
ראיתי אתמול מלא פרפרים באוויר. כמה נתונים ששמעתי על כך- הציתו את מחשבותיי. הפרפרים בנדידה כעת. לפרפר יש בערך שניים עד שלושה שבועות לחיות, והמסע שהוא יוצא אליו הוא מסע של אלפי קילומטרים. אז לשם מה הוא יוצא אליו בכלל?! אין לו סיכוי להגיע! אך הפרפר יוצא לדרך כדי שהפרפרים בכללם יגיעו, לאו דווקא שהוא יגיע. הוא יוצא לדרך בעודו יודע שהוא ימות ולא יראה את הארץ המובטחת, אבל צאצאיו בעוד כמה דורות- יגיעו למקום מבטחים. והוא עף. לא מוותר. מוליד בדרך את ילדיו, מת, והמסע ממשיך...
ממחשבות על הפרפר נזרקתי אל מחשבות על עם ישראל. העם הזה שרד מאות ואלפי שנים בארצות זרות תוך שיעבוד פיזי ומנטאלי, אך הוא שרד. האנשים הפרטיים הבינו די טוב שהסיכוי שלהם לחיות במנוחה בארצם- הינה קרובה לאפס. אך הם לא הפסיקו לחלום ולא הפסיקו לעודד את בניהם ובני בניהם לכך. והנה ראו איזה פלא- העם הזה אכן חזר לארצו.
מה עזר לנו לשרוד כל כך הרבה שנים בארץ לא לנו, במסע נודד על פני כל הגלובוס? ולחילופין- מה גרם לאימפריות אדירות לשקוע ולהיעלם בעבר הרחוק?
חושבני שהמיוחד שבעם הזה הינו בתודעה, תודעת הזמן. כל אימפריה שעלתה הייתה מלאת תאווה לשלוט, לבלוס, לבלוע, להתענג- כאן ועכשיו!!! הזמן היה רק עול מכביד. המתנו מעט עד שנהיינו אימפריה- עכשיו זה הזמן לנצלה. "אכול ושתו כי מחר נמות". אך עם ישראל מחזיק כל ימיו את תודעת הזמן בראשו ובמנהגיו. לא סתם הוא כי שני יסודות יש לעם ישראל- תורה שבכתב ותורה שבעל פה. תורה שבכתב הינה הגילוי של הרגע, גילוי עצום, שהעוצמה שיש בלהיות אימפריה היא קצה קרסוליו. תורה שבעל פה הינה- כיצד האור של תורה שבכתב מופיע בתוך המציאות, בתוך הזמן. האמונה באירוע הכביר של מתן תורה, של בורא עולם המדבר אל האדם- השפיעה עלינו כל כך עמוק עד כי לקחנו אותה כאתגר חיים, לא רק לדור הנוכחי אלא עד סוף כל הדורות. כולנו חלק מהמסע הזה, מסע של תודעה, של אמונה, של מוסר. ואנחנו מוסרים את הלפיד מדור לדור, כמו הפרפרים. מוסרים את לפיד התורה. את לפיד החיפוש אחרי האמת והטוב. במובן הזה אנחנו עם ששולט על הזמן, זאת מכיוון שאנחנו מודעים לו באופן תמידי, חיים אותו יום יום. מקדשים אותו. עם ישראל מקדש את ראשי החודשים, וממילא את מועדי ישראל. כל עניין החגים הינו הופעה בתוך הזמן. לא סתם הוא כי חז"ל עסקו רבות בסוד העיבור והמולד של הלבנה. חישובים שלא היו כמותם באותם זמנים ואף לא שנים רבות לאחר מכן- היו כבר בין חכמי ישראל, ועל פי חישובים אלו עם ישראל חי וחגג את מועדיו. זה כוחו וגבורתו וזה מה שהעמידו חי עד היום, ועל כך הוא שייך באמת למימד הנצח.
השבת אנו קוראים את פרשת 'החודש'. פרשה שקוראים אותה כל שבת הסמוכה לראש חודש ניסן. הזמן הוא המצווה הראשונה שעם ישראל מצווה בה כעם: "החודש הזה לכם ראש חודשים, ראשון הוא לכם לחודשי השנה...". זוהי יריית הפתיחה של הקב"ה ביצירת עם שהוא עם נצחי, עם השולט על הזמן. לא סתם הוא כי התורה מובאת לנו בתור סיפור. סיפור של משפחה, סיפור של היסטוריה. היהדות איננה דת, איננה אוסף של חוקים. היא היסטוריה משפחתית, היא אמת המתגלה ברצף הזמן, ברצף הדורות, בשייכות של כל המשפחה זה אל זה, מאברהם אבינו ועד ימינו אנו, ועוד ועוד...
ומכאן אני נזרק במחשבותיי חזרה אל הפרפר- מדוע קוראים לפרפר פרפר? השורש פ.ר נושא בקרבו כמה שורשים שונים: פ.ר.ד | פ.ר.ט | פ.ר.ק | פ.ר.ס | פ.ר.ר | פ.ז.ר | פ.ר.ש | פ.ר.מ | פ.ר.ע | פ.ר.ז |- כל אלו, ואולי ישנם עוד, הינם מילים המדברים על לקיחת השלם והפרדתו לפרטים קטנים, לפירורים. להפריד, להפריט, לפרק, לפרוס, לפורר, לפזר, להפריש, לפרום, לפרוע (לפרוע את השיער- לפזרו), פרזות (עיר ללא חומה, ללא היקף המאחד אותה). כך גם עניין הפריון (שורש פ.ר.י או שורש פ.ר.ה)- יציאת פרטים מדבר אחד, שלם. זה מה שקורה לפרפרים, שאינם עסוקים באגו ההישרדותי האישי שלהם, אלא שייכים במעמקיהם (גם בלי מודעות) לתודעה שהזמן הוא אחד מהופעות ההוויה, אך אין אנו חייבים ליפול תחתיו שבויים. עם ישראל מודע לכך וזה כוחו. היציאה מהדבר האחד אל הפרטים אין בה כדי להוריד מערך הפרטים. להיפך. ההכרה בשייכות הפרטים אל דבר שהוא מעל ומעבר להם- מעניקה לפרטים כולם עומק של שייכות, של חכמה ושל יופי.
שנזכה להיות פרפרים צמאי חופש, צמאי אמת, צמאי טוב, צמאי יופי, מלאי ענווה ושמחה בצמיחת העולם כולו, על כל פרטי פרטיו.
תודה רבה על פנייתך!
הטופס נשלח בהצלחה.
אוופסססס