Blog Post

פרשת בהעלותך- דרכים שונות להתמודדות עם הפער העצום שבין הרוח לחומר

yochai.zxc • June 16, 2020

מדרגת משה, זקני ישראל והעם בהתמודדות עם הפער שבין הרוח לחומר

בפרשתנו עם ישראל מתאווה לאכול בשר, ובעקבות כך פונה משה לקב"ה ואומר לו: "לא אוכל אנכי לבדי לשאת את כל העם הזה כי כבד ממני". כפתרון למצוקה של משה הקב"ה אומר לו "אספה לי 70 איש מזקני ישראל אשר ידעת כי הם זקני העם ושוטריו". יש להבין מדוע דווקא בחטא המתאווים משה מרים ידיים ואומר שגדול עליו לשאת את העם הזה.
בשביל זה ננסה להתבונן יותר מלמעלה על הפרשה. עם ישראל יוצא לדרך אל המדבר הגדול, נפרד מהר סיני שם קיבל את התורה, בנה את המשכן ולמד את כל הלכותיו. כמעט שנה שלמה הם עסוקים רק בקודש, וכעת הם יוצאים לדרך אל ארץ ישראל. הרמב"ן מביא את דברי הירושלמי כי עזיבתם את הר סיני הייתה 'כתינוק הבורח מבית ספרו', וזאת מוכח מכיוון שכתוב "ויסעו מהר ה'" ולא מהר האלוקים כפי שהוא מכונה תמיד, ולכך פירוש "ויסעו מהר ה'" הכוונה שבמחשבתם נסעו משם מפני שהוא הר ה' (ע"פ רבינו בחיי). הר האלוקים מכוון על אלוק שבתוך הטבע, ואילו הר יקוק מכוון על אלוק שמעל הטבע, וממנו הם רצו לברוח כי הוא מתאגר ודורש לחיות חיים שהם מעל הטבע. 
אם כך- עם ישראל בורח מהעול של התורה, ולכן מיד לאחר מכן הם מתאוננים, ואומר האלשיך הקדוש כי חטא המתאוננים היה שהיו מבקשים לפרוש מהקב"ה ולכן עשו כל המצוות בעצלות כמראים שהם קצים בעבודתו יתברך. וממשיך לבאר האלשיך הקדוש כי הם חשו שהתורה היא אש דת רוחנית, והם גופם חומרי ועכור וכיצד שני אלו יתקיימו בכפיפה אחת, ולכן בחרו בחומר ומאסו בתורה, אך הם לא ידעו כי אש התורה מסוגלת לזכך את חומר הגוף. ולכך עונשם היה "ותבער בם אש ה'", 'כי אמר הוא יתברך אתם געלתם מהדבק בתורה שהיא אש ה', ולכן אש ה' תאכלכם' (האלשיך).
על פי זה, החטא המתרחש לאחר מכן, חטא המתאווים, בו עם ישראל מבקש בשר למרות שהם מקבלים מן כל יום, העשיר בטעמים ובריא, הינו המשך של אותו עניין- סלידה מעולם הרוח ובחירה בחומר (על פי 'בית גנזי', הבשר שהם ביקשו היה בשר שלא מופיע בדרך נס, זו גם הסיבה שמשה תוהה אל ה' כיצד הוא יביא להם בשר. ולכאורה- הקב"ה לא מסוגל לעשות נס כמו במן? אלא שמשה יודע שהם מבקשים בשר שיופיע בדרך טבעית ולא על טבעית ולכן שואל כיצד הקב"ה יביא בשר למדבר בדרך טבעית). אותה סלידה מעולם הרוח ובחירה בחומר, הינה דרך אחת להתמודד עם הפער שיש בין הרוח לחומר. 
אפשר לראות דרך אחרת שבחרו בה 70 זקני ישראל שהיו במצרים ובמתן תורה. בפרשתנו משה ממנה 70 זקנים, ורש"י שואל היכן הם אותם 70 הזקנים שהיו עימם במצרים ובמתן תורה, ואומר כי הם מתו באש התבערה של חטא המתאוננים ("ותבער בם אש ה' ותאכל בקצה המחנה"- 'רבי שמעון בן מנסיא אומר בקצינים שבהם ובגדולים'), ולא שחטאו שם אלא שהקב"ה בחר להיפרע מהם כאן ולא במקום בו חטאו, בהר סיני, כיד לא ליתן אבלות בעת מתן תורה. ומה היה חטאם? "ויחזו את האלוקים ויאכלו וישתו". חטאם היה בכך שתוך כדי מפגש עם מלך מלכי המלכים הם אכלו ונתנו מקום לחומר. מדוע הם עשו כך? נראה כי אותם צדיקים עליונים רצו לחבר בין החומר לרוח, ולאכול בעת המפגש הנבואי עם האלוקים. רצונם היה אמיתי אך הם עשו זאת בצורה לא נכונה, כי אכלו בגסות ובקלות ראש. 
נראה שזאת גם הסיבה שהקב"ה החליט להורגם דווקא החטא המתאוננים. המתאוננים מאסו בתורה שכדברי האלשיך סתרה להם את היותם בעלי חומר והם לא ידעו כיצד לאחד בין הרוח לחומר, וזקנים אלו גם שגו בזה, בניסיון לאחד בין החומר לרוח אך בקלות ראש ובלי יכולת לרומם את הגוף בזכות התורה וההתגלות האלוקית. ונשרפו באש, כי לא השתמשו באש התורה על מנת לזכך את החומר. 
כפי שאמרנו, לאחר מותם ולאחר שעם ישראל מתאווה לבשר- משה מרים ידיים ואומר שגדול עליו לשאת את העם הזה. חטא המתאווים הוא כבר צעד אחד מעבר לחטא המתאוננים. המתאוננים מתעצלים בתורה שנחווית להם כעול, והמתאווים כבר עפים לגמרי על תאוות החומר לאחר שמאסו בקודש. הקושי להכיל את הסתירה שבין החומר לרוח מובן על יד משה, אך האקט של התאווה לבשר הינו אקט של חוצפה, של בעיטה ברוח לגמרי, של דרישה שהיא הרבה מעבר לצורך הקיומי. 
גם משה מתמודד עם הפער הזה בין החומר לרוח, ובחירתו מולידה את הקטע האחרון של הפרשה- חטא מרים ואהרון. מרים ואהרון מוציאים דיבה על משה על אשר בחר לפרוש מאשתו. ואכן הם לכאורה צודקים, לא זוהי דרכה של תורה. אך אנחנו יודעים שהקב"ה בכבודו ובעצמו אמר למשה לפרוש מהאישה שכתוב לאחר מתן תורה "שובו לכם לאוהליכם (לנשותיכם) ואתה פה עמוד עימדי". אך מרים חשבה ש'אין מראין לו לאדם אלא מהרהורי ליבו' וכל נביא מתנבא נבואה המתאימה גם לאופיו האישי, ולכן הקב"ה אומר למשה לפרוש מהאישה. מרים מתלוננת על משה ואומרת לו שבתור מנהיג האומה הוא צריך להיות במדרגה של אדם הראשון שטרם החטא, שחז"ל אומרים שהוא התנבא תוך כדי ששימש מיטתו עם חוה. אך טעותה של מרים היא בכך שלא הבינה שנבואת משה איננה כלל קשורה לאופיו האישי כי אין לו שום אופי אישי, "והאיש משה עניו מאוד", וכאן מתבררת מהות התורה של משה, שהיא מופשטת לגמרי מהעולם, היא אובייקטיבית ולא תלויה בסובייקטיביות של המציאות ושל משה שקיבלה. מדרגת משה הינה מדרגה השייכת רק לו, בה הוא מצווה להתנתק מהאישה מכיוון שכל רגע עלול הקב"ה להתגלות אליו. 
מדרגת אדם הראשון שלפני החטא איננה שייכת למשה אלא למשיח בן דוד לעתיד לבוא. משה לא מסוגל להכיל את החוצפה של עם ישראל שבוחרים בהשתעבדות לחומר באופן טוטאלי, ולכן הוא אומר שאינו יכול לשאתם. משיח יהיה מסוגל להכיל את החוצפה הזו, 'בעקבתא דמשיחא חוצפא יסגי'. 
ההתמודדות של משה עם הסתירה שבין החומר לרוח היא בהשתייכות גמורה אל הרוח. אין זו הוראה לציבור אלא יש כאן בחירה של הקב"ה באדם אחד באומה, שיחזיק בקרבו את המדרגה הזו על מנת שיהיה לכל העם איזו שייכות אליה, ושהתורה בשורשה תהיה חופשייה מהשיעבוד לסובייקט החלקי ולקטנות החומר. 
יש כאן 3 התמודדויות שונות עם סתירה זו. עם ישראל מואס בתורה ובוחר בחומר, זקני ישראל שבמתן תורה מנסים לחבר בין התורה לחומר אך לא עושים זאת נכונה, ומשה רבינו שמתנתק מהחומר וחי באטמוספירה רוחנית. 
כאן מגיע המקום של החלפת אופי זקני העם. הזקנים של מתן תורה מתים באש התבערה ומשה ממנה 70 זקנים חדשים. רש"י אומר שזקנים אלו היו אותם שהתמנו במצרים להיות שוטרים והיו מרחמים על העם ובוחרים לא להכותם, ולהיות מולקים על ידי הנוגשים המצריים כדי למנוע מהעם לקבל מלקות. זקנים אלו מביאים פן חדש לאופי זקני העם. מדובר כאן על אנשים שהשיח הפנימי שלהם הוא שיח סוציאלי חברתי, של אהבת העם והגנה עליו. זוהי גדולתן, ולאו דווקא עניין ההתעלות אל הרוח ביחד עם החומר כפי שחפצו בזה הזקנים הקודמים. לאחד הפירושים, זקנים אלו התנבאו "ולא יספו, קרי- לא הוסיפו עוד להתנבא. הנבואה לא הייתה עניינים, אלא המשפט והבאת הצדק לעם. 
אפשר לראות המשך לכיוון זה במעשה אלד ומידד המתנבאים במחנה. רש"י מבאר כי הם היו חלק מה 70 זקנים שנבחרו, אך הם לא באו לאוהל מועד אלא נשארו במחנה, ולא באו כי אמרו 'אין אנו כדאין לגדולה זו'. נראה שדווקא בגלל צניעות זו הם זוכים להתנבא, נבואה שלא באה מהאצלת הרוח של משה אלא מתוכיותם (נראה שכך זה היה כי הם לא היו באותו מעמד באוהל מועד בו נחה על הזקנים רוחו של משה). ענווה זו אומרת כי אנשים אלו לא חשבו שהם עכשיו הופכים להיות נביאים גדולים, אנשי רוח כבירים שבכוחם לעלות את החומר אל הרוח ולאכול ולשתות תוך כדי נבואה, כפי שעשו הזקנים הקודמים. 
רש"י מביא ממסכת סנהדרין כי נבואתם של אלדד ומידד הייתה שמשה מת ויהושוע מביא את ישראל לארץ. בעצם נבואתם אומרת את אופיים, ובכלל את אופי החלפת ההנהגה מזקני מצרים ומתן תורה, לזקני המדבר ועד לכניסה לארץ. בשביל להיכנס לארץ יש להיפרד מהאופי של משה שמתנתק מהחומר לטובת הרוח, ולהתחבר אל האופי של יהושוע שהינו אמנם איש של תורה אך גם איש של צבא, כפי שהיו זקני העם הללו, שבמצרים היו שוטרים על ישראל. אין כאן עדיין את מדרגת משיח שמסוגל לחבר בין החומר לרוח בצורה שלמה שלא מוחקת שום חלק מהם, אך יש כאן הנהגה חדשה, יותר מקורקעת, יותר חברתית ואנושית, בבחינת דרך ארץ שקדמה לתורה.
ראיתי בפירושו של הרב אורי שרקי על הכוזרי, שמדייק בדברי הרמב"ם על עונש "עין תחת עין", שאומר הרמב"ם שבית דינו של יהושע, ולאחריו של הזקנים וכ'ו...- פסק שעין תחת עין הכוונה ממון. הרב שרקי שואל מדוע לא מזכיר הרמב"ם את בית דינו של משה, ואומר כי אולי באמת בבית דינו של משה פסקו ש"עין תחת עין" הכוונה לעין ממש, כפשט הדברים. זוהי אולי תורתו של משה שבמובן מסויים אין בה התחשבות בחומר. אך מבית דינו של יהושע ואילך הפסיקה היא שהכוונה היא ממון. כאן מתגלה כוחם של חכמים לדרוש את הפסוקים בדרך שמתאימה לשכל הישר, ולאפשר לתורה להתבטא ולהתחבר עוד יותר אלינו בכל רבדי החיים הארציים. חז"ל קשובים לכך שהאדם הוא חומרי ואינו מסוגל לעמוד במדרגה כה גבוהה של דרישה מוסרית, וההתחשבות בחומר נהיית עוד ועוד מעוגנת במוסר האלוקי של התורה.    

By yochai.zxc March 19, 2025
התמודדות של נער עם תופעת הבריונות החברתית באמצעות כלים מעולם הפסיכודרמה
By yochai.zxc September 1, 2024
למה יש צורך בכריתת ברית נוספת בכניסה לארץ?
By yochai.zxc July 16, 2024
טיפול חשיפה לאירוע טרור טראומטי- באמצעות משחק השלכתי
By yochai.zxc May 13, 2024
יום העצמאות תשפד
By yochai.zxc April 30, 2024
מהי פסיכודרמה ומה בעצם מתרחש בסדנאות הפסיכודרמה של מכון נביעה?
By yochai.zxc April 23, 2024
מהו העומר, מתי היו מקריבים אותו, מדוע יש צורך לספור ימים ושבועות מהעומר עד חג העצרת, חג השבועות. ומדוע בכלל הוא נקרא בשם המוזר הזה, שלכאורה אינו מלמד אותנו על מהותו אלא רק על כך שהוא מתקיים לאחר שבעה שבועות מזמן הקרבת העומר. נראה שאין לו שום מהות עצמית אלא כולו מקושר עם ספירת העומר, מדוע? העומר הייתה מנחה שהקריבו בני ישראל ביום כניסתם לארץ. לאחר פטירת משה רבנו עומד יהושוע וחוגג עם העם את חג הפסח, חג שלא נחגג מאז השנה השנית ליציאת מצרים. מדוע חג זה לא התקיים מאז ועד הכניסה לארץ? נראה שעקב הנהגת ה' את ישראל במדבר- לא היה צורך לעם ישראל לזכור את יציאת מצרים. היא הייתה מוחשית וזיכרונה פסע עימם יום יום במדבר. אך רגע לפני הכניסה לארץ, רגע לפני הצלילה אל חיים מדיניים נורמטיביים, בהם הנהגת ה' הופכת להיות נסתרת יותר, בהם ישנה אפשרות לצלול אל תוך החיים החומריים והפוליטיים שיש בקיום מדינה, ובפרט שרגע לפני הכניסה מתו כל הדור אשר היה בזמן יציאת מצרים- יש צורך להיזכר בהיסטוריה, ברגע היווצרותו של העם הזה, ביציאת מצרים. מיד אחרי הכניסה לארץ עם ישראל מניף את מנחת העומר, בטקס ציוני נלהב בו כל העם מביט בכהן הקוצר את השיבולים מהשדה ומניפם מעלה, תוך אמירה כי מרגע זה ייפסק המן ונתחיל לאכול לחם מתבואת הארץ, תוך עמלנו להוציאו מהאדמה. זהו רגע המעבר מהנהגה ניסית שהתרחשה במדבר, להנהגה טבעית המתרחשת בארץ ישראל. כת הבייתוסין בימי התנאים טענו, כנגד הפרושים, חכמי ישראל- כי זמן ספירת העומר מתחיל מיד אחרי שבת חול המועד פסח. בפשט הם נראים ממש צודקים, הרי כתוב "וספרתם לכם ממחרת השבת...". אך חז"ל, הפרושים, קבעו כי "ממחרת השבת" הכוונה- ממחרת יום טוב ראשון של פסח. מהי עומק המחלוקת ביניהם? נראה כי המחלוקת היא- בין מה למה מהלך ספירת העומר מותח חוט מקשר. הבייתוסין טענו כי החיבור הוא בין שבת לבין שבועות, זמן מתן תורה. לעומתם הפרושים טענו כי החיבור הינו בין חג הפסח, יום צאתנו ממצרים, לבין חג השבועות, מדוע? חז"ל אומרים על השבת כי הינה יום שהוא "קביעא וקיימא", קרי- קיים מאז ומעולם, והקב"ה הוא זה המקיימה וקובע זמנה. זאת לעומת מועדי ישראל ש "ישראל דקדישנהו לזמנים", קרי- ישראל הם המקדשים את המועדים וקובעים מתי הם יופיעו ברצף הזמן של השנה, על פי הזמן בו הם מקדשים את זמן מולד הלבנה, ראש חודש, ובפרט ראש חודש ניסן ("החודש הזה לכם ראש חודשים..."). חג הפסח הינו החג הישראלי, הלאומי. עם ישראל הוא הקובע זמנו בכל שנה ושנה, והוא היום בו נהיינו לעם! הפרושים באים ואומרים כי החוט המקשר צריך לחבר בין אותו יום לאומי לבין חג השבועות, היום של התורה, של האמונה, של הדת. החיבור בין לאום לדת איננו מלאכותי אצל עם ישראל, הוא הכרח אונטולוגי של כל תפיסת האמונה בעם הזה. בשונה משאר אמונות העולם בהם הדת היא אכן דת- אוסף חוקים הבאים מאלוק כלשהוא, ואין לדת זו שום קשר אל לאום מסוים, אצל עם ישראל הדת מקושרת בכל אופייה אל ההיסטוריה של האנושות ובפרט של העם הזה. היהדות איננה דת אלא אוסף של תודעה ומעשים של משפחה, של שבט היסטורי המעביר מדור לדור את תבנית מהלכו ההיסטורי, עושר מחשבתו ועומק מעשיו. לכן גם חג השבועות נקרא כך. אין לו קיום עצמי אלא כולו מחובר אל זמן יציאתנו ממצרים אשר ממנו אנו סופרים 49 יום וביום ה 50 אנו מקבלים את התורה, תורה המקושרת באופן אימננטי לזמן ההיסטורי. לעומת הפרושים, באו הבייתוסין וטענו כי החוט המקשר אמור לחבר בין השבת לבין חג השבועות, ולא בין חג הפסח לחג השבועות. כפי שאמרנו- השבת הינה יצירה אלוקית המנותקת ומורמת מההיסטוריה האנושית. היא נוצרה טרום תחילת המהלך ההיסטורי של העולם. היא מופיעה בבריאת העולם, זמן שהוא מעל הזמן, זמן שהוא מהות ונשמת הזמן, זמן אלוקי. החיבור בין השבת לבין חג השבועות מייצר תודעה כי התורה הינה דבר שהוא מעל הזמן, מעל ההיסטוריה האנושית, ואין קשר בינה לבין הלאומיות, בינה לבין האירוע ההיסטורי של יציאת עם עבדים ממצרים, אימפריית אותה תקופה. בכך ניסו הבייתוסים לייצר בעם ישראל תודעה דתית, לייצר הדתה, כפי שהרבה דתות תופסות את האמונה באלוקים. אמונה המנותקת מחיי העולם, מחיי עם, מחיי היסטוריה אנושית, שבטית ומשפחתית. הנצרות היא דוגמא לדת שכזו, דת שקוראת בקול גדול אל אלוקי השמיים, ושוכחת את אלוקי הארץ. חג השבועות, יום מתן תורה, הוא חג ללא תאריך ספציפי. התורה לא מזכירה את התאריך שלו אלא אומרת שיש לספור 7 שבועות מפסח ואז להגיע לזמנו של החג. החיבור בין הלאומיות שלנו לדתיות שלנו (מתן תורה)- הוא חיבור שמשאיר אותנו אלפי שנים על בימת ההיסטוריה, בתוך סיפורי הציביליזציות של הלאומים ובתוך השיח הפילוסופי\אמוני שבמרחב הדתי וההגותי. ספירת העומר מספרת לנו כיצד לגעת בנצח- ע"י שייכות עמוקה אל היום יום, אל הסופי, אל המתפתח והמשתלם.
By yochai.zxc March 21, 2024
פורים של המן ופורים של מרדכי
By yochai.zxc December 16, 2022
תיקון עולם באמצעות התערבבות באומות העולם ושליטה בכלכלה העולמית, או שמא באמצעות ריכוז ישראל בארצו והעמקה בתורה ומשם לצאת כאור לגויים
By yochai.zxc September 4, 2022
על עצים בהר הבית, מצבת אבן, ואמת מתחדשת תמיד
By yochai.zxc December 12, 2021
כמה טוב להרגיש איך הדרמה לוקחת את התכנים הרגשיים והבין אישיים ומעמיקה עימם, ומרימה אותם, ומתחילה ריפוי. והיום זכיתי לחוות את זה בתוך המרחב הווירטואלי המאתגר למדי (לפחות אותי).
More Posts
Share by: