
האמונה באל אחד מופשט לא יכולה לסבול את ההשתעבדות וההאדרה הנעשית לדבר חלקי, קל וחומר כשהוא מוחשי. לכן התורה מלאת אזהרות בנוגע לעבודה זרה. לכן חטא העגל הינו דבר המפתיע את חז"ל כל כך עד כי רבו הפירושים השונים בנוגע לחטא העגל אך כמעט כולם מבארים שעם ישראל לא חשב לרגע שעגל הזהב הוא זה המעלה אותם ממצרים, אלא שהפסל הזה הינו רק אמצעי לעבודת האל, אמצעי שעם ישראל ביקש לו כאשר חשב כי איבד את משה. עשיית פסל גם כאשר ברור לך שהעומד מאחוריו הוא האל האחד והמופשט- גם היא מסוכנת בהיותה מרוממת מעל כל המציאות איכות מסויימת (השמש, הירח...), המבטאת בצורה המדוייקת ביותר (עבור עובדי עבודה זרה זו) את האלוקות, ובעיקר את הקשר בין האדם לאלוקיו.
לאור זאת עולה קושי עצום. כיצד בקודש הקדשים היה מונומנט מרהיב על ארון הברית- הכרובים.
מהו ההבדל בין כרוב מזהב לעגל מזהב ?
החזקוני מבאר מדוע העגל דווקא הוא זה שיצא מתוך האש אליה נזרק הזהב. הוא מבאר כי הערב רב שהתחיל בחטא, ראה במעמד הר סיני את מרכבתו של הקב"ה, יחד עם עם ישראל. אך הם לא ראו את כולה אלא רק את רגלי מלאכי השרת שנשאו אותה, שעליהם נאמר שרגליהם הם 'כמראה כף רגל עגל' וסברו שאלו פסיעותיו של הקב"ה. הערב רב חיפש כל הזמן משבצת מסויימת דרכה הוא ינתח את מהלך ההיסטוריה של העולם, את הפסיעות שמותיר הזמן בעולם הזה. הם סברו שהפסיעות הללו הם כדמות כף רגל עגל. העגל הינו חיה שאין בה מאום מלבד אכילה, הוצאת צרכים ושינה. גם האוכל שלו איננו דבר שהוא צריך להתאמץ עליו אלא מצוי לו בשפע בעשבי האדמה, כך שאינו צריך לתכנן קדימה, לארוב לטרף וכדומה. לא סתם מוכר לנו הביטוי 'עיני עגל', כאומר- עיניים המביטות בנאיביות, ללא שום רצון ומגמה. לכן גם שמו עגל, מלשון עיגול. כל כולו סגור בתוך הטבע, במעגל החיים הכי פשוט שיש. היכולת לצאת מתוך מעגל החיים הריקני הזה הוא באמצעות הפרייה, הבאת דור חדש לעולם. הפרה מסוגלת לכך ונקראת כך משום פריונה. אך העגל טרם יכול להביא צאצאים לעולם והוא סגור ומסוגר בתוך מגבלות הטבע. כך הייתה גם השקפת הערב רב. הם חוו התגלות שלמעלה מטעם ודעת אך המשיכו להתבונן על המציאות, גם האלוקית, כסגורה בתוך עצמה, כמהלך אין סופי של מעגליות שאין בו חתירה למגמה, לתכלית. שאין בו מעבר...
לעומת העגל, ישנם הכרובים. פני הכרוב הינם פני תינוק, תינוק אנושי. האדם, בשונה מהחיות כולן, ובפרט מהעגל- הינו במהותו חורג מהמעגליות. יש בו רצונות, מחשבות, תכנון של עתיד. גם אצל החיות ישנה יכולת חשיבה קדימה ותכנון, אך מועטת, ואצל הפרה- כמעט ואין. ייחודיותו של האדם הינו ביכולתו להתבונן, לתכנן עתיד, לחלום, לפתח.
יש כאן הבדל מהותי בין עגל מזהב לפנים של אדם מזהב.
הבעיה היא כי האדם, בזכות ייחודיותו והתעלותו על שאר החיות- יכול להגיע בקלות רבה אל גאווה שתסמא את עיניו ותהפוך אותו לכלי חבלה הרסני ביותר. כיצד אם כן מצווה הקב"ה להציב בקודש הקודשים דמות אדם, האם אמונת ישראל סוגדת לאדם ורואה בו את הביטוי הכי עמוק של האלוקות?
האדם שמייצר מכונות מלחמה ומחריב, בדעת או בחוסר דעת, את היקום סביבו- חסר מעט מהשפלות של העגל הלוחך לו עשב להנאתו בלי לרצות יותר מדי, בלי לחשוב יותר מדי. נראה שהקב"ה אכן לא היה מוכן לוותר על אותה איכות של העגל, על אותה מעגליות המאפשרת בעומקה- ענווה. למרכבת הקב"ה, כפי שמתאר יחזקאל הנביא, ישנם 4 חיות הנושאות אותה- השתיים הראשונות הם: פני נשר, מלך העופות. ופני ארי, מלך החיות. השתיים הנוספות הינם פני שור ופני אדם. המעגליות הינה גם חלק מהאלוקות, וחלק משמעותי שכשהוא חסר נוצר אדם המאוהב בעצמו וסוגד לכוחו ועוצמתו- גם, ובעיקר- על חשבון בני אדם אחרים.
אז אם העגל הינו חיה שמהותה לא יכולה להתאים עם מהות הקשר שבין האדם לקב"ה, אך מצד שני יש במעגליות איכות משמעותית וחשובה, עד כדי כך שהיא חלק ממרכבת הקב"ה (פני שור)- כיצד מעגליות זו באה לידי ביטוי בקודש הקודשים?
בקודש הקודשים לא מוצב פסל אדם מזהב, אלא רק פנים. ולא של אדם אחד אלא של שניים. ולא סתם אלא פני אדם המביטות בפני אדם. ההבטה הזו היא המייצרת את המעגליות החסרה כל כך לאדם. פני אדם שמתבוננות בפני אדם שמתבוננות בפני אדם שמתבוננות בפני אדם.... השתקפויות של מפגש.... מעגל של קשר אנושי שאיננו כלה.
בשונה מהמעגליות של העגל אשר אוכל עשב, מוציאו כרעי וחוזר חלילה- מופיעה הייחודיות האנושית הקווית, המביטה אל העתיד, החולמת. אך ייחודיות זו איננה הכוח האנושי המתגלה ביכולת היצירה והפעולה שלו בעולם, יצירה אשר הביאה עימה הרבה תועלת אך גם הרבה מאוד נזק. ייחודיות זו הינה הייחודיות האנושית שביכולת ליצור מפגש, קשר, חיבור. הארת הפנים של אדם אחד לחברו הינה המתנה הייחודית ביותר הקיימת ביקום. הארת הפנים של אכפתיות, דאגה לאחר, נתינה ואהבה- היא זו הנמצאת בקודש הקודשים, מעל ארון הברית, וניצבת ככתר לתורה האלוקית.
ייחודיות זו היא אשר בציווי האלוקי של הקמת המשכן- מתקדשת ומתרוממת ומתגלית כביטוי הכי עמוק של האלוקות ושל קשר האדם עימה.
לערב רב נראו רגלי הקב"ה כרגלי כף רגל עגל, ולא הבינו כי "עיקבותיך לא נודעו" ואין ביד שום בריה להבין במדוייק את המהלך האלוקי בהיסטוריה, את מהות פסיעות הזמן. אך כשהאדם מבין שהעומק של ההיסטוריה האנושית ושל העולם בכלל- טמונה בסוד המפגש והקשר בין אדם לאדם-הוא נותר חופשי ללכת במציאות בה עקבות הקב"ה לא נודעו, אך זה עצמו הוא המאפשר לו לזהות את המעבר הנמצא בזה העולם, לזהות את הסוד האלוקי\אנושי. סוד האהבה, סוד היחד, סוד הנתינה.
תודה רבה על פנייתך!
הטופס נשלח בהצלחה.
אוופסססס