
זמן קצר לאחר כניסת אברהם לארץ ישראל- הוא יורד מצרימה. שם מתרחש הסיפור על שרי אשתו הנלקחת אל פרעה. אולי יש בסיפור זה רמז לעתיד לבוא. בניו של אברהם ירדו גם מצרימה, ושם השכינה הקדושה, כנסת ישראל, המקבילה לשרי- תיפול בידי פרעה. וגם שם יהיו 10 המכות, כפי שקרא בסיפור של אברהם ושרי- "וינגע ה' את פרעה נגעים גדולים ואת ביתו על דבר שרי אשת אברהם". וגם שם, כפי שיצא אברהם ברכוש רב שהובא לו מבית פרעה, כך ייצא עם ישראל ברכוש גדול מבית משעבדיהם.
ההתמודדות של אברהם ושרי עם הסכנה של החמדה שיחמוד פרעה את שרי, הינה על ידי "אמרי נא אחותי את". אחד ההבדלים בין אחות לאישה היא ברמת המחויבות- עם כל היופי שיכול להיות באהבת אחות- איני מחוייב לפרנסה ולהעניק לה כל צורכה. אברהם מנסה להימלט מהאפשרות שפרעה ירצח אותו, על ידי התבוננות על שרי כאחותו ולא כאשתו (שרי הייתה אכן קרובת משפחה שלו, אחייניתו, ולכן המבט עליה כעל קרובת משפחה בקשר דם הינו אחד מהאפשרויות של הגדרת הקשר ביניהם). ובהמשך ההיסטוריה- עם ישראל במצריים חי בחוויה שהוא אחות לקב"ה. כאחות ישנו קשר עמוק אך אין מחוייבות, וכאשר העם חווה את גודל השיעבוד הוא מתייאש מכך שהקב"ה יבוא ויגאל אותו, הוא מתייאש מההבנה שהקב"ה הינו בן הזוג שלנו וממילא "כי לא ייטוש ה' עמו". האמת היא שרק הגברים יתייאשו והחליטו לא להביא יותר ילדים לעולם. אך הנשים המשיכו להאמין ופיתו את בעליהם להיות עימם כדי להמשיך את זרע ישראל. הצד הזכרי פועל עם השכל וההיגיון ואומר שאין סיכוי להיגאל, לעומתו הצד הנקבי מסוגל להביט מעבר לשכל ולהאמין באפשרות של דילוג וניסיות במציאות.
המשפט אותו אומר משה לבני ישראל והוא על פי חז"ל ההוכחה לעם ישראל שאכן הגיע מי שיגאל אותם, הינו "פקוד פקדתי אתכם". פירוש המילה פקידה מתקשרת אל היחסים האינטימיים בין איש לאישה. האמון בגאולה וממילא האפשרות שהיא תופיע, תלויים בהבנה עמוקה שהקשר בינינו לבין הקב"ה הוא קשר של איש ואישה וממילא יש בו מחוייבות עמוקה ובעומק בעומק אין פחד וייאוש וברור לנו ש"אהבתך לא תסור ממנו לעולמים".
המעבר ממבט של קשרי אחות עם זה אשר מנהיג את המציאות הזה, אל מבט של קשרי איש אישה, בני זוג- הוא משמעותי מאוד גם לאדם הפרטי. התקווה שישנה בלב לאפשרות שהעולם באמת יתוקן, שבני אדם יחיו ביושר ומוסריות, שלא יהיה רעב בעולם ולא מלחמות, שהנפש לא תחיה בתסכול מתמיד בין החלום שלה לחיים אמיתיים ומלאי טוב ושפע לבין הקושי שלה לממש את זה ברמה החומרית וברמת היחסים שלי עם עצמי ועם הסובב אותי- הוא קריטי. אדם ללא אמונה באפשרות לקשר, לחיבור, לשייכות- ימות! פשוטו כמשמעו! (מחקר שנעשה בבתי יתומים אחרי מלחמת העולם השנייה, שם לא היה פנאי לאחיות להתייחס בחום וליצור קשר עם התינוקות- אמר כי ללא קשר אנושי תינוקות רבים מתו!).
גם הכופר הגדול ביותר ישנה אמונה בליבו, אמון במשהו שבאמת חשוב עבורו. הספק והפסימיות האקזסנטיאליסטית הינם בעומק בעומק שקריים. האדם מעניק משמעות לדברים- זה גם יכול להיות הכסף שחשוב לו, התאוות, זה שיאהבו אותו ועוד. וממילא, אם האדם חש באופן ספונטאני לגמרי ואפילו לא מודע- את נתינת האמון והמשמעות בדבר מהדברים שבחייו, הדרך מכאן אל האפשרות להרחיב את המשמעות ונתינת האמון על כל מרחבי החיים- לא בהכרח בלתי אפשרית.
אז יש בעומק של העולם זוגיות ואהבה! זה הבסיס לחיינו. הקשר הקרוב, המחוייב, שממלא ועוטף את כל יישותינו, גם במקומות החשוכים שנדמה לנו שאנו לבד בהם, נטושים ואבודים. גם שם השייכות למרחב גדול ממני- קיימת, חיה ובועטת. נותר רק לכוון את התודעה לשם, לתת אמון.
תודה רבה על פנייתך!
הטופס נשלח בהצלחה.
אוופסססס