
בפרשתנו יוסף מתגלה לאחיו ומזמין אותם להביא את יעקב אביהם אל ארץ מצריים שם הוא יכלכל אותם בביטחה עד כלות ימי הרעב. בהליכתם לארץ כנען נותן יוסף לאחיו עגלות שעליהם ישב יעקב ובני ביתו בדרכם למצרים. את העגלות הללו נותן יוסף לאחיו בהוראת פרעה. כמו כן יוסף כן נותן להם תבואה, צידה לדרך, וגם זה על פי הוראת פרעה אשר אומר להם (מה',יז') "טענו את בעירכם ולכו באו ארצה כנען" ומבאר רש"י שבעירכם זו תבואה.
מדוע נצרך יוסף להוראת פרעה בעניין. הרשב"ם מבאר שהיה חוק במצרים שאין אדם יכול להוציא עגלה מארץ מצרים אלא בהוראת פרעה. אך יעקב רואה את העגלות "אשר שלח יוסף" ולא אשר שלח פרעה. מהו אם כן ההבדל בין עגלות פרעה לעגלות יוסף?
כאשר העגלות מגיעות ליעקב, הוא מבין את הרמיזה של יוסף ומקשר בין העגלות למשא, לבין עגלה הוולד של הפרה. הקישור הזה מבהיר לו שאכן מדובר ביוסף בנו השולח לו את העגלות הללו, מכיוון שלפני שיוסף נפרד מיעקב הם למדו ביחד פרשת עגלה ערופה. הפרות הופיעו כבר בפרשה הקודמת, פרשת מקץ, בחלומו של פרעה. הפרות הללו עלו מהיאור, מקור הכוח הכלכלי של מצרים אשר נהפך על ידם לעבודה זרה. מהיאור עלו שבע פרות יפות מראה ובריאות בשר, סמל לכוחה של מצרים. (אחד מאליליה הרבים של מצרים הייתה חתחור, אשר לעיתים הייתה מצויירת בדמות אישה יפה עם קרני פרה ולעיתים כפרה מעוטרת בשמש. חתחור הייתה אלת האהבה והפריון). אך מיד אחריהם עולות מן היאור שבע פרות אחרות, רעות מראה ודקות בשר ואוכלות את הפרות הטובות והבריאות. הפריון של הפרה נבלע ומתכלה.
פרעה מצווה לשלוח ליעקב עגלות ומרמז לו על כוחה של מצרים, הן בכוח הלחימה שלה והן (ברמיזה) בכוח הפריון הכלכלי.
הן יציאת עגלות למשא ממצרים והן יציאת פרה ממצרים אסורות ללא תנאי נוסף. יציאת עגלות למשא נזקקת לאישורו של פרעה מכיוון שהעגלות הינם כוח מלחמתי, ויציאת פרה ממצרים מותרת רק לאחר שנטלו את הרחם שלה (מובא בגמרא ומביא זאת הרשב"ם בפרשתנו), וזאת מכיוון שפרה עם רחמה היוצאת ממצרים מעניקה את הפריון ואת סמליותו לעם אחר כפי שראה בחלומו. פרעה מרמז בכך ליעקב על כוח הלחימה וכוח הכלכלה של מצרים, ואומר לו שהמצריים נמנעים מכך שכוחות אלו יגיעו לאומות אחרות.
כאשר יעקב רואה את העגלות אשר שלח לו יוסף הוא רואה משהו אחר מאשר פרעה. כפי שאמרנו, העגלות מעלות לו אסוציאציה של עגלה של הפרה, והוא (בשונה מפרעה הרואה בפרה את סמל הפריון הכלכלי ומונע עקב כך מהפרות לצאת ממצרים) רואה את הפרות העבריות שפרות ורבות אך פריונם איננו העוצמה הכלכלית אלא הפריון המתגלה מכוחה של מצוות עגלה ערופה. בזכות העגלות השתכנע יעקב שאכן מדובר ביוסף בנו, כי הבין שיוסף מרמז לו בכך על הדבר האחרון שלימד יעקב את יוסף טרם פרידתם בעניין עגלה ערופה. החזקוני מבאר שם שיעקב למד עימו פרשת עגלה ערופה כשליווהו ביציאתו לדרך "לראות את שלום אחיו". יוסף מנסה לשכנע את אביו לחזור הביתה אך אז אומר לו יעקב: גדולה לוויה שבעניינה מחויבים חכמי העיר הסמוכה לגופה שנמצאה מוטלת בשדה, לומר- "ידינו לא שפכו את הדם" שלא פטרנוהו בלא מזון ובלא לוויה. בכך מתגלה לנו המבט העברי על הפריון.
הפריון העברי אינו פריון של כלכלה אשר יכולה להיבלע על ידי פרות רעות מראה ודקות בשר, פריון שיש לשמור מכל משמר שלא ייקחו אותו עמים אחרים, אלא פריון של אחריות וערבות הדדית. ה"פרה העברייה" שמתגלה לנו במצוות עגלה ערופה מסמלת את האחריות העמוקה שלוקחים חכמי העיר הסמוכה אל גופת הנפטר- על האירוע החמור הזה. אף על פי שלא הם אלו אשר הרגו את אותו האיש- מכיוון שגופתו נמצאה סמוך לעירם הם מחויבים לבוא למקום מציאת הגופה ולומר "ידינו לא שפכו את הדם הזה", כאומרים: 'טעינו וחטאנו על אשר לא ליווינו את האדם הזה ביציאתו מעירנו'. בכך מתגלה הערבות ההדדית של עם ישראל. זהו הפריון העברי אשר מתגלה בעיקר בערבות ההדדית שישנה בין הדורות, בין הפרה לוולדה העגל. כך אכן מבארים חז"ל את הקשר בין הפרה לעגלה בסוגיית פרה אדומה אשר באה כדי לכפר על טומאת המת. העגל בנה של הפרה הפיל את עם ישראל ממרום מדרגתו לאחר מעמד הר סיני- אל עבודה זרה של חטא העגל. וחז"ל אומרים שתבוא האם ותקנח צואת בנה, תבוא הפרה האדומה ותכפר על חטא העגל אשר גרם מיתה בעולם (במעמד הר סיני פסקה זוהמת הנחש הקדמוני והמוות התבטל מהמציאות). בכך מתגלה האחריות של האם על בנה, האחריות של הדורות זה על זה. זהו הפריון ואלו הפרות אשר יעקב רואה כאשר העגלות מגיעות לפתח ביתו בארץ כנען.
תודה רבה על פנייתך!
הטופס נשלח בהצלחה.
אוופסססס