Blog Post

איחי

yochai.zxc • October 21, 2020
בעבר, ההכנות לשבת התנקזו אל סוף השבוע. בשנים האחרונות זה השתנה. ההכנות מתחילות כבר בתחילת השבוע. בודקים מי מהילדים רוצה לבוא. מתכננים את הבישולים. איזה ילד, ילדה, חתן, כלה מגיעים. מי אוהב מה. הכנת רשימת קניות {כשהקניות באחריותי} ומשם הבית מתחיל להתמלא בריחות שבת כבר מיום שני שלישי, עד יום שישי. בהתחלה היה לי קשה עם המציאות הזו. למה לעשות עניין, למה לסבך את ההכנות, תעשי, כמו שעשית כל השנים, בסוף השבוע. לא הבנתי, התנגדתי אפילו מעט התרגזתי. כעסתי על התכנון המדוקדק של התפריט. על הצורך ברשימת קניות מסודרת ומדוקדקת. על סדרים חדשים בבית כולו. עד שיום אחד הבנתי. הבנתי שמה שהיה כנראה כבר לא יהיה. שקצב החיים השתנה, שהמנגינה כבר לא אותה מנגינה. שהיום כל צעד קטן דורש מאמץ, דורש חשיבה והתארגנות. שלכל צעד קטן צריך לגייס כוחות ולמלא אותם לעיתים "מהמלאי" שכבר התרוקן ונגמר וטרם הספיק להתמלא מחדש. שצריך להתמלא בכוחות נפש גדולים. בתקווה, בשמחה, באמונה שלמרות הכל אני יכולה, אני מסוגלת. במאמצים רבים, אבל יכולה, וכל הצלחה אפילו קטנה היא כמו לכבוש את ההר הכי גבוהה שקיים. כשהבנתי שזה המצב, קיבלתי, וכשקיבלתי – שמחתי על מה שיש ולא רחק היום שאפילו הודתי לבורא עולם על כל הטוב שמיטב עמנו, על חסדו עמנו, על הקיים -- והוא רב. לא אחת הרהרתי ביני לבין עצמי, הכל יכל להיות גם אחרת.

חמש שנים חיינו סביב בתי החולים לבריאות הנפש במחוז ירושלים. המטבח בביתנו כמעט ולא תפקד, לא הרגיש יד אדם, אלא משבת לשבת ולעיתים גם זה לא. הבית היה מבולגן כולו, איך אמר לי אחד מילדיי באותה תקופה "אבא אתה הולך לאיבוד בדירה הגדולה שלנו, אתה לא יכול להמשיך לחיות כאן". לא הבנתי אותו אפילו דחיתי את דבריו מעט בבוז, לימים הבנתי על מה הוא דיבר. חדר אחד בלבד היה מסודר בבית שגודלו היה כ 180 מ"ר, הקלניקה שלי, חדר הטיפולים. המקום בו הייתי מקבל אנשים, עושה להם "עיסוי" לנפש. מקשיב לצרותיהם, לקשיים שלהם, מנסה לתת להם כוח, תקווה, אמונה. מנסה ליצור להם אופק, מקום אליו ירצו להגיע. מוביל אותם תהליכים ומלמד אותם לראות את המציאות גם אחרת, לקחת אחריות ולהתנהל את חייהם באופן שונה ממה שהיו רגילים. לשנות פרדיגמות ואמונות ולשפר את איכות חייהם האישיים, הזוגיים והמשפחתיים. 

כל מטופל שהיה יושב מולי, הייתי מרגיש איך העבודה שלי איתו, עושה "עיסוי" גם לנפש שלי. כל שיחה עם מטופל היתה מפיחה בי רוח חיים, תקווה, מחזקת ומשמחת אותי ונותנת לי כח להמשיך לחיות, ליצור, להתמודד בגבורה עם המציאות האישית הקשה שהייתי שרוי באותה תקופה. אני חייב הרבה למטופליי. הרבה למדתי מהם {ועד היום אני לומד מהם}, הרבה נבנתי מהם. לא יכולתי להרשות לעצמי להשאר במקומות החלשים שלי, במקומות הנדכאים והנרפים שלי, בשעה שאני מוביל את המטופלים למקומות הפוכים לגמרי, לא יכולתי לעשות שקר בנפשי. הייתי חייב לטפל בעצמי, להתקדם, לשנות בתוכי מחשבות לעיתים אפילו רגשות, כדי להצליח בעבודתי עם מטופליי. מטופליי "חייבו" אותי, "הכריחו" אותי להתקדם לא לדרוך במקום, לא להכנע לחולשותיי, לכאביי, לצער הגדול שאפף אותי. הם דחפו אותי קדימה בלי שידעו על כך, גרמו לי לגלות כוחות חדשים שלא הכרתי, הוציאו ממני את המיטב, אותו החזרתי להם בכפל כפליים, באהבה ובשמחה גדולה. 

שלוש שנים חלפו מאז יצאנו והשתחררנו מבית חולים "איתנים". היום האש בוערת בביתנו ב"ה. המטבח עובד בכל ימות השבוע, עיקר העבודה מכוונת לשבת קודש. מי העלה בדעתו באותם ימים קשים שהמצב ישתנה, שיקרה משהו אחר. מי היה מאמין שעוד יכול להיות שינוי כה גדול ומשמעותי, שהחיים יחזרו במעט ואף יותר מכך למה שהיה בעבר, וזה קורה מול ענינו, בתוך ביתנו זה קורה ובגדול. אותו מטבח שחודשים רבים לא הרגיש יד אדם. אותו מטבח שהאש כמעט ולא בערה בו, היום הוא פעיל כמעט על בסיס יומי כשריחות והדי התבשילים מורגשים בכל פינות הבית, מהחצר יודעים הילדים לומר מה מתבשל היום, מה נאפה בתנור, מה יוגש על שולחן השבת סביבו יסבו בני המשפחה בשמחה ובאהבה.

לחיים יש את הקצב שלהם, את המעגליות שלהם ובידוע, שלא תמיד אנחנו שולטים עליהם. בחודשים האחרונים המציאות קצת השתנתה. ההתקדמות נעצרה. יסודות הבית החדשים ישנים שהחלו להבנות בשנתיים האחרונות צעד אחר צעד, עקב בצד אגודל במאמץ גדול, בהתמדה, בעקשנות -- לעיתים לא מובנת, החלו להתערער. יסודות הבית שהונחו מחדש בסבלנות, בחריקת שיניים, ברצון חזק, באהבה ובאמונה גדולה החלו לחרוק. ההתקדמות נעצרה והתנועה לאחור לא אחרה לבוא. 

רק לא לשם אמרתי לעצמי. רק לא לחזור למחוזות הקשים והכואבים בהם היינו בשנים האחרונות ביקשתי מבורא עולם. הרגשתי שהכל נהיה קשה יותר, גם לי. שההתמודדות כואבת יותר, פוגעת יותר. שההתמודדות פוגשת אותי ברבדים היותר עמוקים של הנפש. שהיא פוצעת אותי במקומות חשופים ועדינים של עולמי שעדיין אינם יודעים כיצד להתמודד עם הקושי, עם החידלון עם חוסר היכולת להושיע ולהרפא. לא יכולתי להגן על עצמי, לשמור על מי שאני, על מה שהייתי. הרגשתי שההתמודדות מאיימת לשרוף אותי מבפנים, לכלות מאמצים רבים שהשקעתי בשנים האחרונות והשקיעו אנשים רבים וטובים שהיו לצדינו לאורך תקופה ארוכה בבית החולים ומחוצה לו, מאז יצאנו ממנו באמירה ברורה והחלטית, לכאן אנחנו לא שבים יותר לעולם, לא שבים לעולם!!!

לא "הסכמתי" ללכת אחורנית. לא "הסכמתי" להיות בנסיגה שהתרחשה מול עיני והחלה לכרסם בתוכי. "אסרתי" על עצמי להגיע למקומות הקשים והכואבים שהיינו בהם אך לא מזמן. שפתותיי לחשו תפילה, תחינה, שזה לא יקרה שהנסיגה תעצר. שההתקדמות תמשיך. שנמשיך לצעוד קדימה, ביחד, בידיים שלובות גם אם לפעמים הלב שבור. שנצעד קדימה בלי להביט לאחור, שלא נהפוך ל"נציב מלח". שנחזור להיות מי שהיינו, מי שאנחנו באמת, מי ומה שיועדנו לעשות כאן בעולם, שנמשיך למלא את שליחותינו.

יש בורא לעולם, יש מנהיג. איננו יודעים את דרכיו, את הנהגותיו, הכל צפוי והרשות נתונה, ומה שנותר לנו הוא לחפש ולראות את היש ואת הטוב. את מה שנשאר ואת הקיים, למרות הכאב שאינו נגמר, למרות הקושי שאינו נחלש. בידינו הדבר לחפש הזדמנויות קטנות של אור ולנסות להאיר אותם לעצמנו, לסובבים אותנו. לחפש הזדמנויות להיות ביחד. לנסות, למרות החששות והפחדים, למרות הידיעה שייתכן ונחזור הביתה לא כמו שיצאנו. שייתכן והדרך לפתע תהיה קשה, שאולי נסוב על עקבנו ונחזור עוד לפני שנגיע אל היעד אליו יצאנו. מה שנותר לנו הוא להיות קשובים למציאות, פתוחים ונכונים לקבל את המצב כמו שהוא ולהמשיך הלאה. בלי לכעוס, בלי להתרגז. מותר לבכות, להזיל דמעה, להתעטף בשתיקה, לתת לכאב להבלע ולהתמזג בתוכנו. 

מה שנותר לנו הוא לחשוב, לרצות, לחפש הזדמנויות, לא לבקש תמורה, לא לחפש אותה לא לצפות לה, היא תבוא, מבטיח לכם, היא תבוא. להפתח אל דברים חדשים שקורים, שמזדמנים, שמתהווים. שנהייה, פשוט נהייה, שנהיה פשוטים.

רציתי מאוד שנצא ביחד ביום ירושלים ונצטרף לריקוד דגלים. ידעתי שהיא אוהבת את ירושלים, שהיא אוהבת את הארוע הססגוני הזה לכבודה של ירושלים. שהיא אוהבת את הכחול לבן של בני הנוער וכל מי שעדיין מרגיש נוער למרות שהמספרים בתעודת זהות אומרים אחרת. מי לא אוהב להיזכר בימי תנועת הנוער, בגיל הנעורים שכמעט שום דבר לא עמד בפנינו, שעשינו כמעט כל מה שרצינו ועלה בדעתנו כשזה באמת היה חשוב לנו. 

בבוקר היה ברור לה שלא. אני לא יוצאת, אני נשארת במיטה, מרגישה פחד וחרדה גדולה הודיעה לי כשיצאתי לעבודה. תלך לבד אמרה לי בעיניים כבויות ועצובות, אין סיבה שאתה לא תהנה. אני פוחדת שאצעק בעיר, איך אני ארגיש שזה יקרה איך אתה תרגיש שזה יקרה אני אעשה לך בושות סיימה את דבריה והשתתקה. עזבתי את הבית ופניתי לדרכי. אחה"צ הקדמתי לשוב, אולי תרצה לצאת למרות הכל אמרתי לעצמי ועזבתי פגישה חשובה כשאני מתנצל בפני הנוכחים שלא הבינו על מה ולמה אני עוזב. אולי תהיה מוכנה להתמודד גם מחוץ לבית הרהרתי, אולי תסכים למרות הכל לנסות, לצאת ולהיות, להנות. הגעתי הביתה. התנגדות היתה חלשה, מזערית, לא פלא שהצלחתי למוסס אותה.

חזרנו הביתה אחרי שלוש שעות של השתתפות בריקוד דגלים ברחובות הבירה. מי שמח יותר איני יודע. היא שמחה שיצאה, שראתה, שחוותה, שהיתה שותפה, שפגשה חברים טובים משכבר הימים, אני שמחתי שלא נכנעתי. שהאמנתי שיכול להיות גם אחרת. שהכל יכול להתהפך. כפי שברגע הכל קורס, מתמוטט, ברגע גם הכל חוזר, מתנער מהקריסה עצמה, מהנפילה והשבירה, וחוזר אל מה שהיה. חוזר אל הטוב, אל היכולת לגייס כוחות שמאפשרים להמשיך לחיות ולאהוב, לחבק ולחייך, להנות ממה שיש, לשמוח ולשמח. שמחתי שראיתי שזה קורה, במו עיני ראיתי. ראיתי שיכולתי לשים את הפחדים והחששות בצד. שמחתי לראות את התנועה, את תנועת החיים. את החיים מלאים במאבק והתמודדות, אבל חיים. שמחתי לראות את תנועת החיים שמביאה חיים גם ברגעים של שבר וכאב, שמביאה חיים דווקא ברגעים של שבר וכאב מתוך השבר והכאב. שמביאה חיים חזקים, יציבים, שמקור לידתם ויניקתם הוא המקום של הכאב שרוצה חיים ומוכן להלחם עליהם ולהאיר בהם ועל ידם את העולם כולו.
By yochai.zxc March 19, 2025
התמודדות של נער עם תופעת הבריונות החברתית באמצעות כלים מעולם הפסיכודרמה
By yochai.zxc September 1, 2024
למה יש צורך בכריתת ברית נוספת בכניסה לארץ?
By yochai.zxc July 16, 2024
טיפול חשיפה לאירוע טרור טראומטי- באמצעות משחק השלכתי
By yochai.zxc May 13, 2024
יום העצמאות תשפד
By yochai.zxc April 30, 2024
מהי פסיכודרמה ומה בעצם מתרחש בסדנאות הפסיכודרמה של מכון נביעה?
By yochai.zxc April 23, 2024
מהו העומר, מתי היו מקריבים אותו, מדוע יש צורך לספור ימים ושבועות מהעומר עד חג העצרת, חג השבועות. ומדוע בכלל הוא נקרא בשם המוזר הזה, שלכאורה אינו מלמד אותנו על מהותו אלא רק על כך שהוא מתקיים לאחר שבעה שבועות מזמן הקרבת העומר. נראה שאין לו שום מהות עצמית אלא כולו מקושר עם ספירת העומר, מדוע? העומר הייתה מנחה שהקריבו בני ישראל ביום כניסתם לארץ. לאחר פטירת משה רבנו עומד יהושוע וחוגג עם העם את חג הפסח, חג שלא נחגג מאז השנה השנית ליציאת מצרים. מדוע חג זה לא התקיים מאז ועד הכניסה לארץ? נראה שעקב הנהגת ה' את ישראל במדבר- לא היה צורך לעם ישראל לזכור את יציאת מצרים. היא הייתה מוחשית וזיכרונה פסע עימם יום יום במדבר. אך רגע לפני הכניסה לארץ, רגע לפני הצלילה אל חיים מדיניים נורמטיביים, בהם הנהגת ה' הופכת להיות נסתרת יותר, בהם ישנה אפשרות לצלול אל תוך החיים החומריים והפוליטיים שיש בקיום מדינה, ובפרט שרגע לפני הכניסה מתו כל הדור אשר היה בזמן יציאת מצרים- יש צורך להיזכר בהיסטוריה, ברגע היווצרותו של העם הזה, ביציאת מצרים. מיד אחרי הכניסה לארץ עם ישראל מניף את מנחת העומר, בטקס ציוני נלהב בו כל העם מביט בכהן הקוצר את השיבולים מהשדה ומניפם מעלה, תוך אמירה כי מרגע זה ייפסק המן ונתחיל לאכול לחם מתבואת הארץ, תוך עמלנו להוציאו מהאדמה. זהו רגע המעבר מהנהגה ניסית שהתרחשה במדבר, להנהגה טבעית המתרחשת בארץ ישראל. כת הבייתוסין בימי התנאים טענו, כנגד הפרושים, חכמי ישראל- כי זמן ספירת העומר מתחיל מיד אחרי שבת חול המועד פסח. בפשט הם נראים ממש צודקים, הרי כתוב "וספרתם לכם ממחרת השבת...". אך חז"ל, הפרושים, קבעו כי "ממחרת השבת" הכוונה- ממחרת יום טוב ראשון של פסח. מהי עומק המחלוקת ביניהם? נראה כי המחלוקת היא- בין מה למה מהלך ספירת העומר מותח חוט מקשר. הבייתוסין טענו כי החיבור הוא בין שבת לבין שבועות, זמן מתן תורה. לעומתם הפרושים טענו כי החיבור הינו בין חג הפסח, יום צאתנו ממצרים, לבין חג השבועות, מדוע? חז"ל אומרים על השבת כי הינה יום שהוא "קביעא וקיימא", קרי- קיים מאז ומעולם, והקב"ה הוא זה המקיימה וקובע זמנה. זאת לעומת מועדי ישראל ש "ישראל דקדישנהו לזמנים", קרי- ישראל הם המקדשים את המועדים וקובעים מתי הם יופיעו ברצף הזמן של השנה, על פי הזמן בו הם מקדשים את זמן מולד הלבנה, ראש חודש, ובפרט ראש חודש ניסן ("החודש הזה לכם ראש חודשים..."). חג הפסח הינו החג הישראלי, הלאומי. עם ישראל הוא הקובע זמנו בכל שנה ושנה, והוא היום בו נהיינו לעם! הפרושים באים ואומרים כי החוט המקשר צריך לחבר בין אותו יום לאומי לבין חג השבועות, היום של התורה, של האמונה, של הדת. החיבור בין לאום לדת איננו מלאכותי אצל עם ישראל, הוא הכרח אונטולוגי של כל תפיסת האמונה בעם הזה. בשונה משאר אמונות העולם בהם הדת היא אכן דת- אוסף חוקים הבאים מאלוק כלשהוא, ואין לדת זו שום קשר אל לאום מסוים, אצל עם ישראל הדת מקושרת בכל אופייה אל ההיסטוריה של האנושות ובפרט של העם הזה. היהדות איננה דת אלא אוסף של תודעה ומעשים של משפחה, של שבט היסטורי המעביר מדור לדור את תבנית מהלכו ההיסטורי, עושר מחשבתו ועומק מעשיו. לכן גם חג השבועות נקרא כך. אין לו קיום עצמי אלא כולו מחובר אל זמן יציאתנו ממצרים אשר ממנו אנו סופרים 49 יום וביום ה 50 אנו מקבלים את התורה, תורה המקושרת באופן אימננטי לזמן ההיסטורי. לעומת הפרושים, באו הבייתוסין וטענו כי החוט המקשר אמור לחבר בין השבת לבין חג השבועות, ולא בין חג הפסח לחג השבועות. כפי שאמרנו- השבת הינה יצירה אלוקית המנותקת ומורמת מההיסטוריה האנושית. היא נוצרה טרום תחילת המהלך ההיסטורי של העולם. היא מופיעה בבריאת העולם, זמן שהוא מעל הזמן, זמן שהוא מהות ונשמת הזמן, זמן אלוקי. החיבור בין השבת לבין חג השבועות מייצר תודעה כי התורה הינה דבר שהוא מעל הזמן, מעל ההיסטוריה האנושית, ואין קשר בינה לבין הלאומיות, בינה לבין האירוע ההיסטורי של יציאת עם עבדים ממצרים, אימפריית אותה תקופה. בכך ניסו הבייתוסים לייצר בעם ישראל תודעה דתית, לייצר הדתה, כפי שהרבה דתות תופסות את האמונה באלוקים. אמונה המנותקת מחיי העולם, מחיי עם, מחיי היסטוריה אנושית, שבטית ומשפחתית. הנצרות היא דוגמא לדת שכזו, דת שקוראת בקול גדול אל אלוקי השמיים, ושוכחת את אלוקי הארץ. חג השבועות, יום מתן תורה, הוא חג ללא תאריך ספציפי. התורה לא מזכירה את התאריך שלו אלא אומרת שיש לספור 7 שבועות מפסח ואז להגיע לזמנו של החג. החיבור בין הלאומיות שלנו לדתיות שלנו (מתן תורה)- הוא חיבור שמשאיר אותנו אלפי שנים על בימת ההיסטוריה, בתוך סיפורי הציביליזציות של הלאומים ובתוך השיח הפילוסופי\אמוני שבמרחב הדתי וההגותי. ספירת העומר מספרת לנו כיצד לגעת בנצח- ע"י שייכות עמוקה אל היום יום, אל הסופי, אל המתפתח והמשתלם.
By yochai.zxc March 21, 2024
פורים של המן ופורים של מרדכי
By yochai.zxc December 16, 2022
תיקון עולם באמצעות התערבבות באומות העולם ושליטה בכלכלה העולמית, או שמא באמצעות ריכוז ישראל בארצו והעמקה בתורה ומשם לצאת כאור לגויים
By yochai.zxc September 4, 2022
על עצים בהר הבית, מצבת אבן, ואמת מתחדשת תמיד
By yochai.zxc December 12, 2021
כמה טוב להרגיש איך הדרמה לוקחת את התכנים הרגשיים והבין אישיים ומעמיקה עימם, ומרימה אותם, ומתחילה ריפוי. והיום זכיתי לחוות את זה בתוך המרחב הווירטואלי המאתגר למדי (לפחות אותי).
More Posts
Share by: