פרשת ויגש- על היין, הלחם והליפתן ששולח יוסף לאביו, ועל טעם גן עדן
על טעם הלחם ועל היין המשכר
בנוסף לפרות ולתבואה, שולח יוסף חמורים ואתונות לאביו, כשעל החמורים יש מטוב מצרים, ורש"י מבאר "ששלח לו יין ישן שדעת זקנים נוחה הימנו". ועל האתונות יש לחם ומזון, ורש"י מבאר 'מזון זה לפתן', הווה אומר- ממרח ללפת בו את הפת, אותה פת ששולח פרעה ליעקב בדמות התבואה.
מה עניין היין, הלחם והלפתן.
היין בכוחו להרים את האדם ולגלות סודות עמוקים של קדושה אך בכוחו גם להוריד את האדם כפי שקרה לנח וללוט. היין הישן הינו יין חלש יותר, שאינו גורם לכאב בטן ואינו מסחרר את הראש יותר מדי. זהו יין המתאים לזקנים שדעתם כבר מיושבת עליהם, וחכמת חיים בליבם, ואינם מחפשים ביין את היציאה מהגבולות ופריקת העול אלא את ההעמקה בחכמת התורה. בכך מרמז יוסף לאביו על כך שהוא עדיין שייך אל היין, אל הגפן, אל פירות העץ של ארץ ישראל, אך לא שייכות אל המקום הנמוך שאותו יין המגלה עומקי האדם והעולם- יכול להביא את האדם, אלא אל המקום הגבוה שבו מתגלה עומק האדם ועומק הארץ הקדושה- 'שלח לו יין ישן שדעת זקנים נוחה הימנו'.
הלפתן תפקידו לעדן ולהעשיר את הטעם של הלחם. החיטה ירדה ממדרגתה והתרוקנה מטעמה וחיותה לאחר חטא אדם הראשון. בגן עדן היו רק פירות, רק עצים ולא תבואה ועשבים. נראה שגם הלחם עצמו גדל על עץ כלחם ולא כגרעיני חיטה. וכפי שר' יהודה מבאר בסוגיית עץ הדעת ואומר שעץ הדעת חיטה היה. לאחר החטא החל אדם הראשון לאכול מעשב השדה (כדברי המדרש האומר שלאחר החטא וקללת האדם והאדמה, בכה אדם הראשון ואמר שמעתה 'אני וחמורי נאכל מאבוס אחד'). האדם לוקח את החיטה ומייצר ממנה בזעת אפו ועמלו לחם, על ידי ערבוב ולישת גרעיני החיטה עם מים. טעם הלחם אמנם משובח יותר מהחיטה ומעט חוזר אל מצבו בגן העדן שם היה פרי המורכב מגרעין החיטה וממים, כפי שהלחם מעורב מחיטה ומים. אך עדיין טעמו אינו עשיר ומתוק כפרי, חסרים לו הסוכרים אשר נמצאים בפרי. האדם מתגבר על חסרון זה על ידי הלפתן. הלפתן מחזיר ללחם את הסומק ללחיים, את הטעם העשיר ואת מתיקות הפרי שהייתה לו בגן עדן.
פרעה מצווה לשלוח ליעקב תבואה, חיטה יבשה וטפילה, אך יוסף שולח לאביו "בר ולחם ומזון (לפתן)", ובכך מרמז לו שירידתו למצרים ועיסוקו בכלכלה ובעולם החומר אינו אלא מתוך כוונה לתקן את חטא אדם הראשון ולהחזיר את הטעם אל הלחם, להחזיר את המשמעות והמוסריות אל תוך עולם העשייה האנושית של עמל הפרנסה. לכן מבאר החזקוני כאשר יעקב אומר לבניו "רב עוד יוסף בני חי אלכה ואראנו בטרם אמות"- שאמר להם שאם הוא עודנו חי איני חושש ממשלתו, כי ממשלתו נשארה מקושרת לבית אביו ולקדושת אבותיו ואינה באה מתוך רצון לעוצמה אלא מתוך רצון לתקן עולם במלכות ש-די. וזוהי תחילת מימוש מגמת המציאות שבני ישראל ימשלו בה ממשלת אמת וצדק ויושר, וכפי שיקרה לעתיד לבוא- "ומלכותו בכל משלה". ולכן מבאר הספורנו על פסוק "ויאמר אלוקים לישראל במראות הלילה" (מו', ב') ש'מה שאמר לו עתה היה בשביל היותו ישראל, שיצטרכו בניו להשתרר על המתקוממים'.
