכות ואין כמו מסגרת לאומית להעניק להם זאת. ואילו אנו דווקא- עם קשה עורף המנסה בעיתים מסויימים בהיסטוריה- לשכוח את מהותו את שייכותו לאבות הקדושים, ובנואשות מנסה להשוות לעצמו צורה של "חופש" נוכרי. ניתן להבין זאת מכיוון שהשייכות שלנו אל האומה העברית הינה שייכות טעונת גורל, היסטוריה משותפת וייעוד לאומי ואוניברסאלי. ככל שהמשא הטעון על גבנו גדוש וכבד יותר, כך תחושת הזיקה והשייכות עזה יותר אך עימה גם תחושת העול והחובה המוסרית.
By yochai.zxc July 21, 2019
"אפס קצהו תראה ואותו לא תראה"- מבאר הספורנו כי כאשר בלעם יראה את כל עם ישראל הוא יראה את המכוון הכללי של העם הזה ולא יכול לקלל, אך אם יראה רק חלק מהעם, הרי לא יראה המכוון הכללי, ואז יוכל לקלל. ואכן בפעם השלישית בה נשלח בלעם לקלל את ישראל, הוא לא הולך לקראת נחשים אלא הולך ישר לעשות רצון ה' כי הוא מבין שלא יוכל לו. ואז כתוב (כד', ב') - "וירא את ישראל שוכן לשבטיו". ראה את כל עם ישראל וממילא את מגמתו והמכוון הכללי מקיומו. אך יש לשים לב כי גם כאשר ראה זאת, לא היה זה מבט כללי המחסיר מן הפרטים, אלא כפי שרש"י מבאר שם-"ראה כל שבט ושבט שוכן לעצמו ואינן מעורבין, ראה שאין פתחיהם מכוונין זה כנגד זה, שלא יציץ לתוך אהל של חברו". וזהו סוד אמונת ישראל- אמונת הייחוד המעניקה לכל פרט ופרט את מקומו הייחודי בתוך המרחב וההקשר הכללי. וכן בהמשך הפסוקים אומר בלעם-" כנחלים נטיו - ורש"י מבאר 'שנארכו ונמשכו לנטות למרחוק'. כי כאשר הבסיס של אחדות ה' הינו איתן- הנחל של החכמה יכול להתפשט גם אל קצוות רחוקים, אל כל סגנונות הדעות ואורחות החיים, אל כל שבטי ישראל, עד דן. .googlea���
By yochai.zxc July 21, 2019
הפרשה הזו מעוררת ברבים מאיתנו תחושות מעורבות, תחושות של סלידה או תהיה לגבי האקט המטלטל של פנחס בקומו על נשיא שבט לשמעוני. כיצד פנחס מרשה לעצמו להתערב בשאלת הטוב והרע של אדם אחר? הטלטלה מתעצמת לאור העבודה כי האלוקים מצודד במעשה הנמהר הזה של בן אנוש ואומר: "הנני נותן לו את בריתי שלום". מקריאה קשובה לפסוקים הראשונים שבפרשתנו- המבט מתרחב, או לפחות משתנה. בפרק כה' פסוקים י'-יב' כתוב: "וידבר ה' אל משה לאמור. פינחס בן אלעזר בן אהרון הכהן השיב את חמתי מעל בני ישראל בקנאו את קנאתי בתוכם ולא כיליתי את בני ישראל בקנאתי. לכן אמור, הנני נותן לו את בריתי שלום". הקב"ה מסביר כאן למשה את ערך המעשה של פנחס אשר קפץ על זמרי בן סלוא והרגו. ההסבר של הקב"ה הינו- כי מעשים אלו של עם ישראל, מעוררים בו חימה וקנאה, ואלו יכולים לגרום לקב"ה לכלותנו (וכפי שראינו בכמה מקומות בעבר, בהם החטא גרם למגיפה בעם). ובא פנחס, ובהרג של אדם אחד מונע מוות של אלפים או עשרות אלפים מישראל. אותו אדם אחד, כל חפצו היה להפוך את התאוות היצריות שלנו למקדש, לאל לסגוד לו, להתרסה כלפי שמיא. כל חפצו היה להשתמש בתאוותיו כדי לבנות מקדש לבגידה שבין אדם לחברו, לפגימה בקשר איש אישה, להריסת אהבת ברית בין איש לאשתו. במעשה פנחס שהורג את אותו נשיא בישראל- ניצל המון עם מישראל. כך שהשאלה בסופו של דבר - חוזרת אל הנהגת האל ולא אל פנחס. השיח כיום על אל זועם או אל מקנא - אינו באופנה. יש המייצרים להם כיום אל שכל כולו חסד ורחמים, יש הבועטים באל או בהמוני האלילים שמסביב עקב היותם מייצרים תודעה של כפייה, יש המנסים לבעוט באלילים הנמצאים בנפש פנימה, ולייצר פנייה אל הנפש במימד אחד בלבד- לקבל את כל החלקים שלנו כפי שהם, בלי שום נתינת משקל לצורך לעבודה פנימית של שינוי. המורכבות הזו שלנו כיום, כמדומני, מחזירה אותנו לשאלה בראשיתית מאוד, משחר המחשבה האנושית. האם בעצם יש בתשתית המציאות רצון, ולא סתם רצון אלא רצון שאין בו רע, ולא סתם אין בו רע אלא שהוא כל יכול באמת, ושבעצם אין רצונו אלא רק להיטיב לנו. האם בתשתית חיינו יש רצון, האם יש מארג שלם של הקשרים בינינו ושבעצם כולנו חלק מאחד גבוה יותר- שרוצה. ושאותו אחד שהוא בעל בחירה- רוצה שנרצה, שנרצה כמוהו טוב. ואותו אחד רוצה שהשאלה הזו של הטוב תהדהד בתוכנו עוד ועוד, ולא נחדול להביט סביבנו ובתוכנו בשאלת הטוב, הרצון, החופש, האמת. הבחירה, אף האנושית. אם יש לעולם רצון, אם יש בורא לעולם והוא איננו קדמון- ממילא יש לבורא עולם זה רצון מאיתנו, ציפייה, דרישה, ציווי. רבים רצונותיו מאיתנו, אך אולי מעל כולם מונח רצונו שנהיה נאמנים- לבן/בת הזוג שלנו, לקרובינו, לאנושות כולה, לעולם כולו, לעצמנו, אליו. פנחס בן אלעזר מגיע למגרש המשחקים שהיה מונח לפניו ולפני כל עם ישראל - עם אמונה. אמונה בציווי האל, אמונה בגודלו ופארו, ביופיו ובעוצמתו. אמונה בגבורתו. וכשהוא מגיע עם המכווננות הזו, הידיעה הפנימית והשקטה הזו- אל פתח אוהל מועד, הוא נזכר הלכה. הוא נזכר שהאדם חופשי, בחירי, ושהוא מסוגל גם להחטיא את רצון האל. וכשההחטאה הזו, היציאה הזו מן הסדר והאיזון ומן ההרמונייה הפנימית של הכול, מביאה את האדם אל ריחוק מתוכן חייו, אל ריחוק מאלוקיו, אל ריחוק מעצמו- הוא פוגם באנושות כולה, בבריאה כולה, כי כולנו רקמה אחת חיה. אז קם פנחס ועושה מעשה. נראה כי רק השכחה היא שמרחיקה אותנו מעצמנו ומן הקדוש ברוך הוא, ומטעה אותנו בשדות סבוכים ומפותלים, מתרחקים מהאור, לומדים בחשכה כיצד ליפול ולקום. אך בלב פנימה תמיד יש רצון. רצון לפרוץ את המצרים, רצון לצמוח ולגדול, רצון להתמסר לטוב, רצון להתגבר על חולשותינו האנושיות בד בבד עם קבלת היותנו אנושיים וחלקיים, אך חלקיים, לא מושלמים ומלאים מעצמנו ומרשים לכל נטייה אנושית למלוך עלינו. יש בנו רצון של אמת הטמון בתוכנו משחר הבריאה. לוואי ונזכור אותו תמיד ונאפשר לו להיות לפיד בחשכת שבילי חיינו. r
By yochai.zxc June 5, 2019
שנים רבות קשה היה לי לעמוד בברכת כהנים ולספוג את הברכה אל תוכי בפשטות הלב. מוזר היה לי כי אותו אדם שלפני רגע עמד לידי והתפלל כמוני מהסידור ושרק אתמול שוחחנו שיחה סתמית במכולת- עומד על הדוכן לפני ארון הקודש, מכוסה בטלית- ומברך אותי. הדבר הזה זר בעידן המודרני בו הסמכות אינה סמכות, אנשי הרוח והמעלה אינם מעוררי התפעמות והערכה, ולצערנו רבים מהם- אמנים ואנשי תרבות, פוליטיקאים ורבנים- נופלים במעשי שחיתות ועוול. ההסכמה לראות היררכיה בתוך הקדושה, בתוך רוממות החיים- הינה זרה לעידן שלנו ולמחשבה הפוסט מודרנית. פרשת נשא האירה לי דברים חדשים בנושא הזה, נושא שנוכח כמעט בכל מרחב של החיים האנושיים. המהלך שלה מספר סיפור על המפגש עם נושא זה, על משמעותו וגדולתו, כמו גם על הצורך לדייק בו כדי לא ליפול אל מרחבים של תאווה ושחיתות. 3 מחנות ישנם בקרב עם ישראל במדבר- מחנה ישראל, מחנה לוויה ומחנה שכינה. עומק לפנים מעומק, קדושה לפנים מקדושה. גם בתוך הלוויים עצמם ישנם חילוקי מדרגות: בשעת המסעות של עם ישראל במדבר, בני מררי נושאים עימם את קרשי המשכן ואת עמודי החצר, את המסגרת של הקודש, את הקונסטרוקציה החיצונית. גם בני גרשון כמותם- נושאים את יריעות האוהל ואת היריעות של מסגרת החצר ('קלעי החצר'). לעומתם בני קהת נושאים את כלי הקודש- המנורה, ארון הברית, המזבחות ועוד. ובני אהרון הכהן- הם לבדם המשרתים ועובדים את עבודת האל בהקרבת הקורבנות. בהמשך הפרשה אומר הקב"ה למשה שיצווה את בני ישראל "וישלחו מהמחנה כל צרוע וכל זב וכל טמא לנפש". המצורע נשלח מחוץ לשלושת המחנות, הזב רק מחוץ לשתיים מהם ואילו טמא המת רק ממחנה שכינה. כאן מופיעים דרגות הטומאה, דרגות של ריחוק בני אדם מסוימים- מהקודש. לא ריחוק של קבע, אלא ריחוק ארעי הדורש היטהרות לפני החזרה אל המעגלים הפנימיים. לאחר מכן מופיעה פרשת השבת הגזילה בתוספת חמישית ('חומש') מערך הדבר אשר נגזל. כאן, בשונה מתחילת הפרשה, מופיע ערך השוויון. רש"י מבאר שפרשה זו כבר נאמרה, ונאמרה כאן שוב כדי להשוות בין ישראל לגר, שגם בגזל הגר יש להשיב את הגזילה בתופסת חמישית מערכה. בפרשה הבאה אנו שבים אל עניין ההיררכיה, אך מופיע בפרשה זו השכר שיש לאדם החי מתוך מבט זה. העניין מתומצת בפסוק אחד העוסק בנתינת מעשרות לכהן ומצורפת אליו ההבטחה כי העושה זאת יזכה לממון הרבה. מיד לאחר מכן מופיעה פרשת סוטה- אישה אשר מבטלת את התייחדותה לבעלה ומתייחדת עם איש אחר. שוב מופיע כאן ערך ההתקדשות, והתייחדות אדם מסוים, מעל שאר בני האדם. רש"י מבאר (ה',יב') כי פרשה זו נסמכה לקודמותיה מכיוון שאם אדם יבטל את מעלת הכהן ולא ייתן לו את המעשרות- סופו שיזדקק לבוא לכהן ולהביא לפני את אשתו על מנת שתיבדק האם היא בגדה בו או לא. שבירת ערך ההיררכיה מייצר משבר בתוך הבית, בתוך עצם המושג בית, האומר כי יש פנים וחוץ, קירבה אינטימית (לבן הזוג) וקירבה מוגבלת (לשאר בני האדם). ובעל השפתי חכמים (שם) מבאר כי זה העונש הוא מידה כנגד מידה- ביטלת מעלת הכהן ולא נתת לו מעשרות, תאלץ להבין על כרוחך את מעלתו שהוא המקשר בינך לבין אביך שבשמים, ועושה שלום בין איש לאשתו ובי הקב"ה ועם ישראל שהקשר שלהם משול לקשר בין אישה לבעלה. מיד לאחר פרשה זו מופיעה פרשת נזיר- אדם אשר בוחר להקדיש את חייו לשמיים, לרומם את עצמו מהמציאות הרגילה, משאר בני האדם- ולהינזר מהנאות מסוימות של העולם הזה. אקט זה, בשונה מכל הפרשה, איננו אקט של לכתחילה. חז"ל מבארים כי פרה זו נסמכה לפרשת סוטה כדי לומר לנו שאם אדם רואה סוטה בקלקולה- יזיר עצמו מן היין. בעולם אידיאלי בו בני אדם שומרים על התייחדותם והתקדשותם זה לזה- אין ראוי כי אדם יינזר מהעולם הזה. כאן מופיעה ההתקדשות בצורתה הדיעבדית, הפחות רצויה. יש גבולות להיררכיית החיים, ועל האדם לשמור על שייכותו אל כלל מרחבי החיים האנושיים ולא להינזר מחלקם. מיד לאחר מכן מופיעה פרשת ברכת כהנים- "יברכך ה' וישמרך, יאר ה' פניו אליך ויחנך, ישא ה' פניו אליך וישם לך שלום. ושמו את שמי על בני ישראל ואני אברכם". בפסוק זה מתגלה משמעות ההיררכיה- הוספת ברכה למדרגות התחתונות- "...ושמו את שמי על בני ישראל ואני אברכם". אין כאן התרוממות משאר בני האדם על מנת להגדיל את כוחי ועוצמתי, אלא על מנת לברך את כולם. אין כאן שימוש בקירבה לאלוקים כדי לעצים את כוחי, אלא מתוך הקירבה אל שם ה' מתעוררת התנועה הפנימית לשים את שם השם על פני כל בני האדם, כך שמתגלה שהמברך איננו האדם "הנבחר" אלא הקב"ה, ואין אדם זה אלא צינור, אין אדם זה אלא זה המקדיש את חייו למען הכלל. בסוף הפרשה אנו מגיעים אל יום חנוכת המזבח, ואל הפירוט של התרומה אשר תרמו נשיאי העדה, ראשי השבטים. אותם אנשים נבחרים אשר מסרו את ממונם אל הקודש, לשירות הציבור. הפרשה מסיימת בפסוק מעורר השראה, המסכם את כל המהלך שהצגנו: "ובבא משה אל אהל מועד לדבר איתו, וישמע את הקול מדבר אליו מעל הכפורת אשר על ארון העדות מבין שני הכרובים- וידבר אליו". רק מתוך היכרות עם המשמעות העמוקה של מדרגות הקודש, ובצל ההבנה של המגבלות אשר יש לשים עליה, ושל הדיוקים הפנימיים הנדרשים על מנת לחיות חיים כאלו- נפתחות האוזניים הערלות וניתן לבן האדם לשמוע את קול ה' המדבר אליו מבין שני הכרובים המסמלים את התייחדות אישה עם איש, עם ישראל עם הקב"ה. נראה כי בעידן שלנו, תנועת הנפש להיות צינור למען האחר- נשחקה ונחלשה. ואין ההתרוממות הרוחנית אלא כלי לשליטה והתנשאות על שאר בני האדם. מתוך מבט על מהלך הפרשה ניתן להתבונן מחדש על מושג הדרגות של המציאות, ולבחון מחדש את שאלת פירוק הערכים ופירוק ההיררכיה של העידן שלנו. �o
בחזרה למעלה

דברים

By yochai.zxc September 1, 2024
למה יש צורך בכריתת ברית נוספת בכניסה לארץ?
By yochai.zxc September 4, 2022
על עצים בהר הבית, מצבת אבן, ואמת מתחדשת תמיד
By yochai.zxc June 19, 2020
בתורת הנסתר מדובר רבות על 3 מרכיבים מרכזיים של השפה העברית. העברית בנויה מ: אותיות, ניקוד וטעמים. המקבילים על פי חכמינו ל- מעשה, דיבור ומחשבה. או ל- נפש רוח ונשמה. האותיות הינם החומר, המעשה, הנפש של המשמעות שתתלבש עליהם לאחר מכן. אנחנו לא מסוגלים לבטא את האותיות כשלעצמן ללא ניקוד. ישנם מילים רבות שללא שום שינוי באותיות שלהן יכולות להיקרא כמילים בעלי משמעות שונה לגמרי. למשל המילה 'ספר'- יכולה לדבר על סיפור, או על אדם שגוזז את שער האנשים או עיר שנמצאת סמוכה לקצה המדינה, ואפילו בהירות (אבן הספיר) בכתיב חסר. באנגלית אין זה כך. כמעט ולא קיימות מילים שאפשר לקרוא אולם בכמה משמעויות שונות. בתוך המילה עצמה כבר מובלע ה'ניקוד' (ע"י אותיות הניקוד) ומילה בפני עצמה יכולה להיקרא. יוצא מכאן שבעברית המילה הינה חומר מופשט, נטול צורה, הממתין לקבל מבחוץ לו "השראה", קרי- משמעות. בלא הניקוד הוא יהיה חסר משמעות, בלתי מפוענח, חסר צורה. הניקוד מעניק למילה (הבנויה מאותיות) את המובן שלה, את הפשר. הוא שייך כבר לעולם הרוח, לדיבור. האות חסרת המובן ולכן חסרת יכולת ההבטאה- מקבלת את המובן שלה וממילא את האפשרות להיות מבוטאת בפה- ע"י הניקוד. הטעמים מעניקים למילה את הניגון שלה, את הנשמה, את התנועה, הכיוון, המחשבה. הטעמים מספרים לנו סיפור רחב יותר מאשר המילה המנוקדת כשלעצמה. כמו בסיפורי ילדים, בהם המקצב של הדיבור, המימיקה, הבעות הפנים, רמת הווליום וכ'ו... - הם המעניקים את תחושת הפלא וההוד של הסיפור. הם אלו שגורמים לילד להקשיב לנו בשקיקה וכמיהה, להבין לאן יילך הגיבור ומה יעשה. זוהי התנועה של הטעמים המניעים את האותיות והניקוד אל מסע של הקשרים רחבים יותר. המשפט 'יש טעם בדברייך' מכוון לא רק לאמירה שיש למילים שלך משמעות, אותה הניקוד מייצר, אלא שיש למילים שלך ערך נוסף מעבר להיותם מובנים ע"י השומע, יש בהם ערך שחשוב לשומע ובאמצעותו הוא יכול להתפתח בתחום עליו דיבר הדובר. ברצף של אותיות, ניקוד וטעמים, מתבהר סיפור שלם ומסקרן. הגוף, החומר חסר הצורה, האותיות- מקבלות משמעות ע"י הניקוד שלהן, ואז מתרחבות לכדי עלילה מרתקת. כשיש טעמים כבר אי אפשר לקרוא את הסיפור המורכב מאותיות וניקוד- כדבר יבש. החיות נכנסה פנימה, המקצב, האישיות של המספר. לכן התנ"ך כתוב לנו עם טעמיו, על מנת שנבין מה רוצה משה רבינו ושאר הנביאים- לספר לנו. דווקא מתוך החופש הפרשני שיש לאות ללא הניקוד, מתאפשרים נקודות וטעמים המספרים סיפור חי ודינמי. ר' עקיבא היה דורש טעמים ונקודות ומוציא מהם את העומק של הסיפור התנכ"י.
בחזרה למעלה

פסח

By yochai.zxc April 16, 2025
הרצאה שניתנה בכנס 'מועדים למשפחה' בחוה"מ פסח תשפה
By yochai.zxc April 23, 2024
מהו העומר, מתי היו מקריבים אותו, מדוע יש צורך לספור ימים ושבועות מהעומר עד חג העצרת, חג השבועות. ומדוע בכלל הוא נקרא בשם המוזר הזה, שלכאורה אינו מלמד אותנו על מהותו אלא רק על כך שהוא מתקיים לאחר שבעה שבועות מזמן הקרבת העומר. נראה שאין לו שום מהות עצמית אלא כולו מקושר עם ספירת העומר, מדוע? העומר הייתה מנחה שהקריבו בני ישראל ביום כניסתם לארץ. לאחר פטירת משה רבנו עומד יהושוע וחוגג עם העם את חג הפסח, חג שלא נחגג מאז השנה השנית ליציאת מצרים. מדוע חג זה לא התקיים מאז ועד הכניסה לארץ? נראה שעקב הנהגת ה' את ישראל במדבר- לא היה צורך לעם ישראל לזכור את יציאת מצרים. היא הייתה מוחשית וזיכרונה פסע עימם יום יום במדבר. אך רגע לפני הכניסה לארץ, רגע לפני הצלילה אל חיים מדיניים נורמטיביים, בהם הנהגת ה' הופכת להיות נסתרת יותר, בהם ישנה אפשרות לצלול אל תוך החיים החומריים והפוליטיים שיש בקיום מדינה, ובפרט שרגע לפני הכניסה מתו כל הדור אשר היה בזמן יציאת מצרים- יש צורך להיזכר בהיסטוריה, ברגע היווצרותו של העם הזה, ביציאת מצרים. מיד אחרי הכניסה לארץ עם ישראל מניף את מנחת העומר, בטקס ציוני נלהב בו כל העם מביט בכהן הקוצר את השיבולים מהשדה ומניפם מעלה, תוך אמירה כי מרגע זה ייפסק המן ונתחיל לאכול לחם מתבואת הארץ, תוך עמלנו להוציאו מהאדמה. זהו רגע המעבר מהנהגה ניסית שהתרחשה במדבר, להנהגה טבעית המתרחשת בארץ ישראל. כת הבייתוסין בימי התנאים טענו, כנגד הפרושים, חכמי ישראל- כי זמן ספירת העומר מתחיל מיד אחרי שבת חול המועד פסח. בפשט הם נראים ממש צודקים, הרי כתוב "וספרתם לכם ממחרת השבת...". אך חז"ל, הפרושים, קבעו כי "ממחרת השבת" הכוונה- ממחרת יום טוב ראשון של פסח. מהי עומק המחלוקת ביניהם? נראה כי המחלוקת היא- בין מה למה מהלך ספירת העומר מותח חוט מקשר. הבייתוסין טענו כי החיבור הוא בין שבת לבין שבועות, זמן מתן תורה. לעומתם הפרושים טענו כי החיבור הינו בין חג הפסח, יום צאתנו ממצרים, לבין חג השבועות, מדוע? חז"ל אומרים על השבת כי הינה יום שהוא "קביעא וקיימא", קרי- קיים מאז ומעולם, והקב"ה הוא זה המקיימה וקובע זמנה. זאת לעומת מועדי ישראל ש "ישראל דקדישנהו לזמנים", קרי- ישראל הם המקדשים את המועדים וקובעים מתי הם יופיעו ברצף הזמן של השנה, על פי הזמן בו הם מקדשים את זמן מולד הלבנה, ראש חודש, ובפרט ראש חודש ניסן ("החודש הזה לכם ראש חודשים..."). חג הפסח הינו החג הישראלי, הלאומי. עם ישראל הוא הקובע זמנו בכל שנה ושנה, והוא היום בו נהיינו לעם! הפרושים באים ואומרים כי החוט המקשר צריך לחבר בין אותו יום לאומי לבין חג השבועות, היום של התורה, של האמונה, של הדת. החיבור בין לאום לדת איננו מלאכותי אצל עם ישראל, הוא הכרח אונטולוגי של כל תפיסת האמונה בעם הזה. בשונה משאר אמונות העולם בהם הדת היא אכן דת- אוסף חוקים הבאים מאלוק כלשהוא, ואין לדת זו שום קשר אל לאום מסוים, אצל עם ישראל הדת מקושרת בכל אופייה אל ההיסטוריה של האנושות ובפרט של העם הזה. היהדות איננה דת אלא אוסף של תודעה ומעשים של משפחה, של שבט היסטורי המעביר מדור לדור את תבנית מהלכו ההיסטורי, עושר מחשבתו ועומק מעשיו. לכן גם חג השבועות נקרא כך. אין לו קיום עצמי אלא כולו מחובר אל זמן יציאתנו ממצרים אשר ממנו אנו סופרים 49 יום וביום ה 50 אנו מקבלים את התורה, תורה המקושרת באופן אימננטי לזמן ההיסטורי. לעומת הפרושים, באו הבייתוסין וטענו כי החוט המקשר אמור לחבר בין השבת לבין חג השבועות, ולא בין חג הפסח לחג השבועות. כפי שאמרנו- השבת הינה יצירה אלוקית המנותקת ומורמת מההיסטוריה האנושית. היא נוצרה טרום תחילת המהלך ההיסטורי של העולם. היא מופיעה בבריאת העולם, זמן שהוא מעל הזמן, זמן שהוא מהות ונשמת הזמן, זמן אלוקי. החיבור בין השבת לבין חג השבועות מייצר תודעה כי התורה הינה דבר שהוא מעל הזמן, מעל ההיסטוריה האנושית, ואין קשר בינה לבין הלאומיות, בינה לבין האירוע ההיסטורי של יציאת עם עבדים ממצרים, אימפריית אותה תקופה. בכך ניסו הבייתוסים לייצר בעם ישראל תודעה דתית, לייצר הדתה, כפי שהרבה דתות תופסות את האמונה באלוקים. אמונה המנותקת מחיי העולם, מחיי עם, מחיי היסטוריה אנושית, שבטית ומשפחתית. הנצרות היא דוגמא לדת שכזו, דת שקוראת בקול גדול אל אלוקי השמיים, ושוכחת את אלוקי הארץ. חג השבועות, יום מתן תורה, הוא חג ללא תאריך ספציפי. התורה לא מזכירה את התאריך שלו אלא אומרת שיש לספור 7 שבועות מפסח ואז להגיע לזמנו של החג. החיבור בין הלאומיות שלנו לדתיות שלנו (מתן תורה)- הוא חיבור שמשאיר אותנו אלפי שנים על בימת ההיסטוריה, בתוך סיפורי הציביליזציות של הלאומים ובתוך השיח הפילוסופי\אמוני שבמרחב הדתי וההגותי. ספירת העומר מספרת לנו כיצד לגעת בנצח- ע"י שייכות עמוקה אל היום יום, אל הסופי, אל המתפתח והמשתלם.
By yochai.zxc January 22, 2021
מצוות קורבן פסח מצריים: רבות המצוות בעניין קורבן הפסח. עם ישראל זה עתה החל לקבל את המצוות הראשונות שלו, וכבר הוא מוצף במצוות רבות מאוד, שתפקידם ומהותם לא בהכרח ברורות. אמנה כאן את המצוות שצווינו בהם סביב קורבן הפסח, ואנסה למצוא חוט שוזר ביניהם, חוט שיספר לנו סיפור עמוק על גאולת מצרים ועל התודעה הישראלית המלווה אותנו מאז ועד עתה. המצוות הם: נטילת שה תמים בן שנה. להימנות על אכילתו. בפסח מצרים- לשמור עליו במשמרת ארבעה ימים (כנראה כדי לבדוק שאין בו מום). לשוחטו בין הערביים. בפסח מצרים- לקיחת הדם ונתינתו על שתי המזוזות והמשקוף. אכילתו כצלי אש ולא נא או מבושל. אכילתו ביחד עם מצות ומרור. צליית כל בשרו יחדיו ("ראשו על כרעיו ועל קרבו"). איסור נותר עד בוקר. מצוות שריפת הנותר בבוקר שלאחר יום טוב. בפסח מצרים- אכילתו בחיפזון ובצורה של אדם שתכף יוצא לדרך. לסיים אכילתו עד חצות הלילה. איסור אכילתו לבן נכר ואכילתו רק לנימולים. "בבית אחד יאכל" (לרש"י- לאוכלו בחבורה אחת שלא תתחלק לשניים. לחזקוני- לא לשלוח מהבשר מנות איש לרעהו כדרך בני אדם הקבועים לסעודה). איסור הוצאתו מחוץ לבית. איסור שבירת עצם בו. אע"פ שאכילתו אכילה משפחתית, מותר לאוכלו ביחד כמה משפחות שונות ("כל עדת ישראל יעשו אותו"). על פי החזקוני חלק מהמצוות הם כדי שלא יבוא הבשר לידי נותר, ובכללם- איסור אכילתו נא (זה לא טעים ואדם יאכלו לאט), מצוות אכילתו צלי המתבשל הכי מהר, מצוות אכילת כל בשרו יחדיו כדי שלא יהיו שני מיני מאכל ואינו דרך חיפזון ויבוא לידי נותר. ואומר עוד החזקוני על עניין אכילתו צלי, שבכך ינדוף ריחו למרחוק וידעו המצריים כי עם ישראל אוכל את אלוהיהם. האבן עזרא כותב כי מצוות אכילתו צלי היא כדי שיתבשל מהרה ויספיקו לאוכלו טרם יבוא חצות הלילה בו יעבור המשחית במצרים. ויוצא לפי דבריו שלא רק הדם על המשקוף מגן על בתי ישראל אלא גם בשר הצלי הנאכל על ידי ישראל ונמצא במעיהם טרם בוא המשחית בחצות הלילה. ולפי דבריהם הרבה מהמצוות בו הינם חלק מאותה אמירה כוללת של 'חיפזון'. החזקוני נותן לנו פתח להבין את הדבר מעט יותר לעומק, ואומר כי האיסור להותיר מהבשר עד בוקר הינו מכיוון ש"אין דרך בני אדם שדעתם ללכת בדרך, להותיר ליום המחרת". יוצא מדבריו שכל עניין החיפזון קשור לעניין איסור נותר, וכל עניין הנותר הוא כדי לייצר בעם ישראל תודעה של חירות גם בהיותם בעבדותם. להיות עבדים שאין להם צל של ספק שהם תכף יוצאים. לאור זה ניתן לבחון מצוות נוספות שצוו בהם ישראל לאותו לילה שלאחר מכן ייקרא 'ליל הסדר', שכולם מצוות שבאות להשריש בתודעה שלנו שאנו בחוטים בגאולה ומתוך כך הננו כבר גאולים ובעלי חירות אף בהיותנו עדיין במצריים: המצווה לקחת דווקא שה, האל של המצריים, ולשמור אותו בבית ארבעה ימים, שיש בכך התגרות במצריים שאנו מחזיקים את אלוהיהם אצלנו. ולאחר מכן שחיטתו, ומריחת דמו על המשקוף גלוי לעיני המצריים (לפי חלק מהדעות) שידעו שאלוהיהם נשחט. ושחיטתו דווקא בין הערביים בעוד ישנו אור יום, ואולי גם כי זהו זמן שבו האדם המצרי חוזר מעבודתו הביתה ויראה את השחיטה. והמצווה להימנות על אכילת הפסח, שיש בה מעין הזמנה לחגיגה. לא אוכלים אותו כל אחד ספון בביתו, אלא מאוחדים וחוגגים יחדיו, אירוע הנשמע בחוץ לאוזניי המצריים. אכילתו כצלי, צליית כולו יחדיו ואיסור נותר- כל אלו כבר הסברנו הקשרם לחיפזון. אכילתו ביחד עם מצות ומרור, שהמרור מרמז על היותנו מודעים למרירות החיים שיש לנו במצרים, ובו זמנית אנו אוכלים עימו את הפסח המרמז לגאולה (שפסח ה' על הבתים של עם ישראל) ואת המצות המרמזות לחיפזון. שריפת הנותר, שיש בכך אמירה ברורה לעם ישראל שאין טעם לשמור עליו להמשך, ויתרה מכך- יש לסיים אכילתו עד חצות הלילה, עוד לפני מכת בכורות שבה כבר תחושת הוודאות של היציאה והגאולה- עזה יותר. "בבית אחד יאכל"- לחזקוני: שלא לשלוח ממנו מנות כבני אדם קבועים בסעודתם ולא נחפזים. ולרש"י: לאוכלו בחבורה אחת, שזהו חלק מהעניין החגיגה והמסיבה שקולה נשמע למרחוק אל המצריים. איסור הוצאתו מחוץ לבית, זהו המשך העניין שביאר החזקוני על שליחת מנות לשכנים כדרך בני אדם הקבועים בסעודתם ואינם נחפזים. איסור שבירת עצם בפסח על מנת להוציא את המוח מבפנים, כי זהו מעשה שיעכב את האכילה. ניכר מכאן שכל אותם המצוות הרבות שהצטוונו עליהם בבת אחת באותו יום, בהיותנו עם שטרם קיבל שום מצווה מאת האלוק- כל אלו נחקקו בנפשנו והולכים הם איתנו לאורך ימים ושנים. אותה תקווה, אותה ידיעה פנימית שבסוף ניגאל, אותה אמירה וודאית שעתיד העולם להיות מתוקן "וכל הרשעה כולה כעשן תכלה כי תעביר ממשלת זדון מן הארץ", והאמונה ב"ובלע המוות לנצח ומחה ה' דמעה מעל כל פנים". אנו אחוזים בכל אלו למרות אלפי שנים של רדיפות ושמד, אנו אוחזים בכל אלו למרות אלפי שנים של מפגש עם אמונות שונות, חלקם אמונות באל אחד וחלקם באלילים רבים, שמכולם נשמע הייאוש, אצל חלקם בגלוי ואצל חלקם בסמוי (וכפי שכותב הרב קוק באורות הקודש, הטוב הכללי, יט' בפסקה שנקראת 'שאיפות הייאוש וההצלה', על הייאוש הטמון בנצרות, באסלאם ובבודהיזם). התקווה והאופטימיות הינם אבני היסוד של תורתנו, של המצוות התוריות ושל התודעה היהודית. רק בזכותם שרדנו עד כה, ורק בזכותם עתידים אנו ועמנו העולם כולו- להיגאל גאולת עולמים.
By yochai.zxc April 15, 2020
בשביעי של פסח תהיתי ביני לבין עצמי מהו הנס המיוחד שהיה בקריעת ים סוף, הרי כבר במצרים התרחשו ניסים גדולים ומפעימים? אם נתבונן בניסי מצרים נגלה דבר מעניין מאוד- רוב המכות היו ניסים של ריבוי דבר מה בצורה מפליאה ומפעימה, אך לא הייתה בהם חריגה מחוקי הטבע. מעטות הן המכות שיצרו שינוי של ממש בחוקי הטבע. מכת דם, המכה הראשונה במצרים, הייתה גם המכה הראשונה בה הקב"ה שידד מערכות הטבע- מולקולות של מים הפכו למולקולות של דם. במכת צפרדע לעומת זאת, עושה הקב"ה נס ומביא על מצרים הרבה צפרדעים. הריבוי הזה הוא הדבר החורג מהנורמה ומייצר כאן דבר פלא, אך אין כאן שינוי ממשי בחוקי הטבע. אפשר לומר שהנס הזה הינו נס כמותי אך לא איכותי. אותו כנ"ל לגבי מכות כינים, ערוב, דבר ושחין. לאחר מכן מגיעה מכת ברד אשר גם בה יש שינוי בחוקי הטבע- אש ומים המתקיימים יחדיו. מכת ארבה שוב הינה מכה שאפשר לכנותה- נס כמותי אך לא נס איכותי. לגבי מכת חושך- יש כאן ריבוי של חושך, נס כמותי, אך בסופו של דבר נוצרת מציאות שאינה חלק מחוקי החושך, כאשר החושך נהיה דבר ממשי שאפשר לגעת בו והוא מונע מהמצריים לנוע במרחב, "וימש חושך". בסופם של המכות ישנה מכת בכורות אשר גם היא איננה יציאה מחוקי הטבע של המוות אך כן מאורע מפתיע שבין לילה מתים דווקא כל הבכורים במצרים. אם נניח למכת חושך, אשר התחילה כנס כמותי עד שבסופו של דבר נהפכה גם לנס איכותי- יישארו מהניסים האיכותיים שבמצרים שני ניסים השייכים שניהם אל יסוד המים. במכת דם יסוד המים משנה טבעו ונהפך לדם, ובמכת ברד יסוד המים משנה טבעו ולא מכבה את האש. הנס שלאחר מכן הוא נס קריעת ים סוף. גם כאן מדובר על נס המשדד מערכות הטבע וגם כאן היסוד המשנה טבעו הינו יסוד המים. יסוד המים שהתנועה כלפי מטה הינה חלק מחוקי בריאתו- משנה את טבעו ועומד מוצק וקפוא כאבן. מה מיוחד ביסוד המים שדווקא הוא מופיע במציאות את כוחו הבלתי תכליתי של הקב"ה המסוגל לשנות את חוקי הטבע, את טבע היסודות של העולם? אפשר להתבונן על ההבדלים שבין כל אחד מארבעת היסודות, דרך מרכיב התנועה במרחב. יסוד האדמה הינו קפוא וחסר תנועה. יסוד האש מתנענע כלפי מעלה. יסוד הרוח מתנענע לצדדים, לארבע רוחות העולם. יסוד המים מתנענע כלפי מטה. התורה נמשלה למים, שכמו המים המניחין מקום גבוה והולכים במקום נמוך, כך תורה מנחת מי שדעתו גבוהה עליו ומדבקת במי שדעתו נמוכה עליו (שיר השירים רבה). אותה צניעות של המים היא זו המאפשרת להם להיות מזומנים בכל עת לשנות מטבעם במאמר הקב"ה. בעוד המצריים חשבו כי האפשרות לחרוג מהמגבלות האנושיות הינה באמצעות הקמת אימפריה חזקה המשעבדת את מי שאיננו חלק ממנה, היהודים הנחילו לעולם תודעה האומרת כי האפשרות לחריגה מהטבע, האפשרות לעבור שינוי מהותי- הינה על ידי הענווה והרכנת הראש בפני הקב"ה. כאן נעוץ יסוד התשובה בתודעה היהודית, האמון ביכולת האדם לצאת מטבעו והרגליו ולתקן מהלך חייו. כאן כבר אפשר לחזור אל שאלתנו המקורית- מה מיוחד כל כך בנס קריעת ים סוף. כעת אפשר להבין כי השינוי בחוקי הטבע הופיע דרך יסוד המים שמכל ארבעת היסודות הינם בעלי תכונה מהותית המאפשרת להם להיות "גמישים" ולצאת מחוקם על פי הרצון האלוקי. אך מעבר לייחודיות זו שבקריעת ים סוף, ישנו דבר נוסף המייחד אותה אף ממכת דם. בקריעת הים השתנה הטבע של המים ונהיה כל כך גמיש וטרנספורמטיבי עד שיכול היה לקבל "השראה" ולעכל אל קרבו איכויות תנועתיות של שאר שלושת היסודות. בשירת הים כתוב: "וברוח אפיך נערמו מים נצבו כמו נד נוזלים קפאו תהומות בלב ים". רש"י מבאר כי 'רוח אפיך' הינו דימוי לשכינה הלקוח מעולמו של האדם, מהביטוי 'חרון אף'. חרון האף הינו התחממות הנחיריים בעת הכעס. בעצם, באמצעות האש נערמו המים כערימה ונצבו כמו חומה (כך מבאר רש"י את המילה 'נד'). המים כאן מעכלים לקרבם את האיכות התנועתית של יסוד האש ונמשכים כלפי מעלה במקום לזרום למטה. בנוסף, רש"י מבאר על המילה 'קפאו'- שהוקשו ונעשו כאבנים. אם כן המים בנוסף קיבלו את האיכות של יסוד האדמה ונהיו מוצקים, קפואים וחסרי תנועה. את האיכות התנועתית של יסוד הרוח אנחנו יכולים למצוא בפסוק "והמים להם חומה מימינם ומשמאלם". אותה איכות של "מארבע רוחות בואי הרוח"- מופיעה כאן אצל יסוד המים. אם כן, השינוי שביסוד המים המתרחש בקריעת ים סוף- מכיל בקרבו חופש תנועתי נרחב מאוד. בנוסף, במובן הפשוט של המאורע ההיסטורי- מכה זו הייתה הפינאלה של כל יציאת מצרים, הרגע בו נחתם הגולל על המצריים וכל כוחם נמחץ תחת זרמי הים. זהו הנוק אאוט האלוקי, הניצחון על המצריים דרך שינוי הטבע של המים. השארנו מאחור יסוד אחר המופיע גם ברגעי שדידת מערכות הטבע במצרים ובים סוף, יסוד האש. יסוד האש מופיע ביחד עם יסוד המים במכת ברד, הוא מופיע שוב במכת חושך אך כאן דווקא בהיעדרו, היעדר אור בעוצמה שלא הייתה ולא תהיה כמוה בעולם. ובנוסף- הוא מופיע בקריעת ים סוף כאשר "וישקף ה' אל מחנה מצרים בעמוד אש וענן ויהם את מחנה מצרים", ורש"י מבאר כי 'עמוד הענן יורד ועושה אותו כטיט ועמוד אש מרתיחו וטלפי סוסיהם משתמטות', ורשב"ם מבאר כי עמוד אש וענן הינם 'קולות של ברד ואש מתלקחת וענן'. שינוי חוק הטבע שבאש מופיע במכת ברד בכך שאין האש נכבית עקב המים וכך גם בקריעת הים. במכת ברד כתוב: "...וה' נתן קולות וברד ותהלך אש ארצה... ויהי ברד ואש מתלקחת בתוך הברד...". החזקוני מחדד דבר מעניין סביב המילים "ותהלך אש ארצה" ואומר כי 'לא אמר כך אלא בשביל האש ששינתה מנהגה שדרכה לעלות למעלה'. האש במכת ברד החלה לפעול כמים! וברגע זה היא נכנסה לפנטאון של מכות מצרים שהיו נס איכותי של שינוי חוקי הטבע. האש הינה ההיפך הגמור מהמים והם תמיד נלחמים זה בזה, ואם המים מרובים מהאש הם מכבים אותה ואם האש מרובה מהמים היא מאדה אותם. וכן לעניין התנועה- המים יורדים מטה ואילו האש עולה מעלה. אך כאן במכת ברד השכילה האש ובחרה לרדת, היפך מטבעה, ובזכות צניעות וענווה זו שהופיעו בה- זכתה לעשות שלום עם המים, וכפי שכותב רש"י במכת ברד 'ולעשות רצון קונם עשו שלום ביניהם'. גם במכת חושך מופיע יסוד האש אך כאן דרך היעלמו לגמרי. האש, האור, עושה רצון קונו ומסלק את עצמו בתכלית הסילוק ממצרים. אין ולו טיפה אחת של אור. החושך הוא היעדר האור, ובמכת חושך היה היעדר זה טוטאלי. גם כאן, בוחר יסוד האש להנמיך את עצמו על מנת לעשות רצון קונו ובכך הוא זוכה להופיע בסופו של דבר גם בים סוף ולקחת חלק בדרמה הגדולה של חיסול מצרים ויציאת עם ישראל לגאולת עולם.
By yochai.zxc April 1, 2020
בברית בין הבתרים כורת אברהם אבינו ברית עם הקב"ה, ברית שאיננה רק הבטחות של טוב ואור אלא גם של חושך וגלות, אך יש בה תקווה גדולה. גם בליל הסדר אנו "מתחילים בגנות ומסיימים בשבח", רק מתוך החושך מתגלה האור. אומות העולם כשקמו ופרשו כנפיים התכחשו אל האפשרות של הנפילה, של ימי החשכה, ולא התכוננו אליהם. הם "עפו על עצמם ועל כוחם", וממילא כשנפלו- לא הייתה להם תקומה והם נעלמו מעל בימת ההיסטוריה. תנועת הנפש הזו היא הגיונית, ואפילו דוד המלך כותב עליה בתהילים ומציג אותה כדבר שהוא חווה בעצמו- "ואני אמרתי בחפזי בל אמוט לעולם". רק שדוד מודע לכך שתודעה זו היא תודעה חפוזה שאין בה סבלנות והקשבה אמיתית למורכבות של המציאות ולתהליכיות שבה. לעומת האומות- ההיסטוריה של עם ישראל מתחילה עם מודעות בסיסית ועמוקה לימי חשכה וגלות. זה מה שנותן לה את החכמה להיות מוכנה להם, וממילא לצלוח אותם, אמנם עם פציעות רבות, אבל בגבורה ובחכמה של תקווה. בברית בין הבתרים אברהם לוקח במצוות הקב"ה- עגלה משולשת, ואייל משולש וציפור אחת קטנה. את העגלה והאייל הוא מבתר ואילו את הציפור הוא משאיר חיה. הציפור הינה סמל לחופש, כמו גם לניתוק מהריאליה של המציאות. החיות משועבדות לקרקע, משועבדות למבט שרואה רק בקו אופקי, ללא ממדי עומק. הציפור לעומתם רואה מלמעלה את המציאות וממילא חופשית יותר מהם, אם כי גם מנותקת מהמציאות, מהקרקע. חלק מהחירות של הציפור הינו דווקא בגלל מודעותה לקטנותה ולחולשתה בזה העולם המקורקע. עם ישראל דומה לציפור זו. הציפור הזו מוכרת לנו גם מטהרתו של המצורע שמביא שתי ציפורים ושוחט אחת מהם ואת השנייה אוגד עם עץ ארז ואזוב ושני תולעת וטובלם בדם הציפור השחוטה, מזה על המצורע ומשלח את הציפור לחופשי. הציפור כפי שאמרנו מסמלת את החופש מהמציאות, את חוסר המקובעות. יש בזה הרבה טוב ואור אך גם בעייתיות מה. אמנם אי הקיבעון אל המציאות מותיר את האדם בוחר באמת ולא מתוך ערבוב עם מגבלות המציאות, אך החופש המוחלט הזה מביא את האדם גם אל ה 'לא טוב' שבניתוק מהמציאות וחוסר הקשבה לה. המצורע הצטרע עקב חטא לשון הרע. בחטא זה יש ערבוב יתר עם העולם הזה, עם החיכוכים שבין אדם לאדם. עקב כך התורה גוזרת עליו לצאת מחוץ לשלוש מחנות, ובעצם לצאת מהעיר, מהקהילה. התברר שאדם זה נשטף בשטף הצפיפות של העיר ושכח את טהרת האדם הפרטי האחראי לעצמו ולמוסריותו. היציאה מחוץ לשלושת המחנות של העם מאפסת אותו ואמורה להחזירו מפוקס יותר על תפקידו כאדם, כפרסונה, כפרט בתוך ציבור. לקראת סיום ימי טהרתו הוא מצווה בהזאה ע"י אותם שתי הציפורים, עץ הארז, האזוב ושני התולעת. הוא מצווה לשחוט ציפור אחת ואילו את השנייה לטבול בדם הראשונה, להזות על עצמו ולשלח את הציפור החיה על פני השדה. הציפור הנשחטת מסמלת את הבעייתיות שבניתוק מהמציאות, מהקרקע, מחברת בני אדם. אדם שחי לעצמו בטבע, מהר מאוד יהפוך להיות כאחד מהטבע הזה- על היופי אך גם על הכיעור שבכך, על הזרימה ובו זמנית על ההישרדות חסרת המוסר שבטבע. לעומת הציפור הנשחטת ישנה הציפור שנותרת בחיים, היא הציפור המכריחה את המצורע להתרחק מחברת בני אדם כדי לשוב אליה לאחר התבוננות עצמית פנימה על מגמת חייו ותפקידו בעולם, ללא הרעש האנושי הממלא את האוזניים ואת הדעת ומסיח את האדם מכוונת בוראו. את הציפור החיה הוא טובל בדם הציפור השחוטה ובכך מחבר ביניהם ולאחר ההזאה על המצורע- הוא משלח את הציפור לחופשי לעוף על פני השדה. גם לאחר שובו אל חברת בני האדם המצורע משאיר חלק מנפשו חופשיה במרחבי השדה, מרחבי הטבע, מיושבת בדעתה ולא נסחפת אחרי רעשי העולם. כמדומני שר' נחמן הביא לנו סוד גדול שמכוון בדיוק לכך- ההתבודדות הקבועה של האדם תוך ניתוק מהחברה ומהמציאות כאקט יום יומי- כדי לשוב אליהם מדוייק יותר, עירני יותר, אוהב יותר וממילא ממעט בלשון הרע ובכל מה שיכול לפגוע בעצמו ובזולתו. ובחזרה לאברהם אבינו- בברית בין הבתרים מופיע גם העיט שמבקש לאכול את הפגרים של העולם הזה, של העגלה והאייל. העיט מבקש למהר את התהליך, לחסל את המציאות המקובעת ולהגיע אל עולם שכולו חופש ודרור אמיתיים, ציפוריים. אך טרם הגיע הזמן. הציפור קשובה למהלך הזמן בהיסטוריה ולכן לא "עטה על הפגרים", אלא מחשבת מהו הזמן הנכון לגאולת עולמים. לכן עם ישראל בהיותו בגלות נמנע מלשוב לארץ גם מסיבות רוחניות, הכתובות בגמרא ואומרות שלא לדחוק את הקץ ולא לעלות בחומה ולא להמרות פי האומות ועוד... אמנם סיבות אלו היו לרועץ בהמשך ההיסטוריה היהודית, אך הם גם שמרו עלינו שלא נפעל בפזיזות כעיט זה המבקש בין רגע לכלות את חשכת הגלות. אברהם אבינו נקרא על ידי הקב"ה בברית בין הבתרים- להיות מלא אמון באפשרות לחיי חופש שאין בהם שיעבוד לעולמיות הגועשת, ובו זמנית להיות מלא סבלנות ועין טובה עד שיגיע העת, עת דודים, ויצא עמו ממצרים, ויקבלו את התורה, ויכנסו לארץ ויבנו את בית הבחירה. כאן מונח הסוד היהודי, סוד הישרדותנו בגלויות הארוכות והמלאות ייסורים. הסוד הוא באמון הפנימי ובציפייה לישועה ומתוכם ובזכותם- בסבלנות אין קץ לזמן בו יבוא הגואל- "ואף על פי שיתמהמה אם כל זה אחכה לו בכל יום שיבוא".
By yochai.zxc January 13, 2020
ב'פתח אליהו' שבני עדות המזרח קוראים כל יום לפני התפילה והוא מסוגל לפתיחת הלב בתפילה, מופיע מאמר של ר' שמעון בר יוחאי. במאמר זה הוא מדבר על השם הכי מהותי של הקב"ה, שם י-ה-ו-ה. העיסוק של ר' שמעון הינו במהות של השם הזה, על פי הסודות של כל אות ואות בו ועל פי צירופם של האותיות (בגימטריה). הוא כותב כי האותיות י-ה-ו הינם אותיות המסמלות על העולמות העליונים, ורק האות ה' האחרונה בשם י-ה-ו-ה היא המקושרת לעולם הזה שלנו, הנראה לעיניים, המורגש והפועל עלינו. הגימטריה של י-ה-ו במילוי אותיות (יוד, הא, ואו)- הינה 39, 'טל'. חז"ל אומרים כי עתיד הקב"ה להחיות את המתים באמצעות הטל. הטל בשונה מהגשם- הינו לחלוחית שאיננה נפסקת לעולם, וקיימת גם בקיץ (ישראל פיתחה מכשיר המסוגל לקלוט את הלחות שיש באוויר ולהפיק ממנה מים, ואפילו במדבר סהרה!). הטל הוא הקודש שאיננו נפסק לעולם, החיות התמידית, הנצחית, שאין לאדם שום אפשרות לקלוט אותה או לבטלה. אות ה' האחרונה כפי שאמרנו- הינה השכינה שבגלות. השכינה ריקה, ללא אור, 'לית לה מגרמיה כלום' (אין לה מעצמה כלום). אין במציאות שלנו שום דבר בעל תוכן ללא אור אלוקי המאיר, מחייה וממלא אותו. אם ברגע אחד היו נוטלים מהאדם כל שבריר של אמונה, של אמון בעצמו\במציאות\בבן אדם אחר\באל- הוא לא היה זקוק להתאבד, נפשו הייתה פורחת מאליה מרוב צער וריקות. כאשר הטל, שם י-ה-ו, ממלא את אות ה' האחרונה בשם י-ה-ו-ה, ומחיה אותה ('טל שעתיד הקדוש ברוך הוא להחיות בו מתים'), הם נהיים יחדיו במילוי אותיות- גימטריה 'מה' (45). הטל אינו נעצר לעולם, בו מונחת קביעות הקודש, קביעות החיות העולמית. רק אות ה' אחרונה היא המתרוקנת ואיננה בקביעותה ויוצאת לגלות. כשהיא מתמלאת מהחיות שבאותיות י-ה-ו הן נהיות יחדיו שם 'מה', מהות. אותיות י-ה-ו ללא האות ה' הינן לוטות בערפל ולא נגלות במציאות ויש בהם בחינת קללה, לטיא (טל בשיכול אותיות). העולמות הרוחניים למרות היותם מלאים בתוכן- אם אין הוא מחלחל אל המציאות של זה העולם- אין לו ערך אמיתי. 'אין מלך בלא עם'. רק כשהחיות הפנימית ממלאת את המציאות החיצונית- העולם ניתקן אל מהותו. המצריים השאירו הפרדה בין שלוש ‪האותיות הראשונות של שם י-ה-ו-ה לבין האות הרביעית. הם סגדו לטלה. עניין השם טלה הינו כשהעולמות האציליים מלאים בתוכן קבוע ומאיר (י-ה-ו במילוי אותיות – 'טל'), ואילו העולם הזה, אות ה' האחרונה שבשם י-ה-ו-ה, נשארת ככתיבתה (5), ללא מילוי (6). זהו הטלה אליו סגדו המצריים. הסגידה לטלה הינה קידוש המציאות הגלותית שרבים מאומות העולם מתחיים ממנה ומאמינים בה. על פי המבט של הסגידה לטלה, העולם הזה איננו מסוגל להתמלא מעולמות העליונים שקדושתם קביעא וקיימא ('קבועה וקיימת'). במציאות זו, שם 'מה' (שם י-ה-ו-ה במילוי אותיות) נעלם מהנהגת המציאות והאדם. מה שנותר לנו הינו 'מד', 'דם', גימטריה 44, טלה. עם ישראל מצווה למרוח את הדם של הטלה על המשקוף ועל שתי המזוזות, על פתח הבית. המצריים שמים מידה וגבול לקודש, לחיות העולמית. הטלה והדם שלו הם המעידים על מוגבלות זו, בה אין יכולת בעולמות האציליים (אותיות י-ה-ו) למלא את העולמות השפלים (אות ה' האחרונה שבשם י-ה-ו-ה). עם ישראל מורח את דם הטלה בפתח הבית, פתח המסמל את הגבול הזה. ולאחר כמה שעות, סמוך לאור ראשון של טו' ניסן- הוא עובר דרך הפתח המגביל של הבית המצרי ויוצא לחירות, יוצא אל אמונת אל אחד, המסוגלת להחיות גם את העולמות השפלים ולמלא את אות ה' האחרונה ולחברה אל אותיות י-ה-ו, להפכם להיות שם 'מה', מהות. יציאת מצרים הינה ההכרזה לכל, שיש לעולם מהות!
By yochai.zxc April 9, 2019
חג הפסח מגיע אחרי חג הפורים. במגילת אסתר אחשוורוש עורך משתה לאחר שכבש את העולם, ועל פי חז"ל- לאחר שחשב שעם ישראל לא ישוב עוד לארצו ולא יבנה מחדש את ביהמ"ק. המשתה מלא פאר והדר, אוכל משובח, יין ומוזיקה. האימפריה הגדולה רומי נפלה לאחר שנות גדולה רבות. ההיסטוריונים חלוקים בשאלה מה גרם לנפילתה. חלקם מצביעים על הסתאבות האימפריה ועל פערי המעמדות שנוצרו, כמו גם על ניצול משאבי הטבע בצורה חסרת מחשבה, כחלק מחווית העוצמה של השלטון. ההיסטוריון אדוארד גיבון כותב כי מה שגרם לנפילת רומי הינה הנצרות ששחקה את רצונם של הרומים למלא את "חובתם האזרחית" בשירות צבאי, והפחיתה את עניינם של התושבים בחיי העולם הזה לטובת ההבטחה לעולם הבא. ההסתאבות החומרית, עקב קיצוניותה, מתהפכת בסופו של דבר לסלידה מהעולם הזה ופנייה אך ורק אל מלכות השמיים, תוך ניתוק מעולם החומר. דוד לנגפורד אסף דעות רבות על הסיבות לנפילת רומא. הוא מונה כחלק מהסיבות את המושג 'לחם ושעשועים', עריצות, שחיתות וברבריזציה, ומנגד את הסגפנות הנוצרית. (מעניין גם שחלק מהסיבות אותם הוא מונה קשורות ל'עמדות רומנטיות לשלום' ופציפיזם). לעומתם- עם ישראל בניצחונו על המצריים, ניצחון מרשים לכל הדעות, ניצחון יוצא מגדר הרגיל- איננו מנפנף בפאר, בעושר ובהדר הקיימים ברשותו (עם ישראל באותו זמן הוא בעל ממון עצום, כל עושרה של מצרים עימו, האימפריה של אותם הזמנים). עם ישראל אמנם עושה סעודה, אך סעודה דלה וענייה. הוא ארוז ותיקו על גבו, האוכל שלו צרור בשק והוא לועס לחם קשה, עני. הדבר היחיד המסמל משתה מפואר הינו הכבש. כך גם בליל הסדר שאנו חוגגים- כולו מלא מעשים הפכיים במהותם: המצה והמרור כסמל לשיעבוד ודלות, ואילו ההסבה, הטיבול של הירקות וקורבן הפסח הינם סמל לחירות וגדולה (האברבנאל בפירושו על ההגדה מציין זאת). עם ישראל גם בעת ניצחונו הגדול- איננו מלא משיכרון של גאות. הוא מחזיק את החבל בשתי קצותיו, לא מוותר על תודעת הסבל והעוני הקיימים במקביל לשפע ולאור. כך הוא יוצא למסע הארוך ארצה, שישתחזר אחר כך פעמים רבות ביציאותיו לגלויות השונות. אפשר לראות זאת כאקט של פגם בתודעת השפע, בתקיעות בתודעה של עבד. אך האמת שהמבט המפוכח והמלא ענווה הזה, המכיל אור וחושך יחדיו- הוא זה שהכשיר אותנו להתמודד עם זמנים של שפל לאומי. האימפריות לא היו מסוגלות להתמודד עם זמנים של שפל וירידה, ולכן הם נכחדו. ההתמכרות לשפע יצרה מצב של חוסר יכולת לחשוב קדימה ולנהל אורח חיים זהיר וצנוע יותר. האפשרות לשאת בתודעה שלנו מצבים מורכבים, מצבים של עלייה וירידה, של גאות ושפל- מאפשרים לנו להינשא מעל תהפוכות הזמנים. נשיאת ההפכים הזו מאפשרת גם עשיית חסד וצדקה עם העניים. שלא כמו רומי שעלייתה ייצרה פערי מעמדות גדולים, עם ישראל מתאחד בעת יציאתו ממצרים לחבורות. דבר זה נקבע לדורות כמצווה יסודית של החג. ההגדה של פסח מתחילה במילים- זה לחם העוני, כל מי שרעב יבוא ויאכל איתנו. כמנחה קבוצות וכמטפל- אני נתקל שוב ושוב בקושי להכיל את המצבים השונים. אחת מהסיבות למצב של מניה דיפרסיה הינו הקושי להכיל את הפנים המגוונות של המציאות. יש בה חפץ עז לטוטאליות, וסופה שאנו מושלכים מגל אל גל בסערת חיינו, ללא מציאת שלווה. ישנה סברה שכך הם יגיעו אל עומק הנפש וייבנו אישיות מרוממת ומיוחדת. אך ציור זה הוא חלקי ושטוח. המורכבות נמצאת בגם וגם, שם נמצאת הרוממות, הייחודיות והעומק הנפשי. אני מקווה שבפסח נצא לחירות מהתודעה של או-או ונדבוק בתודעת גם וגם בדרך לחיים של מורכבות ועומק שאינם תלויים ברוממות או בשפלות אלא מסוגלים לראות את שניהם מעט מלמעלה, מתוך הבנה ששני אלו אינם ה'אני' אלא גילויים שונים שלו, פנים שונים של מהות אחת שהינה סוד, תעלומה, פלא.

שבועות

By yochai.zxc May 28, 2020
ביציאת מצרים עם ישראל נשאר ער כל הלילה ושמע את גבורתו של הקב"ה בהיות כל בית מצרי בכי ואנחה על מות בכוריהם ואילו בבתי ישראל שלום ושלווה. וכל הלילה עסקו ישראל במצוות הקב"ה באכילת מצות, מרורים וקרבן הפסח. יציאת מצרים עצמה הייתה בבוקר יום טו' ניסן, אך התורה גם מזכירה את הלילה כמועד יציאתנו ממצרים, וחז"ל מבארים במסכת ברכות כי 'כשנגאלו לא נגאלו אלא בלילה שנאמר "הוציאך ה' אלוקיך ממצרים לילה", וכשיצאו לא יצאו אלא ביום, שנאמר "ממחרת הפסח יצאו בני ישראל...". לעומת זאת, בליל מתן תורה ישנו ישראל כל הלילה, ובבוקר העירם משה בפתאומיות דחק בהם לעמוד סביב הר סיני. חז"ל אומרים כי שינה זאת לא הייתה רצויה כלפי הקב"ה ולכן נהגו ישראל הלישאר ערים כל הלילה בליל חג השבועות, לתקן את אשר קלקלו אבותינו בעת מתן תורה. מדוע הופעת היסוד הלאומי והגאולה הלאומית מתרחשים בחיבור אל הלילה והערות בו, ואילו קבלת התורה והחיבור אל ה'דת' ולא רק אל הלאום- מופיע רק ביום, והלילה שלפני מועבר כולו בשינה ובניתוק מהרגע המפעים וההיסטורי העומד להתרחש עוד מעט? הזוהר הקדוש אומר כי הבוקר הוא מידת אברהם אבינו, חסד. ואילו הלילה הוא זמנו של יצחק, גבורה. בלילה שורים דינים בעולם, העולם והאדם בפרט נמדדים אל מול האידיאל האלוקי. לכן אנחנו הולכים לישון בלילה, כדי לא להיות עומדים בעירות אל מול הדין, כי מי יכול לעמוד בעירות מול הדין. בשינה יש ביטול כוח הבחירה של האדם ואז הדין פוגש את קטנותו של האדם. באמצע הלילה, בחצות, מתחילה רוחו של יעקב אבינו, מידת הרחמים- להופיע במציאות. יש מקום לרחם על האדם החוטא עקב היותו קטן ומוגבל. אחד ההבדלים היסודיים בין השייכות ללאום העברי לבין השייכות אל התורה שניתנה לו על הר סיני, הינו בכוח הבחירה. בעוד השייכות הלאומית שלנו איננה בעלת בחירה כלל, ובעצם היותינו נולדים לאישה עבריה- הננו עבריים, השייכות לתורה מתחוללת בהקשר משמעותי אל כוח הבחירה שבנפש. חז"ל אומרים כי 'כתר תורה מונח בקרן זווית, כל הרוצה ליטול יבוא וייטול'. וזאת בשונה מכתר כהונה השייך רק לכוהנים וכתר מלוכה השייך רק לצאצאי דוד המלך. התורה לעומתם שייכת לכל ישראל, ושייכותה מופיעה דרך כוח הבחירה האנושי, הבא "ליטול" מהתורה וללומדה. לכן הופעת אור הלאומיות הישראלית יכולה להופיע בלילה כי גם בשעת הדין הננו יהודים, ו'ישראל אף על פי שחטא ישראל הוא'. אך אור התורה מצריך בהירות של בחירה, בהירות של אור יום. אם כך- מדוע הקב"ה לא מרוצה משינתם של ישראל? מכיוון שישנה אפשרות להופיע את התורה גם בלילה. הזוהר הקדוש אומר כי הצדיקים הגדולים מתעוררים כל לילה בחצות ללמוד לורה ולשיר ולשבח את הקב"ה, וכך עשה דוד המלך. בחג השבועות כולנו נהיים צדיקים כי מתעוררת בנו אותה שייכות יסודית אל התורה, בבחינת 'כפה עליהם הר כגיגית'. השייכות לתורה אמנם שייכת לבחירה האנושית, אך בשורשה הינה כשייכות ללאום הישראלי- שייכות שאין בה בחירה אלא כפייה, שייכות גנטית, יסודית, מהותית. זהו מה שחז"ל אומרים כי 'תורה קדמה לעולם', כמו שהמהות הישראלית קדמה לעולם. הזוהר הקדוש אומר כי בליל שבועות נהגו כל ישראל להישאר ערים כל הלילה ולעסוק בתורה ובכך הם מתקנים ומכינים את הכלה לבוא אל המלך לחתונה. עת הופעת הקב"ה על הר סיני הינו רגע הנישואין של הקב"ה עם עם ישראל. עד כה בצאתנו ממצרים היינו מאורסים לו, עתה נשואים. הלימוד בלילה זה הינו הכנת תכשיטיה של הכלה וטבילתה במקווה התורה על מנת להביאה בבוקרו של החג- אל המלך הקדוש היורד על הר סיני להתחבר עימה בשמחה.
By yochai.zxc December 30, 2019
התורה מצווה עלינו להניף את העומר ממחרת השבת. הנפת העומר הינו אירוע בו כהן מאגד שיבולי שעורה מהתבואה החדשה, קוצרם ומניפם. רגע זה הוא המכשיר את התבואה החדשה- לשימוש האדם. חז"ל מבארים ש 'ממחרת השבת' הכוונה מאחרי יו" ט ראשון. הצדוקים מבארים שהכוונה מאחרי שבת בראשית. הרב קוק מביא את עומק כוונת הצדוקים- כדי שלא תדחה הנפת העומר את השבת. המבט הצדוקי קרוב אל המבט הנוצרי. העמידה מול הקב"ה מבטלת את ישות האדם, מבטלת את צביון העוה"ז. לכן הנפת העומר המתירה את התבואה לצרכי האדם- אינה חשובה דיה כדי לבטל שבת. ניתן לראות מוטיב זה גם בעניין הקטרת הקטורת ביום כיפור בקודש הקדשים. ע"פ חז"ל- ביום כיפור הכהן הגדול מדליק את הקטורת בתוך קודש הקודשים. ע"פ הצדוקים, ההדלקה מתרחשת מחוץ לקודש הקדשים. הכניסה אל קודש הקדשים מבחינתם איננה אפשרית לאדם ללא ענן הקטורת הממסך ומראה את שפלות האדם ואת חוסר יכולתו לעמוד מול אלוקיו ולהיפגש עם הגודל האלוקי במפגש בלתי אמצעי. לעומתם הפרושים ביארו שהכהן הגדול יכול להיכנס לקודש הקודשים גם ללא ענן הקטורת, כי האדם עם כל שפלותו מול בוראו- יש לו שייכות עמוקה עימו, והוא 'פועל עם אל'. רק בתוך קודש הקודשים הוא מעלה העשן ומייצר את הענן המעיד באמת על מיעוט יכולתו לקלוט את הגודל האלוקי במלואו, אך זה נעשה לאחר המפגש הבלתי אמצעי המתרחש מתוך השייכות העמוקה לבורא עולם. אותו דבר בעניין הנפת העומר, המתיר לאכול מתבואת הארץ. אותה הנפה שיצרה את ההיפוך מהנהגת הקב"ה במדבר, בניסים, במן, החורגים מהטבע- להנהגת הקב"ה את עמו ישראל בארץ הקודש, הנהגה שאיננה זקוקה לחריגה מהקודש על מנת להיות דבקים בקב"ה. לכן חז"ל מבארים שהנפה זו יכולה להתרחש גם בשבת, אותו יום בו אנו חורגים מהטבע, מהעשייה העולמית, האנושית- יום זיכרון למעשה בראשית. הצדוקים לעומתם טענו שהמפגש עם קדושת הטבע איננו יכול לבטל את קדושת השבת, קדושה שמעל הטבע. הטבע העולמי, האנושי, עומד בידיים ריקות מול הבורא. רק החריגה מהטבע, המוות, מלכות השמיים - מאפשרת לנבראים דבקות בו יתברך. לא עובר הרבה זמן עד ישו ותחילת הנצרות שלקחה השקפה זו לקצה וביטלה את מעשה האדם כמסוגל להיות בזה העולם 'שותף עם אל', והפקירה בסופו של דבר את העולם- לתאוות, רשע, כאוס ומוות. כך גם בדברי הצדוקים שאסור להקריב קורבן שלמים, הנאכל לבעלים, ביו"ט, כי איננו בקדושת העולה, העולה רק לגבוה. בעל הכתב והקבלה מבאר את דברי הפרושים האומרים שממחרת השבת הכוונה ממחרת יו"ט ומסביר ששבת הינה מלשון שביתה ומלשון "אחרי שובי נחמתי" וששורשו- ח.ש.ב. יוצא מכאן כי "ממחרת השבת" הכוונה אחרי החישוב. התשובה איננה רק חרטה רגשית אלא חישוב המעשים, עשיית חשבונו של עולם פרטית. זמני השבת והמועדים נועדו כדי שילמדו בהם ישראל תורה, והתבוננו אודות חייהם ותכליתם. הצדוקים יוצאים כנגד החשיבה האנושית. הם מפרשים את המקרא על פי פשוטו ולא מסכימים לדרשות הפרושיות. הפרושים לעומתם מלאי אמון באדם ובכוח היצירה שלו, והדרישה של חז"ל דרך המידות שהתורה נדרשת בהם, הינה חלק מתורה ה'. הסבר אחר למילה שבת הינו מעניין השבתת החמץ ולכן ממחרת השבת הכוונה ממחרת היום הראשון בו החמץ היה מושבת מביתנו. המפגש של חז"ל עם הנפת העומר, מאפשר לאותה שבת להיות חלק אימננטי מפעילות העולם. אותו קודש של קדושת השבת מכפיל את עצמו, ואנו מצווים לספור שבעת שבועות, קודש הקדשים, קדושה עליונה המכילה בתוכה הן את מעל הטבע והן את הטבע עצמו, ללא פירוד. עד בואנו ליום העצרת, יום אחד בלבד, יום שכל כולו אחדות נפלאה בין עם ישראל לקב"ה, ללא מצוות מיוחדות מעבר להיראות לפני הקב"ה בבית המקדש וביחד עם הקורבן להניף בו לחם תנופה מחמץ, אותו חמץ הנאסר לנו בימות הפסח ובבית המקדש הוא נאסר כל השנה. בחג השבועות החמץ יכול להיכנס גם אל הקודש. המרחב בו מתרחשת אותה אחדות נפלאה בין הקב"ה לעולם ולישראל בפרט - הינו הר סיני, מתן תורה, הדיבור האלוקי הפונה לאדם, לעם, ומצווה עולם שלם לקחת חלק פעיל במעשה האלוקי ומגמתו- בתוך העולם הזה. ולכן בחג השבועות, בשונה משאר החגים, לא כתבה התורה את התאריך שלו, מכיוון שכל כולו איננו אלא חלק ממהלך הספירה, הזמן האנושי המוכפל בזמן האלוקי של יום השבת. אך תחילת הספירה ידועה, והיא העוגן לכל קדושת הזמן, העוגן של חג הפסח המזכיר לנו את האלוקות השולטת שליטה גמורה בזה העולם, ומנהיגה אותנו בניסים של יציאת מצרים והליכתנו במדבר עד בואנו אל ארץ נושבת. מתוך האמון המלא במעשה האדם בעולם- מצווה אותנו התורה, מיד לאחר דיבורה על חג השבועות - על מצוות לקט ופאה, ואומרת לנו שגם אותה הנפת העומר איננה אלא כדי ללמדנו מוסר, ואף בקוצרנו את העומר להניפו לה'- אנו מחוייבים להשאיר בשדה לקט ופאה לעניים. ורש"י (כג', כב') מביא מתורת כוהנים שכל הנותן לקט שכחה ופאה מעלה עליו הכתוב כאילו בנה בית המקדש והקריב קורבנותיו בתוכו. קדושת בית המקדש איננה על מנת לחרוג מזה העולם אלא על מנת להחדיר בו את הקודש. לכן חז"ל מבארים לנו שלאחר שנעקרו חלק מהעם מארץ הקודש- מעברים את השנה (במקרה הצורך) על מנת לאפשר לבני הגלויות להגיע לחוג בבית המקדש בשלושת הרגלים. האבן עזרא מפרש שבהיותינו בגלות, המצווה שלא נוכל לעשות דבר אחר טוב ממנה- הינה מצוות העיבור. ובכך ישראל בכל ימי גלותו מטביע בתוכו את חותם החיבור לזה העולם וליכולת להשפיע עליו ואף על הקודש. לא סתם שההלכה הייתה מוקד עניינינו בכל זמן הגלות, מקור אחיזתנו בחיים, מקור ניצחיותינו. לכן השבת נקראת גם מועד (בפרשתנו כג', ב') שהינה חלק מהזמן העולמי, אך בו זמנית חורגת ממנו- שבת קביעא וקיימה ואיננה תלויה בחישוב הזמן האנושי.

סוכות


פורים

By yochai.zxc March 21, 2024
פורים של המן ופורים של מרדכי
By yochai.zxc March 10, 2020
בעידן בו האדם חפץ להסיר מסכות, להיפגש בכנות עם האחר, להתחבר למי שהוא באמת- המנהג של התחפושות בפורים נראה זר ומיותר. במרחב של הטיפול במשחק- השאלה הזו קיימת יום יום. אם אנחנו רוצים לעזור למטופל להיפגש עם מי שהוא באמת, להסיר מנגנוני הגנה, להשיל מסכות, לפגוש את עצמו ואת האחר ממקום כנה ואינטימי- מדוע אם כן להתחפש, לשחק, להציג מישהו שהוא לא אני? התחפושת היא מסווה, מסווה שאמור לשמור עלינו מפגיעות. מטופל אמר לי לא מזמן שכל חייו הוא הולך עם מסכה לא נראית על הפנים. הוא משדר באופן קבוע לחברה- 'אני חסון, אל תתקרבו יותר מדי, אל תנסו לפגוע בי ואני לא אנסה לפגוע בכם. אני מרשה להתקרב אלי עד מרחק מסוים, לא יותר'. הוא יודע שכולם מסביב חושבים שהוא אדם חזק, יציב, נוכח. אבל בפנים הוא יודע שהוא רגיש ופגיע מאוד, כל כך פגיע שאין לו ברירה אלא לשים את המסכה הזו על פניו. המסכה הזו עוזרת לנו לשמור על יחסים בין אישיים המאפשרים תפקוד. אם היינו חשופים כל הזמן לעיני האחר והוא היה רואה את פחדינו, תשוקותינו, כעסנו ותאוותנו- היה לנו קשה מאוד לפעול ביחד ולייצר מציאות מתפקדת עבור האדם. החיים הם מרחב דורש, מאתגר, לעיתים אף אכזרי. על משה רבנו כתוב כי לאחר מתן תורה וירידתו מהר סיני, עור פניו קרן. כדי להגן על עם ישראל מסנוור רוחני- הוא שם מסווה על פניו. גם את הטוב שבנו, ההצלחות, היופי, האור- אנו לעיתים צריכים להסתיר, מכיוון שבתוך האדם מקננת גם הקנאה והעין הצרה. אין ברירה, זה מצב האדם. אך המרחב הטיפולי אמור להיות מרחב אחר, מרחב מוגן המאפשר פתיחות וכנות. מדוע אם כן להתחפש בו, מדוע לשחק ולהציג משהו שהוא לא האני הכי פנימי שלנו? אולי נוכל להבין את יתרון התחפושת והמשחק דווקא מתוך מצבו של משה רבנו. באותו תיאור של קירון עור הפנים כתוב כי "ומשה לא ידע כי קרן אור פניו בדברו איתו". בשיא המעמד של מתן תורה משה מגיע למצב של אי ידיעה ולכן הוא שם על פניו מסווה, מסיכה של פורים הגורמת 'לא לדעת' את מראה פניו, כדי שגם בני ישראל 'לא ידעו', יגיעו למצב של אי ידיעה. אי הידיעה הינו מצב מאתגר עבור האדם. מדובר על מרחב בו האדם מאבד שליטה, לא יודע כיצד לפעול, כיצד להבין את העולם סביבו, את עצמו, את האחר ואת ההנהגה האלוקית. המצב של אי הידיעה הינו מצב מפחיד לעיתים, אך הוא גם פתח לשינוי ותיקון פנימי. התקופה שלנו מאופיינת בהרבה עיסוק במודעות עצמית ובעקבות כך אנו מסתובבים בעולם עם ידיעות רבות אודות עצמנו, יש לנו תזה שלמה בראש על מי אנחנו ומה מניע אותנו לפעול בדרך בה אנחנו פועלים. במצב כזה האדם עסוק ברציונליזציה של האני. הרציונליזציה הינה מנגנון הגנה העוזר לנו להתמודד עם הידיעה כי אנו פועלים לעיתים בצורה לא רציונאלית, בצורה שפוגעת בנו ובאהובים שלנו. הרציונליזציה מעניקה לנו הסבר שטחי ומתגונן אודות פעולותינו המזיקות. לדוגמא- אדם שכועס כל הזמן על קרוביו ומסביר זאת כתגובה לכך שהאחר שוגה וטועה, בעוד הוא שוכח להתבונן על הפגיעות שלו, על פחדיו ועל צרכיו, הגורמים לו לכעוס כאשר אינם מקבלים מענה. כאן נכנס הטיפול בדרמה והעידוד שלו לאי ידיעה: כדי לעבור שינוי אדם זקוק למרחב מוגן ובטוח, אך בו זמנית הוא גם זקוק לצאת מאזור הנוחות ולהעיז. ווניקוט מדבר אודות המרחב הפוטנציאלי. הוא מסביר כי המרחב הזה הינו מרחב מעבר הנמצא בין מרחב המציאות למרחב האשלייה הילדי בו הילד חש שהוא כל יכול. במרחב המציאות אנו כבולים להרגלים שלנו, לתפיסת העולם שלנו, לאופן הפעולה שלנו בעולם. בפי מורנו זה נקרא 'תרבות משומרת'. הרב קוק באורות התשובה אומר על מרחב זה כך: "העקשנות לעמוד תמיד בדעה אחת ולהתמך בה בחבלי החטאת שנעשו למנהג, בין במעשים בין בדעות, היא מחלה הבאה מתוך שיקוע בעבדות קשה, שאינה מניחה את אור החרות של התשובה להאיר בעוצם חילה. כי התשובה היא שואפת לחופש מקורי אמיתי שהוא החופש האלוקי, שאין עימו שום עבדות". במרחב האשלייתי לעומת זאת- האדם אינו רואה נכוחה את המציאות והוא שקוע בעצמו ומנותק מהעולם החיצוני. בתווך שבין מרחב המציאות למרחב האשלייה נמצא המרחב הפוטנציאלי, זהו מרחב שבו ישנה אפשרות להשתנות. זהו מרחב מעבר, מרחב דרמתי, בו האדם, הן הילד והן הבוגר, מסכימים להיכנס לרגע למרחב משחקי כאשר הם מודעים לכך שהוא לא המציאות, אך הם מוכנים לאפשרות לטעום משהו אחר מהמציאות ולגעת במקומות נוספים באישיות, מקומות שלרוב לא נגישים או לא באים לידי ביטוי. זה יכול להיות בצפייה בסרט, בהליכה למשחק כדורגל מסעיר או פשוט באלתור דרמתי. כאשר מטופל מסכים לאלתר, להיכנס למרחב 'לא ידוע', הוא עוקף בכך את השכל הרציונאלי ומאפשר לעצמו לטעום מאפיינים נוספים ולא מוכרים מאישיותו. לפתע אדם אשר חש שהוא חסר עמוד שדרה במציאות, מפוחד ונטול און- משחק את סופרמן, איש עסקים מוצלח או גבר עטור נצחונות, ולרגעים מספר הוא מרגיש את מה שהוא מאמין שהוא לא הוא. לפתע ה'לא אני' נהפך להיות 'אני'. כשהאדם 'חוזר' אל מרחב המציאות הוא עם בחירה גדולה יותר כיצד לפעול מעתה במרחב המציאות שלו. משהו בנפש קיבל גמישות נוספת והוא מסוגל מעט יותר לפעול בעולם עם גו זקוף ואמון בכוחותיו. לעיתים המרחב הדרמתי מעלה תימות פנימיות שאינם מודעות כלל. יש שהמטופל כלל לא מבחין בכך שמשהו משמעותי עלה, מבחינתו הוא מאלתר וזהו. אך מטפל עם עין חדה יוכל לשים לב כי יש כאן דבר מה משמעותי, וכך, בתוך המרחב הדרמתי, המטפל יכניס פעולות ומילים שיאפשרו לדבר מה זה להתרחב, להתעצם ולהעמיק. יש והמטופל יבחין אט אט בחידוש שהתגלולל לפתחו, ויש שהוא לא ישים לב כלל לחידוש זה, אך הוא יפעל במעמקי הכרתו ללא ידיעה ויעורר גלים של שינוי מבורך. בטיפול בילדים דבר זה מתרחש לרוב מכיוון שהם הרבה יותר פתוחים אל המצב של חוסר הידיעה ושל אובדן השליטה, אך גם עם מבוגרים זה יכול להתרחש ככל שהאמון במטפל גדל והאדם מעיז לאבד שליטה בתוך המרחב של החדר הטיפולי ובתוך המרחב הפוטנציאלי\משחקי. אם נחזור מכאן אל ההתחפשות של פורים, נבין את המצווה של השתייה והשכרות של החג הזה. השכרות הינה מצב המאפשר אי ידיעה, מצב המאפשר אובדן שליטה. זהו מעין מרחב פוטנציאלי המאפשר שינוי, מאפשר מגע עם מקומות סמויים ולא נודעים בנפש, בבחינת 'נכנס יין יצא סוד'. מטופל אמר לי לא מזמן כי הוא כל חייו עסוק במה אנשים אחרים חושבים עליו. הרגל זה תוקע אותו מהאפשרות לפעול כרצונו בספונטאניות וחופשיות. רק כשהוא שותה יין הוא מאפשר לעצמו לצאת לרגע משליטה ולהסכים לעצמו להיות, כפי שהוא, ללא זהירות כה רבה המסרסת את חייו. המרחב המשחקי מעוניין לאפשר לאדם את התנועה הזו גם ללא יין וללא חומרים משני תודעה. התחפושת באה מהשורש ח.פ.ש. החיפוש מאפשר לאדם להתגמש, לנוע אל מרחבים לא נודעים, להכיר את עצמו מחדש. שנזכה בחג הזה לפגוש את הסוד הפנימי שלנו שיוסיף אור וטוב בתוכנו, בקרב סובבינו ובעולם כולו.
By yochai.zxc March 5, 2020
כל סיפור המגילה נסוב סביב תודעה חדשה במציאות של אותה תקופה. עד אז המלכים היו שייכים לזרע מלוכה, צאצאים של אצילים ועשירים. אך השליטה האבסולוטית של מלכות בבל נגמרה, ובלשצאר בנו של נבוכדנצר חוסל בשנתו ובמקום מלכות בבל עולה מלכות פרס ומדי. בהתחלה מולך דריוש המדי ולאחריו כורש הפרסי. מיד לאחריו מתחילה מלכותו של אחשוורוש שארכה 14 שנה. מיהו אחשוורוש? על פי המדרש אחשוורוש היה שומר הסוסים של נבוכדנצר אשר לקח את המלוכה בכוח והתחתן עם ושתי בתו של בלשצאר, נכדתו של נבוכדנצר. מופיע כאן מלך שאיננו שייך לגזע המלוכה והוא מפרק את התודעה המדינית המקובלת. מאז הוא מנהיג את ממלכתו באותה דרך של טשטוש המושגים ההיררכיים המקובלים. הוא מזמין למשתה שלו את כל תושבי שושן "למגדול ועד קטן" בשונה מאנשי ירושלים שלא היו מסובים בסעודה אלא אם כן יודעים מי ישב עמהם. יתרה מזאת, על פי חז"ל אחשוורוש מוציא באותו משתה את כלי המקדש שלקח נבוכדנצר בהחריבו את בית המקדש ובכך אומר שהקודש והחול שווים הם. לאחר המשתה אחשוורוש הורג את ושתי, זו שסיפקה לו מעט שייכות אל זרע המלוכה הבבלי, ובסופו של דבר ממליך במקומה את אסתר, אישה שאיננו יודע מאיזה עם היא, ככל הנראה מישהי שאדם בשם מרדכי אסף ברחוב לאחר שהוריה מתו. לאחשוורוש זה לא מפריע שאין לה שום ייחוס, שהיא יתומה ואסופה מהרחוב. הוא מתאהב בה וזה מבחינתו הדבר היחיד החשוב ולא שום היררכיה, שום חוקים ושם נורמות של מדינה ומלוכה שהיו עד אליו. אחשוורוש על פי חז"ל הוא מלך שממליך את עצמו ("...המולך מהודו ועד כוש..."- 'שמלך מעצמו). תפיסת העולם של אחשוורוש היא כי גורלו של האדם נתון בידיו והוא זה שיכריע מי הוא ומה תפקידו בעולם. שום סדר מדיני, חברתי או רוחני- לא יכתיב לאדם מה הוא יהיה. בידו להמליך את עצמו! גם אצל המן אנחנו רואים מגמה דומה. המן היה ספר פשוט בכפר קטן, אך התגלגל להיות השר הכי חשוב באימפריה הכי גדולה בעולם באותה תקופה. נראה כי המגמה הזו של המגילה איננה מתחילה מאחשוורוש אלא מהיהודים שבמלכותו. עם ישראל חי בגלות כבר קרוב ל 70 שנה ובמהלך שנים אלו הוא שוכח את ארץ ישראל, הוא שוכח את בית המקדש, הוא שוכח את המהות של היהדות שאיננה דת אלא חיי אמונה לאומיים הכוללים בתוכם קודש וחול, עבודת האל ועבודת האדמה , הנהגת היצר הטוב והנהגת המלך את העם. השכחה הזו מרדדת את אופי העם ומייצרת תודעה חסרת היררכיה, חסרת כבוד, חסרת חיבור למושג קדושה שעניינו הבדלה, התעלות דבר מדבר אחר. עם ישראל שוכח את מעלתה של ארץ ישראל, את מעלת בית המקדש, את מעלת עצמו. היכן שכחה זו מופיעה? דבר ראשון- במיעוט העלייה לארץ ישראל לאחר הכרזתו של כורש- "...מי בכם מכל עמו יהי אלוקיו עמו ויעל ירושלים...". הפתח נפתח, השליט הגדול מאשר ליהודים לעלות ארצה ולבנות את בית המקדש, אך בפועל עולים מתי מעט ורובם אנשים הרחוקים לגמרי מתורה ומצוות. שכחה זו מקבלת רבדים נוספים בדברי רשב"י השואל את תלמידיו 'מדוע התחייבו ישראל שבאותו הדור כליה'. תלמידיו עונים כי הסיבה לגזירת המן הינה מכיוון שהעם שבשושן השתתף במשתה אחשוורוש, רשב"י שואל אותם 'אם כן שבשושן יהרגו שבכל העולם לא יהרגו'. תלמידיו אומרים לו: אם כן אמור אתה את הסיבה, והוא אומר כי הסיבה לגזירת המן הינה כי ישראל שבאותו הדור השתחוו לצלם. יש להבין מה הסיפור הנורא שבהשתתפות במשתה אחשוורוש וכן להבין מהי אותה השתחוויה לצלם, לכאורה אם השתחוויה זו הינה ע"ז הרי היו אמורים באמת להיהרג ומדוע ריחם עליהם הקב"ה והיפך הכול. כך אכן שואלים תלמידי רשב"י את רשב"י. חז"ל מבארים כי משתה אחשוורוש לא היה כה תמים כמו שזה נראה מבחוץ. לא היה כאן רק משתה של גילוי עושרו ומילוי תאוותיו של אחשוורוש. אחשוורוש באותו משתה מוציא את כלי המקדש ומשתמש בהם. מדוע הוא עושה זאת ולמה רק בשנת שלוש למולכו? חז"ל מבארים במסכת מגילה כי מלכי בבל ומלכי פרס הכירו את נבואת ירמיה האומרת "כי כה אמר ה', כי לפי מלאות לבבל שבעים שנה אפקוד אתכם והקימותי עליכם את דברי הטוב להשיב אתכם אל המקום הזה". הם מאמינים כי אכן ירמיהו הוא נביא האלוקים ולכן הם חוששים מנבואתו ומכך שעם ישראל, שכנראה היה כוח כלכלי משמעותי עבורם ואולי אף אמונתו ניפצה את אמונתם האלילית, ישוב לארץ ישראל. אי לכך הם מחשבים את אותם שבעים שנה וכאשר הם רואים שהנבואה לא מתקיימת- הם חוגגים ומקיימים משתה בו הם משתמשים בכלי המקדש, ובעצם אומרים- אין לעם ישראל סיכוי עוד לחזור לארצו. הראשון שעושה משתה זה הוא בלשצאר מלך בבל, בנו של נבוכדנצר. לאחריו עושה זאת אחשוורוש בשנת שלוש למלכו. ר' צדוק הכהן מלובלין מביא דברי חז"ל על הפסוק "כרצון איש ואיש" - 'כרצון מרדכי ואסתר', ומבאר ר' צדוק כי הכוונה היא שניתן ליהודים במשתה אחשוורוש אוכל כשר (!) כרצונו של מרדכי. המהר"ם שיף שואל מדוע לא מוזכר בכל התיאור המפורט של משתה אחשוורוש- עניין כלי זמר, ואומר כי אחשוורוש רצה להתחשב בעם ישראל ולכן לא שם מוזיקה במשתה מכיוון שעם ישראל לא שומע מוזיקה מאז חורבן בית המקדש. מתברר שלאחשוורוש היה מאוד חשוב שהיהודים ישתתפו במשתה שלו. מדוע? כנראה שאותו אקט של השימוש בכלי המקדש והתעלמות ישראל מכך- מעידים עבור אחשוורוש כי היהודים נטמעים היטב במלכותו ולא ימרדו בו. זה די הזוי- העם מקפיד על מאכלים כשרים, מקפיד אפילו על דיני החורבן ולא שומע מוזיקה - אבל כל אלו הינם עניינים של קיום מצוות הדת, ללא קשר לשום תנועה לאומית פנימית. ולכן כאשר כלי המקדש מוצגים במשתה זה אולי גורם לעם ישראל אי נוחות מסויימת, אך זה לא מה שימנע מהם מלהשתתף במשתה ולחוש חלק מהאומה הפרסית. אין צורך לעלות לארץ, נקים בשושן את ירושלים הקטנה, ירושלים דפרס. על פי תלמידי רשב"י זוהי עיקר ההחטאה של אותו הדור- שכחת ההיררכיה, שכחת קדושת הארץ ובית המקדש עד שהם נהיים פולקלור נחמד השייך לבית הכנסת אך לא למרחב השאיפות של האומה. רשב"י מביא הסבר אחר מדוע התחייבנו באותו הדור כליה, אך נראה שהסברו מכוון לעניין דומה. רשב"י אומר כי חטא אותו הדור היה בהשתחוויה לצלם. מהו אותו הצלם? נבוכדנצר חולם חלום ובבוקר איננו יודע את פתרון החלום אך יותר מכך- הוא לא זוכר מה היה החלום עצמו, הוא רק חש שזה היה חלום משמעותי. עבדיו אינם יכולים לעזור לו בלי שייתן להם מידע אודות החלום, אך הוא מתעקש עד שמביאים בפניו את דניאל. דניאל אומר לו בדיוק מהו החלום ומהו פתרונו. דניאל אומר כי בחלום ישנה חיה גדולה שאיבריה השונים עשויים מחומרים שונים- זהב, כסף, נחושת וברזל. לפתע מגיעה אבן גדולה ומרסקת את הפסל. דניאל מבאר לנבוכדנצר כי כל חומר מסמל מלכות אחרת- מכלות בבל, פרס, יון ורומא. כל אחת מהם תמלוך בעולם תקופה מסויימת, אך לבסוף כל המלכויות האנושיות הללו יכחדו מהעולם. החומר המסמל את מלכות בבל, מלכותו של נבוכדנצר, הינו הזהב. וזאת מכיוון שמלכות בבל הינה חזקה ומפוארת. נבוכדנצר בשומעו את החלום ופתרונו מרגיש שזה אמיתי, אך קשה לו עם העובדה שמלכות בבל תסתיים, הוא רוצה נצחיות של עוצמה ושליטה עולמית. לכן הוא מחליט לעשות פסל בבקעת דורא, פסל של חיה זו, אך שכולה מזהב. לסמל שמלכות בבל תהיה לעד ולנצח נצחים מושלת בעולם. על פי חלק מהמפרשים בקעה זו הינה הבקעה בה הוקם מגדל בבל. במהות וודאי שיש קשר עמוק בין שני אקטים אלו- בניית מגדל בבל ובניית הפסל של נבוכדנצר. שניהם מכוונים לרצון האנושי לעוצמה ושליטה. מגדל בבל הינו המלכות הראשונה שהייתה בעולם, כשהמלך הראשון היה נמרוד. בבניית מלכותו ובפרט בבניית המגדל, הוא רצה לנצח את הרעיון האלוקי ולהמשיל על המציאות את הרעיון הלאומי הממלכתי, את העוצמה האנושית. האדם לא זקוק לאל, יש לו כוח לשלוט על כל ולעשות בכל כרצונו. אותו כנ"ל בעניין הצלם שבנה נבוכדנצר. זו איננו פסל של ע"ז, איננו סמל לאלוקות מסויימת, אלא סמל למלכות אנושית, לעוצמה וכוח לאומי, לשליטה של מלכות אחת בכל בעולם. כאשר עם ישראל משתחווה לאותו הפסל הוא בעצם אומר כי הוא מוכן להשתעבד לעד למלכות בבל. אין לו בעיה למחוק את לאומיותו שלו ולהשתעבד למלכות אחרת לעד, העיקר הוא שיתנו לו להמשיך לקיים חוקי דתו. בכך עם ישראל של אותו הדור הופך את היהדות לדת ולא לחיי אומה המעוטרת. באמונת האל ועבודתו. ישנה כאן הפרדה בין היסוד האלוקי ליסוד הלאומי, והפיכת היהדות לדת ככל הדתות. נמשיך עם חישובי סוף גלות בית ראשון: למפרע מתברר כי בלשצאר ואחשוורוש טעו בחישוב 70 שנות גלות בבל. אדם נוסף שטעה בחישוב זה (אך הודה בטעותו כמובן) הוא דניאל. במה הייתה טעותם? הם טעו בעניין מהי ההתחלה של חישוב אותם 70 שנה, מהי המשמעות של "מלאות לבבל" ("כי לפי מלאות לבבל 70 שנה..."). בלשצאר חשב שאותו זמן, שהוא בעצם תחילת גלות בית ראשון, מתחיל מרגע שנבוכדנצר עולה לשלטון ומתחיל בכך את מלכות בבל. דניאל לעומתו חישב את 70 השנים מרגע שנבוכדנצר מגלה את יהויקים המלך לבבל (היו 3 נגלות של יציאה לגלות- יהויקים, יהויכין וצדקיה). אחשוורוש מחשב את 70 השנים מגלות יהויכין, שהיא גלות החרש והמסגר. אך מסתבר שהחישוב הנכון הוא מגלות צדקיה וחורבן ה בית. ואכן 70 שנה לאחר החורבן דריוש השני, ככל הנראה הבן של אחשוורוש ואסתר, מכריז על האפשרות שעם ישראל יעלה לארץ וימשיך בבניית ביהמ"ק שעצרו אחשוורוש ובאותה שנה מסתיים בניין הבית שהופסק בזמנו של אחשוורוש. ראוי לציין שחישובו של דניאל לא היה לגמרי לא מדויק וזאת מכיוון ש 70 שנה לאחר גלות יהויקים מתרחשת הצהרת כורש המתירה לעם ישראל לעלות ארצה, אך כפי שאמרנו רק מתי מעט עולים ולאחר שהעמים השונים בארץ שולחים כתב שטנה לכורש כנגד היהודים- הוא אוסר על המשך עלייה ארצה. גם חישובם של אחשוורוש ושל בלשצאר לא עובר ריקם, וגם במלאות 70 שנה על פי חישובם- מתרחש אירוע קטן שהינו חלק מהמהלך של הגאולה. אצל בלשצאר- נפילת מלכות בבל והקמת מלכות פרס ומדי, זו שעתידה להתיר את שיבת ישראל לארצם. ואצל אחשוורוש מתרחשת באותו היום הריגת ושתי אשר פותחת פתח לכניסתה של אסתר לבית המלך של האימפריה הגדולה בתבל. אם כן, השאלה שמעלה מגילת אסתר היא שאלה על תפיסת העולם ההיררכית, האם ישנם במציאות מדרגות מהותיות של חיים, האם ישנו הבדל בין כלי המקדש לכלים אחרים, האם ישנו הבדל בין עם ישראל לעמים, בין קודש לחול? על פי אחשוורוש- הכול שווה, גם עבד נרצע יכול למלוך. ועל פי התורה? נראה כי מגילת אסתר מסכימה עם אחשוורוש- לא מוזכר בכל המגילה את שמו של הקב"ה, הסיפור הוא לכאורה סיפור לגמרי אנושי, הדמויות הפועלות הם בני אדם בלבד, אין כאן יד אלוקים המכוונת את האנושות כפי שמסופר בשאר ספרי התנ"ך. נוסף לכך, אחת ממצוות פורים הוא המשתה, וחז"ל אומרים על השיכור כי כל העולם דומה לו כמישור. לכאורה שכרות איננה ראויה כי השיכור שוכח את מדרגות החיים, מטשטש בין טוב לרע ובכך יכול להגיע לעשיית כל רע. אם כך מדוע זו אחת ממצוות החג? נראה כי פורים בא לקשר אותנו אל תפיסת העולם של אחשוורוש! יום אחד בשנה אנחנו מתבוננים על המציאות מתוך משקפיים של 'השווה ומשווה קטן וגדול' (קטע מתפילות ראש השנה המדבר על הקב"ה המשווה בין כל הבריות). מהי עומק התפיסה האחשוורושית? האמירה כי יש מדרגות לחיים, הבדלים, היררכיה - מייצרת כבוד, ערך ומשמעות. יש טוב ורע, יש אור וחושך, יש עליון ותחתון. מבט זה דוחף את האדם לבחור להתעלות ולא לרדת. אך החיסרון בתפיסה זו הוא כי האדם יכול להתפתות אל מבט על המציאות שלו בה הוא לא יכול להשתנות, הוא שייך למדרגת חיים מסויימת ולכן מדרגות חיים גבוהות וטובות יותר אינן שייכות אליו. הוא נולד לקאסטה מסוימת (מדרגה חברתית בהודו) ויחיה בה כל ימיו. בכך הוא מוריד את האחריות האישית שלו להתעלות וליציאה ממסגרות החיים אליהם הוא נולד או התגלגל בימי חייו. השעבוד התודעתי הזה שזור לרוב בתפיסת העולם המערבית, פרויד למשל פיתח בנו הכרה האומרת כי הילדות משפיעה השפעה עצומה על הבגרות, ובעצם משעבדת את הבוגר אל אותם חוויות ילדות קריטיות. לעומת זאת, הסכנה באדם המורד האומר כי בכוחו יכול הוא לשנות הכול ואין מדרגות חיים שכובלות אותו, הינה בגאווה שיכולה להתפתח עקב כך, שדווקא היא תביא את האדם לחפץ שליטה שייצא מכלל שליטה. זהו הרצון לעוצמה של ניטשה שהתגלגל לאחר מכן אל מוחו של היטלר, והשאר ידוע. נראה כי יום אחד בשנה אנחנו מכריזים כי הכול, אבל הכול, איננו תלוי אלא בנו, ובכוחנו לשנות את גורלנו, ובכוחנו לבחור בחירה מוחלטת כיצד לחיות. ישנו קטע מליקוטי מהור"ן בו שואל ר' נתן את ר' נחמן- 'כיצד הוא הבחירה?' ר' נחמן עונה לו 'שהבחירה היא ביד האדם בפשטות, אם רוצה עושה ואם אינו רוצה אינו עושה'. זוהי אמירה מטלטלת ועוצמתית המעניקה לאדם כוח עצום לפעול בעולם. הרמ"א כתב פירוש על מגילת אסתר בשם 'מחיר יין'. הוא מבאר את כל המגילה כמשל, וכדבריו בהקדמה לספר: 'שהוא רומז על כלל ימי האדם עד יום מותו...". הוא מבאר שם את עניין "המולך מעצמו", ואומר 'כי באמת אדם יכול למלוך מעצמו וה בחירה תלויה בו להיות כאחד ממלאכי עליון...'. זהו האור שמתגלה מתוך החושך של אחשוורוש, תודעה שמפרקת את ההיררכיה, את המוסכמות החברתיות, אך בשונה מאחשוורוש שלקח את זה לכיוון של הוללות ותאוות, מרדכי ואסתר לוקחים זאת לכיוון של בחירה חופשית של האדם לאן יכוון את חייו ללא שיעבוד להכרחי החיים, במובן מסוים גם ללא שיעבוד לאלוקים, או יותר נכון, ללא שיעבוד לתפיסת העולם הילדותית שלנו אודות מהות האלוקות ופעולתה בעולם.
By yochai.zxc March 14, 2019
בפרק א' במגילת אסתר, בתיאור של סעודת אחשוורוש, מובא כי היו שם" חור כרפס ותכלת", וחז"ל מבארים שכרפס היינו כרי פסי, כרים של פסים. וכמובן שכרפס הינו הירק שאנו אוכלים בליל הסדר, ביציאתנו ממצרים שנה בשנה. פסוק זה קושר אותנו אל אירוע דומיננטי ומשמעותי מאוד בהיסטוריה של עם ישראל. גלות מצרים ויציאת מצרים הינם אירועים המהווים בזיכרון הקולקטיבי שלנו את האפשרות להיות בתחתית המדרגה, כמו גם את האפשרות לצמוח ולצאת ממנה, בזכות אהבתו של הקב"ה. הקריאה של ההיסטוריה על פי עם ישראל הינה כי ישנה השגחה, והסבל האנושי איננו אלא תוצאה של חטא, של איבוד המוסר, איבוד צלם אלוקים שבאדם. האדם משפיע על ההוויה ומעשיו משפיעים על השתלשלות ההיסטוריה. מהו המעשה שגרם לעם ישראל לרדת למצרים ולהתחיל את הגלות הראשונה שלנו, גלות שתישאר לנצח סמל לכל העולם, סמל של שיעבוד ושל יציאה לחירות? האירוע שמתחיל את הירידה למצרים הינו מכירת יוסף. אירוע שהגורם לו הינו העדפת יעקב את יוסף- "ועשה לו כתונת פסים". והינה מילת 'פסים' מוזכרת לנו גם כאן, כבמשתה אחשוורוש- כרפס, כרי פסי. כרים העשויים מפסים. ישנם כאן שלושה אירועים המקושרים זה לזה על ידי המילה כרפס- מכירת יוסף, ליל הסדר ויציאת מצרים, וסיפור מגילת אסתר. מכירת יוסף היא חזרה על אותו חטא נושן של האחים הראשונים בהיסטוריה- קין והבל. ישנם שני שורשים לרוע העולמי וממילא לסבל העולמי. אחד מהם: המרידה בקב"ה ובציוויו- חטא עץ הדעת. והשני: השנאה האנושית זה לזה. בחטא עץ הדעת האדם איננו מסוגל לעמוד מול הגודל האלוקי האומר לו כי הוא מסוגל לחיות לעולם, לחיות חיים שאין בהם מוות, שאין בהם טוב ורע, שיש בהם חיות אדירה שאין לה קץ. אך האדם גם יכול לבחור, לבחור בדעת טוב ורע, לבחור בעיסוק ברע, במשיכה אליו, וממילא בירידה ממדרגת החיים אל מדרגת המתח שבין הטוב והרע, אותו מתח שאנו חווים יום יום על בשרנו ובנפשנו. בחטא קין והבל מתגלה כבר הפער שנוצר בין האדם והחיים וממילא בין אדם לחברו, לאחיו. זהו החטא המופיע שוב בתחילת ההיסטוריה של עם ישראל והוא הגורם לירידה למצרים. סיפור מגילת אסתר מזכיר לנו את אותה ירידה למצרים. בסיפור ההיסטורי- חלק מעם ישראל מתחיל לעלות לארץ ישראל ולנסות לקומם הריסותיה. אבל רובו של העם איננו יורד. הוא נשאר בבבל ויתרה מכך- נהנה מסעודתו של אחשוורוש בה הוצאו כלי המקדש. בהנאה זו הוא מספר לנו על הפער שנוצר בינו לבין בית המקדש, ובהישארות בגלות הוא מספר לנו על הפער שנוצר בינו לבין ארץ ישראל. הפירוד בין אדם לאדם מתגלה הן בניתוק בין חלקי העם, העולים ארצה והנשארים בגלות (וכמו שקורה לנו שוב בגאולה השלישית בימינו), והן בניתוק בין העם לארצו ומקדשו, למקור חייו. אך אותה ירידה למצרים ואותה גזירה על השמדת עם ישראל בימי אחשוורוש והמן- שנגרמה עקב אותו כרפס, הינה גם מסוגלת לצאת מהגלות על ידי אותו כרפס בעצמו. הכרפס של כתונת הפסים הוא הגורם למכירת יוסף, אך הוא גם מספר לנו על הבחירה, הבחירה של יעקב ביוסף כמנהיג, כמוביל מהפכה בעם. גם הכרפס שבסעודת אחשוורוש מזכיר לנו את עניין החשיבות וההתעלות של המלך מעל העם (ר' משה חלאיו מבאר כי פסים=משי. השם 'משי' עניינו משוי, מוגבה ומתעלה מהעולם הזה. יש בו דבר ייחודי. כבמשה רבינו, כביוסף). לכן אותו כרפס מופיע בסעודת ליל הסדר, ליל החירות העליונה. הבחירה הינו מושג יסוד בתורה. המושג הזה אומר שאין העולם מישור חלק ונטול רוממות ושפל. לאחר החטא העולם הינו מורכב ומרובד, ויש בו סדר מדרגות- דומם,צומח,חי,מדבר. ומעל למדבר- ישראל, עם הנבואה. אותה רוממות יש בה שני פנים- פן אחד הוא המסוגל להביאנו לנתק בין אדם לאדם, לשנאה, להתגאות זה על זה ולמלחמה. הפן השני הוא המסוגל לסייע לאדם לשאת עיניו אל מה שמעבר לו, לשאוף תמיד אל דבר גבוה יותר, עמוק יותר, טוב יותר. הוא המסייע לו לחלום. גאולת מצרים מתרחשת כשעם ישראל נזכר ברוממותו באמצעות הרוממות האלוקית המתגלית ב 10 המכות ובקריעת ים סוף. ההצלה מגזירת המוות של המן ואחשוורוש מתרחשת כשעם ישראל, בזכותו של מרדכי, נזכר במעלתו וייחודו וקורא תיגר, נלחם על קיומו. היכולת לבחור בפן המתוקן של הכרפס, בפן הרוממות והבחירה שאינה לשם גאווה אלא לשם עלייה שמתוכה יש רצון לתקן את הכל ולהיטיב לכל- תלויה בנו, בנו בלבד. שנזכה לבחור בטוב, ברוממות.
By yochai.zxc March 13, 2019
אחשוורוש מקיים משתה לאחר שרואה כי עם ישראל לא נגאל ולא חזר לארצו והקים בית מקדשו. הוא מוציא את כלי בית המקדש ואוכל איתם ומזמין גם את היהודים לאכול עימו במשתה ומושיב אותם ללא חלוקה בין גדול לקטן. רבי אברהם בן הגר"א מבאר שכל רצונו היה לבטל ערכי הכבוד. כולם שווים. גם כלי המקדש שווים לכלים של סעודת המשתה. אחשוורוש בעצמו היה עבד ותפס את המלכות בחוזקה, ובכך כל מגמתו הייתה לסתור את עניין הכבוד, התחושה שיש משהו נעלה יותר. הוא מבטל את המעמד של משפחת המלוכה ומציב בכיסא המלך- עבד. יתרה מזאת- הוא מנסה לבטל את הלאומיות, שהרי הינו מולך על פרס ומדי יחדיו. וכפי שכותב ר' משה חלאיו שזוהי "יקר תפארת גדולתו" שמלך על מדי ופרס בעוד שלפניו היו אלו שתי מלכויות נפרדות. כחלק מתפיסת עולם זו, מנסה אחשוורוש לבטל את הייחודיות של עם ישראל ש "את דתי המלך אינם עושין" ואת דתם היהודית עושים. וממשיך לבאר ר' משה חלאיו "וכלים מכלים שונים" - שסבר אחשוורוש שאין ליהודים דת מיוחדת כי מנהגיהם מלוקטים ומקובצים מכל עם (כפי שחלק מההיסטוריונים אומרים היום, שעם ישראל ליקט את מנהגיו ותורותיו מעמי כנען). וחשב זה מכיוון שרוב שכלי המקדש עשאם בצלאל בידיעת כל אומנויות שבעולם. והוא סבר כי זו הוכחה לכך שהדת הזו אינה אלא מלקטת משאר העמים ואינה אלא חיקוי, שהרי לא ייתכן דת שיש בה מהכול והינה דת עצמית. אחשוורוש התקשה להבין כי אמונתנו שייכת לכל כוחות החיים כולם, וכוחות אלו אינם קיימים אלא עבורה, והיא אינה קיימת אלא כדי להעלותם. שאין מטרתה הסתגרות בתוך הצרכים הפנימיים של העם שלה, אלא מטרתה אור לעולם כולו, בשונה מע"ז שעסוקה בהצלת עובדיה בלבד. וזה מה שאחשוורוש התקשה להבין.
By yochai.zxc March 11, 2019
המן נתלה ב טז' ניסן לאחר 3 ימים של צום. 3 ימים מאז שהפיל פור ביג' ניסן. טז' ניסן זה גם היום בו נפסק המן לרדת מהשמיים ובו התחילו לאכול מאדמת ארץ ישראל לאחר הקרבת העומר בו ביום. בזמן בית שני הייתה מחלוקת בין הפרושים לבייתוסין מתי זמן הקרבת העומר. הבייתוסין טענו שממחרת השבת כי אין עומר דוחה שבת. כמו כן הייתה מחלוקת בין הפרושים לצדוקים. לדעת הצדוקים קורבן תמיד יחיד יכול לנדבו משלו, מכיוון שלא האמינו במהות הכלל הישראלי אלא חשבו שהמדינה והדת משרתות את היחיד, ולכן גם פרשו מהפרושים כי חשבו הם שלדעת הפרושים אין שכר לצדיקים בעולם הבא (הפרושים פשוט לא ראו בזה עיקר חשוב באמונתם) והצדוקים רצו שיהיה שכר לעולם הבא לצדיקים. כל העמים הקימו את מדינתם כצורך של יחידים להתאסף וליצור מעין חברת ביטוח ליחידים. בעם ישראל זה אינו כך, "ואם החרש תחרישי בעת הזאת רווח והצלה יעמוד ליהודים ממקום אחר". ההצלה היא הצלה כללית, של העם כולו, והיחיד רואה את עצמו בהקשר רחב יותר מאשר האגו הפרטי שלו. אסתר אכן מתנערת מחולשתה והיא והעם צמים בפסח! ה-חג (בה' הידיעה) של עם ישראל!! כיצד? מכיוון שפסח איננו חג דתי אלא חג לאומי, ו"אם אין ישראל פסח למה?". כך גם במחלוקת מול הבייתוסים. בכל העמים עבודת האדמה הינה רק גורם חקלאי כלכלי פשוט, אך בעם ישראל היא קודש קודשים. ארץ ישראל הינה בעלת טבע מוסרי. לכן לדעת הפרושים, המבינים הם את הערך העצמי של האומה ופגישתה עם התורה האלוקית ויצירתה- מבינים הם גם שקורבן העומר שעניינו התחלת האכילה מאדמת ארץ ישראל- דוחה את השבת. הבייתוסים לעומתם, הבוחנים את ערכי הקודש רק דרך הפרמטר של חווית הקודש של הפרט, לא מסוגלים להבין את ערך הקודש שיש בכלל, ק"ו את ערך הקודש שיש באדמה של הכלל, וק"ו את הערך של קורבן העומר המוקרב משעורים שהם מאכל בהמה. עם ישראל בשושן בזמנו של אחשוורוש- נהנו מסעודתו. הם היו יראי שמיים אך ללא הכרת חשיבות האומה, ארצה ובית מקדשה. הפרושים דרשו שממחרת השבת הכוונה ממחרת יו"ט ראשון של פסח. מבחינתם- הזמן המתגלה בהיסטוריה הינו כזמן האלוקי. ולכן הזמן של חגי ישראל הינו במעלה חשובה כזמן האלוקי- השבת (העומדת ממעל לזמן ההיסטורי ולמאורעותיו). קביעת הזמנים של העם הינה כמו קביעת הזמנים האלוקית של שבת בראשית. ופסח שהוא זמן יצירת האומה, הוא בעצמו שבת! לכן התשובה שעם ישראל עושה בזמן מרדכי ואסתר הינה בתאריכים אלו, הזמן של יצירת האומה. ומפלת המן מתרחשת גם היא ב- טז' בניסן. בימים בוערים אלו- עם ישראל מברר לעצמו שקדושת היהדות הינה בקדושת הארץ והלאום ולא רק בקדושת היחידים. התשובה הינה תשובה פתאומית, תוך 3 ימים, כפי מהות חודש ניסן (יצאנו ממצרים בחיפזון). לאחר מכן ישנם עוד 70 יום עד שיוצאים האגרות השניות, 70 יום המביאים אותנו אל חודש סיוון בו קיבלנו התורה, כי עד אז עם ישראל מברר שלתשובה הפתאומית יש יסודות עמוקים בקדושת התורה שבעם ולא רק כברק רגשי שמגיע וחולף. 70 הימים הם כנגד 70 שנות הגלות. התשובה באה לתקן את כישלונם הפנימי של היהודים ב 70 שנות הגלות הזו, בשכחם את קדושת ארץ ישראל ואת קדושת הכלל. החתם סופר אומר שמרדכי חשב שעם ישראל בזכות מלחמה זו שפורצת ב יג' באדר - יעלו כחומה לישראל, וזו תהיה זמן אתחלתא דגאולה. לצערנו עם ישראל נאחז בגלות, ורק מעטים עלו לארץ. גאולת אסתר ומרדכי לא הייתה שלמה, ולכן איננו אומרים הלל בפורים. אך זהו יום בו אנחנו יכולים ללמוד את הלימוד שעם ישראל החל בו בימי פורים- את הערך העצמי שלנו כאומה ואת הערך העצמי של הארץ הזאת כאדמת קודש. גאולת הפרט היא חלק ממרחב גדול יותר, מתהליכים היסטוריים עמוקים יותר- הכוללים פרטים, לאומים ואף את הטבע עצמו!
בחזרה למעלה

חנוכה


ראש השנה


יום כיפור


טו' בשבט


יום העצמאות

By yochai.zxc May 13, 2024
יום העצמאות תשפד
By yochai.zxc December 30, 2019
מהו העומר, מתי היו מקריבים אותו, מדוע יש צורך לספור ימים ושבועות מהעומר עד חג העצרת, חג השבועות. ומדוע בכלל הוא נקרא בשם המוזר הזה, שלכאורה אינו מלמד אותנו על מהותו אלא רק על כך שהוא מתקיים לאחר שבעה שבועות מזמן הקרבת העומר. נראה שאין לו שום מהות עצמית אלא כולו מקושר עם ספירת העומר. מדוע? העומר הייתה מנחה שהקריבו בני ישראל ביום כניסתם לארץ. לאחר פטירת משה רבנו עומד יהושוע וחוגג עם העם את חג הפסח, חג שלא נחגג מאז השנה השנית ליציאת מצרים. מדוע חג זה לא התקיים מאז ועד הכניסה לארץ? נראה שעקב הנהגת ה' את ישראל במדבר- לא היה צורך לעם ישראל לזכור את יציאת מצרים. היא הייתה מוחשית וזיכרונה פסע עימם יום יום במדבר. אך רגע לפני הכניסה לארץ, רגע לפני הצלילה אל חיים מדיניים נורמטיביים, בהם הנהגת ה' הופכת להיות נסתרת יותר, בהם ישנה אפשרות לצלול אל תוך החיים החומריים והפוליטיים שיש בקיום מדינה, ובפרט שרגע לפני הכניסה מתו כל הדור אשר היה בזמן יציאת מצרים- יש צורך להיזכר בהיסטוריה, ברגע היווצרותו של העם הזה, ביציאת מצרים. מיד אחרי הכניסה לארץ עם ישראל מניף את מנחת העומר, בטקס ציוני נלהב בו כל העם מביט בכהן הקוצר את השיבולים מהשדה ומניפם מעלה, תוך אמירה כי מרגע זה ייפסק המן ונתחיל לאכול לחם מתבואת הארץ, תוך עמלנו להוציאו מהאדמה. זהו רגע המעבר מהנהגה ניסית שהתרחשה במדבר, להנהגה טבעית המתרחשת בארץ ישראל. כת הבייתוסין בימי התנאים טענו, כנגד הפרושים, חכמי ישראל- כי זמן ספירת העומר מתחיל מיד אחרי שבת חול המועד פסח. בפשט הם נראים ממש צודקים, הרי כתוב "וספרתם לכם ממחרת השבת...". אך חז"ל, הפרושים, קבעו כי "ממחרת השבת" הכוונה- ממחרת יום טוב ראשון של פסח. מהי עומק המחלוקת ביניהם? נראה כי המחלוקת היא- בין מה למה מהלך ספירת העומר מותח חוט מקשר. הבייתוסין טענו כי החיבור הוא בין שבת לבין שבועות, זמן מתן תורה. לעומתם הפרושים טענו כי החיבור הינו בין חג הפסח, יום צאתנו ממצרים, לבין חג השבועות. מדוע? חז"ל אומרים על השבת כי הינה יום שהוא "קביעא וקיימא", קרי- קיים מאז ומעולם, והקב"ה הוא זה המקיימה וקובע זמנה. זאת לעומת מועדי ישראל ש "ישראל דקדישנהו לזמנים", קרי- ישראל הם המקדשים את המועדים וקובעים מתי הם יופיעו ברצף הזמן של השנה, על פי הזמן בו הם מקדשים את זמן מולד הלבנה, ראש חודש, ובפרט ראש חודש ניסן ("החודש הזה לכם ראש חודשים..."). חג הפסח הינו החג הישראלי, הלאומי. עם ישראל הוא הקובע זמנו בכל שנה ושנה, והוא היום בו נהיינו לעם! הפרושים באים ואומרים כי החוט המקשר צריך לחבר בין אותו יום לאומי לבין חג השבועות, היום של התורה, של האמונה, של הדת. החיבור בין לאום לדת איננו מלאכותי אצל עם ישראל, הוא הכרח אונטולוגי של כל תפיסת האמונה בעם הזה. בשונה משאר אמונות העולם בהם הדת היא אכן דת- אוסף חוקים הבאים מאלוק כלשהוא, ואין לדת זו שום קשר אל לאום מסוים, אצל עם ישראל הדת מקושרת בכל אופייה אל ההיסטוריה של האנושות ובפרט של העם הזה. היהדות איננה דת אלא אוסף של תודעה ומעשים של משפחה, של שבט היסטורי המעביר מדור לדור את תבנית מהלכו ההיסטורי, עושר מחשבתו ועומק מעשיו. לכן גם חג השבועות נקרא כך. אין לו קיום עצמי אלא כולו מחובר אל זמן יציאתנו ממצרים אשר ממנו אנו סופרים 49 יום וביום ה 50 אנו מקבלים את התורה, תורה המקושרת באופן אימננטי לזמן ההיסטורי. לעומת הפרושים, באו הבייתוסים וטענו כי החוט המקשר אמור לחבר בין השבת לבין חג השבועות, ולא בין חג הפסח לחג השבועות. כפי שאמרנו- השבת הינה יצירה אלוקית המנותקת ומורמת מההיסטוריה האנושית. היא נוצרה טרום תחילת המהלך ההיסטורי של העולם. היא מופיעה בבריאת העולם, זמן שהוא מעל הזמן, זמן שהוא מהות ונשמת הזמן, זמן אלוקי. החיבור בין השבת לבין חג השבועות מייצר תודעה כי התורה הינה דבר שהוא מעל הזמן, מעל ההיסטוריה האנושית, ואין קשר בינה לבין הלאומיות, בינה לבין האירוע ההיסטורי של יציאת עם עבדים ממצרים, אימפריית אותה תקופה. בכך ניסו הפרושים לייצר בעם ישראל תודעה דתית, לייצר הדתה, כפי ששאר הדתות תופסות את האמונה באלוקים. אמונה המנותקת מחיי העולם, מחיי עם, מחיי היסטוריה אנושית, שבטית ומשפחתית. לכן הנצרות קראה בקול גדול אל אלוקי השמיים, ושכחה את אלוקי הארץ. (ישנו קשר עמוק בין זה לבין הסיפור של 'השומרוני הטוב', המופיע בברית החדשה. אך על זה אולי אכתוב בפעם אחרת). איפה זה שם אותי? איפה זה שם אותנו? נראה לי כי גם היום אנחנו פוגשים תהליכים פנימיים אלו בתוכנו. השיבה של עם ישראל לארצו מגלות ושואת אירופה, ומשאר המדינות- הצליחה להתרחש לא מעט, בזכות החילון שהופיע בעם. חילון שלפחות בחלקו נוצר תוך שכחה של ההיסטוריה שלנו. בן גוריון אמר פעם: "מי שרוצה לעשות היסטוריה צריך לשכוח את ההיסטוריה". גישה מאוד סוציאליסטית, בחינת "עולם ישן עדי יסוד נחריבה" של ההמנון הקומוניסטי. הגישה הזו, השונה מהאירוע של חגיגת פסח בערבות יריחו רגע לפני הכניסה לארץ, ומטקס הקרבת העומר מיד לאחר הכניסה הזו- יצרה מדינה המנותקת במידה מסויימת מההיסטוריה שלה. כמדומני שזה מה שגרם אט אט, עקב משברים לאומיים ודילמות מוסריות- לצמיחתה של הפוסט ציונות, הבועטת לא רק בהיסטוריה ובאמונה של העם, אלא גם בציונות עצמה שהאמינה בכל ליבה בערך שיבת עם ישראל לארצו וכינון 'ביתו הלאומי'. כמדומני גם שזה מה שגרם לתהליך מקביל להתרחש בחברה הישראלית- תנועה של שיבה אל מקורות הדת והאמונה, מתוך חוויה של ריקנות, אובדן ערכים וצימאון טבעי אנושי למשמעות. משמעות שלא קיימת בלי יכולת השמיעה, ההקשבה אל ההיסטוריה. כמדומני גם שתהליך זה, שאיננו מנותק מההתרחקות מתחושת השייכות הלאומית- גרם לכך שחלקים נרחבים מאותה תנועת תשובה, הינם שיבה אל מקורות הדת והאמונה באופן אישי אינדבנדואליסטי, ופחות מתוך מבט לאומי וכללי. אולי מתוך מבט זה כדאי שנשאל את עצמנו האם לא הגיע הזמן שנשוב להביט אל ההיסטוריה שלנו, ניזכר ביציאת מצרים ובימי היווצרותנו לעם, ונתבונן בחיבור שבין מאורע היסטורי מהפכני זה לבין מעמד הר סיני וקבלת התורה. אולי מבט זה יעזור לשיח החברתי בישראל- לקבל נופך עמוק יותר, מקושר יותר, משמעותי יותר. אין כאן קריאה להדתה אלא רצון להעמיק את השיח הישראלי בלי צורך בניתוק מהעבר, אלא להיפך- העמקת ההיכרות שלנו עם עצמנו ועם התקופה שלנו- באמצעות היכרות עם חבלי השתייכותנו זה לזה, חבלי משיח. ���.��s

יום ירושלים