
ישנה נטייה בנפש האדם לחפש אחר הריגוש שבעלייה המטאורית. העבודה
התמידית, החוזרת על עצמה יום אחר יום- נדמית לנו לעיתים כמלאת עמל ריק ומשמים. אך
בפרשתנו אנו למדים אחרת.
בפרשתנו- חנוכת המשכן מגיעה אל קו הגמר, אל היום השמיני. עד כה משה רבנו עשה את כל העבודות. הוא זה שהעמיד את המשכן והוא זה שהקריב בשבעת ימי חנוכת המשכן- את הקורבנות. משה רבנו, גדול הנביאים, משמש ככהן גדול. זוהי כהונה זמנית, חד פעמית ומפעימה. כמו הוויתו של משה רבנו שדיבר הקב"ה אליו פנים אל פנים, מעלה שלא זכה לה אף אדם זולתו. לא סתם הוא כי משה רבנו הינו מטאור שעלה, האיר פני כל העולם עד ימינו אלו, אך לא קם לו מחליף. צאצאיו אינם מוזכרים בתורה מעבר ללידתם וילדותם.
והנה ביום השמיני, היום שחז"ל רואים בו כיום הכי קדוש של חנוכת המשכן- משה רבנו מוסר את עבודת המשכן לאהרון ולבניו. לכאורה יש כאן ירידה בדרגה, שהרי אהרון לא זכה בנבואה כמשה, ויתרה מכך- בגללו חטאו ישראל בחטא העגל! אך חז"ל מתארים את אותו יום השמיני כיום שזכה בקדושה יתרה. רש"י מבאר (י',כג') כי עד היום השמיני לא שרתה השכינה במשכן, והיה אהרון דואג שמא לא מחל לו הקב"ה על חטא העגל. אז נכנסו משה ואהרון אל ההיכל 'ובקשו רחמים וירדה שכינה לישראל'. השפתי חכמים מבאר שם כי כניסה זו אל ההיכל הייתה הכניסה הראשונה מאז תחילת חנוכת המשכן. רק ביום השמיני, כאשר העבודה עוברת אל אהרון ובניו הלווים- נכנסים אהרון ומשה אל ההיכל. לאחר היציאה מן ההיכל, פונה אהרון ומברך את העם ברכת "ויהי נעם ה' אלוקינו עלינו..."- 'יהי רצון שתשרה שכינה במעשה ידיכם' (שם ברש"י). כך הוא סדר הדברים על פי הפסוק בפרשתנו (י', כג): "ויבא משה ואהרון אל אהל מועד ויצאו ויברכו את העם, וירא כבוד ה' אל כל העם".
בשונה ממשה רבינו, שעלה כמטאור אל שמי מרומים, אך מלכותו לא האריכה ימים- זוכה אהרון ומתחיל עבודתו ביום השמיני, ומזכה את בניו עד סוף כל הדורות.
מהי מהותו של יום השמיני, שזכה בכל הגדולה הזו? המספר 8 מסמל אצל חז"ל את המדרגה שמעל הטבע. השם 'שמיני' הוא כשם השמן שצף מעל המים ומתעלה עליהם, וכמו אדם שמן החורג מגודל הגוף הטבעי. מראה הספרה 8 הינה מהלך שאין לו התחלה ואין לו סוף. השבוע בנוי משבעה ימים, הכוללים ששת ימי חול ויום אחד של קודש. מהו היום השמיני אם כן? הוא אינו קיים בספירת הזמן הישראלית. הוא נמצא כהשערה, השראה, דבר שאין לו נוכחות. אך בו זמנית הוא חזרה אל הספירה המחודשת של הזמן, של השבוע, חזרה אל היום הראשון. מהו אם כן ההבדל בין היום השמיני הבא לאחר היום השביעי, ליום הראשון הבא גם הוא לאחר היום השביעי?
היום השמיני הוא ההתעלות מעל הטבע, מעל הזמן. אך התעלות זו אינה מתנתקת מהזמן אלא מלמדת אותנו עליו, כאחת מהמידות שהתורה נדרשת בהן- "כל דבר שיצא מן הכלל, לא ללמד על עצמו יצא אלא ללמד על הכלל כולו יצא". היום השמיני איננו כיום הראשון, החוזר שוב לאחר השבת, כמחזור מעגלי מייגע. היום השמיני הוא היום המלמד אותנו על הנצחיות של הזמן, על הרצף של ההיסטוריה כמהלך של זמן החוזר על עצמו אך באופן של התעלות. לכן ביום זה מתחילה לזרוח שמשו של אהרון וממשיכה לזרוח ולהאיר לישראל גם לאחר מותו, על ידי העברת לפיד העבודה לצאצאיו וצאצאי צאצאיו עד סוף כל הדורות. העבודה של היום השמיני הינה העבודה שתמשיך איתנו מכאן ולהבא- הקרבת תמיד של שחר, של בין הערביים, שעירי ראש חודש ועוד.
בשונה מהמורגש לנו באופן ספונטאני, מלמדת אותנו התורה כי החידוש והגודל מצוי בתחילתו של דבר קבוע, עבודה שיש בה התמדה, כעבודת אהרון ביום השמיני. ולא בעשיית דבר חדש אך זמני, לימים אלו בלבד, כעבודתו של משה בשבעת ימי המילואים. כוח ההתעלות והחריגה מהטבע אינו מתגלה ברגע ההארה עצמה, אלא בכוח הארה זו להיכנס אל תוך מרחב הזמן ולהתמיד בו, בין בעיתים של אורה ובין בעיתים של חשכה.
אז, ביום השמיני, בכניסת משה ואהרון אל ההיכל- מלמד משה את אהרון על מעשה הקטורת. מעשה שהינו השיא של כל עבודת המשכן והמקדש. אז מגיע הזמן של השראת השכינה בישראל, בעם כולו. השראה המורגשת לנו באמצעות חוש הריח, החוש הכי רוחני שבאדם, שהוא יהיה כלי עבודתו של המשיח שעליו נאמר "והריחו ביראת ה', ולא למראה עיניו ישפוט ולא למשמע אוזניו יוכיח. ושפט בצדק דלים והוכיח במישור לענוי ארץ".
תודה רבה על פנייתך!
הטופס נשלח בהצלחה.
אוופסססס