Blog Post

עחלך

yochai.zxc • October 21, 2020
ברוח הימים שעברנו, אומנם מעט באיחור, אבל כבר למדנו רבותינו שאין מוקדם ומאוחר...

אני בנימין יצחק בן אברהם ואסתר וורצמן ז"ל חתנם של ר' שמעון צבי הלוי רוט ז"ל שברח מצכיה ערב מלחמת העולם, הבריח גבולות והגיע לארץ ישראל ושל חיה גיטל ז"ל לבית דנציגר ששרדה את אושוויץ בעור שיניה, עלתה לארץ והקימה מעפר ממש משפחה לתפארת, מדליק משואה לכבודם של כל משפחות נפגעי הנפש המלווים את בן משפחתם הסובל מפגיעה נפשית, ולא מוותרים. 

לכבודם של הורים לילדים פגועי נפש המתמודדים לאורך שנים רבות עם מחלתו של בנם או ביתם, סובלים בשקט את הכאב הגדול, את הייאוש והצער, את האכזבה הגדולה שלא יזכו לראות את בנם מתקדם, מתפתח, בונה את ביתו כשאר חבריו וילדיהם. לכבודם של ההורים שלמרות הכאב העצום, הפוגע בעומק הנפש, המנסה להשבית את שמחת חייהם, קמים כל בוקר מחדש עם תקווה בלב, מגייסים את הכח העצום הנמצא בתוכם, מנהלים חיי משפחה וחברה, יוצאים לעבודה, מתקדמים בחיים מנסים לא לתת לכאב להכניע אותם ואת ביתם, דואגים לשאר ילדיהם, לצרכיהם הפיזיים והרגשיים כאחד, ועם כל זה לא שוכחים לרגע את ילדם החולה ועושים כל שביכולתם להביא לו מזור בכל דרך אפשרית. לא מתייאשים, לא מרימים ידיים, נאבקים ונלחמים היכן שצריך, נוסעים מרחקים ושעות כדי לשמוע עצה טובה, דרך חדשה שמישהו יודע עליה, ועם עין אחת דומעת ועין אחת צוחקת מחבקים את ילדם החולה בכל דרך שרק אפשר, נותנים לו את כל אהבתם ואף מעבר לכך, כמו לשאר אחיו ואחיותיו.  

לכבודם של ילדים המתמודדים עם מחלת נפש של אביהם או אימם המונעת מהם להיות ההורה שלהם כמו שהורה צריך להיות, המונעת מהם להעניק לילדיהם כל מה שילד זקוק לקבל מהוריו, ומצריך לעיתים את הילדים להפוך ולהיות "ההורה" של הוריהם. 

לכבודם של ילדים המתביישים במחלה של הוריהם. נמנעים מלהביא חברים הביתה בגלל הבושה, נאלצים להתמודד עם הסברים למורים מדוע אמא או אבא לא באו לאספת הורים. היושבים לבד או מחפשים חבר לכיתה שגם אליו לא הגיעו הוריו בערב אבות ובנים או אמהות ובנות. שמבקשים מהסבא או מהסבתא שיבואו איתם כדי לא להיות לבד, לא להרגיש לבד, רק כדי שמישהו יהיה איתם. המתמודדים עם צלקות רגשיות עמוקות המלוות אותם לאורך שנים בגלל העדר דמות אב או דמות אם ומקשה עליהם להתפתח ולהתקדם בחייהם. המתמודדים עם חסכים רגשיים עמוקים שהולכים איתם לאורך שנים רבות ומזכירים להם בכל פעם מחדש את החוסר, הסבל והכאב שעברו בילדותם. המתמודדים עם קושי בבניית זוגיות בריאה, משפחה בריאה בגלל מה שלא ראו בבית שלהם כילדים. על הקושי להיות הורים בעצמם בגלל כל מה שלא קיבלו הם מההורה החולה. 

לכבודם של אחים ואחיות המתמודדים עם מחלת נפש של אחיהם או אחותם. שהופכים לעיתים להיות נראים ואינם נראים בתוך ביתם שלהם בגלל הצורך הגדול של הוריהם לטפל באח החולה. הסובלים בשקט בלי שמדברים איתם. שנשארים פעמים רבות במקום האחרון של מי שצריכים להתייחס אליו. שנפגעים בלימודים, שהמקום שלהם בבית מתערער, ואפילו כאן בדברי הם מקבלים פחות מקום משאר נושאי ההתמודדות.

לכבודם של בני זוג שהתחתנו עם אהוב/ת ליבם, חלמו חלומות, הניחו יסודות והחלו בצעדים קטנים לבנות את ביתם המשותף. החלו לבנות קומה ועוד קומה. החלו להביא ילדים לעולם והבית החל להתמלא בהמולת ילדים בשמחת חיים. חלמו על בניית קומה נוספת, על ילדים נוספים. החלו עבודה, עשיה למען משפחתם למען החברה, השתלבו בקהילה ואף תרמו מזמנם וממרצם בתוך הקהילה ולפתע, משום מקום, פרצה מחלת נפש אצל אחד מהם, ובאחת איימה למוטט את הבניין שחלמו והחלו לבנות. 

לכבודם של בני זוג שבעל כורחם יצאו למסע חייהם בלי מפה ומצפן, בלי הדרכה והכוונה, בלי שמץ של ידיעה מה הולך להיות בתחנות השונות. יצאו למלחמת חיים על הזוגיות, על הבית, על אהבתם ועל עצמם בלי שקיבלו כלי נשק מותאמים ומכוונים למלחמה הקשה והאכזרית הזו. שיצאו למלחמת החיים האכזרית בלי תמיכה, בלי עזרה, בלי ליווי, בלי מחיאות כפיים. שיצאו למלחמת החיים בידיים חשופות, באפלה, בחושך גמור, כשהם מסתירים את המחלה ואת המלחמה מחבריהם, משכניהם, לעיתים אף מבני משפחתם. שיצאו למלחמה בלי לראות את הסוף, בלי לדעת אם יש בכלל סוף, אם יגיעו לקו הסיום ומהו אותו קו, והיכן הוא, ומתי יגיעו אליו. והם מנסים ומנסים. נופלים וקמים, קמים ונופלים וחוזר חלילה, והם ממשיכים. בכאב, בצער, בבכי, בייאוש גדול, באכזבה ובתפילות קורעות לב. בתפילות שהעין כבר יבשה מרוב דמעות אבל ממשיכים להתפלל, להאמין שיכול להיות טוב, שיכול להיות טוב יותר והם נשארים על המגרש. לא עוזבים, לא מתנתקים, לא לוקחים פסק זמן לעצמם. והם מנסים לעודד ולחבק. והם בורחים, וחוזרים ונותנים את עצמם, את אהבתם לבן/בת זוגם, לילדיהם, למשפחה, לחברה כולה, נשארים נאמנים ומסורים, למרות הייסורים שגם הם עוברים.

לכבודם של בני זוג הממשיכים ללוות את בן זוגם בכאבו, וסובלים לבד ובשקט את הכאב הנורא לאבד את בן/בת הזוג שלהם שלעיתים הוא לא חי ולא מת, שקוע בעומק מחלתו. המתמודדים עם חוסר תקווה. שאינם רואים את האופק כשאף דמות רפואית לא מבטיחה להם עתיד טוב יותר. המתמודדים עם חלומות שבאחת התנפצו אל הסלע וכבר אין להם מקום בחייהם. המתמודדים עם הצורך להרים את הראש מעל המים מחדש כל יום ובכל שעה לאורך שנים רבות. המתמודדים עם היותם לבד, לבד ממש ועם הצורך לתמוך בבן/בת זוגם לאורך ימים, חודשים ושנים. המצליחים למרות הכל לראות את בן/ בת זוגם במשקפים של פעם, במשקפים שלפני המחלה. לראות את כל הטוב הטמון בהם, את היופי העמוק שלהם שכרגע מתחבא, אינו נראה, שלעיתים מבליח לרגעים קצרים שרק עין עדינה ורגישה יכולה לראותו ולהבחין בקיומו. המצליחים למרות הכל לראות ולזכור את התכונות והמידות שעוררו את אהבתם הראשונה ועדיין מהווים דבק עבורם. המצליחים להאיר את העולם שלהם בתוך החושך השורר סביבם שאינו משתנה ולהמשיך אור גדול לעולם כולו. 

לכבודם של בני זוג הרוצים זוגיות ובפועל כמעט ואין להם, ולמען הזוגיות הם נשארים נאמנים, מסורים, נותנים ומוותרים על הרצון לחיות בזוגיות נורמלית, מסכימים לחיות בזוגיות משתנה בלי שום התראה, משתנה לפי עונות השנה, עולה ויורדת. מסכימים לחיות בזוגיות כשאינם יודעים מה יילד יום, מה יביא איתו יום המחר, בבוקר אומרים מי יתן ערב, ובערב אומרים מי יתן בוקר. החיים בזוגיות שכמעט אין בה הדדיות כשצד אחד נותן ונותן, וממשיך לתת ולתת והשני מקבל ומקבל לעיתים אפילו בועט, בעיטה שהיא תוצאה של המחלה. בעיטה שאינה מכוונות, מצערת, אבל כואבת, מאוד כואבת בגוף, ובעיקר בנפש. 

המצליחים לראות גם את הטוב שהתמודדות והתמיכה בבן/בת זוגם טומנת בחובה ואת מה שהיא בונה בהם, בתוכם. המצליחים לראות ולגלות כוחות חדשים שההתמודדות מצמיחה מהם במהלך השנים הארוכות והקשות.

לכבודם של בני זוג המתמודדים עם מחלתו של בן/ בת זוגם וממשיכים להיות ההורים של ילדיהם, מנסים להשלים, ולא תמיד בהצלחה, את דמות ההורה החסר. שלא מוותרים לתת לילדיהם כל שביכולתם. שיודעים שגם ילדיהם מתמודדים עם חוסר ומנסים לעזור להם למלא ולהשלים אותו, לעיתים מצליחים לעיתים גם לא. העומדים מול נכדיהם הקטנים ונדרשים לשאלותיהם התמימות על העדרותו/ה של סבא/סבתא הגורמת להם כאב וצער, והם מנסים לענות תוך כדי שהם מזילים דמעה המבטאת את כאבם הגדול, את חוסר האונים, מנסים להסתיר את סערת רוחם מול נכדיהם הרכים.

לכבודם של בני זוג המתמודדים עם מחלת בן/בת זוגם מחלה שאין לה פנים, שאינה נראת חוץ מאשר לחולה עצמו. שנראת לחולה המנסה להסביר לאחרים שלא תמיד מצליחים להבין וכל שנותר להם הוא להאמין שאכן זה אמיתי. לכבודם של בני זוג שמתמודדים עם מחלת בן/בת זוגם שלוקחת מהם את תכונת החיים הבסיסית של כולנו את הרצון. לוקחת מהם את הרצון לעשות, לפעול, לעבוד. שלוקחת מהם את שמחת החיים, את הרצון לחיות, את החיים עצמם, לפעמים עד כדי ניסיון להפסיק את החיים שלהם, מעשה שהם עושים מתוך כאב גדול, צער אין סופי, מתוך ייאוש ששואב מהם את כל הכוחות שלהם.

לכבודם של כל אלו אני מדליק משואה גבוהה שיראו אותה כולם, כולם, כולם!! אני מדליק אותה בכל יום לאורך כל ימות השנה, מדליק ולא מכבה, משואת עולם. מדליק משואה כדי לתת כח לאותם אנשים שאינם מפסיקים להתמודד בתוך ביתם לאורך שנים ארוכות עם מחלה שלעיתים היא כמוות ממש, מוות מחיים, חי -- מת הנמצא איתך, בתוך ביתך, לא עוזב אותך ואתה – מתוך אהבה ומסירות לא עוזב אותו לרגע, עשרים וארבע שעות שבעה ימים בשבוע וממשיך להעניק לו חום ואהבה, חמלה ותקווה, מנסה לתת לו כח להתמודד עם מלחמת החיים שלו, כשאתה מוותר לא מעט על החיים שלך.

אני מדליק משואה, מתפלל ומתחנן, מתחנן ומתפלל ומבקש רפואה, חמלה, אהבה גדולה גם לבני משפחתם של החולים פגועי הנפש, המלווים את החולים, תומכים בהם, נותנים להם כל שביכולתם ואף מעבר לכך, אלו העוסקים בנתינה גדולה, נתינת חיים, נתינה שאינה נגמרת, נתינה שלמה בלי לקבל תמורה.
By yochai.zxc March 19, 2025
התמודדות של נער עם תופעת הבריונות החברתית באמצעות כלים מעולם הפסיכודרמה
By yochai.zxc September 1, 2024
למה יש צורך בכריתת ברית נוספת בכניסה לארץ?
By yochai.zxc July 16, 2024
טיפול חשיפה לאירוע טרור טראומטי- באמצעות משחק השלכתי
By yochai.zxc May 13, 2024
יום העצמאות תשפד
By yochai.zxc April 30, 2024
מהי פסיכודרמה ומה בעצם מתרחש בסדנאות הפסיכודרמה של מכון נביעה?
By yochai.zxc April 23, 2024
מהו העומר, מתי היו מקריבים אותו, מדוע יש צורך לספור ימים ושבועות מהעומר עד חג העצרת, חג השבועות. ומדוע בכלל הוא נקרא בשם המוזר הזה, שלכאורה אינו מלמד אותנו על מהותו אלא רק על כך שהוא מתקיים לאחר שבעה שבועות מזמן הקרבת העומר. נראה שאין לו שום מהות עצמית אלא כולו מקושר עם ספירת העומר, מדוע? העומר הייתה מנחה שהקריבו בני ישראל ביום כניסתם לארץ. לאחר פטירת משה רבנו עומד יהושוע וחוגג עם העם את חג הפסח, חג שלא נחגג מאז השנה השנית ליציאת מצרים. מדוע חג זה לא התקיים מאז ועד הכניסה לארץ? נראה שעקב הנהגת ה' את ישראל במדבר- לא היה צורך לעם ישראל לזכור את יציאת מצרים. היא הייתה מוחשית וזיכרונה פסע עימם יום יום במדבר. אך רגע לפני הכניסה לארץ, רגע לפני הצלילה אל חיים מדיניים נורמטיביים, בהם הנהגת ה' הופכת להיות נסתרת יותר, בהם ישנה אפשרות לצלול אל תוך החיים החומריים והפוליטיים שיש בקיום מדינה, ובפרט שרגע לפני הכניסה מתו כל הדור אשר היה בזמן יציאת מצרים- יש צורך להיזכר בהיסטוריה, ברגע היווצרותו של העם הזה, ביציאת מצרים. מיד אחרי הכניסה לארץ עם ישראל מניף את מנחת העומר, בטקס ציוני נלהב בו כל העם מביט בכהן הקוצר את השיבולים מהשדה ומניפם מעלה, תוך אמירה כי מרגע זה ייפסק המן ונתחיל לאכול לחם מתבואת הארץ, תוך עמלנו להוציאו מהאדמה. זהו רגע המעבר מהנהגה ניסית שהתרחשה במדבר, להנהגה טבעית המתרחשת בארץ ישראל. כת הבייתוסין בימי התנאים טענו, כנגד הפרושים, חכמי ישראל- כי זמן ספירת העומר מתחיל מיד אחרי שבת חול המועד פסח. בפשט הם נראים ממש צודקים, הרי כתוב "וספרתם לכם ממחרת השבת...". אך חז"ל, הפרושים, קבעו כי "ממחרת השבת" הכוונה- ממחרת יום טוב ראשון של פסח. מהי עומק המחלוקת ביניהם? נראה כי המחלוקת היא- בין מה למה מהלך ספירת העומר מותח חוט מקשר. הבייתוסין טענו כי החיבור הוא בין שבת לבין שבועות, זמן מתן תורה. לעומתם הפרושים טענו כי החיבור הינו בין חג הפסח, יום צאתנו ממצרים, לבין חג השבועות, מדוע? חז"ל אומרים על השבת כי הינה יום שהוא "קביעא וקיימא", קרי- קיים מאז ומעולם, והקב"ה הוא זה המקיימה וקובע זמנה. זאת לעומת מועדי ישראל ש "ישראל דקדישנהו לזמנים", קרי- ישראל הם המקדשים את המועדים וקובעים מתי הם יופיעו ברצף הזמן של השנה, על פי הזמן בו הם מקדשים את זמן מולד הלבנה, ראש חודש, ובפרט ראש חודש ניסן ("החודש הזה לכם ראש חודשים..."). חג הפסח הינו החג הישראלי, הלאומי. עם ישראל הוא הקובע זמנו בכל שנה ושנה, והוא היום בו נהיינו לעם! הפרושים באים ואומרים כי החוט המקשר צריך לחבר בין אותו יום לאומי לבין חג השבועות, היום של התורה, של האמונה, של הדת. החיבור בין לאום לדת איננו מלאכותי אצל עם ישראל, הוא הכרח אונטולוגי של כל תפיסת האמונה בעם הזה. בשונה משאר אמונות העולם בהם הדת היא אכן דת- אוסף חוקים הבאים מאלוק כלשהוא, ואין לדת זו שום קשר אל לאום מסוים, אצל עם ישראל הדת מקושרת בכל אופייה אל ההיסטוריה של האנושות ובפרט של העם הזה. היהדות איננה דת אלא אוסף של תודעה ומעשים של משפחה, של שבט היסטורי המעביר מדור לדור את תבנית מהלכו ההיסטורי, עושר מחשבתו ועומק מעשיו. לכן גם חג השבועות נקרא כך. אין לו קיום עצמי אלא כולו מחובר אל זמן יציאתנו ממצרים אשר ממנו אנו סופרים 49 יום וביום ה 50 אנו מקבלים את התורה, תורה המקושרת באופן אימננטי לזמן ההיסטורי. לעומת הפרושים, באו הבייתוסין וטענו כי החוט המקשר אמור לחבר בין השבת לבין חג השבועות, ולא בין חג הפסח לחג השבועות. כפי שאמרנו- השבת הינה יצירה אלוקית המנותקת ומורמת מההיסטוריה האנושית. היא נוצרה טרום תחילת המהלך ההיסטורי של העולם. היא מופיעה בבריאת העולם, זמן שהוא מעל הזמן, זמן שהוא מהות ונשמת הזמן, זמן אלוקי. החיבור בין השבת לבין חג השבועות מייצר תודעה כי התורה הינה דבר שהוא מעל הזמן, מעל ההיסטוריה האנושית, ואין קשר בינה לבין הלאומיות, בינה לבין האירוע ההיסטורי של יציאת עם עבדים ממצרים, אימפריית אותה תקופה. בכך ניסו הבייתוסים לייצר בעם ישראל תודעה דתית, לייצר הדתה, כפי שהרבה דתות תופסות את האמונה באלוקים. אמונה המנותקת מחיי העולם, מחיי עם, מחיי היסטוריה אנושית, שבטית ומשפחתית. הנצרות היא דוגמא לדת שכזו, דת שקוראת בקול גדול אל אלוקי השמיים, ושוכחת את אלוקי הארץ. חג השבועות, יום מתן תורה, הוא חג ללא תאריך ספציפי. התורה לא מזכירה את התאריך שלו אלא אומרת שיש לספור 7 שבועות מפסח ואז להגיע לזמנו של החג. החיבור בין הלאומיות שלנו לדתיות שלנו (מתן תורה)- הוא חיבור שמשאיר אותנו אלפי שנים על בימת ההיסטוריה, בתוך סיפורי הציביליזציות של הלאומים ובתוך השיח הפילוסופי\אמוני שבמרחב הדתי וההגותי. ספירת העומר מספרת לנו כיצד לגעת בנצח- ע"י שייכות עמוקה אל היום יום, אל הסופי, אל המתפתח והמשתלם.
By yochai.zxc March 21, 2024
פורים של המן ופורים של מרדכי
By yochai.zxc December 16, 2022
תיקון עולם באמצעות התערבבות באומות העולם ושליטה בכלכלה העולמית, או שמא באמצעות ריכוז ישראל בארצו והעמקה בתורה ומשם לצאת כאור לגויים
By yochai.zxc September 4, 2022
על עצים בהר הבית, מצבת אבן, ואמת מתחדשת תמיד
By yochai.zxc December 12, 2021
כמה טוב להרגיש איך הדרמה לוקחת את התכנים הרגשיים והבין אישיים ומעמיקה עימם, ומרימה אותם, ומתחילה ריפוי. והיום זכיתי לחוות את זה בתוך המרחב הווירטואלי המאתגר למדי (לפחות אותי).
More Posts
Share by: