
התורה מצווה עלינו להניף את העומר ממחרת השבת. הנפת העומר הינו אירוע בו כהן מאגד שיבולי שעורה מהתבואה החדשה, קוצרם ומניפם. רגע זה הוא המכשיר את התבואה החדשה- לשימוש האדם. חז"ל מבארים ש 'ממחרת השבת' הכוונה מאחרי יו" ט ראשון. הצדוקים מבארים שהכוונה מאחרי שבת בראשית. הרב קוק מביא את עומק כוונת הצדוקים- כדי שלא תדחה הנפת העומר את השבת. המבט הצדוקי קרוב אל המבט הנוצרי. העמידה מול הקב"ה מבטלת את ישות האדם, מבטלת את צביון העוה"ז. לכן הנפת העומר המתירה את התבואה לצרכי האדם- אינה חשובה דיה כדי לבטל שבת.
ניתן לראות מוטיב זה גם בעניין הקטרת הקטורת ביום כיפור בקודש הקדשים. ע"פ חז"ל- ביום כיפור הכהן הגדול מדליק את הקטורת בתוך קודש הקודשים. ע"פ הצדוקים, ההדלקה מתרחשת מחוץ לקודש הקדשים. הכניסה אל קודש הקדשים מבחינתם איננה אפשרית לאדם ללא ענן הקטורת הממסך ומראה את שפלות האדם ואת חוסר יכולתו לעמוד מול אלוקיו ולהיפגש עם הגודל האלוקי במפגש בלתי אמצעי. לעומתם הפרושים ביארו שהכהן הגדול יכול להיכנס לקודש הקודשים גם ללא ענן הקטורת, כי האדם עם כל שפלותו מול בוראו- יש לו שייכות עמוקה עימו, והוא 'פועל עם אל'. רק בתוך קודש הקודשים הוא מעלה העשן ומייצר את הענן המעיד באמת על מיעוט יכולתו לקלוט את הגודל האלוקי במלואו, אך זה נעשה לאחר המפגש הבלתי אמצעי המתרחש מתוך השייכות העמוקה לבורא עולם.
אותו דבר בעניין הנפת העומר, המתיר לאכול מתבואת הארץ. אותה הנפה שיצרה את ההיפוך מהנהגת הקב"ה במדבר, בניסים, במן, החורגים מהטבע- להנהגת הקב"ה את עמו ישראל בארץ הקודש, הנהגה שאיננה זקוקה לחריגה מהקודש על מנת להיות דבקים בקב"ה. לכן חז"ל מבארים שהנפה זו יכולה להתרחש גם בשבת, אותו יום בו אנו חורגים מהטבע, מהעשייה העולמית, האנושית- יום זיכרון למעשה בראשית. הצדוקים לעומתם טענו שהמפגש עם קדושת הטבע איננו יכול לבטל את קדושת השבת, קדושה שמעל הטבע. הטבע העולמי, האנושי, עומד בידיים ריקות מול הבורא. רק החריגה מהטבע, המוות, מלכות השמיים - מאפשרת לנבראים דבקות בו יתברך. לא עובר הרבה זמן עד ישו ותחילת הנצרות שלקחה השקפה זו לקצה וביטלה את מעשה האדם כמסוגל להיות בזה העולם 'שותף עם אל', והפקירה בסופו של דבר את העולם- לתאוות, רשע, כאוס ומוות. כך גם בדברי הצדוקים שאסור להקריב קורבן שלמים, הנאכל לבעלים, ביו"ט, כי איננו בקדושת העולה, העולה רק לגבוה.
המפגש של חז"ל עם הנפת העומר, מאפשר לאותה שבת להיות חלק אימננטי מפעילות העולם. אותו קודש של קדושת השבת מכפיל את עצמו, ואנו מצווים לספור שבעת שבועות, קודש הקדשים, קדושה עליונה המכילה בתוכה הן את מעל הטבע והן את הטבע עצמו, ללא פירוד. עד בואנו ליום העצרת, יום אחד בלבד, יום שכל כולו אחדות נפלאה בין עם ישראל לקב"ה, ללא מצוות מיוחדות מעבר להיראות לפני הקב"ה בבית המקדש וביחד עם הקורבן להניף בו לחם תנופה מחמץ, אותו חמץ הנאסר לנו בימות הפסח ובבית המקדש הוא נאסר כל השנה. בחג השבועות החמץ יכול להיכנס גם אל הקודש. המרחב בו מתרחשת אותה אחדות נפלאה בין הקב"ה לעולם ולישראל בפרט - הינו הר סיני, מתן תורה, הדיבור האלוקי הפונה לאדם, לעם, ומצווה עולם שלם לקחת חלק פעיל במעשה האלוקי ומגמתו- בתוך העולם הזה.
ולכן בחג השבועות, בשונה משאר החגים, לא כתבה התורה את התאריך שלו, מכיוון שכל כולו איננו אלא חלק ממהלך הספירה, הזמן האנושי המוכפל בזמן האלוקי של יום השבת. אך תחילת הספירה ידועה, והיא העוגן לכל קדושת הזמן, העוגן של חג הפסח המזכיר לנו את האלוקות השולטת שליטה גמורה בזה העולם, ומנהיגה אותנו בניסים של יציאת מצרים והליכתנו במדבר עד בואנו אל ארץ נושבת.
מתוך האמון המלא במעשה האדם בעולם- מצווה אותנו התורה, מיד לאחר דיבורה על חג השבועות - על מצוות לקט ופאה, ואומרת לנו שגם אותה הנפת העומר
איננה אלא כדי ללמדנו מוסר, ואף בקוצרנו את העומר להניפו לה'- אנו מחוייבים להשאיר בשדה לקט ופאה לעניים. ורש"י (כג', כב') מביא מתורת כוהנים שכל הנותן לקט שכחה ופאה מעלה עליו הכתוב כאילו בנה בית המקדש והקריב קורבנותיו בתוכו.
קדושת בית המקדש איננה על מנת לחרוג מזה העולם אלא על מנת להחדיר בו את הקודש. לכן חז"ל מבארים לנו שלאחר שנעקרו חלק מהעם מארץ הקודש- מעברים את השנה (במקרה הצורך) על מנת לאפשר לבני הגלויות להגיע לחוג בבית המקדש בשלושת הרגלים. האבן עזרא מפרש שבהיותינו בגלות, המצווה שלא נוכל לעשות דבר אחר טוב ממנה- הינה מצוות העיבור. ובכך ישראל בכל ימי גלותו מטביע בתוכו את חותם החיבור לזה העולם וליכולת להשפיע עליו ואף על הקודש. לא סתם שההלכה הייתה מוקד עניינינו בכל זמן הגלות, מקור אחיזתנו בחיים, מקור ניצחיותינו.
לכן השבת נקראת גם מועד (בפרשתנו כג', ב') שהינה חלק מהזמן העולמי, אך בו זמנית חורגת ממנו- שבת קביעא וקיימה ואיננה תלויה בחישוב הזמן האנושי.
תודה רבה על פנייתך!
הטופס נשלח בהצלחה.
אוופסססס